Mja er zit niet heel veel anders op eigenlijk dan betalen. Ik heb de wet studiefinanciering 2000 erbij gepakt en dit staat er gewoon letterlijk in.quote:Op woensdag 21 januari 2009 19:31 schreef corne1984 het volgende:
Maar wat nu?
ik heb nog maar weinig reacties gelezen, wat mensen gedaan hebben...
http://web.archive.org/web/20040525082148/http://www.ib-groep.nl/quote:Verdien je in 2004 meer dan 10218,46 netto?
Zet je studiefinanciering dan direct stop, met ingang van de maand dat je over de grens van 10.218,46 heen gaat, tot het einde van 2004. Vergeet niet om vanaf januari daaropvolgend weer studiefinanciering aan te vragen. Stopzetten en opnieuw aanvragen van studiefinanciering kan met het formulier Wijzigingen student. Lever na het stopzetten van je studiefinanciering ook je OV-studentenkaart in.
Denk aan de volgende punten:Heb je aan het begin of einde van 2004 tijdelijk geen studiefinanciering ontvangen? Dan telt het inkomen dat je in die periode hebt verdiend niet mee. Ben je ouder dan 30 jaar? Je krijgt niet opnieuw studiefinanciering, nadat deze is stopgezet.
Tip Denk je dat je te veel gaat bijverdienen? Neem dan contact op met een servicekantoor.
Gevolgen te veel bijverdienen
De IB-Groep wisselt jaarlijks gegevens uit met de Belastingdienst. Stel dat je in 2004 meer dan 10.218,46 netto hebt verdiend en je hebt je studiefinanciering niet stopgezet. Wat gebeurt er dan?
Het bedrag dat je hebt verdiend boven de grens van 10.218,46 moet je terugbetalen aan de IB-Groep. Natuurlijk hoef je nooit meer terug te betalen dan je in het betreffende kalenderjaar aan beurs en aanvullende beurs hebt ontvangen.
Had je in die periode de OV-Studentenkaart in je bezit? Dan wordt er met terugwerkende kracht een boete van 72,68 per maand berekend voor iedere maand dat je je OV-kaart in het bezit had.
Zet je je studiefinanciering dat jaar tijdelijk stop? Dan moet je je kaart uiterlijk op de vijfde werkdag in de maand waarop het recht op studiefinanciering wordt beëindigd, inleveren. Als je de kaart niet inlevert, kost dat 136,- per maand.
Over zowel de de boete als het meerinkomen moet je rente betalen. Deze rente loopt vanaf het moment dat de IB-Groep je hierover een Bericht stuurt.
Tijdelijke onderbreking studiefinanciering
Stel dat je je studiefinanciering tijdens een kalenderjaar onderbreekt en voor en na de onderbreking ontvang je wel studiefinanciering. Dan telt je inkomen in de periode van onderbreking mee als bijverdienste voor de maanden dat je studiefinanciering ontvangt.
Voorbeeld
Je stopt op 15 februari met je studie. Je ontvangt tot en met februari studiefinanciering. Vervolgens werk je van maart tot en met augustus voor een uitzendbureau. In september van datzelfde kalenderjaar begin je weer met een studie waarvoor je studiefinanciering ontvangt. Komt je inkomen in dit kalenderjaar inclusief de onderbrekingsperiode boven de 10.218,46 dan riskeer je een boete van 6 x 72,68 over de maanden januari en februari en september tot en met december. Er wordt ook rente berekend. Bovendien moet je het bedrag terugbetalen dat je meer hebt ontvangen dan 10.218,46 .
Valt de periode waarin je geen studiefinanciering ontvangt aan het begin of einde van het kalenderjaar? Dan telt het inkomen dat je in die periode hebt verdiend niet mee.
Aai dan is dat veranderd, dat was voorheen altijd wel een aardige truc om er doorheen te komen.quote:Op woensdag 21 januari 2009 21:39 schreef aaipod het volgende:
Sinds 2008 over verzamelinkomen dus wat Staanplaats zegt geld helaas niet meer
Dat valt best mee, dan had je je stufi nog stop kunnen zetten met terugwerkende kracht en had het je een maandje stufi gekostquote:Op donderdag 22 januari 2009 13:22 schreef Hugo__Boss het volgende:
Kreeg mn jaaropgaaf binnen en heb echt alle geluk van de wereld! 1 euro en 17 cent zit ik onder de grens... anders had het me echt een vermogen gekost zeg
Klopt dat wel? Hoe kan je nou meer binnen hebben gekregen dan je verzamelinkomen is? (ik ben geen expert hoor maar het klinkt me zo vreemd in de oren)quote:Op donderdag 22 januari 2009 13:30 schreef mark_dabomb het volgende:
haha, ik ben blij dat het om mijn verzamelinkomen gaat, wat ik netto binnen heb gekregen is ongeveer 14.500 euro. Gelukkig heb ik via mijn eigen bedrijf kosten af kunnen trekken wat mijn verzamelinkomen rond de 8500 brengt.
Is het trouwens ook niet zo dat je vanaf een bepaalde leeftijd meer mag bijverdienen?
ja maar dat heb ik niet gedaan doordat ik verwacht had dat ik er toch makkelijk onder was gebleven.. anders had ik nu toch mijn OV van het hele jaar terug moeten betalen?quote:Op donderdag 22 januari 2009 13:32 schreef aaipod het volgende:
[..]
Dat valt best mee, dan had je je stufi nog stop kunnen zetten met terugwerkende kracht en had het je een maandje stufi gekost
Gaat dit over 2008? Dan kan je nog tot 1 april dit jaar je stufi met terugwerkende kracht stop zetten.quote:Op donderdag 22 januari 2009 13:35 schreef Hugo__Boss het volgende:
[..]
ja maar dat heb ik niet gedaan doordat ik verwacht had dat ik er toch makkelijk onder was gebleven.. anders had ik nu toch mijn OV van het hele jaar terug moeten betalen?
Ow ja, dan zou je best eens gelijk kunnen hebben. Die van mij blijft gewoon hetzelfde, maar goed ik heb natuurlijk ook amper aftrekposten als student in loondienstquote:Op donderdag 22 januari 2009 13:35 schreef mark_dabomb het volgende:
het zijn aftrekbare kosten die ik op de zaak maak. Ik heb gewoon alles ingevuld in het IB programma 2008 en dan zie je in het overzicht helemaal onderaan je verzamelinkomen staan.
Voor studenten met een bijbaan kijken ze helemaal niet naar netto loon, maar naar verzamelinkomen of belastbaar loon afhankelijk van of je belastingaangifte hebt gedaan of niet. Check volgende keer even het één en ander alvorens je een jaar oud topic omhoogschopt om je ongenoegen te uiten.quote:Op zaterdag 23 januari 2010 14:52 schreef lisar het volgende:
Het is wel gemeen/oneerlijk dat je als student ondernemer meer moet gaan betalen!
Voor studenten met een baan kijken ze naar netto inkomen. Voor ondernemers kijken ze naar inkomen voor belasting en tellen ze daar de maximale aftrek bij. Als voorbeeld:
Je hebt een bijbaan en verdient 16.000 euro bruto, dat is netto 13.536 euro en je krijgt nog een rond de 2.100 euro terug van de belastingdienst. De grens is 13.215, dus moet je 321 euro terugbetalen! Uiteindelijk heb je van die 16.000 euro 15.636 euro!
Je hebt een onderneming en je haalt 16.000 bruto wint uit je onderneming, na alle aftrekken moet je 346 euro aan de belastingdienst betalen en hou je 15.654 euro over.
Echter de IB-Groep wil 16.000 – 13.215 = 2.785 euro van je! Dus als ondernemer moet je 2.464 euro meer terugbetalen bij dezelfde netto loon!!!!
Dus het systeem is wel gemeen en oneerlijk voor studenten die ondernemers zijn!!!
En in Den Haag geven ze altijd aan dat Nederland te weinig jonge ondernemers heeft!
Oei, dat is wel erg zuurquote:Op zaterdag 23 januari 2010 18:55 schreef tongytongylickylicky het volgende:
...
Dit zou dus betekenen dat ik:
1330 euro + 79,88 euro (per maand) OV moet terug betalen...........dat is dus 2290 euro![]()
Inhoudelijk weet ik niet precies of het kan. Ik zou echt even bellen met DUO (IB groep dus). Heb ze net gebeld en konden meer inhoudelijk op mijn persoonlijke situatie ingaan. Let wel op wat ze zeggen, ik kreeg 2 medewerkers aan de lijn die elk iets anders beweerdenquote:Op maandag 25 januari 2010 13:23 schreef Schuifpui het volgende:
Oe, ook even wat vragen, bij mij gaat het over 2009.![]()
In 2009 heb ik tot en met juni stufi + ovkaart gehad
juli - september stufi + OV-vergoeding (80¤ omdat ik stage liep in het buitenland)
oktober - december alleen OV-vergoeding met nullening
Ik ben volgens mij in december over de bijverdiengrens gegaan. Nog geprobeerd nullening stop te zetten, maar dat was er veel gedoe en dat heb ik maar opgegeven. Wat kan ik nu het beste doen? Met terugwerkende kracht de nullening voor december stopzetten en dus die ¤80 terug betalen? Heb ik dan verder geen problemen?
Ik snap dit niet helemaal. Ik heb zo'n ¤3000 te veel verdient, ben er in november overheen gegaan. Toen had ik alleen een nullening en ovkaart(eigenlijk ov-vergoeding). Hoeveel zou ik nu moeten terug betalen, ik snap echt niet wat ze precies bedoelen.quote:Het bedrag dat je bijverdiend hebt boven
de grens van ¤ 13.215,83. Als je bijvoorbeeld
¤ 14.215,83 aan inkomsten hebt
gehad, moet je ¤ 1000,- terugbetalen.
Het bedrag dat je moet terugbetalen is
nooit hoger dan het bedrag dat aan jou in
dat kalenderjaar aan basisbeurs en aanvullende
beurs is toegekend.
Ja dat inderdaad, als je het niet doet ben je zover ik weet alle maanden OV aan ze verschuldigd. Even goed uitzoeken en doen dus.quote:Op maandag 25 januari 2010 13:23 schreef Schuifpui het volgende:
Oe, ook even wat vragen, bij mij gaat het over 2009.![]()
In 2009 heb ik tot en met juni stufi + ovkaart gehad
juli - september stufi + OV-vergoeding (80¤ omdat ik stage liep in het buitenland)
oktober - december alleen OV-vergoeding met nullening
Ik ben volgens mij in december over de bijverdiengrens gegaan. Nog geprobeerd nullening stop te zetten, maar dat was er veel gedoe en dat heb ik maar opgegeven. Wat kan ik nu het beste doen? Met terugwerkende kracht de nullening voor december stopzetten en dus die ¤80 terug betalen? Heb ik dan verder geen problemen?
Zat ik ook aan te denken. Ik zit zelf 300 euro erover en moet 1300 euro terug betalen. Deze regeling gaat echt buiten enige logica heen! Zelfs als je er een euro er over zou komen moet je die 1000 euro betalen voor je OV. 10.630,74 bijverdienen is echt niet veel joh...zeker niet wanneer je alleen maar een basisbeurs ontvangt en zelf collegegeld betaald.quote:Op dinsdag 27 april 2010 10:31 schreef lorenadh het volgende:
Ik heb net ook de brief voor 2007 ontvangen.
Ik heb 200 euro teveel bijverdient en moet in totaal 1200 euro terug betalen, dat is toch te krankzinnig voor woorden? Dat ik die 200 terug moet betalen ok, maar 1200? Is er geen mogelijkheid om hier een goed onderbouwd bezwaarschrift tegen in te dienen? Ik weet dat de regelgeving voor 2010 veranderd is, vanaf dit jaar hoeft alleen het bedrag dat teveel bijverdient is terugbetaald te worden. Dat is toch een aanzienlijk verschil!
Je bent niet genaaid, je studiefinanciering is terecht teruggevorderd, want erg hard heb je niet gestudeerd.quote:Op dinsdag 27 april 2010 11:00 schreef tongytongylickylicky het volgende:
Je kan in Nederland wel beter stoppen met naar school gaan en een uitkering aanvragen + alle subsidies, want als je werkt tijdens het studeren wordt je gewoon keihard genaait.
quote:Op dinsdag 27 april 2010 21:23 schreef mgerben het volgende:
[..]
Je bent niet genaaid, je studiefinanciering is terecht teruggevorderd, want erg hard heb je niet gestudeerd.
Hij naait, hij naaide, hij is genaaid.
Taalpurist. De boodschap was niet duidelijk he?quote:Op dinsdag 27 april 2010 21:23 schreef mgerben het volgende:
[..]
Je bent niet genaaid, je studiefinanciering is terecht teruggevorderd, want erg hard heb je niet gestudeerd.
Hij naait, hij naaide, hij is genaaid.
Dan moet je je diploma-termijn laten verlengen, als je daar gegronde redenen voor hebt. Zo niet, dan kun je alles gaan terugbetalen en worden je eerste jaren dus niet omgezet naar een gift.quote:Op dinsdag 27 april 2010 22:45 schreef fespo het volgende:
je moet binnen 10 jaar nadat je voor het eerst stufi hebt ontvangen een diploma hebben.
wat gebeurd er als je een jaar later. (29 jaar) pas klaar bent.
ik ben namelijk gestopt op mijn 21ste zonder diploma en daarna een tijdje gewerkt.
Alleen verdienen.quote:Op dinsdag 27 april 2010 23:01 schreef Repeat het volgende:
Is er eigenlijk ook een max aan spaargeld waarbij je moet gaan terugbetalen of gaat het echt alleen om meer verdienen?
Dit had je kunnen weten want dit heeft altijd al op de site van de IB groep gestaan onder vragen, en anders had je ze ook destijds kunnen bellen. Je hebt als je boven een bepaalde grens per jaar uitkomt aan verdiensten gewoon geen recht op stufi en ook geen recht op de OV, die je nu dus wel hebt gehad en mag terugbetalen. Logisch toch.quote:
Lijkt me niet, als je zo veel spaargeld boven de belastingvrije 21 000 hebt dat je daaruit een forfaitair rendement wordt geacht te behalen die hoger ligt dan de verdienstegrens, lijkt het me dat je dan ook terug mag dokken. Weet ik niet zeker, maar dat lijkt me van wel, volgens mij is er namelijk voor de stufi geen onderscheid tussen box 1 of box 3 inkomsten, volgens mij is voor de stufi gewoon inkomsten = inkomsten en maakt het niet uit waar je ze vandaan haalt. Maar dan heb je het over een ton of twee aan spaargeld.quote:
MISSCHIEN he, ik weet hier niet het fijne van, maar misschien dat je bij de belastingdienst kunt aanvragen dat ze je inkomen gemiddeld nemen over enkele jaren en dat je dan voor alle jaren onder de verdienstegrens komt? Wel oppassen en alleen doen als je dan idd onder de verdienstegrens komt, voordat je straks over AL die jaren je ov mag terugbetalen.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 15:34 schreef ilsew het volgende:lang verhaal
Dat gaat denk ik moeilijk worden omdat het duidelijk aangegeven staat dat het om einde/begin van een jaar gaat.quote:Op zaterdag 12 juni 2010 15:34 schreef ilsew het volgende:
Iemand nog bruikbare tips of goede ideeën om hier onderuit te komen?
Het gaat hier om verzamelinkomen of belastbaar loonquote:Op zaterdag 12 juni 2010 17:28 schreef Sessy het volgende:
[..]
Lijkt me niet, als je zo veel spaargeld boven de belastingvrije 21 000 hebt dat je daaruit een forfaitair rendement wordt geacht te behalen die hoger ligt dan de verdienstegrens, lijkt het me dat je dan ook terug mag dokken. Weet ik niet zeker, maar dat lijkt me van wel, volgens mij is er namelijk voor de stufi geen onderscheid tussen box 1 of box 3 inkomsten, volgens mij is voor de stufi gewoon inkomsten = inkomsten en maakt het niet uit waar je ze vandaan haalt. Maar dan heb je het over een ton of twee aan spaargeld.
Boven de 21 000 euro aan spaargeld moet je sowieso gaan oppassen als je er nog bij werkt want dan kan je (een deel van) je recht op evt. huurstoeslag en zorgtoeslag verliezen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |