abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_51304908
Opiniebladen, meestal opinieweekbladen, zijn blaadjes die nieuws, actualiteiten, achtergronden etc berichten & verslaan, en hierop een opinie hebben. Als uitgangspunt het tegenovergestelde van het ANP, dat over min op meer dezelfde gebeurtenissen bericht, maar poogt hierbij zo min mogelijk kleuring aan het verslag te geven.

In Nederland wordt een behoorlijk aantal opiniebladen uitgegeven, met verschillende opinies, haha. Sommigen (Nieuwe Revue bijvoorbeeld) zijn in de loop der tijd hun opinie wat verloren, anderen (Vrij Nederland) hield de opinie maar verloor lezers. Opinio is nieuw.

Ik zet een paar blaadjes op een rijtje. Er zijn er meer, van naam & faam (Groene Amsterdammer, HP de Tijd). Hier een -onvolledig- overzichtje.

Sommige zijn overtuigd LINKS (de Groene, Vrij Nederland), en verbloemen dat ook niet. Elsevier heet van oudsher RECHTS te zijn. HP de Tijd is recht door zee?

Wat vinden POL'ers ervan? Wordt je politieke visie gesteund door een opinieblad? Lees je blaadjes van de tegenpartij? Zijn politieke meningen in journalistieke bladen, met de internetaanhangsels erbij, nog wel van deze tijd? Of juist van deze tijd, waarin er meer columnisten zijn dan schrijvers?

[ Bericht 21% gewijzigd door sigme op 09-07-2007 22:05:30 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_51304915
quote:
Over Elsevier

Elsevier is een opinieblad dat orde wil scheppen in de informatiechaos. En dat vooral met betrekking tot de interessevelden economie, politiek, financiën, wetenschap en cultuur. Daarbinnen wordt geselecteerd op relevantie voor de lezers. Elsevier levert een bijdrage aan opinievorming en discussie over actuele onderwerpen.

ELSEVIER: IN 2005 ZESTIG JAAR OUD
Een journal d'opinion moest het worden een stijlvol opinieblad, een ordenend orgaan dat overzicht schept in de chaotische werkelijkheid. En dat werd Elsevier, opgericht in 1945, en zestig jaar later verreweg het meest gelezen opinieblad van Nederland. Een beknopte geschiedenis.

door Gerry van der List

Zelden is een tijdschrift zo flitsend van start gegaan als Elseviers Weekblad. Het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945 en vier jaar later had het blad al een oplage van 120.000 exemplaren.

Het periodiek op krantenformaat maakte op de naar leesvoer hongerende Nederlandse bevolking indruk door zijn allure, zijn fraaie papier en zijn grote variëteit aan reportages, verhalen en illustraties.

De redacteuren genoten bijna allemaal aanzien in literaire en journalistieke kring. Zoals de bekende schrijvers Godfried Bomans, Anton van Duinkerken, J.W.F Werumeus Buning en Piet Bakker. Zij werden ‘het gouden knapenkoor’ genoemd.

Grote man achter Elseviers Weekblad was H.A. Lunshof (lees het ook het biografisch artikel dat Gerry van der List schreef over H.A. Lunshof). De redacteur van De Telegraaf liep al in 1940 rond met de gedachte aan een nieuw weekblad, ‘gansch anders dan de tot dusver bestaande’. In J.P. Klautz vond hij een geestverwant.

De directeur van de vooraanstaande, maar financieel allesbehalve florerende, uitgeverij Elsevier voelde wel iets voor het idee om na de oorlog een blad te lanceren dat niet zo gezapig en kleurloos was als de bestaande tijdschriften. Het moest, ook al was dat volgens Lunshof in Nederland een hachelijke zaak, een uitgesproken mening bezitten en de dingen bij hun naam durven noemen.

Geheim
In het diepste geheim werkte het ambitieuze duo tijdens de oorlog aan de oprichting. Zij kregen assistentie van een andere oud-medewerker van De Telegraaf. Mr. G.B.J. Hiltermann schreef een doorwrochte opzet die gebaseerd was op de gedachte dat grote behoefte bestond aan een journal d’opinion, een stijlvol opinieblad, een ordenend orgaan dat overzicht schept in de chaotische werkelijkheid.

Elseviers Weekblad omhelsde de podiumgedachte. Het moest ruimte bieden aan verschillende denkbeelden en wilde niet gebonden zijn aan enige partij of stroming. Maar de politieke breedheid die de stichters voor ogen stond, was van korte duur.

Hieraan was onder meer de Indonesische kwestie debet, een uiterst polariserende aangelegenheid waarin het blad een geharnast standpunt innam tegen de Indonesische Republiek. Onder leiding van de vurige pamflettist en patriot Lunshof verzette het zich tot het laatst tegen de onafhankelijkheidsoverdracht.

De standpuntbepaling inzake ‘Indonesië’ droeg bij aan de vorming van een politieke identiteit met maatschappelijk conservatieve en economisch liberale trekken, een soort nationaal-christelijke signatuur die Elseviers Weekblad ideëel en machtspolitiek dicht bij zowel de liberalen van de VVD als de katholieken van de KVP bracht.

Vijand
Later namen de communisten de rol van de vijand van EW over. Hoofdredacteur Lunshof waarschuwde zowat wekelijks voor de komst van de Russen. Deze eenzijdigheid en het steeds ouderwetsere imago van het tijdschrift deden de behoefte groeien aan een nieuwe leiding en een nieuwe formule.

In 1965 werd het blad gesplitst in een algemeen deel op magazineformaat, geschikt voor fullcolour advertenties, en een financieel-economische krant die fungeerde als medium voor personeelsadvertenties.

De jeugdige politieke verslaggever Ferry Hoogendijk, die in 1967 tot de hoofdredactie toetrad, ontpopte zich steeds meer als de grote roerganger van het magazine. Met zijn felle aanvallen op het kabinet-Den Uyl (1973-1977), meestal te vinden in het befaamde gele katern middenin het blad, trok hij veel aandacht.

Elseviers Magazine groeide flink dankzij de polarisatie. Maar in de jaren tachtig riep de autoritaire leiding van Hoogendijk steeds meer weerzin op bij de redactie, waardoor de directie zich uiteindelijk genoodzaakt zag hem in 1985 een andere functie binnen het bedrijf te geven.

Cultuur
Opvolger André Spoor, voormalig hoofdredacteur van NRC Handelsblad, gooide het over een heel andere boeg. Hij vernieuwde de redactie ingrijpend, paste de lay-out aan, vergrootte de aandacht voor cultuur en veranderde de naam van Elseviers Magazine in Elsevier.

Ziekte, gevoegd bij een vervaarlijke oplagedaling, maakte na ruim twee jaar een eind aan Spoors hoofdredacteurschap. Hij werd vervangen door Johan van den Bossche, afkomstig van de financieel-economische krant EW die in 1988 werd geïntegreerd in het magazine.

Van den Bossche maakte in 1993 plaats voor Hendrik Jan Schoo, adjunct-hoofdredacteur sinds 1991 (daarvoor hoofdredacteur van achtereenvolgens Psychologie en Intermagazine), die op zijn beurt per 1 januari 2000 werd opgevolgd door Arendo Joustra, voordien plaatsvervangend hoofdredacteur.

Signatuur
Journalistiek-inhoudelijk is Elsevier permanent geëvolueerd. In de direct naoorlogse jaren had het, afgezien van een uitgesproken politieke signatuur, nog een sterke literaire inslag. Bij dit auteursblad ging het om de goede, soepele pen.

In de jaren als magazine tussen 1965 en 1985 verloor het, ondanks de kenmerkende aanwezigheid van een schrijver als Michel van der Plas, zijn literaire karakter en ontpopte het zich tot een overwegend journalistiek medium. Het opinieweekblad annex auteursblad werd een verslaggeversblad.

Sindsdien heeft het, na de ontzuiling, aan politieke signatuur ingeboet, en is de inhoud zowel veelzijdiger als feitelijker geworden, met meer informatie en minder ideologische bevestiging dan voorheen. De scherpe opiniëring is gebleven, doch niet primair langs ideologische lijnen.

Lezerskring
De positie van Elsevier kan niet los worden gezien van zijn verleden en lezerskring. De natuurlijke omgeving van het blad is die van de marktsector (financieel, commercieel, technisch kader, vrije beroepsbeoefenaren, ondernemers, middenstand), hoewel het in het verleden uitgebreide culturele supplementen maakte en jarenlang de eerste boekenbijlage van Nederland verzorgde.

Zonder wie of welk belang ook naar de mond te praten, worden de oriëntaties en voorkeuren van deze groepen, de werkende ruggengraat van Nederland, in het redactionele denken en doen betrokken. Getracht wordt deze groepen ook te helpen bij allerlei keuzeproblemen bij studie, werk, persoonlijke financiën, vrije tijd.

De lezer van Elsevier heeft het doorgaans druk. Daarom is het van belang het nieuws scherp te selecteren en compact samen te vatten (‘de wereld in je handpalm’). Verder probeert het blad aan de hand van een eigen agenda over die thema’s te berichten waarover de kranten vaak zwijgen, en scherp positie te kiezen in tal van aangelegenheden.

Zo neemt Elsevier op milieu- en immigratiegebied - nauwelijks op de klassieke links/rechts-as te positioneren kwesties - krachtige standpunten in. Dat gebeurde ook bij de optieregelingen voor Nederlandse topbestuurders, een kwestie die het blad als eerste stevig aan de orde stelde.

In al deze en vergelijkbare gevallen gaat het niet zozeer om ideologie, maar om sceptisch onderzoek van feiten en gangbare argumenten, gecombineerd met argwaan tegenover massaal aangehangen standpunten en de bereidheid om, althans enige tijd, alleen te staan. Edge without ideology heet dit in de Amerikaanse journalistiek: scherpte zonder ideologie.
Bron: Elsevier
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_51304934
quote:
Over VN

De geschiedenis van Vrij Nederland

De Tweede Wereldoorlog
‘Ons blad wil een stem zijn van Vrij Nederland dat zich in Europa bevindt, en het wil zich richten tot alles wat Nederlandsch is of Nederlandsch verstaat’. Zo luidde de eerste zin in het verzetsblad dat op 3 augustus 1940 verscheen. De Duitse bezetter had de vrije pers de nek hadden omgedraaid en Vrij Nederland moest illegaal worden uitgebracht. Het blad omschreef zichzelf als ‘strijdblad voor de bevrijding van ons land’. De Duitse Sicherheitsdienst noemde Vrij Nederland een ‘Hetzschrift’. Na de bevrijding in mei 1945 zette de redactie van onderwijzer-dichter Henk van Randwijk de publicatie bovengronds voort.

De jaren zestig en zeventig
Met het aantreden van Mathieu Smedts als nieuwe hoofdredacteur kwam het blad vanaf 1955 tot grote bloei. Smedts haalde talentvolle jongeren in huis. Hemelbestormers die ervoor ijverden dat Vrij Nederland veel aandacht ging besteden aan wat later 'de culturele revolutie van de jaren zestig' werd genoemd: de opkomst van Provo en Nieuw Links in de PvdA, de democratiseringsacties op de universiteiten. Dat legde het blad geen windeieren. Een beetje linkse Nederlander vertoonde zich niet zonder VN in de stamkroeg - al was het maar om ermee gezien te worden. De door Smedts binnengehaalde Rinus Ferdinandusse werd tot hoofdredacteur benoemd. VN maakte school met spraakmakende interviews en columns, uit het leven gegrepen tekeningen, journalistieke onthullingen, sociale reportages en bijzondere fotografie. En met de maandelijkse boekenbijlage.

De jaren negentig
Vanaf de jaren negentig veranderde Vrij Nederland stapsgewijs van een wekelijkse krant in een wekelijks magazine. Door concurrentie van de dagbladen en het plotselinge overlijden van hoofdredacteur Joop van Tijn in 1997, brak een periode van zoeken en tasten aan. In 2001 werd onder leiding van hoofdredacteur Xandra Schutte een restyling doorgevoerd waarbij het accent meer kwam te liggen op het opiniërende karakter van Vrij Nederland. VN belichtte op prikkelende manier de achtergronden van het nieuws en probeerde een eigenzinnige rol in het maatschappelijk debat te spelen. Een nieuwe generatie columnisten trad aan - onder meer Stephan Sanders, Martin Bril, Carl Friedman en H.M. van den Brink.

Nu
Bij het aantreden van hoofdredacteur Emile Fallaux in 2005 heeft Vrij Nederland gekozen voor een nieuwe layout en een eigenzinnige koers: weg van de hitsigheid van de dag en terug naar de diepgang. Dat betekent meer lange journalistieke verhalen, onderzoeksartikelen, fotoreportages en literaire voorpublicaties. Vrij Nederland is vrijzinnig, intelligent en betrouwbaar. Het blad blijft geëngageerd en geworteld in de strijd tegen onrecht die de pioniers er in 1940 toe brachten het blad op te richten.
Bron: Vrij Nederland
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_51304951
quote:
Nieuwe Revu

Nieuwe Revu heeft het niet eenvoudig. Vijfenvijftig jaar na de oprichting van het blad zweeft het aantal lezers rond de 70.000; ongeveer de helft van de verkooprecords uit de ‘gouden tijden’ in de jaren tachtig. Jan Paul de Wildt, hoofdredacteur van het weekblad, wil Nieuwe Revu een betere mengeling van „high en low culture” meegeven: lichte en zware onderwerpen die zowel de ontwikkelde als de minder ontwikkelde lezers aanspreken. Tv-programma RTL Boulevard is volgens De Wildt een schoolvoorbeeld van een goede mix: „Al heb je niets met bekende Nederlanders, dan kun je toch nog lachen om de tongue in cheek-grappen.”

Dat „brutale toontje, die dubbele laag” moet Nieuwe Revu ook hebben, maar dan wel op het niveau van – pak ’m beet – een blad als het Amerikaanse Newsweek.

Volgens Jan Paul de Wildt zit de groei namelijk aan de bovenkant van de bladenmarkt, verder weg van concurrerende titels als Aktueel en Panorama. „Boven ons zitten de opiniebladen: HP/De Tijd, Vrij Nederland en Elsevier. Die kant moeten we op. Met een iets oudere lezersgroep. Niet langer tussen de 18 en 35 jaar, maar nu van 25 tot 45 jaar.”

Het is niet de eerste keer dat Nieuwe Revu van koers wisselt. Onder leiding van toenmalige hoofdredacteur Ton van Dijk zette het weekblad in op ‘seks, socialisme en sensatie’. Derk Sauer, die later een succesvolle uitgever in Rusland werd, was in de jaren tachtig hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Volgens Jan Paul de Wildt had Nieuwe Revu ook in de jaren negentig nog een hippe periode, toen het tijdschrift verslag deed van de hoogtijdagen van de Amsterdamse discotheken Roxy en It.

Maar tijden veranderen. Revucovers als Stappen in Salou! of Hoertjes achter het station! zul je in de kiosk niet meer zo snel aantreffen. „Die onderwerpen komen er nu niet meer in”, belooft De Wildt met zijn hand op het hart. „Minder gadgets, minder mode en lifestyle. Een hoger niveau, ook voor onze vaste items.”

Dat hoge niveau kan zelfs van Jan Smit komen – want niemand minder dan de Volendamse volkszanger stond afgelopen week prominent op de cover van Nieuwe Revu. De hoofdredacteur: „Jan Smit past bij Nieuwe Revu, als hij tenminste in een degelijk achtergrondverhaal geportretteerd wordt.” Met andere woorden: low culture in een high culture jasje.

Een week later is het coveronderwerp gewoon weer een sappige misdaadanalyse, of een verhaal over wraakzuchtige Hells Angels. En omdat Nieuwe Revu tegenwoordig een licentie op Newsweek heeft, kan er ook opeens een reportage over de Amish in opduiken.

Jan Paul de Wildt: „We zijn telkens op zoek naar de perfecte meepakfactor. Want 70 procent van onze oplage wordt los verkocht. Dat is een impulsaankoop. Binnen drie seconden besluit iemand of ’ie de Revu meeneemt in z’n winkelwagentje of niet.”

De Wildt ziet de toekomst van Nieuwe Revu hoopvol tegemoet. Ook al moet zijn titel vechten tegen „de verwachting dat alle informatie tegenwoordig gratis is”, de hoofdredacteur put moed uit het succes van titels als nrc.next en Elsevier. „Blijkbaar zijn mensen toch bereid om te betalen voor achtergronden en verdieping.”

Nieuwe Revu moet ondertussen het „brutale broertje” blijven, met af en toe een relletje (onlangs met Gretta Duisenberg) of een politicus die uit de school klapt. De Wildt, niet zonder trots: „Jonge acteurs en actrices staan ook helemaal niet te springen om door Nieuwe Revu geïnterviewd te worden. De meesten hebben alleen maar ervaringen met feel good-bladen. Bij ons worden ze opeens kritisch aan de tand gevoeld.”

Lichtere nummers zullen er altijd blijven, zegt De Wildt. „Nieuwe Revu is en blijft een strandblad. Een blad dat je lekker op het terras leest of meeneemt op vakantie. Onze verkoop vertoont in de zomer een duidelijk piek. De gemiddelde lezer koopt ons zes keer per jaar. Nou, als we er daar nou eens twaalf van kunnen maken, dan ben ik tevreden.”

Nieuwe Revu heeft van oorsprong een katholieke achtergrond, maar liet die los en werd in de jaren zestig een van de eerste ontzuilde weekbladen zonder een duidelijke politieke signatuur .

Jan Paul de Wildt trad vorige maand aan als hoofdredacteur. Sinds 2003 had Nieuwe Revu drie hoofdredacteuren: Jildou van der Bijl, Mark Koster en Hans Verstraaten, die al met De Wildt samenwerkte.

Nieuwe Revu telt nu 68.000 lezers, in de hoogtijdagen (jaren tachtig, begin jaren negentig) waren dat er soms bijna 150.000.

Bekende auteurs en columnisten waren Frits Barend, Henk van Dorp, Boudewijn Büch en Theo van Gogh.
Bron: NRC
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_51306415
quote:
Op maandag 9 juli 2007 21:31 schreef sigme het volgende:
Opiniebladen, meestal opinieweekbladen, zijn blaadjes die nieuws, actualiteiten, achtergronden etc berichten & verslaan, en hierop een opinie hebben. Als uitgangspunt het tegenovergestelde van het ANP, dat over min op meer dezelfde gebeurtenissen bericht, maar poogt hierbij zo min mogelijk kleuring aan het verslag te geven.
Dat pogen lijkt mij niet echt...
quote:
In Nederland wordt een behoorlijk aantal opiniebladen uitgegeven, met verschillende opinies, haha. Sommigen (Nieuwe Revue bijvoorbeeld) zijn in de loop der tijd hun opinie wat verloren, anderen (Vrij Nederland) hield de opinie maar verloor lezers. Opinio is nieuw.

Ik zet een paar blaadjes op een rijtje. Er zijn er meer, van naam & faam (Groene Amsterdammer, HP de Tijd). Hier een -onvolledig- overzichtje.

Sommige zijn overtuigd LINKS (de Groene, Vrij Nederland), en verbloemen dat ook niet. Elsevier heet van oudsher RECHTS te zijn. HP de Tijd is recht door zee?

Wat vinden POL'ers ervan? Wordt je politieke visie gesteund door een opinieblad? Lees je blaadjes van de tegenpartij? Zijn politieke meningen in journalistieke bladen, met de internetaanhangsels erbij, nog wel van deze tijd? Of juist van deze tijd, waarin er meer columnisten zijn dan schrijvers?
Waarom zouden ze niet van deze tijd zijn? Zolang er toch een slijtbare oplage is, dan is het toch niet uit de tijd?
pi_51306428
Soms wel grappig. Btw, dat kranten hier niet echt een scheiding hebben tussen het nieuws gedeelte en opinie is imo vervelend. In andere landen is dat veel gewoner.

-edit: ff herschreven-
  maandag 9 juli 2007 @ 22:24:55 #7
10841 Napalm
Brandbarbaar
pi_51306964
quote:
Op maandag 9 juli 2007 21:31 schreef sigme het volgende:
Ik zet een paar blaadjes op een rijtje. Er zijn er meer, van naam & faam (Groene Amsterdammer, HP de Tijd). Hier een -onvolledig- overzichtje.
Buiten the economist vind ik het allemaal bagger. En ik vraag me af in hoeverre the economist een opnieblad is, zeker voor Nederlanders.. Heb trouwens de laatste tijd het idee dat de stukken over Nederland veel slechter zijn geworden. Laten ze die schrijven door iemand van de Volkskrantredactie ofzo?

De Elsevier lees ik nog wel eens en heel soms de Nieuwe Revu. Geen van beiden vaak en goed genoeg om een abo te rechtvaardigen. De Volkskrant lees ik soms wel eens om wat tegenwicht te bieden maar dat irriteert me dusdanig dat ik het gauw weer afzweer. Eignelijk vind ik de Spits&Metro met hun nieuwsdumpen precies goed; de redactie hoeft mij niets voor te kauwen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Napalm op 09-07-2007 22:36:34 ]
You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood.
  † In Memoriam † maandag 9 juli 2007 @ 22:32:56 #8
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_51307302
Net als met kranten of TV, of eigenlijk alle media lezen de meeste mensen graag iets wat hun mening bevestigd. Ik zie er weinig problemen in, zolang als mensen zelf blijven nadenken.

Objectiviteit in nieuws is onmogelijk.
Carpe Libertatem
  maandag 9 juli 2007 @ 22:42:56 #9
120804 Yildiz
Freedom or loyalty?
pi_51307673
quote:
Op maandag 9 juli 2007 22:24 schreef Napalm het volgende:

[..]

Buiten the economist vind ik het allemaal bagger. En ik vraag me af in hoeverre the economist een opnieblad is, zeker voor Nederlanders.. Heb trouwens de laatste tijd het idee dat de stukken over Nederland veel slechter zijn geworden. Laten ze die schrijven door iemand van de Volkskrantredactie ofzo?

De Elsevier lees ik nog wel eens en heel soms de Nieuwe Revu. Geen van beiden vaak en goed genoeg om een abo te rechtvaardigen. De Volkskrant lees ik soms wel eens om wat tegenwicht te bieden maar dat irriteert me dusdanig dat ik het gauw weer afzweer. Eignelijk vind ik de Spits&Metro met hun nieuwsdumpen precies goed; de redactie hoeft mij niets voor te kauwen.
The Economist ken ik niet, maar Sp!ts en Metro zou ik nu niet meer als een nieuwsdumper beschouwen. Ik heb het idee dat -dankzij reclameinkomsten- er nu wel degelijk een redactie zit die er een eigen selectie op nahoudt.

Ik ben het met je eens dat het niveau van sommige nieuwsartikelen bar slecht is. Soms komt een OP binnen NWS / POL nog verder, heb ik het idee. En dan is een FOK!-user daar maar een paar minuten mee bezig geweest...

Natuurlijk. Journalisten hebben genoeg te doen, en ze kunnen niet 100% onderzoeksjournalistiek doen, want dan gaan ze failliet, maar toch. En uiteraard heb ik het idee dat dat bij het ene tijdschrijft / krant vaker voorkomt dan de ander.

En dan heb ik het nog even niet over het sporadische gemis van een 'feitenchecker', ofwel, nagaan van wat er geschreven wordt, hoor en wederhoor, dat soort normale dingen. Sommigen kranten / tijdschriften lijken dat totaal vergeten te zijn.

Afsluitende ben ik er enerzijds wel blij mee dat nieuws met een hele duidelijke mening nu duidelijk op de pagina's 'opinie' staat. Was dat vroeger eigenlijk ook zo?

Napalm, wat voor dagelijkse krant met Nederlands nieuws en wat voor tijdschrift zou jij aanraden? (Naast spits/metro)

[ Bericht 11% gewijzigd door Yildiz op 09-07-2007 23:01:55 ]
Bovenstaande tekst = C C 3.0 NL BY-NC-ND - quotes inkorten uitgezonderd.
  † In Memoriam † maandag 9 juli 2007 @ 22:45:36 #10
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_51307784
quote:
Op maandag 9 juli 2007 22:42 schreef Yildiz het volgende:
The Economist ken ik niet, maar Sp!ts en Metro zou ik nu niet meer als een nieuwsdumper beschouwen. Ik heb het idee dat -dankzij reclameinkomsten- er nu wel degelijk een redactie zit die er een eigen selectie op nahoudt.
De spits is gewoon een verkapte telegraaf en de metro is bestwel links. DePers neigt weer naar rechts, maar ook niet altijd.

Ik ben een ov-slet dus ik vermaak mij meestal met alle drie. De DAG mogen ze houden, ben niet zo van alleen plaatjes kijken en vantevoren aangestreepte belangrijkheden.
Carpe Libertatem
  maandag 9 juli 2007 @ 23:40:19 #11
182269 sneakypete
On the edge
pi_51309804
Volgens mij zit in de pers een beetje een gemengd panel, het valt me op dat de krant zijn eerder genoemde opinies wel eens 'tegenspreekt'..in elk geval niet typisch 1 lijn. Wel zijn de stukken veel beter uitgewerkt dan bij vodjes als de metro en spits, die kutbladen maken alles waar journalistiek voor staat kapot. Nieuws is niet een krantekopje met 2 zinnen eronder, zonder achtergronden heeft het geen nieuwswaarde, om nog maar te zwijgen over de keuzes die ze maken. Vandaag waren live earh en 2 mishandelde meisjes voorpagina nieuws, nou nou, boeiend.
pi_51315945
quote:
Op maandag 9 juli 2007 22:12 schreef pingu_ het volgende:
Soms wel grappig. Btw, dat kranten hier niet echt een scheiding hebben tussen het nieuws gedeelte en opinie is imo vervelend. In andere landen is dat veel gewoner.

-edit: ff herschreven-
Kranten als NRC en Volkskrant hebben een dergelijke scheiding toch wel gewoon?
Als het niet wil branden moet je beter stoken.
pi_51319387
quote:
Op dinsdag 10 juli 2007 09:32 schreef du_ke het volgende:

[..]

Kranten als NRC en Volkskrant hebben een dergelijke scheiding toch wel gewoon?
De meeste kranten hebben daarbij een collum "opinie". Ik zie het hele probleem niet met nieuwsgarende kranten niet.
  dinsdag 10 juli 2007 @ 12:01:26 #14
177053 Klopkoek
Woke Warrior
pi_51319874
Ikzelf vind de Nederlandse opiniebladem vrij slecht. Als ik al wat lees, dan lees ik The Economist, The New Yorker of Vanity Fair (leen ik bij de bieb dan of lees op internet).
Deuger, Woke & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_51320223
quote:
Op dinsdag 10 juli 2007 12:01 schreef Klopkoek het volgende:
Ikzelf vind de Nederlandse opiniebladem vrij slecht. Als ik al wat lees, dan lees ik The Economist, The New Yorker of Vanity Fair (leen ik bij de bieb dan of lees op internet).
Zijn er naast Christopher Hitchens nog andere redenen om de Vanity Fair te lezen eigenlijk?
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_51324188
Ik lees altijd HP/De Tijd en het klopt inderdaad wel dat dit blad min of meer centraal is. Er staan zowel linkse als rechts artikelen in. Soms voel ik me dan ook zeer verwant met een artikel en soms totaal niet.
  dinsdag 10 juli 2007 @ 14:23:23 #17
81187 ethiraseth
Fuck you, got mine
pi_51324577
quote:
Op maandag 9 juli 2007 23:40 schreef sneakypete het volgende:
Volgens mij zit in de pers een beetje een gemengd panel, het valt me op dat de krant zijn eerder genoemde opinies wel eens 'tegenspreekt'..in elk geval niet typisch 1 lijn. Wel zijn de stukken veel beter uitgewerkt dan bij vodjes als de metro en spits, die kutbladen maken alles waar journalistiek voor staat kapot. Nieuws is niet een krantekopje met 2 zinnen eronder, zonder achtergronden heeft het geen nieuwswaarde, om nog maar te zwijgen over de keuzes die ze maken. Vandaag waren live earh en 2 mishandelde meisjes voorpagina nieuws, nou nou, boeiend.
klagen over gratis dingen is echt zo des Nederlands.

Verder is de Elsevier natuurlijk om te janken zo slecht en een beschaming voor "rechts". Zie de gemiddelde OP van martijn77 maar voor bewijs zonder een elsevier te hoeven kopen.
Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
  † In Memoriam † dinsdag 10 juli 2007 @ 15:50:14 #18
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_51327264
quote:
Op dinsdag 10 juli 2007 12:11 schreef Monolith het volgende:
Zijn er naast Christopher Hitchens nog andere redenen om de Vanity Fair te lezen eigenlijk?
Vanity Fair is toch een prive, maar dan wat 'luxer' ?
Carpe Libertatem
pi_51327989
quote:
Op dinsdag 10 juli 2007 14:11 schreef zwambtenaar het volgende:
Ik lees altijd HP/De Tijd en het klopt inderdaad wel dat dit blad min of meer centraal is. Er staan zowel linkse als rechts artikelen in. Soms voel ik me dan ook zeer verwant met een artikel en soms totaal niet.
Ik herken mij hier ook in. Daarom vind ik het blad ok.
  dinsdag 10 juli 2007 @ 16:19:30 #20
96190 PJORourke
Beautiful burnout
pi_51328295
Spiegel, Focus, Economist, London Spectator, Elsevier zijn prima. HP is op z'n tijd ook wel aardig. Graag had ik ook nog The Atlantic gehad.
What are you going to do to me? You go fuck yourself - I say what I want.
- Oriana Fallaci 1929-2006
pi_51328448
Ik lees de Elsevier, HP/DeTijd, Opinio, The Economist en zo nu en dan VN.
pi_51328533
quote:
Op dinsdag 10 juli 2007 15:50 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Vanity Fair is toch een prive, maar dan wat 'luxer' ?
Dat meende ik ook. Las in zijn 'God is Not Great: How Religion Poisons Everything' dat Hitchens voor het blad schreef. Hij heeft inderdaad wel een beetje een 'privé stijl' misschien iets minder ordinair.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_51328952
Elsevier vind ik nog het leukste opinie blad. Vrij Nederland las ik eerst ook altijd maar sinds dat blad een nieuwe hoofdredacteur vind ik het niets meer aan.
lollig
  dinsdag 10 juli 2007 @ 17:03:04 #24
177053 Klopkoek
Woke Warrior
pi_51330079
quote:
Op dinsdag 10 juli 2007 16:23 schreef salvadora het volgende:
Ik lees de Elsevier, HP/DeTijd, Opinio, The Economist en zo nu en dan VN.
Zo, dat moet je een hoop geld kosten
Deuger, Woke & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  dinsdag 10 juli 2007 @ 17:41:28 #25
96190 PJORourke
Beautiful burnout
pi_51331171
quote:
Op dinsdag 10 juli 2007 16:26 schreef Monolith het volgende:

[..]

Dat meende ik ook. Las in zijn 'God is Not Great: How Religion Poisons Everything' dat Hitchens voor het blad schreef. Hij heeft inderdaad wel een beetje een 'privé stijl' misschien iets minder ordinair.
Hitchensweb kun je het meeste wel lezen. Zijn broer Peter heeft een blog bij de Daily Mail.
What are you going to do to me? You go fuck yourself - I say what I want.
- Oriana Fallaci 1929-2006
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')