Het wordt als maar gezelliger op deze aardkloot. Nou dit weer. Iemand een idee waarom men spreekt over "weer een conflict" ?quote:Chileense Fregatten in positie voor kust Peru
Lima 'Chileense vloont stoomt op naar de grens', kopte een Peruaanse krant woensdag. De zin verwoorde exact wat alle politici en media in het Zuid-Amerikaanse land sinds een paar dagen proberen over te brengen: wees op uw hoede, ze komen eraan! De Chileen staat (weer) voor de poort van Lima!
De dreiging van een oorlog tussen Peru en Chili is volkomen onverwacht heel werkelijk geworden. Chili laat zijn spierballen zien. Vijf Chileense fregatten hebben posities ingenomen vlak voor de kust van noorderbuur Peru, waar zij alle 'binnendringers' in de territoriale wateren te lijf zullen gaan. 'We zijn voorbereid op elk scenario', sprak minister van Buitenlandse Zaken Foxley dreigend.
Aanleiding voor deze confrontatie is de publicatie van een nieuwe zeekaart afgelopen zondag in de staatscourant van Peru. De kaart maakt duidelijk dat Peru 35.000 vierkante kilometer aan Stille Oceaan simpelweg heeft ingelijfd. Chili beschouwd de wateren al zo'n 130 jaar als onderdeel van de eigen 200-mijlszone. Maar voor Peru geldt dat als oud zeer, dat de regering van Alan García nu wil genezen. Hij heeft aangekondigd de kwestie te zullen voorleggen aan het Internationale Gerechtshof in Den Haag.
Voor veel Chilenen betekent de publicatie niets minder dan een oorlogsverklaring. [...] Als het tot een gewapend treffen komt lijkt Chili bij voorbaat de winnaar. Het land beschikt over de best toegruste zeestrijdkrachten van Latijns-Amerika en 'kan het met gemak opnemen tegen grote landen als Brazillië en Argentinië.'
© De Volkskrant
Er zijn tenminste twee eerdere oorlogen tusen Peru en Chili geweest, de War of the Confederation (1836 - 1839) en de War of the Pacific (1879 - 1883).quote:Op donderdag 16 augustus 2007 16:07 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Het wordt als maar gezelliger op deze aardkloot. Nou dit weer. Iemand een idee waarom men spreekt over "weer een conflict" ?
Het is trouwens voor de economische gezondheid van Bolivia goed als ze een zeeverbinding zouden hebben. Dat dat al zo lang niet zo is, is echt een raadsel. Niet goed voor de stabiliteit in de regio.quote:Op donderdag 16 augustus 2007 16:24 schreef CeeJee het volgende:
Bolivia zit ook nog te azen op een verbinding met de zee die ze in de War of the Pacific zijn kwijtgeraakt en Hugo Chavez heeft onlangs nog verklaard dat hij hun wens steunt.
en niet eens heel oud materiaalquote:Op donderdag 16 augustus 2007 16:07 schreef AgLarrr het volgende:
[..]
Het wordt als maar gezelliger op deze aardkloot. Nou dit weer. Iemand een idee waarom men spreekt over "weer een conflict" ?
Trouwens, varen die jokers niet met oud Nederlands materiaal? Ik meen me te herinneren dat een aantal van onze M-fregatten daar heen zijn gegaan..
euhm ... ze hebben onze kruisers nog!quote:Op donderdag 16 augustus 2007 16:12 schreef _The_General_ het volgende:
Net een paar weken terug hebben we nog vier schepen aan Chili verkocht
De Nederlandsche Handelsgeest!, Misschien kunnen ook wat aan Peru verkopen!
Dankzij Chili las ik net. Dus die zullen zich wel achter Peru scharen dan. Dus als het klappen wordt dan zal Bolivia zich er wellicht mee bemoeien en wordt het Peru/Bol versus Chili... met alle gevolgende voor de regionale politiek vandien (Chavez en kornuiten, Brazillië, Argentinië..)quote:Bolivia zit ook nog te azen op een verbinding met de zee die ze in de War of the Pacific zijn kwijtgeraakt en Hugo Chavez heeft onlangs nog verklaard dat hij hun wens steunt.
hmm je krijgt danquote:Op donderdag 16 augustus 2007 17:00 schreef AgLarrr het volgende:
Het komt er dus op neer dat ze allerhande Nederlands materiaal in gaan zetten... Ben benieuws hoe ze het er vanaf gaan brengen mocht het er op aankomen..
[..]
Dankzij Chili las ik net. Dus die zullen zich wel achter Peru scharen dan. Dus als het klappen wordt dan zal Bolivia zich er wellicht mee bemoeien en wordt het Peru/Bol versus Chili... met alle gevolgende voor de regionale politiek vandien (Chavez en kornuiten, Brazillië, Argentinië..)
Oh? Ik dacht dat dat de pakjesboot was...quote:Op donderdag 16 augustus 2007 16:54 schreef sp3c het volgende:
...
edit: dat is dus de boot op de achtergrond
zal juist een gunstige invloed hebben denk ik, hoe meer chaos, des te beter voor de coke schuivers, zie Columbia.quote:Op donderdag 16 augustus 2007 18:14 schreef Hathor het volgende:
Als dit maar geen nadelige gevolgen heeft voor de coketransporten.![]()
quote:Op donderdag 16 augustus 2007 19:08 schreef Bonny_DuctTape het volgende:
[..]
zal juist een gunstige invloed hebben denk ik, hoe meer chaos, des te beter voor de coke schuivers, zie Columbia.
Peru zijn marine is erg verouderd, die van chili redelijk up2date dus het zal niet echt een probleem worden voor Chili om Peru op de knieën te krijgen. Probleem is hoe het te verkopen aan de rest van de wereld en er is een grote kans dat het escaleert. Als Zuid Amerika een pleuris zooi wordt kan dit nog wel nadelige effecten hebben voor de Antillen en NL ->> NAVO maar denk niet dat het zover komt.
zeker en met de VS waarschijnlijk voorop, hebben nooit (andere) expansie getolereerd in hun 'achtertuin'. Mooi excuus om Chavez aan de kant te zetten en zich meer te bemoeien met Cuba (hoewel ze daar waarschijnlijk mee wachten totdat het land uit elkaar flikkert na Castro zijn dood)quote:
De Antillen vallen NIET onder de NAVO.quote:Op donderdag 16 augustus 2007 20:05 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[...iets over Antillen en de NAVO...]
Het koninkrijk toch wel. De Navo zal vast wel helpen. Of anders onze goede vrienden de Amerikanen?quote:Op vrijdag 17 augustus 2007 01:17 schreef vanOekelen het volgende:
[..]
De Antillen vallen NIET onder de NAVO.
http://www.wereldomroep.n(...)0816burenruzieslatamquote:Latijns-Amerikaanse burenruzies naar Den Haag
Door Luisa Fernanda López
16-08-2007
De Latijns-Amerikaanse landen vinden steeds vaker de weg naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om hun onderlinge conflicten op te lossen. Dat zijn er heel wat. De laatste dagen is een oud territoriaal conflict tussen Chili en Peru opnieuw opgelaaid.
De Peruaanse regering publiceerde recentelijk een nieuwe zeekaart waarop de soevereiniteit opgeëist wordt over 35.000 vierkante kilometer van de Stille Oceaan bij de grens tussen de twee landen. Chili toont zich verbaasd over de stap van het buurland, omdat dit geschil volgens Santiago al lang beslecht was; in de jaren negentig was er al een overeenkomst over getekend.
Bevissing oceaan
De Chileense oud-minister van Buitenlandse Zaken, Ignacio Walker, toont zich verbaasd en teleurgesteld over de gang van zaken. "In 1999 is er, 120 jaar na het einde van de oorlog van de Pacific, over deze kwestie opnieuw een overeenkomst gesloten met Lima." Volgens Walker zijn de grenzen toen duidelijk vastgelegd. De ex-minister vindt het geen probleem dat Peru de zaak wil voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Hij is van mening dat Chili toch wel sterk staat. Peru is echter van mening dat er in het verleden alleen een akkoord is bereikt over de bevissing van de oceaan en dat de maritieme grens nooit is vastgelegd.
Verdelgingsmiddelen
Een ander conflict doet zich voor tussen Colombia en Ecuador. In de grensstreek besproeit Colombia met behulp van de VS de cocaplantages met verdelgingsmiddelen. Quita heeft meerdere malen tegen deze gang van zaken geprotesteerd. President Rafael Correa van Ecuador benadrukt dat Ecuador en Colombia bevriende naties zijn, maar hij stelt dat er ook tussen vrienden conflicten kunnen ontstaan. Correa geeft aan dat hij in niet mis te verstane termen geprotesteerd heeft bij de Colombiaanse regering, en dat hij, afhankelijk van het antwoord, maatregelen zal nemen. Zo nodig zal hij de zaak voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Een van de bekendste zaken die momenteel behandeld wordt door het Internationaal Gerechtshof, is het conflict tussen Argentinië en Uruguay over een cellulosefabriek die in Uruguay aan de oever van de rivier Uruguay gebouwd wordt. Argentinië heeft bezwaar tegen deze fabriek, omdat het afvalwater zal leiden tot vervuiling van de rivier. Dit conflict heeft de relatie tussen de twee landen, die al eeuwenlang zeer vriendschappelijk zijn, danig verstoord.
Onafhankelijkheid
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft momenteel ook een aantal andere geschillen in behandeling, voornamelijk territoriale kwesties. Zo is er een geschil tussen Nicaragua en Colombia over de soevereiniteit van de Caribische eilanden San Andrés en Providencia. Verder zijn er grensconflicten tussen El Salvador en Honduras en Nicaragua en Honduras en ook tussen Nicaragua en Costa Rica.
Geen van deze conflicten zijn nieuw, hoewel ze de laatste jaren wel meer aandacht hebben gekregen. Sinds het einde van de Spaanse overheersing zijn er voortdurend geschillen geweest tussen de verschillenden landen in Latijns-Amerika. Het verschil is dat ze tegenwoordig niet met wapens, maar via het gerecht worden opgelost. Dit onderstreept het belang van het bestaan van het Internationale Gerechtshof in Den Haag.
Stoorzender
Waarom hechten de Latijns-Amerikaanse regeringen zoveel waarde aan het oordeel van het dit gerechtshof? Professor Fabián Reymondo, expert internationaal recht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, benadrukt dat dit te danken is aan de onafhankelijkheid van de vijftien rechters die het hof vormen. In het verleden is hun oordeel door verschillende landen gerespecteerd.
De Nicaraguaanse ambassadeur in Nederland, Carlos Arguello, stelt dat het zeer moeilijk zou zijn om deze conflicten in de regio te beslechten, aangezien het bijna onmogelijk is onafhankelijke rechtbanken te vinden.
Nu het Latijns-Amerikaanse continent er alles aan doet om de integratie tussen de verschillende landen te bevorderen, zijn deze conflicten een grote stoorzender.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |