Het lijkt mij niet verstandig om op korte termijn te speculeren op een herstel van de financiële waarden. De renteontwikkeling en de malaise op de subprime markt in de VS zullen de financials voorlopig onder druk zetten.quote:Op vrijdag 3 augustus 2007 15:47 schreef SnuggLe het volgende:
Iemand stelde paar posts terug de vraag 'welke aandelen bij deze dalingen interessant zjin om op te pikken'. Ik zet mijn geld op ING. Als ING de 30 haalt stap ik even flink in. Ze moeten zeker voor het eind van het jaar weer terug kunnen komen op 33.
Een turbo heeft al een stop loss.quote:Op woensdag 1 augustus 2007 23:53 schreef YebCar het volgende:
volgens de bovenstaande posts zou een turbos long op de aex dus een goede optie zijn.
zit nog te denken aan welke stoploss ik moet denken
Ik zit ook elke keer met verbazing te kijken hoe die Chinese markten een geheel eigen leven leiden. Dit is de grootste bubble van allemaal, compleet ontkoppeld van de realiteit. Mijden als de pest!quote:Op vrijdag 3 augustus 2007 19:22 schreef mikezwet het volgende:
Grappig dat we niks horen van de enorme stijgingen van de Shanghai en Shanzhen indexen.
Het gros van de beleggers/ speculanten denkt op dit moment zo. Iedereen zit nog in bull-market mode en vertoont bij elke dip een bijkoop reflex.quote:Op vrijdag 3 augustus 2007 16:07 schreef mikezwet het volgende:
M'n verstand zegt dat ik moet wachten met inkopen.
M'n emotie zegt kopen om niet de boot te missen.
Je beschrijft juist een uitgelezen kans om te kopen, zolang men koopt stijgen de koersen. Je moet kijken naar overwaardering of onderwaardering van koersen. Het is niet persé zo dat het anticyclisch opereren een voordeel oplevert, je kunt ook veel voordeel laten liggen, en dat moet je wel meenemen in je kosten/baten beslissing.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 04:56 schreef SeLang het volgende:
Het gros van de beleggers/ speculanten denkt op dit moment zo. Iedereen zit nog in bull-market mode en vertoont bij elke dip een bijkoop reflex.
Dat iedereen bang is om de boot te missen in plaats van bang te zijn om geld te verliezen betekent domweg dat het nu geen uitgelezen kans is om groot in te kopen.
Dit is precies de reden waarom ik het gros van mijn geld in kortlopende (6 mnd) NL staatsobligaties heb zitten. Yield van ~4.15%. Slaapt heerlijkquote:Op vrijdag 3 augustus 2007 15:48 schreef corus het volgende:
-En ook in Frankrijk is een schandaal aan het losbarsten. Grote financiele instelling AXA blijkt 2 geldmarktfondsen te beheren waarvan in een maand de koersen met ongeveer 30% gedaald zijn. Ja, u leest het goed: geldmarktfondsen. Om de publicitaire en marktellende onder controle te houden heeft AXA alvast belooft de verliezen (voorlopig $ 500 mln) uit eigen zak goed te maken. Oorzaak: beleggen in subprime en single A. Hoezo geldmarktfonds??????
Denk je veilig te beleggen in geldmarktfonden , stoppen ze je poen in subprime ellende![]()
Daarover verschillen we dan van mening. Kopen op een dipje in een overgewaardeerde markt zie ik niet als een succesvolle strategie.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 05:07 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Je beschrijft juist een uitgelezen kans om te kopen, zolang men koopt stijgen de koersen. Je moet kijken naar overwaardering of onderwaardering van koersen. Het is niet persé zo dat het anticyclisch opereren een voordeel oplevert, je kunt ook veel voordeel laten liggen, en dat moet je wel meenemen in je kosten/baten beslissing.
Ik heb mij ongelukkig uitgedrukt denk ik. Ik vind juist dat je een marktpositie alleen moet bepalen op basis van bedrijfseconomische factoren gerelateerd aan de koers van het aandeel van dat bedrijf. Zoals je schreef over de huidige situatie bekroop mij ineens de gedachte dat je wellicht ook goed van dit soort bull-sentimenten kunt profiteren, zeg maar meer vanuit een ludieke gedachte.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 05:25 schreef SeLang het volgende:
Daarover verschillen we dan van mening. Kopen op een dipje in een overgewaardeerde markt zie ik niet als een succesvolle strategie.
Ik heb nog wat toegevoegd in de vorige post om het verder te verduidelijken wat ik bedoel.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 05:34 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ik heb mij ongelukkig uitgedrukt denk ik. Ik vind juist dat je een marktpositie alleen moet bepalen op basis van bedrijfseconomische factoren gerelateerd aan de koers van het aandeel van dat bedrijf. Zoals je schreef over de huidige situatie bekroop mij ineens de gedachte dat je wellicht ook goed van dit soort bull-sentimenten kunt profiteren, zeg maar meer vanuit een ludieke gedachte.
Je moet denk ik onderscheid maken tussen de echte speculanten en de mensen die beleggen om vermogen op te bouwen. De eerste categorie is risico-minnend omdat er een vrij sterke relatie is tussen risico en mogelijk rendement, de tweede categorie is risico-mijdend. Het diagram dat je hebt gepost is denk ik alleen van belang voor de speculant, de speculant wil immers winsten behalen vanuit marktsentiment, niet vanuit de toenemende waarde van de onderliggende waarde. De belegger uit de tweede categorie mijdt een dergelijke risicovolle strategie liever, voor die belegger is enkel de stand van de koers van belang niet de plek van de ten opzichte van de golfbeweging die het beurssentiment op basis van dat diagram zou hebben. Het enige dat voor hen telt is overwaardering of onderwaardering ten opzicht van de bedrijfseconomische gegevens.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 05:25 schreef SeLang het volgende:
Waarom ik vind dat de markt is overgewaardeerd had ik al uitgelegd. Dan blijft alleen nog het timingaspect over. Ik recycle even een eerder gepost plaatje:
[afbeelding]
Momenteel weet natuurlijk niemand of we aan de linkerkant van de top zitten (euphoria) of de rechterkant (anxiety/ denial).
In het eerste geval zijn de huidige dalingen een tijdelijk rimpeltje en stijgen we daarna nog even door. Maar aangezien de beurs fundamenteel hoog gewaardeerd is, is dit geen uitgelezen koopkans. Er kan winst worden gemaakt, maar met welk risico?
In het tweede geval (anxiety/ denial) zitten we rechts van de top maar dit wordt door de meerderheid nog niet onderkend. Vandaar dat de meerderheid praat over 'bijkopen'. Dit is een uitgesproken slecht moment om te kopen.
Dit ben ik met je eens.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 05:51 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Je moet denk ik onderscheid maken tussen de echte speculanten en de mensen die beleggen om vermogen op te bouwen. De eerste categorie is risico-minnend omdat er een vrij sterke relatie is tussen risico en mogelijk rendement, de tweede categorie is risico-mijdend. Het diagram dat je hebt gepost is denk ik alleen van belang voor de speculant, de speculant wil immers winsten behalen vanuit marktsentiment, niet vanuit de toenemende waarde van de onderliggende waarde. De belegger uit de tweede categorie mijdt een dergelijke risicovolle strategie liever, voor die belegger is enkel de stand van de koers van belang niet de plek van de ten opzichte van de golfbeweging die het beurssentiment op basis van dat diagram zou hebben. Het enige dat voor hen telt is overwaardering of onderwaardering ten opzicht van de bedrijfseconomische gegevens.
Gezien het feit dat we pas 2 weken aan het dalen zijn getuigt die emotie van een enorme 'bullish' bias zoals je die altijd ziet op markttoppen. De boodschap is dat emotie meestal een slechte raadgever is en je eigenlijk juist tegen je emotie in moet handelen.quote:
M'n verstand zegt dat ik moet wachten met inkopen.
M'n emotie zegt kopen om niet de boot te missen.
Tijdens een paniekbodem heb je altijd een spike in volatiliteit, maar dat betekent niet dat je bij een spike persé een onderwaardering hebt. Langetermijn niet-paniek bodems hebben vaak juist weer een afnemende volatileit.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 05:51 schreef Bolkesteijn het volgende:
Het is voor de speculanten overigens wel interessant om de volatiliteit van een aandeel te relateren aan de mate van over of onderwaardering. Ik ben benieuwd welke resultaten daaruit komen, dat geeft namelijk inzicht in de risico's die je op een bepaald moment loopt.
Ik denk dat men (grote beleggers en instanties) de kleine man niet nodig heeft in deze indices. Ze laten "ons" gewoon lekker op Amerika sudderen terwijl de grote mannen er langzaam aan uit stappen.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 04:32 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik zit ook elke keer met verbazing te kijken hoe die Chinese markten een geheel eigen leven leiden. Dit is de grootste bubble van allemaal, compleet ontkoppeld van de realiteit. Mijden als de pest!
Wat betreft China zie je nogal een verschil tussen Hongkong (Hang Seng index) en bijvoorbeeld Shanghai (SSE). De waarderingen in Shanghai zijn veel hoger dan in Hongkong terwijl daar geen fundamentele reden voor is. Volgens mij komt dat grotendeels doordat de gewone Chinees (die in Shenzhen of Shanghai belegt) nog nauwelijks ervaring heeft met beleggen en aandelen koopt zonder iets te snappen van waardering. Hij koopt puur omdat hij de koersen omhoog ziet gaan.quote:Op zaterdag 4 augustus 2007 09:44 schreef mikezwet het volgende:
[..]
Ik denk dat men (grote beleggers en instanties) de kleine man niet nodig heeft in deze indices. Ze laten "ons" gewoon lekker op Amerika sudderen terwijl de grote mannen er langzaam aan uit stappen.
Waarom zie je nergens op commerciele sites de koersinformatie van Shanghai, Shangzhen, Taiwan of Brasilie....
Die intereffect fondsen zijn beursgenoteerd en zijn daarom verplicht om te publiceren waar hun geld in is belegd. Dit wordt door een externe accountant gecontroleerd. Je kunt dus gewoon in hun kwartaalverslag kijken welke posities ze hebben/ hadden.quote:Ik heb op dit moment India en China Warrants van Intereffect. Terwijl de koersen in China/India/Taiwan stijgen blijft dit aandeel gelijk of zakt zelfs. Als de koersen aldaar zakken, zakken de warrants wel 7a8%.
Hoeveel vertrouwen moet in z'n organisatie als intereffect hebben? Ik bedoel, ze kunnen net zo goed de rendementen die ze behalen omlaag krikken en de "belegger" maar een klein deel uitkeren...
De Postbank en Intereffect zijn beiden betrouwbare organisaties. Jij bent zelf degene die de keuze maakt om in Chinese warrants of in opkomende markten te beleggen. Het enige wat die organisaties doen is jou in staat stellen om daarin te beleggen. De verantwoordelijkheid en het risico zijn voor jouzelf. Om te weten of je de juiste beleggingskeuze maakt zou ik me eerst eens verdiepen in waar die fondsen in beleggen, wat de waardering is en wat hun benchmark is.quote:Daarnaast Opkomende landen fonds van de postbank, zit ik toch wel goed mee schat ik zo...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |