Wat is Scouting?Scouting, Scouts, padvinderij of verkennerij (Scouting in het Engels) is een door Baden-Powell opgerichte internationale jeugdorganisatie, waarvan ook takken in Nederland en België bestaan. In Nederland werd voor 1973 Scouting in algemene en protestantse kringen 'padvinderij' en in katholieke kringen 'verkennerij' genoemd.
Tegenwoordig zijn de termen padvinderij en verkennerij verouderd en spreekt men over Scouting. In Vlaanderen werd en wordt alleen gesproken over (Jong)Verkenners en (Jong)Gidsen.
Wereldwijd is Scouting de grootste jeugd- en jongerenorganisatie met in totaal zo'n 38 miljoen leden verdeeld over zo'n 160 landen. In veel landen wordt nog onderscheid gemaakt tussen Verkenners en Gidsen. Dit zijn respectievelijk de jongens- en meisjesverenigingen. Het spel is vaak min of meer hetzelfde en in vele landen zijn er inmiddels gemengde verenigingen of speltakken. De tradities verschillen nog wel. De meeste scoutverenigingen in de wereld zijn verenigd in de overkoepelende World Organisation of the Scout Movement (
WOSM) en/of The World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).
Het UniformBij veel organisaties hoort een uniform, zo ook bij de scouting.
Het uniform van Scouting bestaat uit een blouse (de kleur hangt in Nederland af van de speltak en in Belgie meestal van de scoutingfederatie), of trui, een scoutingdas (In Nederland en Belgie meestal per groep verschillend) en een dasring. Het uniform kan verder optioneel aangevuld worden met een scoutingbroek, een hoofddeksel (hoed, baret of pet), een trui (met verenigingslogo) en/of een fluitkoord. Op de blouse zijn de naamlabels van de Scoutinggroep waar de Scout lid van is, het installatieteken en diverse insignes genaaid.
Tegenwoordig gaan er stemmen op om een nieuwe lijn te introduceren.
De JamboreeOm de vier jaar wordt de internationale versie van de Jamboree gehouden: de Wereld Jamboree. Sinds 2000 wordt ook in Nederland een Nationale Jamboree gehouden, waarbij ook Scouts uit andere landen welkom zijn. Deze zijn vaak een enorm succes. Bij de afgelopen NJ (in 2004) waren er Scouts vanuit Nederland, maar ook uit Kenia, Indonesië, Schotland en nog veel meer landen. De Waterscouts organiseren sinds 1950 het Nationaal Waterkamp (Nawaka).
In België (Vlaanderen) is in 2003 ook een Nationale Jamboree gehouden de "Flamboree", die bezocht is door 1240 Scouts en Gidsen uit Vlaanderen en er buiten. Ook wordt ieder jaar over de hele wereld in het derde weekend van oktober een JOTA (Jamboree On The Air) gehouden, waarbij Scouts contact met elkaar maken via korte golf zendapparatuur. De internetversie van de JOTA wordt de JOTI (Jamboree On The Internet) genoemd, waarbij scouts via het WWW contacten met elkaar leggen.
Wat doet scouting?Scouting is meer dan hutten bouwen en knopen leggen. In feite gebeurt het hutten bouwen al lang niet meer, maar net zoals knopen komt gemiddeld nog wel een paar keer terug per jaar bij de scouts. Dit in verband met de scouting wedstrijden waarin hun zelf een keuken moeten bouwen.
Nu dat het fabeltje uit de wereld is dat scouting alleen die 2 dingen doet gaan we verder.
Scouting zorgt ervoor dat kinderen uit verschillende culturen met elkaar leren spelen en elkaar leren te accepteren. Dit is eigenlijk wel een beetje het hoofddoel geworden. Daarnaast is het ook op een spelende manier de kinderen iets bij te leren en ze tevens ook de natuur te respecteren.
Maar buiten de kinderen om is scouting meer, ook de vele vrijwilligers die scouting mogelijk maken en de kinderen 1 keer per week bezig houden doen meer. Zo worden scoutinggroepen vaak gevraagd om te helpen bij evenementen als de Dodenherdenking of Koninginnedag of open dagen.
Natuurlijk doet scouting nog veel meer maar dat kun je hier allemaal navragen.
Nog een paar feitjes uit de geschiedenis:
![]()
In de 2de Wereldoorlog was de scouting verboden en was de organisatie regelmatig betrokken bij het verzet.
![]()
Prins Bernhard was de beschermheer van Scouting, na zijn dood hebben mensen van de Scouting hem begeleid vele Scouts hem de laatste eer hebben bewezen.
![]()
Tijdens de dodenherdenking heeft de Scouting ieder jaar weer een rol.
![]()
Vele evenementen worden mede mogelijk gemaakt door de Scouting, en dan met name door de vrijwilligers die zorgen voor ondersteuning en organisatie.
Hoe zit dat nou met die bevers en rowans enzo?
Disclaimer: leeftijden bij benadering, groepen wijken hier nog al eens vanaf. Daarnaast zijn veel groepen afgestapt van het gebruik van verschillende namen voor jongens- en meisjesgroepen. Landgroepen![]()
Bevers: 5-8 jaar, gemengd
![]()
Welpen: 7-11 jaar, jongens
![]()
Kabouters: 7-11 jaar, meisjes
![]()
Esta's: 7-11 jaar, gemengd
![]()
Verkenners: 10-15 jaar, jongens
![]()
Gidsen: 10-15 jaar, meisjes
![]()
Scouts: 10-15 jaar, gemengd
![]()
Rowans: 14-18 jaar, jongens
![]()
Sherpa's, 14-18 jaar, meisjes
![]()
Explorers: 14-18 jaar, gemengd
![]()
Pivo's: 17-23 jaar, jongens
![]()
Stam: 17-23 jaar, gemengd
Waterscouting![]()
Dolfijnen: 7-11 jaar
![]()
Zeeverkenners (Scouts): 10-15 jaar
![]()
Wilde vaart: 14-18 jaar
![]()
Loodsen: 18-23 jaar
Luchtgroepen![]()
Luchtcouts: 10-15 jaar, gemengd
![]()
Astronauten: 14-18 jaar, gemengd
Bijzondere groepen![]()
Blauwe Vogels: voor kinderen met beperkingen.
Nuttige links:Scouting NederlandAccomodatiegids van Scouting NederlandHITNoordelijk PinksterKampWikipedia over (geschiedenis van) scoutingScouting StartpaginaScoutquestScoutideeMeer informatieVervolg van
[SC]outing #2[ Bericht 94% gewijzigd door buzzer op 01-10-2007 13:46:18 ]