Aan de andere kant, als je moet lenen, dan kun je dat beter van de IBG doen dan van de bank. De rentepercentages van de IBG zijn erg tof in vergelijking tot commerciele banken, en vind maar eens een bank die voorstelt om 'een draagkrachtmeting' te doen als je vindt dat je te weinig inkomen hebt om je lening terug te betalen.quote:Op dinsdag 3 april 2007 21:35 schreef Lucille het volgende:
Je moet zoveel lenen als je nodig hebt. Vergeet niet dat als je rente betaald dat je beter zo weinig mogelijk kunt lenen.
Precies. Zelf heb ik nu gekozen voor een baan die weliswaar iets minder betaald, maar wel een hoger niveau is. Ikzelf vind overigens een bijbaan beter dan af en toe een bak koffie drinken met het ballencorps. Ik snap werkelijk niet dat bedrijven dat soort mensen willen...quote:Op woensdag 4 april 2007 11:40 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
En misschien heb ik geluk gehad met m'n baantjes, ze waren allemaal reuze CV-waardig. Maar je zoekt toch sowieso altijd het beste uit? Je gaat toch niet achter de kassa zitten als je ook, voor anderhalf keer zoveel geld, studentassistent kunt worden? (om eens een goed bijbaantje te noemen)
Even nazoeken op de website van de IBG?quote:Op woensdag 4 april 2007 16:13 schreef Gia het volgende:
Misschien wel wat vroeg, maar hoe zit het als een kind thuis blijft wonen, omdat hij in de eigen stad studeert? Hoeveel stufi krijgt hij dan? En dekt dat de kosten? (Gezinsinkomen netto 2500)
Hoe snel je klaar bent met je studie heeft weinig invloed op je kans op een baan (wel in de branche waar ik straks in ga werken iig). Behalve als je er meer dan tien jaar over doet misschienquote:Op woensdag 4 april 2007 12:06 schreef Flashwin het volgende:
gewoon lenen, hoef je ook niet te werken en ben je eerder klaar met je studie, waardoor je een degelijke baan kunt krijgen
Basisbeurs hoger onderwijs is op dit moment ¤ 90,77 voor thuiswonenden. Adhv het bruto inkomen kun je op ib-groep.nl de aanvullende beurs uitrekenen. Kosten collegegeld e.d. kun je daar ook terugvinden. Kortom: www.ib-groep.nlquote:Op woensdag 4 april 2007 16:13 schreef Gia het volgende:
Misschien wel wat vroeg, maar hoe zit het als een kind thuis blijft wonen, omdat hij in de eigen stad studeert? Hoeveel stufi krijgt hij dan? En dekt dat de kosten? (Gezinsinkomen netto 2500)
Ik bedoel inderdaad de studiekosten. Die aardappel extra betalen we nog wel zelf, hoor.quote:Op woensdag 4 april 2007 16:41 schreef ColdFeet het volgende:
Maar wat noem je 'dekt het de kosten'? Of je je studie ervan kunt betalen? Dat wellicht. Maar het zal nooit genoeg zijn voor levensonderhoud.
Als je kind thuis blijft wonen krijg je de eerder genoemde 90 euro per maand. Dat is zo'n 1000 euro per jaar. Een opleiding aan het HBO (of universiteit) kost 1500 per jaar. Als je kind zijn of haar best doet doet hij/zij er 4 jaar over. Dat betekend dat je een tekort hebt van 2000 euro m.b.t. de opleiding zelf.quote:Op woensdag 4 april 2007 18:26 schreef Gia het volgende:
[..]
Ik bedoel inderdaad de studiekosten. Die aardappel extra betalen we nog wel zelf, hoor.
Daarnaast kan hij voor zichzelf wat gaan bijverdienen met een weekendbaantje of zo. Dat mag hij dan ook gewoon houden. Tenzij we echt heel krap zouden komen te zitten, natuurlijk.
Het duurt ook nog wel 3 jaar voor het zover is. Ik vraag het nu om een inschatting te maken hoeveel ik de komende jaren nog voor zijn studiekosten opzij moet zetten.
Mja, daar vind ik wel bedragen voor thuiswonende basisbeurs en aanvullende beurs. Maar ik vind niets over inkomen ouders e.d. Krijgt iedereen de basisbeurs en de aanvullende beurs? Dan zou mijn zoon zo'n 300 euro per maand krijgen. Dat lijkt me wel voldoende voor de studie.quote:
Bedankt voor deze info, maar zie mijn posting na deze: Wanneer krijg je die aanvullende beurs, en valt die ook onder de prestatiebeurs?quote:Op woensdag 4 april 2007 18:40 schreef zure_apple het volgende:
[..]
Als je kind thuis blijft wonen krijg je de eerder genoemde 90 euro per maand. Dat is zo'n 1000 euro per jaar. Een opleiding aan het HBO (of universiteit) kost 1500 per jaar. Als je kind zijn of haar best doet doet hij/zij er 4 jaar over. Dat betekend dat je een tekort hebt van 2000 euro m.b.t. de opleiding zelf.
Boeken e.d. kun je op besparen als je ze 2e hands koopt (scheelt ongeveer 40%). Ook kopieren kan helpenIkzelf heb zo'n 700 euro uitgegeven aan boeken en nog iets van 150 euro aan dictaten. Verder heb je nog andere kosten zoals schrijfmateriaal, printen e.d.. Reken op zo'n 50 euro per jaar.
Dan heb je nog extra uitgaven zoals een schooltripje o.i.d. en onvoorziene uitgaven. Reken op 200 per jaar.
Dit betekend dat je minimaal (2000+700+150+200+800) 3850,- euro tekort komt.
Ik zou geen zuurverdiene centen direct afnemen. Beter kun je zeggen dat jij zijn opleiding betaald en de boeken voor het 1e jaar (i.v.m. wenning aan nieuwe school etc.), en dat hij de rest zelf betaald.
Dat leren mijn kinderen nu ook al. Ze krijgen hun kinderbijslag, vanaf 12,5 jaar, maandelijks op hun eigen rekening (met pincode), kan niet in het rood, en daar moeten ze zelf al hun kosten van betalen. Kleding, bioscoopje, een keer zwemmen, cadeautjes enz... Zaken als abonnementen en contributies betalen wij voor ze.quote:Leert hij ook meteen omgaan met geld!
Je kunt berekenen op hoeveel studiefinanciering je (kind) recht hebt (heeft). Aanvullende beurs is afhankelijk van inkomen. Beiden vallen onder de prestatiebeurs inderdaad.quote:Op woensdag 4 april 2007 18:43 schreef Gia het volgende:
[..]
Mja, daar vind ik wel bedragen voor thuiswonende basisbeurs en aanvullende beurs. Maar ik vind niets over inkomen ouders e.d. Krijgt iedereen de basisbeurs en de aanvullende beurs? Dan zou mijn zoon zo'n 300 euro per maand krijgen. Dat lijkt me wel voldoende voor de studie.
En valt dit in zijn geheel onder de prestatiebeurs? Dus kwijtschelding indien binnen de tijd klaar?
Ben op dat gebied echt een noob. In mijn tijd bestond zoiets nog niet. Ik kreeg op mijn 18de driedubbele kinderbijslag.![]()
Hm, schiet niet op. Neem aan dat met toetsingsinkomen het inkomen volgens belastingopgave is?quote:Op woensdag 4 april 2007 19:23 schreef Serinde het volgende:
[..]
Je kunt berekenen op hoeveel studiefinanciering je (kind) recht hebt (heeft). Aanvullende beurs is afhankelijk van inkomen. Beiden vallen onder de prestatiebeurs inderdaad.
Dan heeft-ie 35-40K geleend in twee jaar. Hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar?quote:Op woensdag 4 april 2007 14:07 schreef Yoni het volgende:
15 jaar lang zo'n 225 euro per maand moeten afbetalen is niet leukZou daar toch wel goed over nadenken. (dit heeft mijn vriend, die heeft max. geleend voor de 2 jaar dat ie geen recht meer op stufi had, maar nog wel bezig was met zijn (tweede) studie). Hij heeft er op zich geen spijt van, want die twee studies doen was wel wat hij wilde, maar het is best een hele hoop geld en 15 jaar is lang!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |