abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 20 december 2006 @ 19:27:05 #1
27698 Doffy
Eigenlijk allang vertrokken
pi_44606199
Er is mij voor het nadere kerstdiner opgedragen zorg te dragen voor "het kaasplankje". Dat is natuurlijk niet zo heel moeilijk: naar de AH, een varieté aan kazen uit de bonus plukken, stokbrood erbij, flesje port, soit.

Maar ik wil het eigenlijk net iétsje sjieker doen: beetje aparte kaassoorten, goeie drank erbij (niet per se port, maar als wel port, dan: welk?), leuke aankleding etc. Hebben er hier mensen ideeën om dit een beetje op te leuken, of aparte combinaties te maken, etc? Ervaringen wellicht, geslaagde of minder geslaagde eigen kaasplankjes, etc?

Financiëel moet het niet in de 3 cijfers (voor de komma) gaan lopen, maar het mag best iets kosten.

Zijn er meer mensen met dezelfde soort ideeënarmoede als ik, of zitten er meer mensen in hetzelfde kaasschuitje?
'Nuff said
  woensdag 20 december 2006 @ 19:28:23 #2
97348 Matness
Matt about you
pi_44606245
ga naar de betere kaasboer!
echt, ga erheen, vraag de beste man/vrouw om raad.
ze kunnen van alles voor je verzinnen, je kunt proeven, en ze hebben er vast nog drank tips bij ook!
pi_44606675
Inderdaad: naar de kaasspeciaalzaak gaan.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44606747
Ga eens naar de markt, vraag de kaasboer om Camembert au Calvados of een Gaperon. Mocht ie de laatste niet hebben dan kun je kiezen voor "ronde brie" van Paturain. Voor de liefhebber van zweetvoetenkaas is een Munster niet te versmaden
Eigen brokjes eerst.
  woensdag 20 december 2006 @ 23:21:26 #5
27698 Doffy
Eigenlijk allang vertrokken
pi_44614241
Natuurlijk was ik sowieso al van plan de betere kaasboer met een bezoek te vereren, maar ik bedoel eigenlijk of er ideëen zijn om net een stapje verder te gaan dan alleen de kaas; kan ik de zaak opleuken met een goed bijpassend drankje, of wat chocolade en/of fruit wellicht? Of iets anders natuurlijk...
'Nuff said
  woensdag 20 december 2006 @ 23:26:41 #6
97348 Matness
Matt about you
pi_44614398
bevroren druiven schijnen leuk zijn om erbij te serveren
volgens mij van jamie oliver gehoord/gezien ofzo
  woensdag 20 december 2006 @ 23:30:57 #7
23218 Blue-eyes
Spanning & sensatie
pi_44614526
Bij een restaurant krijg je er vaak druiven, partjes appel en noten bij.
Ook het oog wil wat, koop van die uitsteekvormpjes zodat je de kaasjes in bepaalde vormen kunt serveren.
Vergeet ook de stokbrood en/of toast niet.
Heb ik eindelijk de zin van het leven in elkaar gepuzzeld, blijven er 3 schroefjes over.
pi_44615561
quote:
Op woensdag 20 december 2006 23:21 schreef Doffy het volgende:
Natuurlijk was ik sowieso al van plan de betere kaasboer met een bezoek te vereren, maar ik bedoel eigenlijk of er ideëen zijn om net een stapje verder te gaan dan alleen de kaas; kan ik de zaak opleuken met een goed bijpassend drankje, of wat chocolade en/of fruit wellicht? Of iets anders natuurlijk...
Wat heel heel erg lekker is om een donkere broodsoort (niet te droog) met vruchten of noten erin te kopen.
(of te maken in een br.bakmasjien als je tijd hebt)
Liefst paar soorten, en dan heeeel dun snijden en het in een waaier erbij leggen.
Toen ik dat een keertje bij een kaasplank kreeg, stond het waoter me aan de lippen
pi_44626375
wij hebben pas ergens een kaas plankje gekregen met daarop oa.

Brie
Geitenkaas
Gorgonzola
Camembert

Daarbij kregen we een mandje stokbrood (met wat kruidenboter) en er lag wat rauwkost op het bord....
was erg lekker

Ik zag pas ergens geitenkaas met brandnetel liggen... lijkt me ook wel lekker....

Ik van kaas !
the journey is more important than the end or the start
and what it meant to me will eventually be
a memory of the time when i tried so hard
  donderdag 21 december 2006 @ 19:26:43 #10
27698 Doffy
Eigenlijk allang vertrokken
pi_44636137
Goeie kaas is inderdaad

Ik ga mijn lokale kaasboer eens met een bezoek vereren, en zal melden waar ik mee terug kom
'Nuff said
  donderdag 21 december 2006 @ 19:28:57 #11
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_44636188
Als drank kun je ook Pedro-Ximénez (PX) nemen, da's een hele zoete kruising van Sherry en Port. Best lekker bij een goeie kaas. En probeer ook eens een heerlijke schapenkaas en een geitenkaas.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  donderdag 21 december 2006 @ 20:07:44 #12
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_44637452
quote:
Op donderdag 21 december 2006 19:28 schreef Pikkebaas het volgende:
Als drank kun je ook Pedro-Ximénez (PX) nemen, da's een hele zoete kruising van Sherry en Port. Best lekker bij een goeie kaas. En probeer ook eens een heerlijke schapenkaas en een geitenkaas.
Is die in Nederland een beetje makelijk te verkrijgen?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_44637965
voorbeelden van lekkere kazen:

rocquefort
rauwmelkse camembert/brie
roodschimmelkaas zoals een livarot
goede oude goudse (boeren)kaas
vacherin
evt. geitenkaas

en voilà , je hebt een mooie kaasplank

serveren met druiven/walnoten/pistaches en gewoon een goede fles rode wijn
Get a life.....Morgen lig je onder de tram
  donderdag 21 december 2006 @ 20:35:26 #14
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_44638437
quote:
Op woensdag 20 december 2006 23:30 schreef Blue-eyes het volgende:
Bij een restaurant krijg je er vaak druiven, partjes appel en noten bij.
Ook het oog wil wat, koop van die uitsteekvormpjes zodat je de kaasjes in bepaalde vormen kunt serveren.
Vergeet ook de stokbrood en/of toast niet.
vergeet het brood niet
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_44639267
Als je het echt culinair wilt aanpakken ( moet je gezelschap ook wel een beetje culinaire liefhebbers bevatten ) Vraag je specialist dan niet gewoon om lekkere kazen, maar stel samen met je kaasboer een pateau samen. De bedoeling van een plateau is eigenlijk om de kazen in een bepaalde volgorde te eten, je begint dan bij een licht kaas. Bijvoorbeeld een roomkaas als mon chou, en je kan dan eindigen met een redelijk stevige kaas ( kwa smaak uiteraard ) als.. nou noem is wat... port salute, roque fort, munster ?
Het is leuk om tussendoor wat dingetjes te serveren die je smaak wat opfrissen. Bijvoorbeeld wat fruit zoals druiven, maar ook rauwe groenten als stengeltjes bleekselderij ( Even schillel, en dan en julienne snijden ) Brood doet het altijd perfect bij kaas, vooral met van die nootjes, pitjes, vruchtjes er in. Bij een goede bakker hebben ze soms van die kleine bake-off broodjes met allerlei garnituur er in, die kun je in plakken er bij serveren. Tenzei er iemand tussen zit die geen kazen lust zou ik geen kruidenboter serveren. De knoflook hierin is veels te sterk, het is zonde als je dan je dure kazen niet meer proeft.

Wat is duur, tsja bij de kaas specialist hoeft het niet zo gek duur te zijn, maar reken voor een stuk kaas al snel een bedrag rond de 8 euro. Dus als je dan 10 soorten hebt ben je al snel hard op weg naar die 3 cijfers. Natuurlijk heb je ook wat goedkopere kazen.
  donderdag 21 december 2006 @ 21:05:03 #16
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_44639374
molenbrood wordt veel gebruikt bij ons op schoo lervoor, ook met allemaal pitten etc erin, staat leuk en scheur je makkelijk af.

en rypenaer erin
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_44639695
rypenaer VSOP mag idd niet ontbreken, die vind ik zo lekker.

Trouwens niet al die kaasjes aan stukken snijden hoor, gewoon heel serveren met een goed kaasmes er bij.
  vrijdag 22 december 2006 @ 00:44:09 #18
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_44646594
En als je echt geholpen wilt worden door een echt deskundige kaaszaak en de door de meeste goede koks gebruikte kaaszaak van Nederland, dan ga je even bij ons om de hoek naar
l'Amuse in Santpoort
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_44652759
Ja geweldige zaak !!
pi_44653553
Ik moet er nog steeds naartoe
  vrijdag 22 december 2006 @ 12:03:19 #21
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_44654221
quote:
Op vrijdag 22 december 2006 00:44 schreef golfer het volgende:
En als je echt geholpen wilt worden door een echt deskundige kaaszaak en de door de meeste goede koks gebruikte kaaszaak van Nederland, dan ga je even bij ons om de hoek naar
l'Amuse in Santpoort
Das lekker in de buurt zeg!

Eigenlijk is het beste om van alle soorten kaas er 1 te nemen. Dus een brie, danish blue, jonge kaas, oude kaas. Dan heb je de meeste kans dat er altijd wel iets tussenzit wat iedereen lust. Ook een lekkere is mozzarella.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_44654949
[quote]Op vrijdag 22 december 2006 11:37 schreef Bluezz het volgende:
Ik moet er nog steeds naartoe
[/quote

Randweg af en je bent er.
Is wel erg druk zo voor de kerst.
Ik moet er ook nog heen........morgen.
pi_44654967


[ Bericht 100% gewijzigd door kabouter.muts op 22-12-2006 12:34:03 ]
pi_44658085
quote:
Op donderdag 21 december 2006 21:01 schreef Pilootje het volgende:
Wat is duur, tsja bij de kaas specialist hoeft het niet zo gek duur te zijn, maar reken voor een stuk kaas al snel een bedrag rond de 8 euro. Dus als je dan 10 soorten hebt ben je al snel hard op weg naar die 3 cijfers. Natuurlijk heb je ook wat goedkopere kazen.
10 stukken kaas eten na een heel kerstdiner lijkt mij persoonlijk nogel veel eigenlijk zou het toch wat minder overdreven doen.

Je kunt trouwens de kaasplank afstemmen op het hoofdgerecht. Bijvoorbeeld als je een pittig hoofdgerecht hebt gehad dan zullen lichte kazen snel flauw smaken.
  vrijdag 22 december 2006 @ 17:11:55 #25
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_44662154
quote:
Op donderdag 21 december 2006 20:07 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Is die in Nederland een beetje makelijk te verkrijgen?
De PX ? Is nog geen tientje bij de Gall&Gall.
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')