FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Nederland laaglonenland
digitaLLwoensdag 25 april 2007 @ 20:38
quote:
'Poolse toestanden in Nederland'
Uitgegeven: 25 april 2007 18:34

AMSTERDAM - Nederland kent net als Polen veel laag betaalde arbeid. Terwijl in naburige landen de verhoudingen tussen goed en slecht betaalde werknemers gunstiger zijn.

Poolse werknemers gaan dan ook liever aan het werk in Duitsland en Engeland, omdat ze daar een grotere kans hebben op meer salaris dan in ons land.

Dat concludeert adjunct-directeur Dirk Dragstra van de stichting Loonwijzer, een samenwerkingsverband van onder meer de Universiteit van Amsterdam en de vakcentrale FNV, woensdag op basis van een vergelijkend onderzoek. Hij spreekt van "Poolse toestanden in Nederland".

Norm
In Polen is 27 procent van het werk laag betaalde arbeid. Als norm geldt dat het salaris niet meer bedraagt dan tweederde van het middelloon in een land. In Nederland is het aandeel lager betaalden 23 procent. In België gaat om 18 procent, in Groot-Brittannië om 16 procent en in Duitsland 12 procent.

In alle landen blijken vrouwen twee keer zo vaak laag betaald werk te doen ten opzichte van mannen. Maar Nederland spant de kroon op dit vlak. Van de werkenden vrouwen in ons land ontvangt 31 procent een laag loon, terwijl van de mannen om 16 procent gaat.

Opvallend is ook dat de verschillen toenemen naarmate het om langere en voltijds werkweken gaat.
Bron
Toekomstige ontwikkeling van onze economie
Ik vraag me af of die grote hoeveelheid laagbetaalde arbeid geen groot risico is voor de economie ? Veel laagbetaald werk kan ook elders gedaan worden.
Lord_Vetinariwoensdag 25 april 2007 @ 20:39
Hm hm...

Bedrijf biedt Poolse vaklui aan voor 'spotprijs'

En vandaar dat er bij elk bouwproject auto's met Poolse kentekens staan?
Hathorwoensdag 25 april 2007 @ 20:48
das Nederland...hier moet alles voor een appel en een ei kunnen.
RemcoDelftwoensdag 25 april 2007 @ 20:51
Tsja, hoogbetaalde ambtenaren voegen ook weinig toe natuurlijk...
gronkwoensdag 25 april 2007 @ 20:51
Tsja, de marktplaats.nl-mentaliteit he.
Lord_Vetinariwoensdag 25 april 2007 @ 20:52
quote:
Op woensdag 25 april 2007 20:51 schreef RemcoDelft het volgende:
Tsja, hoogbetaalde ambtenaren voegen ook weinig toe natuurlijk...
Dit lijkt me met stip de domste opmerking tot nu toe in dit topic...
gronkwoensdag 25 april 2007 @ 20:52
quote:
Op woensdag 25 april 2007 20:51 schreef RemcoDelft het volgende:
Tsja, hoogbetaalde ambtenaren voegen ook weinig toe natuurlijk...
Ik vraag me af hoe moslims betaald worden.
RemcoDelftwoensdag 25 april 2007 @ 21:05
quote:
Op woensdag 25 april 2007 20:52 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

Dit lijkt me met stip de domste opmerking tot nu toe in dit topic...
Want?!

Die "laagbetaalde mensen" produceren tenminste nog iets! Ambtenaren die regels maken zorgen er niet voor dat er asperges op tafel komen!
digitaLLwoensdag 25 april 2007 @ 21:08
quote:
Op woensdag 25 april 2007 21:05 schreef RemcoDelft het volgende:
Want?!

Die "laagbetaalde mensen" produceren tenminste nog iets! Ambtenaren die regels maken zorgen er niet voor dat er asperges op tafel komen!
Onzin, hoog betaalde ambtenaren zorgen er wel degelijk voor dat er asperges bij hen op tafel komen
Hathorwoensdag 25 april 2007 @ 21:09
quote:
Op woensdag 25 april 2007 20:52 schreef gronk het volgende:

[..]

Ik vraag me af hoe moslims betaald worden.
Via de bank.
pingu_woensdag 25 april 2007 @ 21:13
Vermeld dan ook even in de OP dat hoge lonen als een dolle blijven stijgen.
gronkwoensdag 25 april 2007 @ 21:16
quote:
Op woensdag 25 april 2007 21:09 schreef Hathor het volgende:

[..]

Via de bank.
Maar terroristen mogen toch geen bankrekening hebben?
AlexanderDeGrotewoensdag 25 april 2007 @ 21:37
quote:
Op woensdag 25 april 2007 20:38 schreef digitaLL het volgende:

[..]

Bron
Toekomstige ontwikkeling van onze economie
Ik vraag me af of die grote hoeveelheid laagbetaalde arbeid geen groot risico is voor de economie ? Veel laagbetaald werk kan ook elders gedaan worden.
Yep, door een paar miljard Aziaten. Ms die ook maar importeren?

Serieus, een van de oorzaken lijkt me dat NL itt buurlanden minder/later geindustrialiseerd was en dat de arbeidsdeelname van vrouwen ook nog steeds lager is. Een beetje achterlijke economie dus, alleen dus gemaskeerd door onze dienst/transport/high tech sectoren (die dus niet veel laaggeschoolden nodig hebben).
Klopkoekwoensdag 25 april 2007 @ 23:08
Mja, het gaat niet goed met Nederland. We leven hier nog in de jaren '50, houden ons bezig met coffeeshops ipv de grote vraagstukken.

M'n stelligste overtuiging is dat het CDA ons land kapot maakt, ik heb nog liever een kabinet vol met VVD'ers of een kabinet vol met SP'ers dan die bestuurlijke inteelt uit de provincie.
Sukodonderdag 26 april 2007 @ 09:18
"Poolse werknemers gaan dan ook liever aan het werk in Duitsland en Engeland, omdat ze daar een grotere kans hebben op meer salaris dan in ons land."

Ik vraag me af of dat echt zo is. Nederland is goed te doen vanuit Polen, bovendien zie ik regelmatig reportages uit de regio met horden Polen aan het werk in de akkerbouw e.d. En telkens hoor je ze zeggen dat het verdiende geld hier in Polen veel meer waard is en dat ze graag hier wilen werken. Ook is het zo dat die telers het verdomden een normaal salaris te betalen aan Nederlandse werkzoekenden en dan brullen ze in de microfoon dat er geen mensen hier te krijgen waren. Het was zelfs enige tijd zo dat men werkzoekenden dwong met behoud van uitkering+ongeveer10% extra (waar men alleen maar financieel op achteruit ging want veel kwijtscheldingen werden teniet gedaan door die 10%) bij die telers te gaan werken, en die laatsten kregen daar ook nog subsidie voor, zonder uitzicht op vast werk.

Nee, dan die armlastige Polen, weinig eisen, werken hard, tijdelijk werk en na gedane arbeid weer oprotten etc etc. Nu worden de lonen enigszins genormaliseerd en wordt de huisvesting beter geregeld, met als gevolg dat de Nederlandse werkzoekenden wederom niet aan de bak komen. Men is die groep Polen gewend, die zijn blij met alle klussen die hier voorhanden zijn en dat komt de werkgevers goed uit. Er worden hier in het werkgebied zelfs Poolse winkeltjes en restaurantjes/cafe's opgezet om het ze zo prettig mogelijk te maken. Bovendien wordt het verdiende geld veelal niet in Nederland besteedt maar opgespaard voor het land van herkomst. De winst is er voor de boeren maar verder heeft Nederland er niets aan en het wordt nog door de vakbonden ondersteund ook ipv zich hard te maken dat (toekomstige) werknemers alhier normale werkomstanden krijgen met goede sociale voorzieningen.

Men wil nog steeds voor een dubbeltje op de 1e rang zitten met tijdelijke werkvolk die de bek niet opentrekt. In Engeland zijn ze zover dat Polen al vaker daar blijven omdat het ze zo goed gaat, er zijn zelfs hele Poolse dorpen waardoor de oorspronkelijke bevoking uiteindelijk vertrekt, zich afvragend waarom zij altijd zo slecht behandelt zijn door de werkgevers. Nee, liever die Polen die het inderdaad altijd slecht in eigen land hebben gehad (en nog), die willen graag in het rijke westen werken waardoor werkzoekenden alhier het nakijken hebben. Tel uit je winst, not.

En dan nog dit: Nog afgezien van het feit dat die alom klagende boeren jarenlang Poolse arbeiders zwart werk hebben laten verrichten, daar waren zelfs aparte clandestiene bureautjes voor opgezet, ook daarmee is goud geld verdiend. Men verdomde het simpelweg voor eerlijke arbeid, eerlijk rechtvaardinge lonen te betalen.

[ Bericht 4% gewijzigd door Suko op 26-04-2007 10:10:50 ]
Pietverdrietdonderdag 26 april 2007 @ 09:29
quote:
Op woensdag 25 april 2007 20:52 schreef Lord_Vetinari het volgende:

[..]

Dit lijkt me met stip de domste opmerking tot nu toe in dit topic...
Jaloers?
retteketetdonderdag 26 april 2007 @ 10:06
quote:
Op woensdag 25 april 2007 21:16 schreef gronk het volgende:

[..]

Maar terroristen mogen toch geen bankrekening hebben?
Hawala .
Sukodonderdag 26 april 2007 @ 11:02
En dan hebben we het nog niet gehad over Outsourcing, interessant artikel:
Offshoring of outsourcing
Het uitbesteden van werk naar lageloonlanden geniet steeds meer belangstelling onder westerse bedrijven. Kostenverlaging - zeker in tijden van economische tegenspoed - was en is nog altijd de belangrijkste drijfveer . Sinds kort is er echter nog een reden: het onder druk zetten van werknemers in eigen land bij cao-onderhandelingen.

Steeds meer west-Europese bedrijven dreigen met het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland om in eigen land sobere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De trend begon in Duitsland, waar achtereenvolgens Siemens, Bayer en DaimlerChrysler dreigden met het verplaatsen van werk om een langere werkweek zonder loonsverhoging door te drukken. Uit vrees voor banenverlies gaan de vakbonden, ondanks hevige protesten, uiteindelijk toch akkoord.

Maatschappelijke discussie
De trend wordt met argusogen gevolgd in de rest van Europa, waar bedrijven naarstig op zoek zijn naar manieren om hun kosten structureel te verlagen. Ook in Amerika woedt een heftige maatschappelijke discussie over outsourcing en dreigt het zelfs een hot issue te worden tijdens de presidentsverkiezingen in november.

Grofweg genomen zijn er drie vormen van uitbesteden te onderscheiden: ' outsourcing', 'offshoring', en 'offshore outsourcing' . Bij outsourcing wordt het werk uitgevoerd door derden. Dat kan in eigen land of in een ander, lagelonenland. In dat laatste geval spreekt men over offshore outsourcing . Worden de werkzaamheden in het lagelonenland echter uitgevoerd door mensen die in dienst zijn van de opdrachtgever, dan spreekt men over offshoring. Het Financieele Dagblad

Als wij dan in een laaglonenland wonen dan is het helemaal godsgeklaagd dat het beetje wát we nog verdienen ook al teveel is en wordt uitbesteed, en je hoort er niemand over.

[ Bericht 0% gewijzigd door Suko op 26-04-2007 11:10:41 (typo) ]
icecreamfarmer_NLdonderdag 26 april 2007 @ 12:11
quote:
Op donderdag 26 april 2007 11:02 schreef Suko het volgende:
En dan hebben we het nog niet gehad over Outsourcing, interessant artikel:
Offshoring of outsourcing
Het uitbesteden van werk naar lageloonlanden geniet steeds meer belangstelling onder westerse bedrijven. Kostenverlaging - zeker in tijden van economische tegenspoed - was en is nog altijd de belangrijkste drijfveer . Sinds kort is er echter nog een reden: het onder druk zetten van werknemers in eigen land bij cao-onderhandelingen.

Steeds meer west-Europese bedrijven dreigen met het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland om in eigen land sobere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De trend begon in Duitsland, waar achtereenvolgens Siemens, Bayer en DaimlerChrysler dreigden met het verplaatsen van werk om een langere werkweek zonder loonsverhoging door te drukken. Uit vrees voor banenverlies gaan de vakbonden, ondanks hevige protesten, uiteindelijk toch akkoord.

Maatschappelijke discussie
De trend wordt met argusogen gevolgd in de rest van Europa, waar bedrijven naarstig op zoek zijn naar manieren om hun kosten structureel te verlagen. Ook in Amerika woedt een heftige maatschappelijke discussie over outsourcing en dreigt het zelfs een hot issue te worden tijdens de presidentsverkiezingen in november.

Grofweg genomen zijn er drie vormen van uitbesteden te onderscheiden: ' outsourcing', 'offshoring', en 'offshore outsourcing' . Bij outsourcing wordt het werk uitgevoerd door derden. Dat kan in eigen land of in een ander, lagelonenland. In dat laatste geval spreekt men over offshore outsourcing . Worden de werkzaamheden in het lagelonenland echter uitgevoerd door mensen die in dienst zijn van de opdrachtgever, dan spreekt men over offshoring. Het Financieele Dagblad

Als wij dan in een laaglonenland wonen dan is het helemaal godsgeklaagd dat het beetje wát we nog verdienen ook al teveel is en wordt uitbesteed, en je hoort er niemand over.
zie hier bedrijven weten ook wel dat outcoursing niet werkt dus weg gaan doen ze toch niet
gronkdonderdag 26 april 2007 @ 12:26
Laatst las ik dat chinese bedrijven ook al 'last' beginnen te krijgen van stijgende lonen, en dat ze om betere producten met meer kwaliteitsgaranties te produceren de nodige europese machines aanschaffen (europa schijnt daar een goede naam in te hebben; da's dus *het* grote voordeel van hoge lonen ). Naast dat dit een aardige inkomstenbron is voor europese machinebouwers, is het ook zo dat het concurrentieverschil minder groot wordtj. Tenslotte kost zo'n machine qua aanschaf f al snel een paar honderdduizend euro, en d'r komt ook het nodige onderhoud bij kijken.
sannidonderdag 26 april 2007 @ 15:44
Niet alleen Nederland trouwens, alhoewel het hier nogal meevalt vanwege ons sociale stelsel.
Maar een land dat echt teert op lage lonen en cheap-labor is de USA!
icecreamfarmer_NLvrijdag 27 april 2007 @ 11:01
quote:
Op donderdag 26 april 2007 12:26 schreef gronk het volgende:
Laatst las ik dat chinese bedrijven ook al 'last' beginnen te krijgen van stijgende lonen, en dat ze om betere producten met meer kwaliteitsgaranties te produceren de nodige europese machines aanschaffen (europa schijnt daar een goede naam in te hebben; da's dus *het* grote voordeel van hoge lonen ). Naast dat dit een aardige inkomstenbron is voor europese machinebouwers, is het ook zo dat het concurrentieverschil minder groot wordtj. Tenslotte kost zo'n machine qua aanschaf f al snel een paar honderdduizend euro, en d'r komt ook het nodige onderhoud bij kijken.
het is een circel na china vietnam na vietnam afrika
Pietverdrietvrijdag 27 april 2007 @ 11:03
Toch gek dat landen met een liberale economie een lagere werkeloosheid hebben en een hoger BSP per capita dan protectionistische landen met een sterke overheid die alles in de hand houd.
(vergelijk UK NL F I en D eens met elkaar)
En dat je in NL of UK veel meer van je salaris hebt.
En nu dat D besloten heeft (Onder Schroeder) een veel neoliberale koers te volgen de werkeloosheid daalt, de economie krachtig groeit en het consumenten vertrouwen het hoogste ligt sinds met begonnen is het te meten...
retteketetvrijdag 27 april 2007 @ 11:42
quote:
Op vrijdag 27 april 2007 11:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Toch gek dat landen met een liberale economie een lagere werkeloosheid hebben en een hoger BSP per capita dan protectionistische landen met een sterke overheid die alles in de hand houd.
(vergelijk UK NL F I en D eens met elkaar)
En dat je in NL of UK veel meer van je salaris hebt.
En nu dat D besloten heeft (Onder Schroeder) een veel neoliberale koers te volgen de werkeloosheid daalt, de economie krachtig groeit en het consumenten vertrouwen het hoogste ligt sinds met begonnen is het te meten...
Op korte termijn wel, ja. Op lange termijn krijg je meer verzuim door de gedaalde belastinginkomsten, waardoor er minder geld is voor de zorg. Daarnaast zorgt het inkrimpen van de quartaire sector ook voor een lagere arbeidsproductiviteit, doordat het onderwijs minder geld krijgt...

Het is allemaal zo logisch. Op korte termijn heeft liberalisering zeker positieve effecten, maar op lange termijn is het nadelig voor alle partijen. De economie ondervindt er schade van, de positie van werknemers wordt zwakker en de werkgevers krijgen te maken met het genoemde stijgende verzuim en de lagere arbeidsproductiviteit.
Klopkoekvrijdag 27 april 2007 @ 14:34
Pietverdriet vergeet te melden dat de UK een superdure pond heeft waardoor de industrie dood is gegaan, en toch gaat het fantastisch met het land. De salarissen rijzen zelfs de pan uit.

De UK is gewoon een ontkrachting van de 'lage lonen = goed voor de economie' wet.
FeestNummervrijdag 27 april 2007 @ 17:57
Nederland heeft gemiddeld een stuk lager opleidingsniveau dan de meeste andere West-Europesche landen.
En je kunt nou eenmaal geen hoge lonen verdienen met laag geschoolde arbeid.
DS4vrijdag 27 april 2007 @ 18:03
quote:
Op woensdag 25 april 2007 20:39 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Hm hm...

Bedrijf biedt Poolse vaklui aan voor 'spotprijs'

En vandaar dat er bij elk bouwproject auto's met Poolse kentekens staan?
Voor dat geld moet men de Polen onder minimumloon betalen. Minimaal moet je zo'n 16 euro per uur vragen en dan nog maak je nauwelijks winst.
Nielschzaterdag 28 april 2007 @ 13:43
Ik vind het artikel uit de OP nogal vaag: eerst wordt er gezegd dat Polen in andere landen meer kans op een hoger salaris hebben dan in Nederland. Dit zou betekenen dat de lagen lonen in b.v. Duitsland hoger liggen dan de lage lonen in Nederland. Daarna gaat het artikel echter in op de hoeveelheid laagbetaald werk dat voorhanden is in de landen. Waar gaat de discussie nu precies over? Dat er in andere landen meer laagbetaald werk is of dat er in andere landen een hoger salaris is voor laagbetaald werk, of allebei?

Al is de een wel een gevolg van het ander besef ik me nu. Hoe meer laagbetaalde werknemers er zijn op de arbeidsmarkt, hoe goedkoeper het inhuren van deze mensen wordt.
digitaLLzaterdag 28 april 2007 @ 13:53
quote:
Op vrijdag 27 april 2007 17:57 schreef FeestNummer het volgende:
Nederland heeft gemiddeld een stuk lager opleidingsniveau dan de meeste andere West-Europesche landen.
En je kunt nou eenmaal geen hoge lonen verdienen met laag geschoolde arbeid.
Bron ?
icecreamfarmer_NLzaterdag 28 april 2007 @ 14:10
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 13:53 schreef digitaLL het volgende:

[..]

Bron ?
idd ik denk dat dat nogal meevalt
Pietverdrietzaterdag 28 april 2007 @ 16:11
quote:
Op vrijdag 27 april 2007 11:42 schreef retteketet het volgende:

[..]

Op korte termijn wel, ja. Op lange termijn krijg je meer verzuim door de gedaalde belastinginkomsten, waardoor er minder geld is voor de zorg. Daarnaast zorgt het inkrimpen van de quartaire sector ook voor een lagere arbeidsproductiviteit, doordat het onderwijs minder geld krijgt...
NL en UK hebben te kampen met dalende belastinginkomsten?
LOL
dacht het niet.
quote:
Het is allemaal zo logisch. Op korte termijn heeft liberalisering zeker positieve effecten, maar op lange termijn is het nadelig voor alle partijen. De economie ondervindt er schade van, de positie van werknemers wordt zwakker en de werkgevers krijgen te maken met het genoemde stijgende verzuim en de lagere arbeidsproductiviteit.
Waar haal je dit vandaan?
Zemi77zaterdag 28 april 2007 @ 18:35
quote:
Op vrijdag 27 april 2007 11:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Toch gek dat landen met een liberale economie een lagere werkeloosheid hebben en een hoger BSP per capita dan protectionistische landen met een sterke overheid die alles in de hand houd.
(vergelijk UK NL F I en D eens met elkaar)
En dat je in NL of UK veel meer van je salaris hebt.
En nu dat D besloten heeft (Onder Schroeder) een veel neoliberale koers te volgen de werkeloosheid daalt, de economie krachtig groeit en het consumenten vertrouwen het hoogste ligt sinds met begonnen is het te meten...
Euh, denk je niet dat die dalende werkloosheid komt doordat we net uit een recessie komen? Heeft niets met liberale of socialistische koers te maken hoor!
Pietverdrietzaterdag 28 april 2007 @ 18:36
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 18:35 schreef Zemi77 het volgende:

[..]

Euh, denk je niet dat die dalende werkloosheid komt doordat we net uit een recessie komen? Heeft niets met liberale of socialistische koers te maken hoor!
Nee, onder de vorige economische boom groeide de werkgelegenheid in D vrijwel niet.
Verder is de werkeloosheid in landen die al in de jaren 80 hun economie begonnen te hervormen naar een neoliberale koers structureel lager, en kennen NL en UK nauwelijks nog structurele werkeloosheid maar hoofdzakelijk conjuncturele, dit itt tot landen als Frankrijk en Duitsland
Zemi77zaterdag 28 april 2007 @ 18:42
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 18:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, onder de vorige economische boom groeide de werkgelegenheid in D vrijwel niet.
Verder is de werkeloosheid in landen die al in de jaren 80 hun economie begonnen te hervormen naar een neoliberale koers structureel lager, en kennen NL en UK nauwelijks nog structurele werkeloosheid maar hoofdzakelijk conjuncturele, dit itt tot landen als Frankrijk en Duitsland
Duitsland en vooral Frankrijk zijn idd traag geweest met hervormen. dat breekt ze gedeeltelijk op. Toch heeft dat m.i. niets te maken met een al dan niet liberale koers. Kijk naar Denemarken. Redelijk socialistisch en nauwelijks werkloosheid en een goede economie.
Pietverdrietzaterdag 28 april 2007 @ 18:47
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 18:42 schreef Zemi77 het volgende:

[..]

Duitsland en vooral Frankrijk zijn idd traag geweest met hervormen. dat breekt ze gedeeltelijk op. Toch heeft dat m.i. niets te maken met een al dan niet liberale koers. Kijk naar Denemarken. Redelijk socialistisch en nauwelijks werkloosheid en een goede economie.
Bullshit, In Denemarken heb je bv geen enkele vorm van ontslag bescherming
Sukozaterdag 28 april 2007 @ 23:48
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 13:43 schreef Nielsch het volgende:
Ik vind het artikel uit de OP nogal vaag: eerst wordt er gezegd dat Polen in andere landen meer kans op een hoger salaris hebben dan in Nederland. Dit zou betekenen dat de lagen lonen in b.v. Duitsland hoger liggen dan de lage lonen in Nederland. Daarna gaat het artikel echter in op de hoeveelheid laagbetaald werk dat voorhanden is in de landen. Waar gaat de discussie nu precies over? Dat er in andere landen meer laagbetaald werk is of dat er in andere landen een hoger salaris is voor laagbetaald werk, of allebei?

Al is de een wel een gevolg van het ander besef ik me nu. Hoe meer laagbetaalde werknemers er zijn op de arbeidsmarkt, hoe goedkoeper het inhuren van deze mensen wordt.
Ik zag net een item in het 22.00 uur NOS-Journaal. Daarin werd duidelijk gesteld dat er werk zat is in Polen maar dat hier in Nederland voor hetzelfde werk 4x meer wordt betaald. Als voorbeeld werd een bedrijf (Fetim B.V) getoond in Amsterdam. Voor de helft zijn het Poolse werknemers. De woordvoerder aldaar stelde dat deze nog de ouderwetse mentaliteit hebben en hard werken, iets wat ze missen in Nederland, konden daarom ook moeilijk mensen krijgen, zijn erg blij met Poolse arbeiders. De vakbond is nu wel kien op het feit dat de arbeidsvoorwaarden worden nageleefd, ook de lonen conform de CAO.

Persoonlijk denk ik dat deze werknemers mogelijk goed behandeld worden maar wat óók zeker speelt is dat ze een ja-en amen-mentaliteit hebben, iets wat de werkgever heel goed uitkomt. En als men moeilijk doet dan staat de volgende groep Polen al te wachten om de plekken in te nemen. En na 1 mei wordt het nog makkelijker, geen werkvergunning meer nodig. De Nederlandse arbeider is weggeconcurreerd onder het mom van, voor jou heb ik 100 anderen...qua Polen. Arbeiders die in Polen gewend zijn niks te zeggen, aanpakken en niet lullen. Daarmee kan je rustig stellen dat de bevochten rechten van werkemers alhier op de lange termijn ondergeschoffeld worden. Alhoewel er nog wat FNV-eisen liggen aangaande de gelijkstelling van Poolse en Nederlandse arbeiders en de rechten en plichten van werkgevers.
du_kezondag 29 april 2007 @ 01:08
quote:
Op zaterdag 28 april 2007 18:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bullshit, In Denemarken heb je bv geen enkele vorm van ontslag bescherming
Maar wel een relative goede/ hoge WW regeling toch?