FOK!forum / Culinesse à gogo / Citroenen ingemaakt in zout
DancingPhoebedonderdag 5 juli 2007 @ 13:58
Enige tijd geleden zag ik bij dat kookprogramma van Link een gerecht met een citroen, die was ingemaakt in zout. Het zag er grappig uit en leek me wel leuk om een keer te doen.

Dus ik citroenen gehaald, ingesneden (bijna door) laurierblaadje erin, peperkorreltjes drbij en in een pot gedaan die ik heb aangevuld met zout.

En vervolgens staat die pot al weer een paar weken in de kast... Het recept ben ik inmiddels ook al weer vergeten, al kan ik me niet voorstellen dat ik dat recept zou willen maken, aangezien ze bij link alleen vegetarische gerechten koken..

Iemand dus tips voor recepten waar ik mijn ingemaakte citroentjes in kwijt kan? En na hoeveel tijd in het zout kan ik de citroenen gebruiken? En hoe lang kan ik ze laten staan?
jpg97donderdag 5 juli 2007 @ 14:25
In een flesje corona

[ Bericht 2% gewijzigd door jpg97 op 05-07-2007 15:01:31 ]
Bowiefandonderdag 5 juli 2007 @ 14:40
--- goedbedoelde tip, ongewenst, dus verwijderd ---

[ Bericht 89% gewijzigd door Bowiefan op 05-07-2007 21:07:45 ]
DancingPhoebedonderdag 5 juli 2007 @ 15:25
Jaahaaa ik ben ook bekend met goooogle.
No offence maar als ik een recept wil googlen dan google ik het wel.
Als ik benieuwd ben naar recepten (en tips trucs en godweetwat) van de fokker, open ik een topic op fok.
Mirjamdonderdag 5 juli 2007 @ 15:48
ik weet dat jamie oliver daar vast wel een recept voor heeft, heb het hem wel eens zien maken
maar het recept moet ik je vooralsnog schuldig blijven
sieskezaterdag 7 juli 2007 @ 12:47
dan moet je eens zoeken op recepten uit het midden-oosten. Die gebruiken vaak ingelegde citroenen. En wat bereidingstijd betreft: dat weet ik niet. Ik zou zeggen, haal er een uit, snij doormidden en proef eens...
Isegrimzaterdag 7 juli 2007 @ 12:48
Je kunt ze ook gewoon kopen bij een Turkse toko.
ColdFeetzaterdag 7 juli 2007 @ 12:54
Ik koop ze altijd, misschien best leuk om het eens zelf te maken.

Ik heb laatst een tajine gemaakt met kip, aardappel, ingemaakte citroen en olijven. was echt heerlijk! Zal ik t recept overtypen of klinkt het daarvoor te vies?
HaverMoutKoekjezondag 8 juli 2007 @ 08:52
quote:
Op zaterdag 7 juli 2007 12:48 schreef Isegrim het volgende:
Je kunt ze ook gewoon kopen bij een Turkse toko.
Bij ons alleen in van die grote emmers. Per kilo, zeg maar.....als ze kleine potjes hadden zou ik het graag een proberen
Serendipszondag 8 juli 2007 @ 09:35
[url=http://www.llink.nl/recept-detail.605.0.html?&tx_llrecepten_pi1[showUid]=165&tx_llrecepten_pi1[page]=3&cHash=717f0cd9d9]http://www.llink.nl/recept-detail.605.0.html?&tx_llrecepten_pi1[showUid]=165&tx_llrecepten_pi1[page]=3&cHash=717f0cd9d9[/url]

Voila, een linkje maken lukt ff niet...

Volgens mij kunnen jullie het met deze url nu nog niet vinden, maar het is het recept 'Noord-Afrikaanse notensalade' van het programma McDonald's Kitchen op www.llink.nl .

[ Bericht 45% gewijzigd door Serendips op 08-07-2007 09:46:39 ]
Martijn_77zondag 8 juli 2007 @ 10:27
quote:
Op zaterdag 7 juli 2007 12:48 schreef Isegrim het volgende:
Je kunt ze ook gewoon kopen bij een Turkse toko.
Binnenkort eens kijken dan
DancingPhoebezondag 8 juli 2007 @ 11:24
quote:
Op zaterdag 7 juli 2007 12:54 schreef ColdFeet het volgende:
Ik koop ze altijd, misschien best leuk om het eens zelf te maken.

Ik heb laatst een tajine gemaakt met kip, aardappel, ingemaakte citroen en olijven. was echt heerlijk! Zal ik t recept overtypen of klinkt het daarvoor te vies?
Klinkt goed! Als je het recept wil overtikken, graag!
ColdFeetmaandag 9 juli 2007 @ 12:35
Spezjaal voor jou dan Uit 'Heerlijk Marokko'

Eerst de charmoulamarinade:
- 1 el chilivlokken
- 1 el zoet paprikapoeder
- 1 tl fijngehakte verse gemser
- 1/2 tl saffraandraadjes
- 2 uien in piepkleine blokjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 el gehakte bladpeterselie
- 2 el gehakte verse koriander
- 1/2 ingemaakte citroen, in dunne plakken
- 1,25 dl olijfolie
- sap van 1/2 citroen

alles mengen een een half uur laten staan voor gebruik.
Ik gebruik zelf 1-2 kleine ingemaakte citroentjes in kleine stukjes en gebruik maar meteen de hele citroen om uit te knijpen.
ColdFeetmaandag 9 juli 2007 @ 12:47
Dan nu het recept:

Tajine van kip met ingemaakte citroen en olijven

(er staat 2 pers. bij, maar das erg royaal, als je er wat brood en frutsels bij eet kan het ook met 4. Nou ja, met 2 kan ook, maar dan moet je goed dooreten )

- 1,2 kg kip
- 1,25 dl charmoulamarimade (ik doe meer, ongeveer de helft van wat je hebt gemaakt)
- 4 el arachideolie
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl saffraandraadjes
- 1/2 tl versgemalen zwarte peper
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl gemberpoeder
- kaneelstokje
- 4 tenen knoflook, fijngestampt
- 2 uien, gehalveerd en in dunne plakken
- 1 tomaat, van pitjes ontdaan en gehakt
- 1 bos bladpeterselie, gehakt
- 1 bos koriander, gehakt
- 2 grote aardappelen, in parten
- 5 dl water
- 150 g groene olijven
- 1 ingemaakte citroen, in 6 parten
- korianderblad, als garnering

(ik gebruik 4 mooie roma's, natuurlijk meer citroenen, want ik vind die dingen echt heerlijk, en 4 aardappels. krijg je n mooi gebonden sausje)

Was de kip, dep hem droog en snijd hem in 4en. Wrijf hem goed in met de marinade en leg m een nacht in de koelkast.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem (tajine kan ook, maar neem van mij aan: dat duurt echt te lang) en bak de stukken kip bruin.
Voeg zout, saffraan, peper, komijn, gemberpoeder, kaneelstokje, knoflook en ui toe en laat ze 10 min meebakken. draai de stukken kip af en toe om.
Voeg tomaat, peterselie, koriander, aardappelen en water toe en laat alles 45 minuten stoven.

Vis de kip eruit en leg het op een schaal of tajine, laat de saus dan 5 min inkoken. voeg olijven en citroen toe, even doorwarmen, leg de aardappelen om de kip heen en giet de saus erover. Garneer met de korianderblaadjes.

Ik heb 't zaterdag weer gemaakt. Het is wel even werk, maar zeer de moeite waard!
Leefzondag 15 juli 2007 @ 01:56
tajines zijn verrukkelijk, ik zal er vast veel plezier in hebben om dit recept te maken!
DancingPhoebezondag 15 juli 2007 @ 12:11
O dit ziet er inderdaad lekker uit zeg!
Ik was het topic een beetje vergeten, maar bedankt voor je tikwerk!
Je gebruikt dus niet daadwerkelijk een tajine?
Komt goed uit, want die heb ik niet.
Isegrimzondag 15 juli 2007 @ 12:34
Je kunt ze gewoon kopen hier, tajines. Maakt het wel extra lekker.
DancingPhoebezondag 15 juli 2007 @ 12:52
Jawel maar mn kasten puilen al uit van al die dingen die we eik niet tot nauwelijks gebruiken. Dus als het ff zonder kan, graag.
Hikmaandag 16 juli 2007 @ 12:27
Ik heb laatst ook eens getracht van die citroenen te maken... Had ik alleen (dom dom dom) zo'n goedkope weckples bij de Blokker gekocht. Dat ding sloot voor geen meter natuurlijk, dus allemaal zooi en schimmel... bah!
HaverMoutKoekjemaandag 16 juli 2007 @ 12:42
hmmmm...je zou verwachten dat met zo'n enorme hoeveelheid zout de schimmels geen kans zouden hebben
Hikmaandag 16 juli 2007 @ 12:59
Dat dacht ik ook inderdaad...
ColdFeetmaandag 16 juli 2007 @ 13:05
quote:
Op zondag 15 juli 2007 12:34 schreef Isegrim het volgende:
Je kunt ze gewoon kopen hier, tajines. Maakt het wel extra lekker.
Dat extra lekker zit 'm vooral in de wijze van presenteren hoor. Ik vind t niet zo'n subliem smaakverschil geven als men doet vermoeden.
Het staat leuk, maarhet gaat traaaaaag. En daar wordt je kip haske taai van.
Hikmaandag 16 juli 2007 @ 14:06
quote:
Op maandag 16 juli 2007 13:05 schreef ColdFeet het volgende:
Het staat leuk, maarhet gaat traaaaaag. En daar wordt je kip haske taai van.
Niet perse toch.... Hele kip vs. kipfilet
Thraciervrijdag 27 juli 2007 @ 19:27
quote:
Op donderdag 5 juli 2007 13:58 schreef DancingPhoebe het volgende:
Dus ik citroenen gehaald, ingesneden (bijna door) laurierblaadje erin, peperkorreltjes drbij en in een pot gedaan die ik heb aangevuld met zout.
Heb je er geen citroensap en water bijgedaan?
DancingPhoebezaterdag 28 juli 2007 @ 08:57
Nee, ik vraag me idd af of dat had gemoeten. Volgens mij deden ze het op TV echt puur in zout.
Al lees ik idd op meerdere plekken dat er water bij had gemoeten...
HaverMoutKoekjezaterdag 28 juli 2007 @ 10:43
dit vond ik:
http://www.recipesource.c(...)eserved-lemons1.html
quote:
The important thing in preserving lemons is to be certain they are
completely covered with salted lemon juice.
en in hetzelfde artikel:
quote:
Sometimes you will see a sort of lacy, white substance clinging to
preserved lemons in their jar; it is perfectly harmless, but should be
rinsed off for aesthetic reasons just before the lemons are used.
Misschien was dat wat jij zag bij jouw citroenen?
HaverMoutKoekjezondag 5 augustus 2007 @ 08:11
ik heb zelf nu ook een poging gewaagd! Ik heb een augurken potje hergebruikt, 3 citroenen in partjes gesneden en met veel zout en wat laurierblaadjes in het potje geduwd. Daarna heb ik er citroensap van 2 citroenen aan toegevoegd.
Ben benieuwd
Isegrimzondag 5 augustus 2007 @ 12:42
De citroenen worden gewoonlijk in hun geheel ingemaakt, niet gesneden.
Thraciermaandag 6 augustus 2007 @ 00:00
Jawel, maar zo dat ze aan de steelkant aan elkaar blijven zodat ze weer kunnen worden dichtgevouwen na het zouten.
HaverMoutKoekjemaandag 6 augustus 2007 @ 11:10
quote:
Op zondag 5 augustus 2007 12:42 schreef Isegrim het volgende:
De citroenen worden gewoonlijk in hun geheel ingemaakt, niet gesneden.
Maakt dat wat uit?
Volgens mij moeten de partjes 'officieel' net niet helemaal van elkaar gescheiden zijn, voor het gebruiksgemak straks heb ik ze gewoon wel helemaal los gesneden.