Nou, eigenlijk niet. D'r wordt wel eens gezegd dat huizenprijzen op macroniveau de inflatie volgen, en da's niet helemaal correct: huizenprijzen volgen enerzijds de *loonontwikkeling* (want tenslotte, hoe hoger je inkomen is, hoe hoger de hypotheek is die je kunt krijgen), anderzijds volgen huizenprijzen de 'lending standards' van banken. En als banken meer geinteresseerd zijn in vette bonussen en percentages over elke afgesloten hypotheek, en de verantwoordelijkheid voor hypotheken die niet worden afbetaald doorschuiven naar 'de markt' , tsja, dan krijg je een zootje.quote:Op dinsdag 29 mei 2007 23:48 schreef watchers het volgende:
Het geeft wel aan dat er in steeds vreemdere bochten moet worden gewrongen om de hypotheek maar op te kunnen brengen.
Wat ook een hele aardige constructie is (wel potentieel dodelijk voor de economie): je hebt een land vol met bejaarden, die allemaal in een afbetaald huis wonen. Ondertussen stijgen de huizenprijzen nog steeds enigszins, met 2-3% per jaar. Wat let die jongens om na 10-15 jaar een hypotheek te nemen op de overwaarde van hun huis, en dat in te zetten om superdeluxe zorg in te kopen, of al die leuke speledingetjes die ze anders nooit hadden kunnen kopen?quote:Op dinsdag 29 mei 2007 23:53 schreef watchers het volgende:
Je maakt alleen winst als je na de verkoop niet persé in een ander huis hoeft te wonen (tweede huis dus), of naar een veel goedkopere woning gaat (bijvoorbeeld verhuist naar België of Duitsland).
En wat doen bejaarden? Tis alleen even afwachtenquote:Op woensdag 30 mei 2007 00:06 schreef gronk het volgende:
't gaat natuurlijk fout als er heel veel bejaarden overlijden en de huizenprijzen crashen.
O, absoluut. Het is zelfs vooral hebzucht in verschillende uitingsvormen en op allerlei fronten die ervoor zorgt dat er zo'n bubble kan ontstaan. Dat was niet veel anders met de beurs- en internetbubble van een aantal jaren terug. In de VS bijvoorbeeld zie je dat het verstrekken van hypotheken al eigenlijk een enorm speculatiespel was met allerlei ingewikkelde constructies om de boel maar gefinancieerd te krijgen. Nu de boel daar in elkaar zakt, willen dezelfde hypotheekverstrekkers dat anderen -vooral de overheid- de brokken voor hun op komen ruimen.quote:Op woensdag 30 mei 2007 00:02 schreef gronk het volgende:
Nou, eigenlijk niet. D'r wordt wel eens gezegd dat huizenprijzen op macroniveau de inflatie volgen, en da's niet helemaal correct: huizenprijzen volgen enerzijds de *loonontwikkeling* (want tenslotte, hoe hoger je inkomen is, hoe hoger de hypotheek is die je kunt krijgen), anderzijds volgen huizenprijzen de 'lending standards' van banken. En als banken meer geinteresseerd zijn in vette bonussen en percentages over elke afgesloten hypotheek, en de verantwoordelijkheid voor hypotheken die niet worden afbetaald doorschuiven naar 'de markt' , tsja, dan krijg je een zootje.
Kortom, om 't er nog maar eens in te rammen: dat de huizenprijzen zo hoog zijn heeft niet alleen te maken met 'jezelf in vreemde bochten wringen', maar ook met 'hoeveel hebzucht is er op de markt'.
Er is dus sprake van flinke prijsopdrijving van de aannemers, nog naast de gebruikelijke bouwfraude. Wanneer wordt hier nu eens echt iets aan gedaan?quote:Woningproductie dramatisch gedaald
TON DAMEN
AMSTERDAM - De woningbouw in Amsterdam stagneert dramatisch. In het eerste kwartaal van dit jaar werden maar 788 woningen in aanbouw genomen, terwijl dat er in het eerste kwartaal van vorig jaar nog 3511 waren.
De gemeente meldt een reeks oorzaken voor de stagnatie. Een belangrijke is dat aannemers en ontwikkelaars projecten uitstellen, omdat ze de gestegen bouwkosten in de prijzen willen verdisconteren en meer op de woningen willen verdienen. Door het uitstel wordt de markt krapper en stijgen de prijzen die de aannemers en ontwikkelaars kunnen vragen.
In een analyse aan de gemeente schrijft het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA): 'Het is duidelijk dat de aannemerswereld kantelt en een fundamenteel probleem veroorzaakt voor de woningproductie. Aannemers zitten vol en hoeven niet zo nodig scherp in te schrijven voor een project. Het aantrekken van extra personeel voor een nieuwe opdracht is lastig en duur: goed gediplomeerd personeel is schaars.'
Door de beter gevulde orderportefeuille vragen aannemers hogere prijzen, of zeggen ze dit jaar geen tijd te hebben, maar pas volgend jaar, aldus het OGA.
Eerder deze maand meldden b. en w. dat in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 788 van de beoogde 1250 woningen in aanbouw waren genomen. Een enorme daling ten opzichte van vorig jaar.
Daar komt nog bij dat de tellingen discutabel zijn. Uit de cijfers van bureau O + S blijkt dat van de aantallen woningen die in aanbouw zijn genomen er steeds minder worden opgeleverd.
De gemeente Amsterdam hanteert sinds enkele jaren als maatstaf voor de woningbouwproductie het aantal in aanbouw genomen woningen. Sinds 1992 werden ruim 55.000 woningen in aanbouw genomen. Van dat aantal zijn er amper 43.000 als voltooid geregistreerd.
Bron: Het Parool
Waarom is dat logisch? De consument heeft geen profijt van deze marktwerkingquote:Op woensdag 30 mei 2007 16:30 schreef LXIV het volgende:
Het is natuurlijk veel slimmer om 500 woningen te bouwen en op iedere woning 100.000 euro te verdienen, dan om 5000 woningen te bouwen en door daling van de prijzen op iedere woning 5.000 euro te verdienen. Logisch toch?
Man, de mensen in de vastgoedsector zitten er niet om 'de consument' te verwennen. Ze doen 't allereerst voor zichzelf, en 500 woningen is minder werk dan 5000.quote:Op woensdag 30 mei 2007 16:31 schreef Aoristus het volgende:
[..]
Waarom is dat logisch? De consument heeft geen profijt van deze marktwerking
Wat kies jij wanneer je met 100 uur werk 1000 euro kunt verdienen, of met 200 uur werk 1200 euro?quote:Op woensdag 30 mei 2007 16:31 schreef Aoristus het volgende:
[..]
Waarom is dat logisch? De consument heeft geen profijt van deze marktwerking
Daar gaat het niet om, de aannemer en de projectontwikkelaar zullen dit argument graag omarmen, maar de gemeente (danwel provinciale staten) heeft hierin verantwoordelijkheid te nemen. Een bestemmingsplan moet gewoon uitgevoerd worden en openbaar gemaakt zodat de mondige burger hier ook een zegje in heeft. Totnutoe worden die belangen angstvallig geheim gehouden, dus valt de politiek genoeg te verwijten. Het kan niet zo zijn dat ambtenaren hier belangeloos mee in kunnen stemmen, tenzij er sprake is van kartelvorming.quote:Op woensdag 30 mei 2007 16:43 schreef LXIV het volgende:
[..]
Wat kies jij wanneer je met 100 uur werk 1000 euro kunt verdienen, of met 200 uur werk 1200 euro?
Wanneer de overheid eens ophoudt met het achtelijke ruimtelijke planning beleid.quote:Op woensdag 30 mei 2007 16:26 schreef Aoristus het volgende:
[..]
Er is dus sprake van flinke prijsopdrijving van de aannemers, nog naast de gebruikelijke bouwfraude. Wanneer wordt hier nu eens echt iets aan gedaan?
De hele bestemmingsplanprocedure is openbaar en je kunt als burger bezwaren indienen en de gemeenteraad erop aanspreken.quote:Op woensdag 30 mei 2007 16:47 schreef Aoristus het volgende:
[..]
Daar gaat het niet om, de aannemer en de projectontwikkelaar zullen dit argument graag omarmen, maar de gemeente (danwel provinciale staten) heeft hierin verantwoordelijkheid te nemen. Een bestemmingsplan moet gewoon uitgevoerd worden en openbaar gemaakt zodat de mondige burger hier ook een zegje in heeft. Totnutoe worden die belangen angstvallig geheim gehouden, dus valt de politiek genoeg te verwijten. Het kan niet zo zijn dat ambtenaren hier belangeloos mee in kunnen stemmen, tenzij er sprake is van kartelvorming.
Ze zullen er in ieder geval gelukkig onderling geen afspraken over gemaakt hebbenquote:Op woensdag 30 mei 2007 16:30 schreef LXIV het volgende:
Het is natuurlijk veel slimmer om 500 woningen te bouwen en op iedere woning 100.000 euro te verdienen, dan om 5000 woningen te bouwen en door daling van de prijzen op iedere woning 5.000 euro te verdienen. Logisch toch?
Ze hebben er anders geen moeite mee te bepalen wat je niet op je grond mag doen (net een van de redenen waarom huizenbouw zo schaars is geweest de afgelopen jaren).quote:Op woensdag 30 mei 2007 21:09 schreef Wombcat het volgende:
Een bestemmingsplan moet niet uitgevoerd worden. In een bestemmingsplan wordt beschreven wat er mag. Vervolgens kan de projectontwikkelaar/makelaar/particulier dat bouwen (zodra hij de bouwvergunning heeft). Je kunt niemand dwingen die bouwvergunning aan te vragen of zelfs maar zodra iemand die bouwvergunning heeft om te bouwen.
Zou ook wat zijn, als de overheid je kan verplichten wat op je grond moet gebeuren.
Maar dat heeft ook weer met anderen te maken.quote:Op woensdag 30 mei 2007 22:28 schreef watchers het volgende:
[..]
Ze hebben er anders geen moeite mee te bepalen wat je niet op je grond mag doen (net een van de redenen waarom huizenbouw zo schaars is geweest de afgelopen jaren).
Maar wat krijg je er dan voorquote:Op woensdag 30 mei 2007 19:51 schreef gronk het volgende:
In het beloofde land amerika zijn de huizen anders ook niet goedkoop hoor
Dat is inderdaad zo. Maar ik doelde eigenlijk meer op het feit dat de overheid bepaalde gebieden star maar één bestemming wenst te geven: enorme hoeveelheden ongebruikte weilanden de afgelopen jaren agrarisch houden bijvoorbeeld. Of opvallend lullig kan doen over een reclamebordje op straat voor een winkel waar burgers helemaal niet over klagen en meer van dat soort zaken.quote:Op woensdag 30 mei 2007 22:31 schreef Wombcat het volgende:
Maar dat heeft ook weer met anderen te maken.
En in veel gevallen als je (zeker in de bebouwde kom) iets wil wat niet in het bestemmingsplan past, kan (en wordt) het bestemmingsplan aangepast worden. Mits het allemaal past binnen de bestaande wetgeving.
En dat is ook weer om anderen te beschermen want als iedereen opeens alles maar zou mogen doen op zijn grond, dan krijg je ook weer gezeur dat het niet mag.
Een belangrijke reden dat bestemmingsplanprocedures zo lang duren is overigens omdat er altijd zoveel bezwaren zijn. En wie maken de bezwaren? De omwonenden. Dus als je alles vrij zou geven zou er alleen maar meer gezeurd worden.
Je kan er ook dit voor krijgen in de VS (proberen niet te lachen als je de prijzen in combinatie met de foto's ziet):quote:Op donderdag 31 mei 2007 08:29 schreef DiRadical het volgende:
Maar wat krijg je er dan voor
Een huis voor 200.000 euro in de VS (Houston, TX) of in NL (Zwolle, OV)
Zoek de verschillen
In Connecticut idem dito, een veredelde stacaravan voor $600k ofzoquote:Op donderdag 31 mei 2007 13:09 schreef watchers het volgende:
[..]
Je kan er ook dit voor krijgen in de VS (proberen niet te lachen als je de prijzen in combinatie met de foto's ziet):
http://drhousingbubble.bl(...)html?ref=patrick.net
Dat is nog steeds niet de enige reden. En zeker ook niet de belangrijkste.quote:Op woensdag 30 mei 2007 19:42 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Wanneer de overheid eens ophoudt met het achtelijke ruimtelijke planning beleid.
Wat wel dan?quote:Op donderdag 31 mei 2007 14:01 schreef du_ke het volgende:
[..]
Dat is nog steeds niet de enige reden. En zeker ook niet de belangrijkste.
Wat een -enorme- gek ervoor geeft zullen we maar zeggenquote:Op donderdag 31 mei 2007 13:52 schreef Richie_Rich het volgende:
In Connecticut idem dito, een veredelde stacaravan voor $600k ofzo![]()
Waarschijnlijk niet... en nu al helemaal niet meer. De verkopen in de VS zijn gekelderd.quote:Ik geloof overigens niet dat de huizen voor die bedragen zijn verkocht, of dat er sowieso interesse is geweest.
leuk he, een sterk groeiende economie en lage rentequote:Op donderdag 31 mei 2007 14:41 schreef watchers het volgende:
[..]
Wat een -enorme- gek ervoor geeft zullen we maar zeggen
[..]
Waarschijnlijk niet... en nu al helemaal niet meer. De verkopen in de VS zijn gekelderd.
Maar het geeft wel aan hoe extreem de huizenmarkt in de VS uit de hand was gelopen. Ik heb begrepen dat de laatste jaren de prijstijgingen per kwartaal rond de 12% lagen.
O jawel hoor. Je kunt namelijk speculeren met vastgoed: je koopt een object, houd 't een half jaar vast, en verkoopt het dan weer door met vette winst.quote:Op donderdag 31 mei 2007 13:52 schreef Richie_Rich het volgende:
Ik geloof overigens niet dat de huizen voor die bedragen zijn verkocht, of dat er sowieso interesse is geweest.
Nieuwe verkopen stegen weer wat deze maand (waarschijnlijk krijgen kopers een gratis auto of een grote korting op de aankoop)quote:
Sterk stijgende welvaart in de jaren 90 waardoor mensen meer over hebben voor woningen en de prijs flink is gestegen geholpen door bijvoorbeeld de lage rente. Een vorm van speculatie dus.quote:
Grootste probleem is dat mensen massaal huizen als fantastisch speculatie- en winstmaakobject gaan zien.quote:Op donderdag 31 mei 2007 14:47 schreef Richie_Rich het volgende:
leuk he, een sterk groeiende economie en lage rente
Klopt. Ik heb ook begrepen dat dat oa komt doordat bouwers massaal hun huizenvoorraden aan het dumpen zijn. Bovendien schijnen de cijfers nogal achter te lopen -en regelmatig te worden gemanipuleerd door organisaties als de NAR (Landelijke makelaarsorganisatie)- terwijl de echte cijfers een stuk minder rooskleurig zijn.quote:Op donderdag 31 mei 2007 14:54 schreef corus het volgende:
Nieuwe verkopen stegen weer wat deze maand (waarschijnlijk krijgen kopers een gratis auto of een grote korting op de aankoop)
Alleen de gemiddelde verkooppijs was met 10% gedaald in 1 maand.
http://www.bnr.nl/getASX.asp?title=Column+Kees+de+Kort&filename=2754%5Fkort%5F20070525%2Emp3&type=columns
De planmatige aanpak van de aanbodzijde is dus compleet verkeerd gedaan door de overheid, wie bepaalt immers waar je mag bouwen........quote:Op donderdag 31 mei 2007 15:29 schreef du_ke het volgende:
[..]
Sterk stijgende welvaart in de jaren 90 waardoor mensen meer over hebben voor woningen en de prijs flink is gestegen geholpen door bijvoorbeeld de lage rente. Een vorm van speculatie dus.
Het is echt niet zo dat het verschil in vraag en aanbod zoveel is veranderd in de laatste 10 jaar om tot een verdubbeling van de prijzen te leiden.
Dat gebeurt in nederland ook. De NVM haalt ook huizen van de markt, om ze twee weken later weer op de markt te zetten. Netto effect is dat het daardoor lijkt alsof de gemiddelde verkooptijd een stuk korter is dan-ie in werkelijkheid is.quote:Op donderdag 31 mei 2007 15:34 schreef watchers het volgende:
[..]
Klopt. Ik heb ook begrepen dat dat oa komt doordat bouwers massaal hun huizenvoorraden aan het dumpen zijn. Bovendien schijnen de cijfers nogal achter te lopen -en regelmatig te worden gemanipuleerd door organisaties als de NAR (Landelijke makelaarsorganisatie)- terwijl de echte cijfers een stuk minder rooskleurig zijn.
Of dat een dergelijk grote invloed heeft vraag ik me af.quote:Op donderdag 31 mei 2007 16:33 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
De planmatige aanpak van de aanbodzijde is dus compleet verkeerd gedaan door de overheid, wie bepaalt immers waar je mag bouwen........
Ligt dat niet ook voornamelijk aan de geografische mogelijkheid om te bouwen. Japan is bijvoorbeeld allejezus duur (was zelfs nog duurder) maar slechts zo'n 5% van dat land is te bebouwen. In Nederland ligt dat percentage vele malen hoger.quote:Op donderdag 31 mei 2007 17:06 schreef du_ke het volgende:
[..]
Of dat een dergelijk grote invloed heeft vraag ik me af.
En ook in landen waar de overheid zich er veel minder mee bemoeit heb je erg dure streken.
Komt door Nederlandse gepensioneerden die hun huis in Nederland met 300% winst verkopen en lekker in Zuid-Frankrijk gaan wonen. Dat drijft de prijzen daar natuurlijk ook enorm op!quote:Op donderdag 31 mei 2007 19:23 schreef du_ke het volgende:
Maar ik las net dat in Frankrijk de afgelopen 7 jaar ook de vastgoedprijzen zijn verdubbeld. Dat land is veel minder dicht bevolkt maar had dus last van een vergelijkbare stijging. Dan lijkt het me niet echt aan het vrijgeven van grond te liggen.
Haha ja dat zal het wezen, maar goed ook dergelijke bubbels kunnen zoals in Spanje barstenquote:Op donderdag 31 mei 2007 19:33 schreef rebel6 het volgende:
[..]
Komt door Nederlandse gepensioneerden die hun huis in Nederland met 300% winst verkopen en lekker in Zuid-Frankrijk gaan wonen. Dat drijft de prijzen daar natuurlijk ook enorm op!
Juist en lang niet overal is er een overheid die zich er zoals in Nederland vrij intensief tegenaan bemoeit.quote:Op donderdag 31 mei 2007 19:36 schreef gronk het volgende:
Precies. Wereldwijd zijn de vastgoedprijzen de lucht in geschoten.
Ach, laat die kinders toch. Dat anti-overheidsgehuil is een mooi vlaggetje om uit te maken of je met een echte dombo[tm] te maken hebt.quote:Op donderdag 31 mei 2007 19:38 schreef du_ke het volgende:
[..]
Juist en lang niet overal is er een overheid die zich er zoals in Nederland vrij intensief tegenaan bemoeit.
Dat Spaanse vastgoed is helemaal verziekt, echt zo'n beetje alles staat daar te koop. Ik ben blij dat we daar nooit een huis hebben gekocht.quote:Op donderdag 31 mei 2007 19:36 schreef du_ke het volgende:
[..]
Haha ja dat zal het wezen, maar goed ook dergelijke bubbels kunnen zoals in Spanje barsten.
Maar de overheid bemoeit zich er daar niet heel erg tegenaan.quote:Op donderdag 31 mei 2007 19:52 schreef Richie_Rich het volgende:
[..]
Dat Spaanse vastgoed is helemaal verziekt, echt zo'n beetje alles staat daar te koop. Ik ben blij dat we daar nooit een huis hebben gekocht.
Yup, da's een bekend trucje van ze.quote:Op donderdag 31 mei 2007 16:36 schreef gronk het volgende:
Dat gebeurt in nederland ook. De NVM haalt ook huizen van de markt, om ze twee weken later weer op de markt te zetten. Netto effect is dat het daardoor lijkt alsof de gemiddelde verkooptijd een stuk korter is dan-ie in werkelijkheid is.
Ook hier geldt weer voor dat de meningen verschillen. In de gemeente waar ik werk komen echt acuut enorme stapels brieven binnen zodra er ook maar wordt gesproken over bouwen in het buitengebied.quote:Op donderdag 31 mei 2007 13:05 schreef watchers het volgende:
[..]
Dat is inderdaad zo. Maar ik doelde eigenlijk meer op het feit dat de overheid bepaalde gebieden star maar één bestemming wenst te geven: enorme hoeveelheden ongebruikte weilanden de afgelopen jaren agrarisch houden bijvoorbeeld. Of opvallend lullig kan doen over een reclamebordje op straat voor een winkel waar burgers helemaal niet over klagen en meer van dat soort zaken.
Man, je moest eens weten hoeveel werk erinzit als een-mans actiegroepje om al die verschillende adressen te fingeren.quote:Op donderdag 31 mei 2007 21:27 schreef Wombcat het volgende:
[..]
Ook hier geldt weer voor dat de meningen verschillen. In de gemeente waar ik werk komen echt acuut enorme stapels brieven binnen zodra er ook maar wordt gesproken over bouwen in het buitengebied.
Dat komt idd vaak voor, dat je uit de hele buurt dezelfde brief krijgt.quote:Op donderdag 31 mei 2007 21:32 schreef gronk het volgende:
[..]
Man, je moest eens weten hoeveel werk erinzit als een-mans actiegroepje om al die verschillende adressen te fingeren.![]()
In Spanje is de overheid in zoverre schuldig dat vaak de amtenaar die erover gaat familie is van het bouwbedrijf o.i.d. Spaans vastgoed is zo corrupt als de neten. Ik ben het met je eens dat het dus niet alleen te wijten is aan de overheid aldaar, maar wel voor een groot deel.quote:Op donderdag 31 mei 2007 19:56 schreef du_ke het volgende:
[..]
Maar de overheid bemoeit zich er daar niet heel erg tegenaan.
Dus daar alle schuld leggen is mij echt te beperkt.
Zowel het een als het ander is het geval. De overheid zelf is begin van dit decennium zeer terughoudend geweest met het uitgeven van bouwvergunningen, voortkomend uit het eigen beleid om zoveel mogelijk groen te houden. De laatste jaren is dat aan het veranderen. Dat burgers of millieu-organisaties of wie dan ook vervolgens dan weer bezwaarschriften gaan indienen -bijvoorbeeld omdat er een 'zeldzame' krekel in het weiland woont- kom daar dan nog bij.quote:Op donderdag 31 mei 2007 21:27 schreef Wombcat het volgende:
Ook hier geldt weer voor dat de meningen verschillen. In de gemeente waar ik werk komen echt acuut enorme stapels brieven binnen zodra er ook maar wordt gesproken over bouwen in het buitengebied.
Tja, da's dan weer niet zo vreemd. Meestal is er een die de kar trekt en wordt zijn brief door andere bezwaarmakers als standaardbrief gebruikt. Dat zie je ook als mensen een klacht indienen bij een bedrijf of organisatie en een brief daarvoor downloaden van een consumentenorganisatie. Vrij normaal.quote:Op donderdag 31 mei 2007 21:44 schreef Wombcat het volgende:
Dat komt idd vaak voor, dat je uit de hele buurt dezelfde brief krijgt.
Al vanaf de VINEX nota uit 93 zet de overheid flink in op bouwen maar het duurt nu eenmaal 10 jaar voor zoiets goed op gang komt.quote:Op vrijdag 1 juni 2007 11:31 schreef watchers het volgende:
[..]
Zowel het een als het ander is het geval. De overheid zelf is begin van dit decennium zeer terughoudend geweest met het uitgeven van bouwvergunningen, voortkomend uit het eigen beleid om zoveel mogelijk groen te houden. De laatste jaren is dat aan het veranderen. Dat burgers of millieu-organisaties of wie dan ook vervolgens dan weer bezwaarschriften gaan indienen -bijvoorbeeld omdat er een 'zeldzame' krekel in het weiland woont- kom daar dan nog bij.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |