In hoeverre is het een goede ontwikkeling wanneer de pers uitgebreid mag berichten over het privéleven van 'gewone mensen', en daarmee hun reputatie mag beschadigen?quote:BP-topman treedt af om homo-rel
De bestuursvoorzitter van de Britse oliemaatschappij BP, John Browne (59), is dinsdagavond met onmiddellijke ingang afgetreden nadat een Britse rechtbank een verbod ophief op de publicatie van details over een homoseksuele relatie van Browne.
Browne zou eigenlijk pas in juli vertrekken. De verloren rechtszaak tegen uitgever Associated Newspapers veranderde die plannen dus.
Privé
Browne verloor een rechtszaak waarmee hij wilde voorkomen dat details over zijn privéleven naar buiten kwamen. Hij had de zaak aangespannen tegen Associated Newspapers, de uitgever van veelgelezen kranten als The Daily Mail, Mail on Sunday en Evening Standard.
De dagbladen wilden schrijven over een relatie die Browne vier jaar heeft gehad met de Canadese Jeff Chevalier. Die laatste wilde zijn verhaal doen tegen de kranten maar volgens Browne bestond Chevaliers verhaal vooral uit jaloerse leugens.
Gerechtelijk verbod
Toen Browne er achter kwam dat Chevalier met de kranten wilde gaan praten, besloot hij om te proberen om de kranten via de rechter te verbieden erover te schrijven. Chevalier zou in zijn verhaal onder andere beweren dat hij via zijn relatie met Browne op talloze manieren gebruik heeft gemaakt van zaken die eigenlijk alleen bestemd waren voor personeel van BP.
Volgens Browne is dat onzin, en zijn alle keren waarop Chevalier gebruik maakte van BP-zaken ook bekend bij zijn bestuurscollega’s. De manier waarop de Britse kranten het verhaal van Chevalier willen brengen – als schaamteloos misbruik – is volgens hem dus onjuist. Daarnaast wordt het verhaal van Chevalier ‘ingekleurd’ met een brede uitmeting van privéverhalen over de bestuursvoorzitter. Browne: “Ik heb mijn seksualiteit altijd als een persoonlijke aangelegenheid beschouwd, die privé moet blijven. Het stelt mij zeer teleur dat een krantenuitgever heeft besloten details over mijn privéleven te publiceren.”
Tragedie
De oud-bestuursvoorzitter wordt met onmiddellijke ingang opgevolgd door zijn toch al gedoodverfde opvolger, Tony Hayward. Browne stond meer dan tien jaar aan het roer bij BP en werkte in totaal meer dan 41 jaar bij het bedrijf.
De oliemaatschappij zei het ontslag van Browne met ‘grote spijt’ te aanvaarden en voegde daar in een persverklaring aan toe dat het “Voor een bestuurslid dat zo’n enorme bijdrage heeft geleverd aan ons geweldige bedrijf, het een extra grote tragedie is dat hij vanwege zijn eergevoel moet opstappen onder deze pijnlijke omstandigheden.”
Bron
het heeft er ook mee te maken in hoeverre mensen zich kwestbaar opstellen tegenover publicaties omtrend hun persoonlijke leven...quote:Op woensdag 2 mei 2007 14:45 schreef DennisMoore het volgende:
[..]
In hoeverre is het een goede ontwikkeling wanneer de pers uitgebreid mag berichten over het privéleven van 'gewone mensen', en daarmee hun reputatie mag beschadigen?
De vraag is natuurlijk of je als topman kunt zeggen dat je niet gekozen heb om een publiek figuur te worden. Wanneer je ervoor kiest om grote bedrijven gaat leiden dan is het logisch dat je interviews moet geven om bijvoorbeeld de aandeelhouders rustig te houden. Dat er dan wat meer naar buiten komt dan je eigenlijk zou willen dat is dan logisch op den duur.quote:Op woensdag 2 mei 2007 14:45 schreef DennisMoore het volgende:
In hoeverre is het een goede ontwikkeling wanneer de pers uitgebreid mag berichten over het privéleven van 'gewone mensen', en daarmee hun reputatie mag beschadigen?
Deze man heeft er namelijk niet voor gekozen om Bekende Brit te zijn, een soort 'publiek bezit'. Hij leidt gewoon (al meer dan 10 jaar) een groot bedrijf en heeft net zoveel recht op privacy als jij en ik..
En hoe zie jij dan dat 'openlijk ervoor uitkomen' in de praktijk? Moet je zodra je een bepaalde hoge functie hebt bij een bedrijf de krant bellen? "Hallo krant, ik ben homo, en ik zeg het nu alvast, zodat je weet dat je mij er later niet mee kunt pakken"?quote:Op woensdag 2 mei 2007 14:51 schreef Stippel het volgende:
in het geval van bv homoseksualiteit is het zo dat juist het meegaan in de puriteinse ontkenning ervan deze versterkt..
zou die man gewoon openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomen, maakt hij zichzelf een stuk minder kwetsbaar.
juist het verzwijgen en mogelijk zelfs 'leugens' erover maakt het dat iemand ook des te makkelijker aangetast kan worden door het publiceren erover.
Een reputatie is net een anus.. De rek gaat er weleens uit.quote:Op woensdag 2 mei 2007 14:52 schreef PLAE@ het volgende:
Raakt je reputatie beschadigt als je homo blijkt te zijn![]()
in praktijk zie ik die ook niet veel hoor :pquote:Op woensdag 2 mei 2007 14:45 schreef DennisMoore het volgende:
[..]
Het enige positieve vond ik dat het 'roze plafond' hier blijkbaar meevalt..
er bestaat genoeg contact tussen mensen uit het bedrijfsleven en de pers, inclusief allerlei onderhandse afspraken tussen wat journalisten wel en niet mogen schrijven ...quote:Op woensdag 2 mei 2007 15:02 schreef DennisMoore het volgende:
[..]
En hoe zie jij dan dat 'openlijk ervoor uitkomen' in de praktijk? Moet je zodra je een bepaalde hoge functie hebt bij een bedrijf de krant bellen? "Hallo krant, ik ben homo, en ik zeg het nu alvast, zodat je weet dat je mij er later niet mee kunt pakken"?
sorry geen ervaring meequote:Op woensdag 2 mei 2007 15:07 schreef Keltie het volgende:
[..]
Een reputatie is net een anus.. De rek gaat er weleens uit.
Ik geloof dat je gelijk hebt. Als die Chevalier een vrouw was geweest, met dezelfde leugens, zou er waarschijnlijk hetzelfde gereageerd worden.quote:Op woensdag 2 mei 2007 15:05 schreef Re het volgende:
ik denk dat hier het homo zijn secundair is aan het feit dat de loverboy van Browne blijkbaar profiteerde van zijn schandknaap status? of het iig zo wil laten voorkomen. Dat deze man geld wil verdienen over de rug van Browne is ronduit schandalig.
quote:Op donderdag 3 mei 2007 03:28 schreef StefanP het volgende:
Hij kiest er blijkbaar zelf voor. Geen greintje medelijden mee trouwens.
Waarvoor?quote:Op donderdag 3 mei 2007 03:28 schreef StefanP het volgende:
Hij kiest er blijkbaar zelf voor. Geen greintje medelijden mee trouwens.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |