heb je wel gelijk in en was ook wel wat raar neergezet maar meestal is het wel zo bij mijn zoon vond ik het gelijk helemaal tegek nu ben ik toch ook wel bang en denk veel meer na zal de leeftijd wel zijn denk ikquote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:01 schreef Brighteyes het volgende:
Beetje rare veronderstelling dat de meeste mensen gelijk kunnen genieten.
Voor heel veel mensen is het net zo goed spannend tot de 12 of 20 weken echo.
Ik zou nooit voor een vruchtwaterpunctie gaan.
Zou het geloof ik sowieso niet over mijn hart kunnen verkrijgen iets aan de zwangerschap te doen als het niet goed zou blijken te zijn. Als het kindje een ziekte zou hebben die niet vernigbaar is met leven dan zal dat vanzelf wel blijken en enige andere handicap die voor kan komen die niet levensbedreigend is... zo'n kindje zou gewoon welkom zijn hier.
En daarnaast vind ik de risico's op een miskraam te groot. Daarvoor is mijn zwangerschap me te dierbaar.
In procenten is het weinig, 1 op de 200 vind ik al meer klinken.quote:Zijn er risico's aan de ingreep verbonden?
Er is een kans van 0,5% (1 op 200) dat er door de punctie zelf een miskraam volgt. Dit risico is iets kleiner dan het risico van de vlokkentest.
ik begrijp en respecteer jou mening maar ik sta niet achter een gehandicapt kind dus het is mijn keuzequote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:08 schreef Brighteyes het volgende:
Dit is wat ik zo gauw met mijn eerste google-hit vind:
[..]
In procenten is het weinig, 1 op de 200 vind ik al meer klinken.
Het is heel persoonlijk denk ik hoor, voor de een is het een aanvaardbaar risico, voor de ander niet.
Je ziet mij toch ook nergens zeggen dat ik dat niet begrijp?quote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:10 schreef Moedertjuh het volgende:
[..]
ik begrijp en respecteer jou mening maar ik sta niet achter een gehandicapt kind dus het is mijn keuze
hoop dat je dat ook begrijpt
enquote:Wat is de vlokkentest?
De vlokkentest is een vorm van prenatale diagnostiek, waarbij een klein stukje (vlokkig) weefsel van de placenta (moederkoek) wordt weggenomen. Meestal gaat het om 20-50 mg, een duizendste deel van het totale placentaweefsel. De test kan via de vagina of via de buikwand verlopen:
Vlokkentest via de vagina
De vlokkentest via de vagina wordt na tien weken zwangerschap verricht. Met behulp van echobeeld schuift de arts een heel dun tangetje of buisje door de vagina en baarmoedermond tot in de placenta, waarna wat weefsel wordt weggenomen.
Vlokkentest via de buikwand
Na twaalf weken zwangerschap kan de vlokkentest via de buikwand worden gedaan. De arts bepaalt met de echo waar hij door de buikwand heen moet prikken om de punt van de naald in de placenta te kunnen schuiven. De weefselstukjes worden daarna met een injectienaald opgezogen.
Zijn er risico's aan de vlokkentest verbonden?
Bij de vlokkentest is er ongeveer 1 tot 2% kans (1 op 50) op een miskraam. Een deel van deze zwangerschappen zou echter ook zonder vlokkentest niet goed zijn gegaan. Uit recente onderzoeken blijkt dat bij een vlokkentest vóór de tiende zwangerschapsweek een iets vergroot risico bestaat op afwijkingen aan de ledematen en het gezicht van de baby. Bij een vlokkentest na de tiende week is dit risico niet vergroot; in Nederland wordt de vlokkentest vrijwel uitsluitend na tien weken verricht.
Bronquote:Wat is vruchtwateronderzoek?
Het vruchtwateronderzoek of de vruchtwaterpunctie is een vorm van prenatale diagnostiek, waarbij ongeveer 20 ml vruchtwater (10 -15% van de totale hoeveelheid) uit de baarmoeder wordt gehaald. Hiervoor prikt de arts met een dunne naald door de buikwand tot in de baarmoeder. Het echobeeld toont op welke plaats dit moet gebeuren. Daarna wordt de benodigde hoeveelheid vruchtwater in twintig tot dertig seconden opgezogen.
Zijn er risico's aan de ingreep verbonden?
Er is een kans van 0,5% (1 op 200) dat er door de punctie zelf een miskraam volgt. Dit risico is iets kleiner dan het risico van de vlokkentest.
Dat is niet het verschil tussen een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:15 schreef Moedertjuh het volgende:
Het verschil tussen beide is dat er bij de prenatale diagnostiek wordt gekeken naar afwijkin-gen in een reeds bestaande zwanger-schap, terwijl bij pré-implantatie genetische diagnostiek de analyse van de embryo's plaatsvindt vóór-dat er sprake is van een eigenlijke zwangerschap.
Wat ik er zo van begrijp zijn zowel vlokkentest als vruchtwater punctie 'prenataal onderzoek'.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:15 schreef Moedertjuh het volgende:
Het verschil tussen beide is dat er bij de prenatale diagnostiek wordt gekeken naar afwijkin-gen in een reeds bestaande zwanger-schap, terwijl bij pré-implantatie genetische diagnostiek de analyse van de embryo's plaatsvindt vóór-dat er sprake is van een eigenlijke zwangerschap.
ik heb een hele map met info meegekregen van het ziekenhuis en daar staan toch een heel ander soort gegevens in over de kans op miskramenquote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:16 schreef Brighteyes het volgende:
[..]
en
[..]
Bron
De een is dus een stukje placenta, de ander vruchtwater.
Wist ik ook niet.
Doen ze dat altijd?quote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:25 schreef miss_sly het volgende:
pre-implantatie kan alleen plaatsvinden in combi met ivf-icsi, omdat het embryo voor terugplaatsing (implantatie) wordt onderzocht.
Een eventuele zwangerschap zou mij ook erg dierbaar zijn, heb er dan lang genoeg op gewacht. Toch zou ik wel kiezen voor een test (nog niet over nagedacht welke, maar als ik dit lees, de vruchtwaterpunctie) omdat ik denk dat een ernstig gehandicapt kind een grotere last is dan wij aan kunnen/op ons willen nemen. En ik denk dat wij in het geval van een engatieve uitslag wel bereid en in staat zijn om de zwangerschap af te breken.
In ieder geval wordt vrouwen vanaf 36 jaar geloof ik die testen aangebode en aangeraden. Ik meen dat erover gedacht werd om ze standaard aan te bieden aan alle xzwangere vrouwen, maar weet niet of dat er al door is.quote:
Beetje erg kort door de bocht. Je hebt vanaf 36 jaar idd de keuze om eea prenataal te laten testen, maar om te zeggen "Ik ben 37 dús moet er wat nagekeken worden" is pure onzin.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 09:48 schreef Moedertjuh het volgende:
Ik ben nu bijna 37 dus er moeten wat chromosomen nagekeken worden
Ik kan me wel enigszins voorstellen dat als je al een grote zoon hebt, plus twee nichtjes die verstandelijk gehandicapt zijn, dat je dan extra huiverig bent voor de risico's die je op wat latere leeftijd loopt.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:21 schreef Moedertjuh het volgende:
in iedergeval ik krijg een puntie en ik zeg eerlijk dat ik het doodeng vind maar ik heb er voor gekozen omdat ik zekerheid wil, heb twee verstandelijk gehandicapte nichtjes
Wel aangeboden, niet aangeraden.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 10:28 schreef miss_sly het volgende:
[..]
In ieder geval wordt vrouwen vanaf 36 jaar geloof ik die testen aangebode en aangeraden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |