quote:
Hitte of een andere bron van temperatuurstijging (zoals een magnetron of opslag in een warme omgeving) bevordert het lekken van plastics en additieven aanzienlijk.
De lengte van de opslagtijd: hoe langer je het voedsel verpakt bewaart, des te meer plastics en additieven komen erin terecht.
De afstand tussen voedsel en plastic: voedsel in rechtstreeks contact met plastic (bijvoorbeeld melk in plastic flessen) wordt sterker verontreinigd.
Het vetgehalte van het voedsel: hoe groter de hoeveelheid vet, des te sterker de vervuiling. Dat komt doordat de meeste van deze chemicaliën uitstekend in vet oplosbaar zijn.
Als je vetrijk voedsel dus lange tijd in nauw contact met plastic houdt en dan ook nog verhit, is de kans op meer vervuiling dus erg groot. Om de verontreiniging tot een absoluut minimum te beperken, zul je dus iets moeten doen aan de manier waarop je je etenswaren bewaart en klaarmaakt.
Bewaar vooral geen voedsel in plastic folie van pvc, die bijzonder giftig is, en liefst ook niet in de 'veilige' versie daarvan, die het voedsel ondanks zijn naam tot boven het veilige niveau blijkt te besmetten. Als je iets onder plastic folie in de magnetron zet, wordt alles nog erger, en om dezelfde reden kun je ook beter geen kant-en-klare maaltijden in hun plastic verpakking opwarmen.
quote:
Kunnen giftige stoffen uit verpakkingsmateriaal of kookmateriaal door de microgolven in voeding komen? Sommige stoffen uit plastics kunnen in het voedsel terechtkomen, vooral bij sterke verhitting. Zo kunnen uit bepaalde plastic magnetron kookmaterialen (zoals polycarbonaat, polypropyleen, styreenacrylonitril) giftige stoffen in het voedsel terecht komen, zoals; benzenen, styreen, xyleen (Nerin, 2002). Uit PVC, plastic en nylon verpakkingsmaterialen kunnen allerlei giftige stoffen in het voedsel terecht komen. Migratie vindt ook plaats bij kamertemperatuur, maar in veel hogere mate bij verhitting (Inoue, 2001; Badeke, 1996;
--------------------------------------------------------------------------------
Page 5
Sharman, 1995; Begley, 1995). Uit oud keramiek kan lood in het voedsel terecht komen(Sheets, 1996) Het is dus belangrijk om voor de magnetron goede materialen te kiezen. Hittebestendig glas lijkt het veiligst te zijn. Als er verpakkingsmaterialen gebruikt moeten worden is het belangrijk dat deze niet in direct contact komen met het voedsel (vooral vetachtig voedsel neemt de stoffen uit de plastic materialen makkelijk op).