abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_52477726
Hele simpele vraag: waarom doen zoveel mensen zout bij het water waar ze rijst, pasta of groente in gaan koken? Ik doe het zelf nooit en ik kan geen rede bedenken waarom het nodig zou zijn. Wie weet de rede?
Wel lekker blijven plakken hè?
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 18 augustus 2007 @ 14:58:36 #2
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_52477760
Ik ook niet, maar dat komt wellicht omdat ik dat ook niet doe.. (en ben er stiekem wel benieuwd naar)
  Boks-Chick zaterdag 18 augustus 2007 @ 14:59:39 #3
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_52477782
wellicht gewoonte?
Althans, bij ons thuis 'vroeger' werd tijdens het koken van aardappelen en groenten altijd zout toegevoegd, en heb eerlijk gezegd geen idee waarom.
Ik doe het zelf nooit.
lolwut
  zaterdag 18 augustus 2007 @ 15:00:12 #4
104871 remlof
Europees federalist
pi_52477796
Ik gooi vaak een beetje olijfolie in het water erbij als ik pasta kook, maakt het net iets lekkerder. Ook een snufje zout trouwens.
pi_52477808
Ik gooi zout bij de rijst als ik het bij het vlees of groente eet ofzo, dus niet als ik nasi of een roerbakschotel ofzo maak. Bij de pasta eigenlijk precies hetzelfde, en dan wat olijfolie erover.
Misschien kookt het water eerder met zout erin?
All you know about me is what I've sold you, dumb fuck
pi_52477811
Ik doe ook nooit zout. Alleen olijfolie.
pi_52477820
Probeer eens een pan met groenten mét zout en een pan met dezelfde groenten zonder zout. Je zal het verschil meteen proeven.

(groenten/aardappels zonder zout )
Ehm... ok
pi_52477834
Overigens wordt een pastagerecht bijzonder smaakvol met een boullionblokje!

[ Bericht 6% gewijzigd door Frumzel op 18-08-2007 15:09:01 ]
Ehm... ok
pi_52477841
dus bijna iedereen doet het erbij, maar zonder rede
het zal wel met de smaak te maken hebben, denk ik.
Wel lekker blijven plakken hè?
  zaterdag 18 augustus 2007 @ 15:03:04 #10
100297 teamlead
Nu met Napoleon complex
pi_52477861
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:01 schreef Frumzel het volgende:
Overigens wordt pasta bijzonder smaakvol met een boullionblokje!
dat doe ik dus altijd En een klein beetje olijfolie
If you wish to be a success in the world, promise everything, deliver nothing.
Nothing is more difficult, and therefore more precious, than to be able to decide.
Victory belongs to the most persevering
pi_52477878
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:01 schreef Frumzel het volgende:
Probeer eens een pan met groenten mét zout en een pan met dezelfde groenten zonder zout. Je zal het verschil meteen proeven.

(groenten/aardappels zonder zout )
mijn pa had laatst een keer veel zout bij de broccoli gedaan, dat was pas smerig
Wel lekker blijven plakken hè?
pi_52477910
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:00 schreef HostiMeister het volgende:
...
Misschien kookt het water eerder met zout erin?
Zout water bevriest bij een lagere temperatuur dan 0 graden Celcius, maar dat het sneller kookt heb ik nog nooit van gehoord...
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:02 schreef Brammie1 het volgende:
dus bijna iedereen doet het erbij, maar zonder rede
het zal wel met de smaak te maken hebben, denk ik.
Psst , zout ís een smaakmaker
Ehm... ok
pi_52477930
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:03 schreef Brammie1 het volgende:

[..]

mijn pa had laatst een keer veel zout bij de broccoli gedaan, dat was pas smerig
teveel zout is inderdaad ook niet lekker. Ik doe meestal 1 flinke theelepel zout voor een middelgrote pan (3L) van ca. half gevuld. Op de aardappels gaat vaak iets meer zout bij mij dan op de groenten
Ehm... ok
pi_52477954
Ik doe er wat zout bij, omdat het zonder te flauw smaakt. Bij pasta dan.
Whatever I want.
  zaterdag 18 augustus 2007 @ 15:10:36 #15
130298 TheThirdMark
To what Purpose!
pi_52477984
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:01 schreef Frumzel het volgende:
Probeer eens een pan met groenten mét zout en een pan met dezelfde groenten zonder zout. Je zal het verschil meteen proeven.

(groenten/aardappels zonder zout )


Dan komt de smaak beter naar voren.
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
pi_52478002
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:10 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

...
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
Ik weet het wel, maar vergeet het steeds. Zal de volgende keer er maar aan denken
Ehm... ok
  zaterdag 18 augustus 2007 @ 15:15:03 #17
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_52478072
Ik doe er nooit zout bij eigenlijk.. ook niet bij de piepers ernzo..
Juist omdat ik moet oppassen met zout
Wel na koken van groeten of iets.. het een beetje op smaak maken
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_52478099
Water met zout kookt bij een hogere temparutuur dan water zonder zout. Hierdoor wordt je water warmer dan 100 graden celsius, waardoor je eten eerder gaar is.
Boarding my Frikking ass off!!!
pi_52478150
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:10 schreef TheThirdMark het volgende:
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
Nope, fabeltje....

De beste manier om het plakken van pasta tegen te gaan is de pasta na het afgieten meteen door de saus te doen. Let daarbij wel op dat de pasta op de saus gaat en niet andersom.
pi_52478177
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:18 schreef Croga het volgende:

[..]

Nope, fabeltje....

De beste manier om het plakken van pasta tegen te gaan is de pasta na het afgieten meteen door de saus te doen. Let daarbij wel op dat de pasta op de saus gaat en niet andersom.
Hm, het werkt anders bij mij wel, met de olie...
Ehm... ok
  zaterdag 18 augustus 2007 @ 15:20:25 #21
182621 JamesBrownie
Op veler verzoek
pi_52478195
Het zout sorgt dat het water pas kookt als het een hogere temp bereikt en dat het dus sneller klaar is(want warmer) en het is ook gewoon voor de smaak, het zout trekt al in je eten, zodat je er geen zout meer op hoeft te doen als het klaar is(zeker bij aardappelen is dat gemakkelijk)
I am wondering today in the sun on a boat to Dover
How it comes that I feel so high
When I ought to feel lower
pi_52478202
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:10 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]



Dan komt de smaak beter naar voren.
En olijfolie bij het water doen tijdens het koken van pasta zorgt ervoor dat de pasta niet plakkerig wordt.
In de Allerhande staat:
quote:
Fabel Een scheutje olie voorkomt dat de pasta gaat plakken.
Een scheutje olie aan het kookwater toevoegen heeft weinig zin, want olie en water mengen niet. Bovendien bedekt de olie de oppevlakte van de pasta als een filmpje, waardoor de saus minder goed hecht. Je voorkomt dat pasta plakkerig wordt door hem te koken in ruim water: 1 liter per 100 gram. Roer de pasta ook even goed los.
Wel lekker blijven plakken hè?
pi_52478229
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:16 schreef GONZA het volgende:
Water met zout kookt bij een hogere temparutuur dan water zonder zout. Hierdoor wordt je water warmer dan 100 graden celsius, waardoor je eten eerder gaar is.
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:20 schreef JamesBrownie het volgende:
Het zout sorgt dat het water pas kookt als het een hogere temp bereikt en dat het dus sneller klaar is(want warmer)
...
Hm, zal het verschil in tijd echt te merken zijn? Bedoel op de 20 a 25 minuten die aardappelen nodig hebben, gaat daar dan 5 minuten vanaf ofzo?
Ehm... ok
  zaterdag 18 augustus 2007 @ 15:24:05 #24
100297 teamlead
Nu met Napoleon complex
pi_52478252
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2007 15:22 schreef Frumzel het volgende:

[..]


[..]

Hm, zal het verschil in tijd echt te merken zijn? Bedoel op de 20 a 25 minuten die aardappelen nodig hebben, gaat daar dan 5 minuten vanaf ofzo?
hoelang kook jij aardappelen?
If you wish to be a success in the world, promise everything, deliver nothing.
Nothing is more difficult, and therefore more precious, than to be able to decide.
Victory belongs to the most persevering
pi_52478255
Ik ben 1x vergeten zout in m'n pasta te doen, ik proefde dus echt het verschil wel.

Maargoed, ik gebruik ook best veel zout
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')