abonnement Unibet Coolblue
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 27 juli 2007 @ 14:55:45 #176
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_51887411
Waar je met 4/3 (Oly Leica Panasonic) even rekening mee moet houden is met je groothoekbehoefte. Met een cropfaktortje 2 moet je er echt iets heel korts opzetten wil het een bruikbare groothoek opleveren.

Voordeel met een 4/3 is weer als je van oud glas houdt dat door de oplegmaat de vatting aan te passen is naar zo ongeveer elke andere vatting. Verlies je weliswaar wat functies, maar een APO Macro Elmarit 100mm van Leica gaat er net zo hendig op als een Zuiko 2.8/180 (uit de OM-serie) of een simpele Jupiter J9 met een prakticaschroef. Maar dan moet je wel van oud glas houden
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
  vrijdag 27 juli 2007 @ 15:09:19 #177
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_51887829
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 14:43 schreef Vliegvrager het volgende:

[..]

Dat is dan ook wel een erg groot nadeel, afhankelijk van je wensen natuurlijk. Als je toch al van plan was alleen maar top-end obejctieven te kopen, is het geen nadeel.

Maar uitzonderingen daargelaten lijkt me de keuze in objectieven toch wel een van de belangrijkere reden om een bepaald merk wel of niet te kiezen.
Voor de initiele behoefte zijn een 18-50 en 50-200 lens voldoende. Maar als ik het echt leuk ga vinden zou uitbreiding natuurlijk wel aan de orde kunnen komen.

Omdat de objectieven goedkoper en beter verkrijgbaar zijn werd mij de Canon aangeraden, de Sony werd aangeraden om de warmere kleuren en de Olympus is een hele goede allrounder, maar niet flexibel.

Moeilijk
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_51888959
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 14:27 schreef sanger het volgende:

Dus het enige nadeel is het assortiment in objectieven als ik je goed begrijp.
Voor mij wel, d.w.z. het assortiment is wat kleiner en veel interessante lenzen zijn prijzig - ik heb er zelf een paar op het oog die tussen de 600 en 1800 euro per stuk moeten kosten dus daar dub ik nog wat over.
De beschikbare lenzen van alle merken staan hier op een rijtje: http://www.4-3system.com/modules/lenses/. Het schijnt dat naast Olympus, Leica en Sigma volgens jaar ook Tamron geschikte lenzen gaat uitbengen. Overigens zijn al die lenzen in tegensteling tot bij Canon en Nikon wel allemaal geoptimaliseerd voor digitaal gebruik, dus met een kleinere beeldcirkel en een meer telecentrisch ontwerp waardoor het licht ook in de hoeken rechter op de sensor valt, wat de scherpte en helderheid ten goede komt.

Over voor- en nadelen is wel meer te zeggen. Olympus heeft een paar jaar geleden zijn hele range analoge camera's afgeschaft en volledig voor een nieuw digitaal systeem gekozen. Samen met Panasonic, Leica en nog een aantal merken hebben ze een standaard ontwikkeld die Fourthirds (4/3) heet, en die zaken zoals de grootte van de sensor, het type bajonet en wijze van lensaansturing vastlegt. De sensor is nog iets kleiner dan het APS-C formaat van Canon, ongeveer de helft van een full frame sensor. Hierdoor is de cropfactor van Olympus lenzen (alhoewel dat hier eigenlijk het verkeerde woord is) 2x. Een zoomlens van 7-14mm komt dus bv overeen met een 14-28 bij een fullframe camera. Een kleinere sensor leidt in principe tot meer ruis, maar met de voortschrijdende techniek wordt dat probleem steeds kleiner en de E-510 doet met zijn NMOS sensor al niet meer onder voor zijn concurrenten. Het 4/3 systeem heeft nog wel meer voor- en nadelen; voordeel is bijvoorbeeld dat lenzen lekker compact kunnen zijn (vooral tele), en nadeel is dat het zoekerbeeld kleiner kan zijn dan bij sommige andere camera's. Verder is bij iedere diafragmawaarde de scherptediepte een stop groter dan bij fullframe camera's, wat een voordeel maar ook een nadeel kan zijn. Er valt veel meer over te vertellen, maar daar kun je misschien beter naar googelen. Het komt er op neer dat ik vol vertrouwen voor 4/3 gekozen heb omdat ik geloof dat in de toekomst de voordelen alleen maar groter en de nadelen alleen maar kleiner zullen worden.

De Live-view functie die ik noemde werkt door de spiegelreflex constructie overigens anders dan bij compactcamera's, en om teleurstelling te voorkomen moet je wel weten dat daarbij een vertraging van zo'n driekwart seconde optreedt. Hij is heel handig om over een menigte of van dicht bij de grond of vanaf een statief te werken, maar dan vooral met statische onderwerpen, omdat je over de timing geen echte controle hebt.
pi_51889476
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 14:55 schreef Ouwesok het volgende:
Waar je met 4/3 (Oly Leica Panasonic) even rekening mee moet houden is met je groothoekbehoefte. Met een cropfaktortje 2 moet je er echt iets heel korts opzetten wil het een bruikbare groothoek opleveren.
Dat is op zich geen probleem want de 7-14 en 11-22 lenzen zijn fabuleus, maar ze zijn wel duur (1800 resp 700 euro ongeveer). Er is ook een 8mm fisheye. Volgend jaar komt er een budgetgroothoek uit, en Sigma heeft geloof ik ook iets in de aanbieding. Ik zit zelf te vlassen op een hoogwaardig Olympus 12-60 (24-120 dus) objectief dat binnen twee maanden moet verschijnen.
quote:
Voordeel met een 4/3 is weer als je van oud glas houdt dat door de oplegmaat de vatting aan te passen is naar zo ongeveer elke andere vatting.
Dat is waar inderdaad! Ik heb er zelf nog niets mee gedaan maar ik ken mensen die allerlei klassieke lenzen van de meest uiteenlopende merken gebruiken, van Leica en Zeiss ZF tot eenvoudigere Olympus OM en Pentax aan toe, en er zijn zelfs adapters voor middenformaat Hasselblad en Mamiya objectieven en voor allerlei telescopen. Het enige dat niet past zijn geloof ik Canon lenzen. Konica Hexanon's zijn er zonder adapter op te zetten en leveren prachtige resultaten. Dat gaat momenteel als een lopend vuurtje door de Olympus-gelederen zodat de tweedehandsprijzen van die lenzen wel snel zullen gaan stijgen. Olympus heeft zelf weinig primes in de aanbieding en daarom zijn sommige mensen er erg op gebrand om van die zeldzame klassiekers op de kop te tikken.
  vrijdag 27 juli 2007 @ 15:54:16 #180
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_51889675
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 15:38 schreef dvr het volgende:


De Live-view functie die ik noemde werkt door de spiegelreflex constructie overigens anders dan bij compactcamera's, en om teleurstelling te voorkomen moet je wel weten dat daarbij een vertraging van zo'n driekwart seconde optreedt. Hij is heel handig om over een menigte of van dicht bij de grond of vanaf een statief te werken, maar dan vooral met statische onderwerpen, omdat je over de timing geen echte controle hebt.
Dank voor je duidelijke verhaal.

Maar ik wil hem voornamelijk gaan gebruiken voor bewegende beelden (kind en F1 etc) dus dan zou deze minder geschikt zijn dan de EOS 400 en A100?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_51891795
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 15:09 schreef sanger het volgende:

Voor de initiele behoefte zijn een 18-50 en 50-200 lens voldoende.
De kitlenzen van de E-510 zijn 14-42 (28-84 eq.) en 40-150 (80-300 eq). Ik heb zelf alleen die eerste, omdat ik de camera meteen wilde hebben en die dubbele kit nog niet leverbaar was. De kleuren van Olympus (lenzen en processor) zijn uitstekend, iets aan de warme/donkere kant, met goede nuances in huidtinten en over het geheel een heel natuurlijke maar levendige indruk. Maar misschien nog wel het belangrijkste voor goede kleuren is een goede witbalans, en daarbij is de one-touch WB functie een uitkomst.

Ik wilde zelf een camera die zo goed en veelzijdig is, dat als er rotfoto's uit komen, ik dat helemaal aan mijzelf te wijten heb. En zo werkt het ook - je kunt er ontzettend veel aan instellen en er zitten een hoop knoppen op, zodat er een hoop te leren valt voordat je het onderste uit de kan haalt. Je kunt hem natuurlijk ook op Program mode, of erger nog een Scene mode ('sneeuw', 'Vuurwerk' e.d.) instellen om alle beslissingen aan het toestel over te laten, maar de uitdaging is natuurlijk om zelf snel de juiste beslissingen te leren nemen, en op dat vlak kan ik met dit machientje nog een hele tijd vooruit. Ik zou als ik jou was alleen voor een dSLR kiezen als je die ambitie ook hebt, want de voordelen die ze ten opzichte van point-and-shoots hebben benut je pas echt als je de camera en zijn mogelijkheden goed hebt leren kennen. Tot het zover is zul je, juist omdat er veel meer factoren zijn om bij elke foto rekening mee te houden, waarschijnlijk net zoveel extra mislukkingen als topfoto's krijgen ten opzichte van een P&S, die het altijd wel aardig doet.
pi_51892162
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 15:54 schreef sanger het volgende:

Maar ik wil hem voornamelijk gaan gebruiken voor bewegende beelden (kind en F1 etc) dus dan zou deze minder geschikt zijn dan de EOS 400 en A100?
Nee, die Live View functie is een extraatje dat de andere camera's niet hebben. Het houdt in dat je op het LCD venster van de camera kunt werken, net zoals bij een compactcamera eigenlijk. Maar dat is maar voor een beperkt aantal toepassingen handig - normaliter gebruik je gewoon de zoeker, net zoals bij de andere camera's.

Voor die bewegende onderwerpen kan het handig zijn om een autofocussysteem te hebben dat met veel scherpstelpunten werkt. De Olympus heeft er drie, wat aan de lage kant is. Normaal gesproken stel je met een SLR eerst scherp door je onderwerp in het centrum te houden, de ontspanknop half ingedrukt te houden zodat hij scherp wordt, en dan de compositie van de foto te bepalen en af te drukken. Bij snel bewegende onderwerpen is daar geen tijd voor. Je kunt dan grofweg drie dingen doen: Van te voren autofocussen op iets dat even ver is als de plek waar dadelijk je onderwerp langskomt, bijvoorbeeld een streep op de weg waar dadelijk een wagen voorbijkomt. Of je kunt van te voren handmatig scherpstellen op die afstand, of je kunt vertrouwen op het AF-systeem van de camera. In dat laatste geval kan een camera die bijvoorbeeld 40 punten in het beeld in de gaten houdt, en daar een intelligente keuze uit probeert te maken, in aardig wat gevallen volautomatisch voor een juiste scherpte zorgen. Maar in andere gevallen zal hij ook volkomen verkeerd kiezen en niet op de wagen maar de reclame erachter scherpstellen - het wordt dan een beetje prijsschieten. Bij die laatste methode heb je aan de Olympus waarschijnlijk minder dan aan de Canon, al weet ik niet hoeveel punten die EOS-400 heeft en hoe snel hij focust (het is wel iets waar Canon op zich goed om bekend staat). Over de A100 kan ik op dat punt niets zinnigs zeggen. Bij de E-510 moet je het onderwerp behoorlijk in het midden houden en alhoewel hij snel focust, kan het best zijn dat Canon of Sony sneller is - dat weet ik niet.

Als je de camera goed hebt leren kennen zijn er manieren om bovenstaande methodes zo te optimaliseren, dat je veel trefzekerder werkt. Je kunt hem bv op handmatige focus zetten maar met een knopje ter hoogte van je duim ook autofocusen. Dan kun je heel snel focussen op de plek waar straks een auto of kind voorbij komt, zonder dat bij het afschieten de camera de focus nog probeert bij te stellen. Ik ken iemand die altijd zo werkt, met veel succes, en ik zit er aan te denken dat zelf ook te gaan doen.

Wat voor F1 trouwens wel ideaal is aan de E-510, is dat zijn stabilisator een panning-instelling heeft. Dat houdt in dat je een lange belichtingstijd gebruikt en de racewagen met je camera volgt terwijl je de foto neemt. De achtergrond wordt dan vaag en streperig, zodat je echt zo'n snelheidsidee krijgt, maar omdat de racewagen ten opzichte van de camera niet beweegt blijft die scherp. Met die panningfunctie kun je heel lange belichtingstijden gebruiken, zonder dat de stabilisator van slag raakt door het meebewegen en zonder dat hij probeert om het streepeffect weg te poetsen.
pi_51894617
Ik zoek een kleine compact camera voor mn vriendin. Het apparaat moet een groothoek lens heben (28mm, geen 35) en een beetje goed zijn in het maken van macro opnames. Verder zou het fijn zijn als diafragma en sluitertijd automatisch zijn in te stellen.

Ik zit te denken aan een panasonic FX-50, maar weet niet hoe deze is met macro opnamen, al weet ik dat ik me daar zowieso niet zo veel van moet voorstellenmet een compact cam.

Iemand een beter idee?
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 27 juli 2007 @ 22:33:25 #184
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_51900604
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 18:33 schreef MartijnA3 het volgende:
Ik zit te denken aan een panasonic FX-50, maar weet niet hoe deze is met macro opnamen, al weet ik dat ik me daar zowieso niet zo veel van moet voorstellenmet een compact cam.
Hoe die Panasonic het doet in het macrogebied durf ik weinig van te zeggen. Dat je met compactcamera's vrij verdienstelijk kunt macro'en durf ik echter wel te stellen

Voorbeeldje uit mijn redelijk bejaarde Coolpix 990 (zonder hulpmiddelen)
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_51902491
Da's een knappe foto!
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 28 juli 2007 @ 00:58:32 #186
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_51904605
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 23:37 schreef MartijnA3 het volgende:
Da's een knappe foto!
`
Meer bedoeld om een idee te geven wat er met een compactcamera nog in macroland te doen is, en dat is best nog wel veel
Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_51912597
quote:
Op vrijdag 27 juli 2007 15:09 schreef sanger het volgende:

[..]


Moeilijk
Om hier even op terug te komen.
Ik denk niet dat er op dit moment een camera is met meer mogelijkheden dan de E-510. De kitlenzen blazen die van de concurentie uit het water, het bereik met die 2 is 28-300mm omgerekend, lijkt me als begin toch heel behoorlijk. Image stabilisatie op alle ZD lenzen. Live view werkt zelfs met oud M42 glas (als je voor een paar tientjes een adapter koopt)
Niet bang zijn om een lens te wisselen, de stofzuiger op de camera is perfect.

Mocht je daarna nog wensen hebben, de midrange objectieven zoals de 11-22 en de 50mm krijgen op photozone.de de hoogste waardering. De 7-14 is een stukje duurder, maar dat is echt een natte droom.

ISO 1600 is misschien geen 5D niveau, maar het ziet er zeer behoorlijk uit. Je moet wel even met de instellingen prutsen leert de ervaring. (en met raw leren werken, maar dat geldt voor alle spiegelreflexen)

Maar goed, dvr had al een mooi pleidooi gegeven, probeer het maar eens, veel waar voor je geld.
De Pentax K10D is trouwens ook een fraai toestel.
  zondag 29 juli 2007 @ 10:25:46 #188
144030 fusionfake
aint nuthin after that!
pi_51929447
Ik zoek een camera van ongeveer rond de 200 euro

- hij moet Easy in use zijn. ik heb geen zin veel dingen in te stellen zoals ISO waardes, het zou fijn zijn als deze automatisch ingesteld zouden worden (aanpassing aan omgeving), want ik ben zelf niet een echte fotograaf met ervaring in camera's.

- Ik maak vooral foto's van auto's en omgeving. De camera moet redelijk all round zijn, en zo'n beetje overal redelijk in zijn. 10MP ofzo hoeft natuurlijk niet en dat kan ook niet met 200E denk ik , maar je begrijpt mijn punt hopelijk.

ik heb liever geen Sony omdat deze vaak met memory stick werken en ik gewoon een goedkoop SD kaartje ofzo veel beter vind.

Alvast bedankt
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubt
pi_51929665
quote:
Op zondag 29 juli 2007 10:25 schreef fusionfake het volgende:
Ik zoek een camera van ongeveer rond de 200 euro

- hij moet Easy in use zijn. ik heb geen zin veel dingen in te stellen zoals ISO waardes, het zou fijn zijn als deze automatisch ingesteld zouden worden (aanpassing aan omgeving), want ik ben zelf niet een echte fotograaf met ervaring in camera's.

- Ik maak vooral foto's van auto's en omgeving. De camera moet redelijk all round zijn, en zo'n beetje overal redelijk in zijn. 10MP ofzo hoeft natuurlijk niet en dat kan ook niet met 200E denk ik , maar je begrijpt mijn punt hopelijk.

ik heb liever geen Sony omdat deze vaak met memory stick werken en ik gewoon een goedkoop SD kaartje ofzo veel beter vind.

Alvast bedankt
Keuze genoeg binnen jouw wensen. Camera's van de grotere merken (Canon, Nikon, Olympus, Sony, Pentax, Praktica, Samsung, Fuji, Panasonic) zijn allemaal minimaal redelijk. Dan hangt het nog af van je persoonlijke voorkeuren of je kiest voor bijvoorbeeld wat compacter of liever wat meer optische zoom, welke camera's je mooi vindt en bedieningsgemak. Memory stick is idd een groot nadeel van Sony.
Mijn DeviantART gallery
,
Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
  zondag 29 juli 2007 @ 14:52:53 #190
144030 fusionfake
aint nuthin after that!
pi_51933944
optische zoom behoort minimaal 3x te zijn vind ik, maar kan je bijv een bepaalde camera aanwijzen die gewoon goed is bijv er is namelijk zo veel keus dat ik door de bomen het bos niet meer zie
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubt
pi_51934188
Hey jongens (en meisjes)!

Ik ben op zoek naar een goede dSLR, budget max rond de 750 euro?

Ik ben sinds een half jaar heel enthousiast aant fotograferen. Nu doe ik dit nog met een compact Olympus SP350. Grootste nadeel van deze camera vind ik de nachtfoto's. Deze zijn vrijwel onmogelijk zonder statief of je krijgt een geheel onrealistisch beeld.

Wat wil ik met mijn dSLR;
+ architectuur foto's maken ( picasaweb.google.com/vlaggie )
+ Sportfoto's maken
+ Huis-tuin-en-keuken foto's (zoals alle camera's gebruikt worden.)

Vriend van me zegt dat hij er verstand van heeft en heeft me een Nikon D40x aangeraden. Nou heb ik een heleboel rondgesnuffeld op het internet en ben ik ook heel enthousiast over deze camera. Hij krijg goede recensies! Enige negatieve wat ik hoor is dat het de 200euro niet waard is tov de D40. Maar ik hoor ook dat de D40x een heel goede instapmodel is met handige behulpzamen menu's waarmee de grootste leek (zoals ik..) de mooiste foto's kan maken..

Welke camera raden JULLIE mij aan? D40x of toch gewoon een andere!?

Alvast bedankt!
pi_51934660
quote:
Op zondag 29 juli 2007 10:25 schreef fusionfake het volgende:
Ik zoek een camera van ongeveer rond de 200 euro [..]

- Ik maak vooral foto's van auto's en omgeving.
Als het om stilstaande auto's gaat (klassiekers e.d.) zou je erg veel lol kunnen hebben van wat groothoek bereik (28mm), en dat maakt de keus al veel kleiner omdat de meeste compacts pas bij 35mm beginnen. Maar ook telebereik is belangrijk want je zult ze ook wel eens van een flinke afstand willen fotograferen. Ik zou eens naar de Panasonic TZ3 kijken (28-280mm!), maar die kost wel zo'n 320 euro

Als je ermee op reis gaat is het handig als een camera gewone batterijen accepteert, dat geldt voor de TZ3 helaas niet.
pi_51935237
quote:
Op zondag 29 juli 2007 15:04 schreef Vlaggie het volgende:

Welke camera raden JULLIE mij aan? D40x of toch gewoon een andere!?
Houdt er bij de D40 rekening mee dat niet alle Nikon AF-lenzen geschikt zijn omdat hij geen motor in de body heeft.

Ik zou zelf weer voor de eerder genoemde Olympus E-510 met 14-42mm (28-84eq) gaan. Nooit last van stof, lens met zeer lage vervorming en zonder kleurschifting, live view (zodat je bv. panden en monumenten van een wat hoger standpunt kunt schieten), RAW + hoogste kwaliteit JPG tegelijk, ingebouwde beeldstabilisator zodat je uit de hand nog twee stops langer scherp kunt schieten, meer instelmogelijkheden. De Nikon heeft waarschijnlijk een wat grotere zoeker - andere voordelen kan ik niet bedenken. Maar kijk wel of het lenzenaanbod aansluit op je wensen en budget.
pi_51936043
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=nikon_d40x%2Coly_e510&show=all

Hmm.. de prijs van die olympus ligt hoger dan van de D40x. Verder heb ik bij een fotocursus gehoord dat olympus eigenlijk niet tot de A-merken van SLR's hoort, waarom?

Verder weet ik niet hoe makkelijk deze camera voor leken is.


Olympus E-510:
http://dslr.nl/?cat=reviews&act=artikel&id=822
D40x:
http://dslr.nl/?cat=reviews&act=artikel&id=742
Daar word bijv de D40x geprezen voor zijn gebruiksvriendeljikheid.


En over die lenzen.. tja ik zou er sowieso een telelens bij aan moeten schaffen.. dat is bijna een must.
pi_51936224
quote:
Op zondag 29 juli 2007 14:52 schreef fusionfake het volgende:
optische zoom behoort minimaal 3x te zijn vind ik, maar kan je bijv een bepaalde camera aanwijzen die gewoon goed is bijv er is namelijk zo veel keus dat ik door de bomen het bos niet meer zie
3x zoom is wel te krijgen in die prijsklasse, en dan hou je genoeg bomen over om het bos niet door te zien. Ik kan je niet een specifieke camera aanraden, omdat ik te weinig gebruikerservaringen van dichtbij ken in het betreffende segment, én omdat dat nou eenmaal deels een kwestie van persoonlijke smaak is.

Dit kan een handig tooltje zijn om je keuze trug te brengen tot een paar camera's, die je vervolgens in de winkel in je hand kan gaan houden.
Mijn DeviantART gallery
,
Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
pi_51936782
quote:
Op zondag 29 juli 2007 15:04 schreef Vlaggie het volgende:
Hey jongens (en meisjes)!

Ik ben op zoek naar een goede dSLR, budget max rond de 750 euro?

Ik ben sinds een half jaar heel enthousiast aant fotograferen. Nu doe ik dit nog met een compact Olympus SP350. Grootste nadeel van deze camera vind ik de nachtfoto's. Deze zijn vrijwel onmogelijk zonder statief of je krijgt een geheel onrealistisch beeld.
Dat is met een dSLR echt niet anders, als je om die reden een dSLR aanschaft, kom je van een koude kermis thuis
quote:
Wat wil ik met mijn dSLR;
+ architectuur foto's maken ( picasaweb.google.com/vlaggie )
+ Sportfoto's maken
+ Huis-tuin-en-keuken foto's (zoals alle camera's gebruikt worden.)
Denk nog even na voor je veel geld uit gaat geven. Voor architectuur foto's heeft een dSLR alleen toegevoegde waarde met een tilt en shift lens (die zijn duur, denk in de richting van 1100E) en voor huis tuin en keuken kun je met je compact prima uit de voeten. Voor sport kan een dSLR wel wat toevoegen als je een telelens koopt. Die zijn er vanaf 200E ) met de nadruk op vanaf ), wil je ze voor binnensport gebruiken, denk dan eerder richting 800E.
quote:
Vriend van me zegt dat hij er verstand van heeft en heeft me een Nikon D40x aangeraden. Nou heb ik een heleboel rondgesnuffeld op het internet en ben ik ook heel enthousiast over deze camera. Hij krijg goede recensies! Enige negatieve wat ik hoor is dat het de 200euro niet waard is tov de D40. Maar ik hoor ook dat de D40x een heel goede instapmodel is met handige behulpzamen menu's waarmee de grootste leek (zoals ik..) de mooiste foto's kan maken..

Welke camera raden JULLIE mij aan? D40x of toch gewoon een andere!?

Alvast bedankt!
Canon, Nikon, Olympus, Sony en Pentax (ms vergeet ik er 1 of 2) maken allemaal prima dSLRs. De een heeft wat meer gadgets dan de ander, maar daar betaal je voor. Essentieel in mijn ogen is welk merk tegen een redelijke prijs de lenzen heeft die jij zoekt. In veel gevallen (niet altijd) kom je dan uit bij Nikon of Canon. Daarnaast is gebruiksgemak van belang. en hoe zo'n ding in de hand ligt.

De kwaliteit van de bodies ontloopt elkaar niet zo veel binnen dezelfde prijsklasse, maar je zit wel voor lange tijd vast aan een assortiment lenzen. Orienteer je dus eerst goed ipv af te gaan op het advies van een vriend die 'er verstand van heeft' en een stelletje forum-deelnemers van wie je het expertise niveau al helemaal niet kun inschatten.
Mijn DeviantART gallery
,
Best volwassen voor mijn geestelijke leeftijd
pi_51937061
quote:
Op zondag 29 juli 2007 16:15 schreef Vlaggie het volgende:
Verder heb ik bij een fotocursus gehoord dat olympus eigenlijk niet tot de A-merken van SLR's hoort, waarom?
Geen idee, het is aperte nonsens en er zijn in dat segment eigenlijk uberhaupt geen B-spelers meer (zoals vroeger Praktica e.d.). Het is kwalitatief en qua innovaties een erg vooraanstaand merk met een behoorlijk lange historie, net als bv Pentax of Fuji. De kurk waar Olympus op drijft is 'medical imaging', een tak van fotografie waar veel hogere eisen aan worden gesteld dan in gewone fotografie, en dat levert ze regelmatig interessante patenten op die ze in hun camera's kunnen toepassen, zoals het ultrasoon stoffilter of de gestabiliseerde sensor. Wel is het zo dat ze tot voor kort maar een beperkt aanbod hadden, en wat ook zal meespelen is dat ze niet erg actief zijn in de meest zichtbare segmenten van de professionele fotografie (bv sport, pers) omdat dat een te kleine markt is om veel in te investeren. Daar staat tegenover dat electronica steeds sneller en 'connectable' wordt, zodat het gemakkelijker wordt om een camera te maken die 10 frames per seconde schiet of waarmee je 8 flitsers tegelijk kunt aansturen. Ik denk dat Canon daarom in de toekomst meer weerwerk gaat krijgen van de merken die ze de laatste jaren een beetje naar de achtergrond hebben kunnen duwen.
  zondag 29 juli 2007 @ 17:12:01 #198
165383 BettyR
Prehistorisch plaatje
pi_51937274
Ik wil *misschien* een cursus digitale fotografie en beeldbewerking gaan volgen maar daarvoor moet ik een camera hebben waarbij ik witbalans, diagfragma en sluitertijd zelf kan instellen. Kan een standaard camera dit ook of is een 'duurdere' camera daarvoor vereist? Ik heb zelf nu een vrij simpele Cybershot (kostte destijds zo'n 190 euro, dacht ik).
History is the "know thyself" of humanity, the self-consciousness of mankind - Johann Gustav Droysen.
pi_51937348
quote:
Op zondag 29 juli 2007 16:50 schreef Vliegvrager het volgende:

[..]

Dat is met een dSLR echt niet anders, als je om die reden een dSLR aanschaft, kom je van een koude kermis thuis
Dit is niet de reden dat ik een sSLR aan wil schaffen.. dat was alleen een mening over dat toestel
De reden dat ik over wil stappen naar een dSLR is omdat ik me wat profesioneler wil bezighouden met fotografie.

Ik neem advies niet klakkeloos aan, zoals je bij mijn vorige post kan lezen kijk ik of het advies ergens op slaat en wat ik daar mee kan. Daarom kan het nooit kwaad om advies te vragen aan andere.. zeker aangezien ik zelf best wel een leek ben op het gebied van dSLR's en lenzen. Als ik naar een winkel ga twijfel ik ook aan de expertise van de werknemer, en daar komt nog bij kijken dat verkopers in winkels willen verkopen dus ze zullen sowieso geen camera adviezeren die ze zelf niet verkopen, al is die beter! Vandaar dat ik hier om jullie advies vraag..
pi_51937560
BettyR: dat kunnen veel betaalbare compacts ook, al moet je soms flink door de menu's bladeren en zal het bereik of de keus uit mogelijke instellingen soms wat beperkter zijn dan bij een duurdere camera.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')