abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_50404798
Receptnaam: Humus
Herkomst:Midden Oosten
Basis: Anders
Gang: Voorgerecht
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Wat?
Is een saus uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten, waar vrijwel altijd ook de sesamzaadsaus tahini doorheen zit. Vaak wordt het in pitabrood gegeten of van een bord, waarbij het authentiek met pitabroden wordt opgelepeld. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo'n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper.

Ingrediënten:
400 gram kikkererwten
2 teen knoflook
3 eetlepel tahin (sesampasta)
4 eetlepel citroensap
1 snufje cayennepeper
1 snufje paprikapoeder
1 snufje gemalen komijn
1 snufje zout
2 eetlepel fijngehakte peterselie

Voorbereiding:
- Pureer in de keukenmachine de kikkererwten met 3 a 4 eetlepels van het vocht uit het blik.
- De gepelde teentjes knoflook en de tahin (indien niet te krijgen neem dan ongeroosterd sesamzaad) tot een smeuig mengsel.
- Roer er naar smaak de citroensap, cayennepeper, paprikapoeder, gemalen komijn en het zout door.
- Schep de humus in een schaaltje en garneer met wat paprikapoeder en de fijngehakte peterselie.
- Laat de smaken enige tijd intrekken.
Serveren met (pita)brood, olijven en andere hapjes.

Resultaat:



Eet smakelijk!

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 13-06-2007 12:10:49 ]
  woensdag 13 juni 2007 @ 11:52:48 #2
70256 Baklap
it's true,I ate your flag
pi_50404814
Gumus?
Look who's here everyone! It's Zoidberg, the lovable tramp!
pi_50404856
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:52 schreef Baklap het volgende:
Gumus? Humus
  woensdag 13 juni 2007 @ 11:54:57 #4
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_50404902
Het zal best goed smaken, maar het ziet er niet uit...
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
pi_50404945
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 11:54 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Het zal best goed smaken, maar het ziet er niet uit...
Het is een sausje, smaakt zeker.
pi_50405490
Beetje creatief zijn en:





[ Bericht 23% gewijzigd door #ANONIEM op 13-06-2007 12:12:27 ]
pi_50405581
Thanks. Ik ga het vandaag meteen maken .
pi_50405654
Geef mij maar tehinna !
All those moments will be lost, like tears in rain... Time to die.
  woensdag 13 juni 2007 @ 12:17:34 #9
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_50405744
Ik vind kikkererwten op zich wel lekker, maar dit staat me toch wat tegen. Hoewel het in dat broodje best lekker uitziet. Zal het binnenkort eens proberen.
Vampire Romance O+
pi_50406055
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:13 schreef pussydeluxe het volgende:
Thanks. Ik ga het vandaag meteen maken .
Succes!
Laat weten wat je er van vond.
pi_50406079
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:17 schreef MouseOver het volgende:
Ik vind kikkererwten op zich wel lekker, maar dit staat me toch wat tegen.
want?
  woensdag 13 juni 2007 @ 12:51:47 #12
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_50406845
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:27 schreef Triggershot het volgende:

[..]

want?
Ik weet het niet, altijd al gehad. Misschien heeft het iets te maken met hoe het uitziet icm het nederlandse woord humus.
Vampire Romance O+
pi_50412898
bedankt voor het redept. Dat broodje ziet er lekker uit, kan ik wel eens maken van het weekend. Heb al alles in huis daarvoor (behalve sla)
Je bent nooit te oud om te leren....toch?
pi_50419297
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 15:30 schreef sieske het volgende:
bedankt voor het redept. Dat broodje ziet er lekker uit, kan ik wel eens maken van het weekend. Heb al alles in huis daarvoor (behalve sla)
Geen dank.
pi_50419326
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:51 schreef MouseOver het volgende:

[..]

Ik weet het niet, altijd al gehad. Misschien heeft het iets te maken met hoe het uitziet icm het nederlandse woord humus.
Mja, wat het uitzien betreft moet je gewoon creatief zijn en het heeft niets van NLse humus qua smaak
  donderdag 14 juni 2007 @ 00:01:00 #16
165237 Leef
Sunny side up!
pi_50433910
Ow Chumus

Ik vind het zo lekker
Mijn liefdesrelatie met Israelisch/Midden-Oosters eten begon toen ik op m'n eerste dag in Israel apart werd genomen door een Israelische kok. "Nu ga ik je leren wat wij hier in Israel lekker vinden".

Hij nam een bord en deed er chumus op, hij maakte er een "well" in (er is een speciale manier om het op het bord te doen zodat de olijfolie die je erin giet, een soort "oliebron" wordt

Toen nam hij een verkreukelde plastic fles met olijfolie die hij van een Arabische vriend had gehad
(Arabieren geven je altijd olijfolie cadeau als ze terugkomen van familiebezoek op het platteland, en daar moet je zuinig op zijn want het is de beste olijfolie ter wereld, die gasten weten wat ze moeten doen met hun boomgaarden) Hij goot olie in de well

Toen strooide hij er wat za'atar over, huisgemaakt door de moeder van (weer een andere) een Arabische vriend van hem. Dit is een heerlijke MO kruidenmix met veel hyssop en sesam.

Aan de kant van het bord wat tschug (een super pittig mixje met veel peper en veel knof)
En wat tgina (sesampasta)

En toen een stuk versgebakken challa erbij (gevlochten witbrood dat alleen voor shabat wordt gebakken)

.... Men wat heb ik lekker gegeten.
In Israel ben ik ook mijn minachting voor vegetariers verloren. Je kan daar als vegetarier echt goed eten.

Wel jammer trouwens dat ik het thuis nooit zo mooi glad krijg als uit de winkel..

[plug]de meeste Israelische dingen kun je trouwens in A'dam Buitenveldert halen bij Israelische delicatessenwinkel Mouwes.
Maar veel misschien ook wel bij Marokkaanse winkels.
En chumus (overigens geimporteerd uit Israel) ligt tegenwoordig zelfs bij de AH.. geen slechte kwaliteit trouwens, lekker veel knof. Maar wel zulke kleine bakjes

[ Bericht 3% gewijzigd door Leef op 14-06-2007 02:35:32 ]
pi_50494675
humus

Verscheidene malen geprobeerd te maken zoals de humus in Israel smaakt, mjammie zooo lekker
Die van AH is ook best lekker, maar vind m wel zout en uhhm kunstmatig ofzow
Nu komt ie aardig in de richting, maar ik zal jouw recept met afgepaste maten ook eens proberen
tvp
pi_50494830
humus

ik moet het ook eens leren maken
pi_50534194
quote:
Op donderdag 14 juni 2007 00:01 schreef Leef het volgende:
En chumus (overigens geimporteerd uit Israel) ligt tegenwoordig zelfs bij de AH.. geen slechte kwaliteit trouwens, lekker veel knof. Maar wel zulke kleine bakjes
Die van AH is erg lekker vind ik! Hoewel ik het lekkerder gegeten heb

Dit recept zal ik binnenkort ook eens gaan proberen
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
  zondag 17 juni 2007 @ 00:29:50 #20
165237 Leef
Sunny side up!
pi_50534949
Het is trouwens ook super calorierijk (op een gezonde manier)
Als je de dag begint met een bord chumus met een flink eind brood erbij (zoals veel Arabische werklui doen) heb je 's avonds pas weer honger
pi_50535001
Bij welke andere waar zou ik dat chumus/hummus/hoummous bij de AH vinden? De toetjes of maaltijden ? Ik wil het wel eens proberen.
pi_50535056
Bij de AH's waar ik kom ligt het in de buurt van de verpakte vleeswaren en salades (rundvleessalade, eiersalade enz... dus niet bij de sla).

Het is van het merk 'Sabra'.
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_50535082
Ik wil leuke dingen gaan koken, die niet al te moeilijk zijn, omdat ik nou eenmaal nog 0 verstand er van heb, en dit ziet er wel gaaf uit en het lijkt niet zo heel moeilijk te maken te zijn. Ik laat wel weten hoe hip het wordt
  zondag 17 juni 2007 @ 03:09:53 #24
165237 Leef
Sunny side up!
pi_50537408
doe in elk geval eens gek, en koop een fles dure olijfolie.
Zelfs bij de AH kan je redelijke flessen kopen voor een euro of 9
Chumus op je brood, en giet de olie er voorzichtig overheen.
Zo lekker...
pi_50538911
Zeker, als je het doet moet je het goed doen.
Iemand al ondertussen geprobeerd?
pi_50539163
Ik heb geen kikkererwten in huis dus nee, nog niet geprobeerd
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
  zondag 17 juni 2007 @ 11:00:39 #27
96922 Public_NME
Come on you Whites!
pi_50539418
Toen ik nog in Engeland woonde kocht ik dit echt vaak. Daar is het nl. gewoon kant en klaar in de super te verkrijgen, echt lekker! (en in vele smaken)
The black and white you'll never pass, stick yer blue flag up yer arse!
'They know on the Continent that European football without the English is like a hot dog without the mustard' Sir Bobby Charlton
pi_50539519
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:00 schreef Public_NME het volgende:
Toen ik nog in Engeland woonde kocht ik dit echt vaak. Daar is het nl. gewoon kant en klaar in de super te verkrijgen, echt lekker! (en in vele smaken)
Ik ga morgen even met bonen proberen, lang niet meer gegeten, overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
  zondag 17 juni 2007 @ 15:47:43 #29
47102 Elvi
miemkwien
pi_50547326
quote:
Op woensdag 13 juni 2007 12:14 schreef Roi het volgende:
Geef mij maar tehinna !
Wattes
pi_50548290
Misschien bedoelt hij tahin: sesampasta
Wordt bij humus ook als ingredient gebruikt
pi_50548552
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Ik ga morgen even met bonen proberen, lang niet meer gegeten, overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
Absoluut, daarom ben ik heel blij met je recept en ga ik binnenkort zelf aan de slag.

En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.

Humus is té lekker.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zondag 17 juni 2007 @ 17:08:28 #32
96922 Public_NME
Come on you Whites!
pi_50549243
quote:
Op zondag 17 juni 2007 11:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

overigens geloof ik dat je er meer van geniet als je het zelf maakt.
Geloof ik ook wel, maar ik kocht het vaak als broodbeleg voor tijdens de lunch. Lievelings was Red Pepper (rode paprika dus).
The black and white you'll never pass, stick yer blue flag up yer arse!
'They know on the Continent that European football without the English is like a hot dog without the mustard' Sir Bobby Charlton
pi_50560637
quote:
Op zondag 17 juni 2007 16:40 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Absoluut, daarom ben ik heel blij met je recept en ga ik binnenkort zelf aan de slag.

En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.

Humus is té lekker.
Je merkt/proeft inderdaad heel erg het verschil
Succes en eet smakelijk binnenkort, laat je weten wat je ervaringen zijn?

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 17-06-2007 23:02:51 ]
pi_50562138
Nou vooruit Trigger, dat akkefietje van net zal ik voor deze keer door de vingers zien.

.

Is hummus nou ook leuk zonder brood? Groenten, vlees, olijven... en hummus?
Oi!
Op maandag 5 april 2004 21:27 schreef Lorax het volgende:
Ik had die kop van SC wel willen zien toen MUUS 'm in z'n bek scheet
pi_50562476
quote:
Op zondag 17 juni 2007 00:36 schreef Maisnon het volgende:
Ik wil leuke dingen gaan koken, die niet al te moeilijk zijn, omdat ik nou eenmaal nog 0 verstand er van heb, en dit ziet er wel gaaf uit en het lijkt niet zo heel moeilijk te maken te zijn. Ik laat wel weten hoe hip het wordt
Dit is leuk: Eieren bakken in de oven

En hummus ga ik de eerstvolgende kindvrije dag proberen
pi_50562550
quote:
Op zondag 17 juni 2007 17:08 schreef Public_NME het volgende:

[..]

Geloof ik ook wel, maar ik kocht het vaak als broodbeleg voor tijdens de lunch. Lievelings was Red Pepper (rode paprika dus).
Met rode peper
pi_50562587
quote:
Op zondag 17 juni 2007 23:28 schreef MUUS het volgende:
Nou vooruit Trigger, dat akkefietje van net zal ik voor deze keer door de vingers zien.
quote:
Is hummus nou ook leuk zonder brood? Groenten, vlees, olijven... en hummus?
Mka, ik eet het altijd in combinatie met brood, rest moet je gewoon eigenlijk als accesoires zien en zo kan het ook bijvoorbeeld met aardappelen of falafel etc.
pi_50566676
Eet gewoon a7er7ur man,neppe eten uit het midden-oosten
Op zaterdag 23 juni 2007 18:54 schreef MASD het volgende:
Double-Helix is mijn held vandaag! _O_
pi_50568362
quote:
Op maandag 18 juni 2007 04:08 schreef Double-Helix het volgende:
Eet gewoon a7er7ur man,neppe eten uit het midden-oosten
Volgende x couscous, goed?
pi_50576862
quote:
Op maandag 18 juni 2007 09:37 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Volgende x couscous, goed?
Op zaterdag 23 juni 2007 18:54 schreef MASD het volgende:
Double-Helix is mijn held vandaag! _O_
pi_50588714
Deal!
pi_50598121
quote:
Op zondag 17 juni 2007 16:40 schreef shmoopy het volgende:
En voor de mensen die de humus van AH lekker vinden: ga naar de Turk of de Marrokaan, haal daar een bak en proef het verschil.
Als ik in een echte stad ben doe ik dat ook wel eens Maar die van AH is een goed alternatief, de Turkse winkels hier verkopen het alleen in blik en dat is echt smerig
Tof! Ik ben net op tijd voor de gnoes!
Let's plant a tree
pi_73096210
*Gaat vanavond weer eens Humus maken
pi_73096948
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:05 schreef Triggershot het volgende:
*Gaat vanavond weer eens Humus maken
Je ging het mij nog leren
pi_73096975
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:33 schreef cikolata het volgende:

[..]

Je ging het mij nog leren
Staat op mijn to-do list
pi_73097047
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:34 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Staat op mijn to-do list
zet skype maar aan vanavond
pi_73097070
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:37 schreef cikolata het volgende:

[..]

zet skype maar aan vanavond
Ik zet vanavond enkel mijn fornuis aan.
pi_73097246
quote:
Op vrijdag 25 september 2009 12:39 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Ik zet vanavond enkel mijn fornuis aan.
Dan blijf ik me behelpen met bakjes maza
pi_73101831
Hier nog een liefhebster van humus echt heeeeeerlijk spul!
Ik houd hem alleen wel wat dikker dan "normaal" En ik het ze het liefste met pitabroodjes *smul* *kwijl*

Mijn recept:

- 1 blik kikkererwten (koop wat duurdere die zijn toch t lekkerste)
- fikse scheut goede olijfolie
- peper
- zout
- knoflook
- beetje citroensap
- gemalen komijn (Djintan)
- naar smaak wat sambal

Dit meng ik allemaal met de staafmixer, net zolang er een vrij stevige massa ontstaat die nog wel te smeren is.

Vaak maak ik in een bakje apart nog een mix van sambal, olijfolie en citroensap. Dat smeer ik over de humus heen

Sommige recepten spreken ook van tahin (gemalen sesamzaad pasta) en koriander of cayennepeper. Maar bovenstaand recept vind ik het lekkerst.
  vrijdag 25 september 2009 @ 17:00:17 #50
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_73104114
Met droge, verse kikkererwten is humus zooooo veel lekkerder. En het kost nauwelijk extra moeiete. Je moet t alleen wel een dag van te voren weten omdat de erwetn een nachtje in koud water moeten staan. Maar ik vind t echt een wereld van verschil.

Verder is het mooie van humus natuurlijk dat je zo eindeloos kunt combineren. Koriander, komijn, gerookte paprikapoeder, balsamico....Bijna alles kan je er wel in gooien
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')