G-Mart | zondag 1 juli 2007 @ 19:49 |
Hm, ik wil vier eieren tegelijk koken en ben eigenlijk op zoek naar de meest ideale kooktijd. Iemand enig idee, ik wil ze halfzacht hebben ![]() Alvast bedankt, en sorry als het een simpele vraag is maar ik kwam nagenoeg niks verder met Google ![]() | |
Black-Hole | zondag 1 juli 2007 @ 19:50 |
5-6 minuutjes is voldoende. Tijd gaat pas lopen als je de eieren in het kokende water stopt. | |
blix | zondag 1 juli 2007 @ 19:51 |
4 eieren moeten net zolang koken als 1 ei ![]() | |
C21H23NO5 | zondag 1 juli 2007 @ 19:54 |
quote:6 is al te lang...ik zou ze 5 minuten koken | |
aaipod | zondag 1 juli 2007 @ 19:55 |
5 zijn ze precies goed IMO. Nog lekker zacht | |
Tinkepink | zondag 1 juli 2007 @ 19:57 |
Ik zou ook 5 zeggen. Koken dus hè? Niet rekenen vanaf het moment dat je ze opzet. | |
DABAMaster | zondag 1 juli 2007 @ 19:59 |
even om hierop in te haken, wat is het slimste? Water opzetten, laten koken, eieren er in en 5 mins of Water opzetten met eieren erin, laten koken, 5 mins | |
aaipod | zondag 1 juli 2007 @ 20:00 |
quote:Idd dan zijn ze vies hard. Water moet echt koken eerst. Leg ze op een lepel en leg ze er voorzichtig in anders heb je een kapot ei of beste brandwonden | |
Black-Hole | zondag 1 juli 2007 @ 20:00 |
quote:Ligt een beetje aan het formaat van het ei, 6 minuten kan nog prima bij een groter ei ![]() | |
aaipod | zondag 1 juli 2007 @ 20:02 |
quote:Wachten met eieren erin totdat het water kookt en vanaf dan dus 5 minuten anders zijn ze nog hard. Dit is ook moeilijk te timen. Kokend water is altijd 100 graden dus zullen ze ook gelijkmatig koken. Ligt aan de pan, hooge van vuur, hoeveelheid water en omgeving enz hoe lang het duurt voordat het water kookt dus dan valt het niet te timen | |
Bastoenie | zondag 1 juli 2007 @ 20:04 |
Je kan ook de eieren erin doen en als het water dan gaat koken, vanaf dat moment nog 3.30 ![]() | |
DABAMaster | zondag 1 juli 2007 @ 20:05 |
dus dat doe ik altijd fout ![]() | |
ursel | zondag 1 juli 2007 @ 20:12 |
quote: ![]() ![]() | |
aaipod | zondag 1 juli 2007 @ 20:14 |
quote:En wat als je in een koelcel staan met een enorme soeppan met 15 liter water op een warmhoudpitje, dan is je ei allang keihard voordat ie uberhaupt kookt (na uren) Beetje overdreven misschien maar dit is niet betrouwbaar. | |
onrehkenabar | zondag 1 juli 2007 @ 20:16 |
quote:Volgens mij is kokend water niet altijd 100 graden ![]() | |
PLAE@ | zondag 1 juli 2007 @ 20:18 |
Vanaf het begin er in doen en dan 5 minuten laten koken. En dan op gevoel er uit halen ![]() | |
eer-ik | zondag 1 juli 2007 @ 20:23 |
quote:Hangt van de hoogte waar je je bevind af. En van de hoeveelheid rommel in je water. | |
GebakkenEi | zondag 1 juli 2007 @ 20:25 |
Ik ben een liefhebber van een enigszins nat ei. Niet langer dan 4 minuten dus. Maar het ligt veelal ook aan de grootte van het ei. | |
aaipod | zondag 1 juli 2007 @ 20:29 |
quote:Nja om en nabij wel. Gooi er wat zout bij in en het word hoger. Dit doen mensen wel vaker. Heeft ook met de druk te maken. Hogere druk = hoger kookpunt. Lagere druk is lager kookpunt. | |
D-Devil | zondag 1 juli 2007 @ 20:34 |
quote:Luchtdruk afhankelijk inderdaad. | |
onrehkenabar | zondag 1 juli 2007 @ 20:48 |
Ik bedoelde het niet eens op die manier met zout en luchtdruk etc Ik bedoelde dat het ook kookt bij bijv 120 graden en dan gaat het dus wat sneller. | |
D-Devil | zondag 1 juli 2007 @ 20:55 |
quote:Kokend water scheelt geen tientallen graden van 100. | |
aaipod | zondag 1 juli 2007 @ 21:00 |
quote:Overleg dit eens met een willekeurige 13 jarige brugklasser van het VMBO eens met natuur/scheikunde in zijn vakkenpakket ![]() | |
Leef | zondag 1 juli 2007 @ 21:12 |
quote:Hier komt.... VMBO-superman!!!!!!! aan user "Onrekenbaar" Als je het vuur onder de pan aan zet, neemt de temperatuur van het water toe. Als het 100 graden celcius wordt, gaat het koken. Dan neemt de temperatuur niet meer toe, maar verdwijnt de overtollige energie in de vorm van de hete lucht die in de luchtbelletjes zit. Tenzij het water bijvoorbeeld in een snelkookpan zit, die onder hoge druk staat. Daarom is het ook zinvol om het vuur wat lager te zetten op het moment dat een vloeistof gaat koken. Anders is het toch maar verspilde (gas/elektrische) energie. | |
aaipod | zondag 1 juli 2007 @ 21:17 |
![]() | |
NT-T.BartMan | zondag 1 juli 2007 @ 21:18 |
quote:Kokend water heeft díe tempertuur, waarbij de dampdruk in evenwicht is met de omgevingsdruk. (dit is de definitie van koken, mocht je het willen weten). Maar even ontopic: onze lokale kookwinkel verkoopt een soort plexiglazen eieren met vanbinnen een schaalverdeling die verkleurt als je het ding meekookt met de eieren die je aan het koken bent. Op die manier kan je, onanfhankelijk van de manier van koken en/of de behaalde kooktemperatuur zien hoe hard de eieren zijn. quote:Kookpuntsverhoging heet dat. Er is een soort van univerele gewichtseenheid die 'mol' heet waarvan het exacte gewicht afhankelijk is van de betreffende stof. Eén mol zout is bijvoorbeeld 58 gram, één mol suiker is 342 gram. De truc hier is dat het dan om evenveel moleculen gaat (een molecuul is de kleinste hoeveelheid van een stof die nog de eigenschappen van die stof heeft) Voor water geldt een kookpuntsverhoging van 0,512 graad per mol per kilo. Zonder verder een rekenvoorbeeld te geven komt het er op neer dat je verdraait veel zout bij het water moet gooien om het kookpunt te laten stijgen (ongeveen 60 gram zout per liter om één graad te stijgen). Efficienter is om de druk te verhogen, dit is wat een snelkookpan doet. Deze werken over het algemeen op twee atmosfeer (een overdruk van één atmosfeer t.o.v. de buitenlucht), waarbij de temperatuur dan zo'n 120 graden wordt. [ Bericht 43% gewijzigd door NT-T.BartMan op 01-07-2007 21:40:38 ] | |
Bastoenie | zondag 1 juli 2007 @ 21:21 |
quote:Hij heeft het over vier eitjes, dan nog kan het wel hoor ![]() ![]() | |
eer-ik | zondag 1 juli 2007 @ 21:37 |
quote:water kan toch niet warmer worden dan 100 graden? Onder normale luchtdruk iig. | |
NT-T.BartMan | zondag 1 juli 2007 @ 21:47 |
quote:Zie mijn verhaal een paar reacties terug. Nog fraaier is 'kookvertraging'. Er zijn situaties waarbij water heter kan worden dan de kooktemperatuur zonder te gaan koken. Op een boos moment gaat het water dan 'ineens' vreselijk koken. Berucht is bijvoorbeeld een schoon glazen kopje met water in de magnetron flink opstoken en daar dan een theelepel inzetten. Volgende station is dan de brandwondenafdeling, als je een beetje pech hebt. Ik ben een paar jaar laborant geweest, heb een paar keer een lab moeten ontruimen omdat er kookvertraging in zure oplossingen optrad (Kjeldahl destructie) waarbij dan het geconcentreerde zwavelzuur in de rondte vloog. | |
eer-ik | zondag 1 juli 2007 @ 21:52 |
ok, daar zit wat in, maar in een normale standaardkeuken zeg maar, zal het niet echt snel voorkomen toch... | |
NT-T.BartMan | zondag 1 juli 2007 @ 22:10 |
quote:Het is een reeel risico!! Ik heb het wel eens voor de lol uitgeprobeerd (op basis van professionele ervaring) en het kan écht hard gaan | |
eer-ik | zondag 1 juli 2007 @ 22:16 |
quote:uhuh, ik heb het wel eens gezien idd, met scheikunde, tv programma ![]() Nooit in het echt, maar goed. Maar dat het met een magnetron kan, kan ik me voorstellen. Maar onder normale omstandigheden kun je met een gaskookstel, of een keramische plaat, dat toch niet bereiken? Of moet je dan met gedistilleerd water werken? | |
NT-T.BartMan | zondag 1 juli 2007 @ 22:18 |
quote:Inderdaad (dat laatste). Koken moet een soort 'startpunt' hebben dat bij bijv. gedestilleerd water niet aanwezig is. | |
Riann | zondag 1 juli 2007 @ 22:48 |
quote:Dacht ik ook ik doe ze meteen in koud water en dan zo aan de kook brengen en ligt er ook aan welke maat je hebt ik heb meestal maat L van de albert hein en voor een lekker zacht gekookt eitje is 3 min en 30 sec genoeg ![]() | |
eer-ik | zondag 1 juli 2007 @ 23:08 |
quote:gedistilleerd, gedestilleerd... Zat er nog aan te twijfelen, ik haal het steeds door elkaar ![]() Maar goed, dan is dat ook weer duidelijk ![]() Zo leer je nog eens wat, op zondag ![]() | |
beunkster | zondag 1 juli 2007 @ 23:19 |
Gedistileerd kan ook wel erg lekker zijn, vooral als het uit bepaalde plaatsen uit Schotland weg komt, meer dan vijftien jaar oud is en het predikaat 'single malt' draagt ![]() ![]() | |
The_stranger | maandag 2 juli 2007 @ 09:45 |
quote:Aangezien de tijd, zoals te lezen valt, afhangt van vele factoren, waarom neem je niet 4 eieren en neem er na 2 minuten er een uit, en daarna elke 30/60 seconden de volgende. Kijk je welke voldoet aan je eisen en weet je meteen voor de volgende keer hoe lang bij jou de eieren moeten koken. (wel dan de pan, de waterhoeveelheid en eigrootte gelijk houden) | |
Bastoenie | maandag 2 juli 2007 @ 11:07 |
quote:Na 2 minuten is je ei nog zo drabberig alst het maar kan. En een interval van 30/60 seconden is ook een veel te groot verschil ![]() | |
Underdoggy | maandag 2 juli 2007 @ 11:21 |
koop een eierkoker met gewoon zo'n indicatie ding hoeveel water je erin moet doen, 12 euro en altijd perfecte eieren. | |
The_stranger | maandag 2 juli 2007 @ 11:29 |
quote:Ach, de eerste dan op 3:30 minuten, dan 4:00, 4:30, 5:00... Dan moet er wel een goede bij zijn.. | |
Handschoen | maandag 2 juli 2007 @ 11:54 |
Wat doet iedereen ze hier kort. Met 8 minuten zijn ze bij mij half-om-half ![]() | |
eer-ik | maandag 2 juli 2007 @ 14:36 |
quote:Dan doe je toch iets niet goed ![]() | |
Handschoen | maandag 2 juli 2007 @ 15:05 |
weet het ook niet ![]() ![]() | |
The_stranger | maandag 2 juli 2007 @ 15:19 |
quote:Misschien woont hij op een berg en kookt zijn water al bij 60'C... | |
eer-ik | maandag 2 juli 2007 @ 15:21 |
quote:da's toch niet half om half? ![]() | |
eer-ik | maandag 2 juli 2007 @ 15:21 |
quote:dat zou nog kunnen ![]() | |
Puckzzz | maandag 2 juli 2007 @ 15:22 |
ik heb geleerd dat je er een klein gaatje in moet prikken ook. maar wat ik ook doe, ze barsten meestal en dan loopt het ei eruit ![]() | |
Bastoenie | maandag 2 juli 2007 @ 15:24 |
quote:Beetje zout in het water schijnt ook te helpen ![]() | |
eer-ik | maandag 2 juli 2007 @ 15:54 |
ik tyf ze altijd gewoon in het water, wekkertje op 7 minuten, en als ik ze eruit haal, zijn ze hard, precies zoals ik het wil. ![]() niks geen gaatjes erin prikken en zulks een onzin. | |
Handschoen | maandag 2 juli 2007 @ 16:00 |
quote:Nou vooruit dan .... Ik hou iig niet van vloeibaar ei, semi-vloeibaar/vast mag wel ![]() ![]() | |
eer-ik | maandag 2 juli 2007 @ 16:02 |
quote:bij mij moet het vast zijn, anders ga ik ervan kotsen denk ik. Ik vind het er goor uitzien, en de substantie helpt ook niet mee. Geef mij maar een vastgekookt ei ![]() | |
Wolter | maandag 2 juli 2007 @ 16:08 |
Ik heb zo'n zandlopertje. En daar staat op: Soft boiled: 3 minutes Medium boiled: 4 minutes Hard Boiled: 6 minutes Zout zorgt er idd voor dat er geen ei bij een gebarsten ei naar buiten loopt. | |
kabouter.muts | maandag 2 juli 2007 @ 20:42 |
Ja ik doe de eieren in koud water en kook ze dan 2,5-3,5 minuten (ligt aan de grootte). Of 8 minuten in de stoomkoker. En azijn of zout in het water voorkomt dat de eieren kapot koken. gaatje prikken kan natuurlijk ook. |