voedingsstoffen misschien?quote:Op vrijdag 3 maart 2006 15:59 schreef cinnamongirl het volgende:
Wat bedoel je precies met: 'gezond'?
Witte rijst . Ten eerste moet je sowieso zilvervliesrijst daar neerzetten, ten tweede zegt het aantal koolhydraten niets over WELKE koolhydraten dat zijn en ten derde zijn vet, eiwitten en koolhydraten niet de enige dingen die er toe doen.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 16:34 schreef ABBAfan het volgende:
Ik ben zelf ook gaan rondzoeken. http://www.voedingswaardetabel.nl/ geeft de volgende waarden:
Aardappelen, gekookt kcal 78 (per 100 gram), 0,1 gram vet, 17 gram koolhydraten per 100 gram
Rijst, witte gekookt kcal 93 (per 100 gram), 0,2 gram vet, 10 gram koolhydraten per 100 gram
Pasta, bereid, gem. kcal 115 (per 100 gram), 2, 9 gram vet, 17,5 kooldydraten per 100 gram.
Pasta is het minst gezond. De aardappel is dus de winnaar. Had ik niet verwacht.
Niet helemaal. "Koolhydraat" is gewoon een verzamelnaam voor alle soorten suikers. Glucose is bijvoorbeeld een suiker (bestaat uit slechts 1 koolhydraatgroep) , zetmeel ook (bestaat uit tientallen glucosemoleculen). Alle andere soorten zitten hier tussenin. Het punt is dat het lichaam alle soorten suikers afbreekt tot glucose, omdat dit de enige vorm is die door de darmwand heen kan.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 16:40 schreef ABBAfan het volgende:
Slechte koolhydraten zijn toch suikers?
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn. Het principe van "goede en slechte koolhydraten" is zo simpel nog niet als mensen denken.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 22:29 schreef mwuhaha het volgende:
Witte rijst, witte pasta's en vooral aardappelen vallen onder ongezond volgens de bekende voedingswetenschapper Walter Willett. Aardappelen zouden vooral ongezond zijn vanwege de hoge glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.
Volkoren pasta's en zilvervliesrijst vallen volgens hem onder gezond.
Je leert het welquote:Op vrijdag 3 maart 2006 22:42 schreef LedZep het volgende:
[..]
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn. Het principe van "goede en slechte koolhydraten" is zo simpel nog niet als mensen denken.
Die GI index is in principe alleen bedoeld voor diabetes-patienten, die een hoge bloedsuikerspiegel moeten voorkomen ivm aanmaak van insuline.
Ik weet ook niet precies hoe het zit met GL, GI en aardappelen. Maar studies geven ook een relatie aan tussen aardappelen en diabetes.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 22:42 schreef LedZep het volgende:
[..]
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn.[...]
. Was er ook niet zo'n studie die een relatie aangaf tussen brood en kanker?quote:Op vrijdag 3 maart 2006 23:19 schreef mwuhaha het volgende:
[..]
Ik weet ook niet precies hoe het zit met GL, GI en aardappelen. Maar studies geven ook een relatie aan tussen aardappelen en diabetes.
Geen idee. Maar uitspraken over de relaties tussen aardappelen en diabetes, en diabetes en de inname van snel bloedsuikerspiegel stijgende voeding, komen voort uit grote bekende epidemiologische studies.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 11:47 schreef LedZep het volgende:
[..]
. Was er ook niet zo'n studie die een relatie aangaf tussen brood en kanker?
Ook die zwarte rijst die zo lekker aan de onderkant van de pan blijft plakken?quote:Maar hoe donkerder de rijst hoe gezonder....
Dat zullen wel plantaardige vetten zijn, redelijk voor de hand liggend. (Ik heb tenminste nog nooit gehoord van paste gemaakt uit frituurvet... Alhoewel, nu ik dit opschrijf vraag ik me af: hoeveel vet zit er eigenlijk in eieren? Ach, dat zijn natuurlijk meergranen eieren.quote:Edit: en ten vierde staat er op die site niet wat voor vetten het zijn, dus daar kan je niks uithalen.
In het eiwit zitten vrijwel alleen onverzadigde vetten, in het eigeel ook een boel verzadigde vetten geloof ik. Maar ik denk dat als je een "winnaar" moet aanwijzen je vooral moet kijken naar het aantal vezels dat er in elk product zit. Qua koolhydraten en vetten maakt het denk ik weinig uit.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 12:58 schreef en_door_slecht het volgende:
[..]
Ook die zwarte rijst die zo lekker aan de onderkant van de pan blijft plakken?
[..]
Dat zullen wel plantaardige vetten zijn, redelijk voor de hand liggend. (Ik heb tenminste nog nooit gehoord van paste gemaakt uit frituurvet... Alhoewel, nu ik dit opschrijf vraag ik me af: hoeveel vet zit er eigenlijk in eieren? Ach, dat zijn natuurlijk meergranen eieren.
Verder hebben zowel rijst, pasta als de aardappel veel goede basis ingrediënten. Dat wat het maakt tot gezond of ongezond is dat wat je er bij eet. En dan m.n. de über ranzige jus in 't kuiltje.
Argumenten?quote:Op dinsdag 7 maart 2006 15:29 schreef Steve-O het volgende:
Pasta
Tis het lekkerst zowel koud als warmquote:
Maar toch anders dan hier.quote:Op woensdag 8 maart 2006 13:16 schreef en_door_slecht het volgende:
Japanners worden anders behoorlijk oud en eten den ganschen dag lijst.
Couscous is pasta.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 22:22 schreef Syytön het volgende:
...
Iemand trouwens nog een idee of couscous een beetje gezond is qua voedingsstoffen?
Couscous is vieze bulgur.quote:Op woensdag 8 maart 2006 13:19 schreef Unihoc_ACE het volgende:
Couscous is pasta.
Couscous is van tarwemeel. Bulghur is van hele tarwekorrels.quote:
Van ademen ga je ook dood (de zuurstof O2 verbrand met elke teug lucht een stukje van je longen)quote:Op zaterdag 4 maart 2006 12:48 schreef Undergod het volgende:
ongetwijfeld. Omdat mensen in afrika minder brood eten en daar minder kanker is?
point being: alles staat in contact met kanker tegenwoordig.
Eh, wat?quote:Op dinsdag 12 mei 2009 22:31 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
Van ademen ga je ook dood (de zuurstof O2 verbrand met elke teug lucht een stukje van je longen)
Saus over rijst doen is anders nieuw voor mij. Lijkt mij trouwens ook niet bepaald lekker.quote:Op woensdag 8 maart 2006 13:17 schreef Sjoem het volgende:
[..]
Maar toch anders dan hier.
Wij doen er vaak saus overheen, wat vaak weer vet is.
Zij doen er tomaten en ei bij en dat was het. (Een voorbeeldje)
quote:Op woensdag 13 mei 2009 00:02 schreef Enfermera het volgende:
Gezond is de variatie tussen de drie
neequote:Op woensdag 13 mei 2009 09:49 schreef BreakSpear het volgende:
Volgens mij maakt het niet zo heel veel uit. Meestal doe je er toch een stuk vlees bij, een lekker sausje en een paar flinke scheppen groenten -- of niet soms?
jij eet nooit kip-ananas in zoet zure saus?quote:Op woensdag 13 mei 2009 00:08 schreef Morrigan het volgende:
[..]
Saus over rijst doen is anders nieuw voor mij. Lijkt mij trouwens ook niet bepaald lekker.
Ik houd niet van zoet zure saus. Kip-ananas eet ik trouwens ook nooit.quote:Op woensdag 13 mei 2009 22:33 schreef EricT het volgende:
[..]
jij eet nooit kip-ananas in zoet zure saus?
quote:Op donderdag 14 mei 2009 01:25 schreef Morrigan het volgende:
[..]
Ik houd niet van zoet zure saus. Kip-ananas eet ik trouwens ook nooit.
Sowieso eet ik rijst altijd in een apart bakje.
Omdat je lichaam dan gewend raakt aan dat soort voedsel. Vooral als je af wilt vallen moet je varieren, omdat je lichaam dan geen reserves gaat opbouwen en echt gaat wennen aan het eten. Soms moet je dan ook meer eten dan je normaal zou doen, om af te vallenquote:Op donderdag 14 mei 2009 08:00 schreef Zith het volgende:
Waarom is gevarieerd eten gezonder? Het klinkt allemaal wel mooi, maar als iemand elke dag zilvervliesrijst en roggebrood eet dan denk ik dat hij gezonder bezig is dan iemand die dag 1 zilvervliesrijst en roggebrood eet, en dag 2 macaroni en wit brood...
Wat gebeurt er als je lichaam gewend raakt aan het voedsel? Of weet het dan beter hoe je zo veel mogelijk energie eruit haalt ofzo?quote:Op donderdag 14 mei 2009 10:20 schreef Enfermera het volgende:
[..]
Omdat je lichaam dan gewend raakt aan dat soort voedsel. Vooral als je af wilt vallen moet je varieren, omdat je lichaam dan geen reserves gaat opbouwen en echt gaat wennen aan het eten. Soms moet je dan ook meer eten dan je normaal zou doen, om af te vallen
Als je elke keer hetzelfde eet krijg je denk ik sowieso niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, dan eet je te eenzijdig en kan je lichaam denken dat er een tijd van nood is, of kan aanbreken. Dan gaat ie dus alles wat kan opslaan en kan je misschien wel aankomen. Als je meer gevarieerd eet krijg je alle vitaminen en mineralen binnen en slaat je lichaam minder snel dingen op. Daarom kan je beter afvallen als je gewoon gezond eet, het aantal calorieen wat je nodig hebt op een dag met veel variatie erin. Als je dan nog eens minder gaat eten val je helemaal niet meer af omdat je lichaam dan helemaal alles gaat opslaan omdat ie denkt dat het oorlog is ofzoquote:Op donderdag 14 mei 2009 10:32 schreef Zith het volgende:
[..]
Wat gebeurt er als je lichaam gewend raakt aan het voedsel? Of weet het dan beter hoe je zo veel mogelijk energie eruit haalt ofzo?
Er zitten geen voedingsstoffen in witte rijst die niet in zilvervliesrijst zitten. Een keer een tomaat en een dag later een wortel, vooruit, maar in dit topic heb je de keuze tussen iets met energie, vezels en veel andere vitamienen/mineralen, of iets met veel energie, maar weinig andere stoffen.quote:Op donderdag 14 mei 2009 10:58 schreef Enfermera het volgende:
[..]
Als je elke keer hetzelfde eet krijg je denk ik sowieso niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, dan eet je te eenzijdig en kan je lichaam denken dat er een tijd van nood is, of kan aanbreken. Dan gaat ie dus alles wat kan opslaan en kan je misschien wel aankomen. Als je meer gevarieerd eet krijg je alle vitaminen en mineralen binnen en slaat je lichaam minder snel dingen op. Daarom kan je beter afvallen als je gewoon gezond eet, het aantal calorieen wat je nodig hebt op een dag met veel variatie erin. Als je dan nog eens minder gaat eten val je helemaal niet meer af omdat je lichaam dan helemaal alles gaat opslaan omdat ie denkt dat het oorlog is ofzo
Hoezo sowieso? En waarom is het gezond om nieuwe dingen te proberen? Het hangt gewoon puur af of het nieuwe gezonder is of niet, of dat het voedingsstoffen bevat die je reguliere eten niet bevat, anders hoort het geen bal uit te maken of is het juist slechter.quote:Sowieso is het natuurlijk gezonder om veel af te wisselen en af en toe eens wat nieuws te proberen.
Het vliesje zit eromheen, dat is gezonder omdat dat je darmen schoonspoelt zeg maar.quote:Op donderdag 14 mei 2009 11:08 schreef Zith het volgende:
[..]
Er zitten geen voedingsstoffen in witte rijst die niet in zilvervliesrijst zitten. Een keer een tomaat en een dag later een wortel, vooruit, maar in dit topic heb je de keuze tussen iets met energie, vezels en veel andere vitamienen/mineralen, of iets met veel energie, maar weinig andere stoffen.
Ik heb het toch ook over gezonde dingen, of moet ik er specifiek bij zet dat het niet gezonder is om een BigMac te proberen in plaats van de Quarter Pounder bij de mac?quote:Hoezo sowieso? En waarom is het gezond om nieuwe dingen te proberen? Het hangt gewoon puur af of het nieuwe gezonder is of niet, of dat het voedingsstoffen bevat die je reguliere eten niet bevat, anders hoort het geen bal uit te maken imo
Vergeet ook niet dat pasta meestal nogal snel een 'vullend gevoel' geeft en dat je van pasta dus meestal minder zult eten dan van rijst of aardappelen.quote:Op dinsdag 12 mei 2009 22:26 schreef dotKoen het volgende:
Verder: de stelling dat aardappels 'gezonder' zijn dan andere alternatieven omdat ze per gram minder energie bevatten is natuurlijk onzin. Je moet gewoon wat meer aardappels eten, of wat minder pasta en rijst.
Ik zeg dus ook dat zilvervliesrijst beter is dat witte rijst, mede dankzij dat vliesje. En als energie nodig is kan je uit beide genoeg energie halen (gewoon wat meer zilvervliesrijst scheppen, krijg je evenveel energie en nog meer andere gezonde stoffen) - dus nogmaals, waarom varieren en het minderwaardige witte rijst eten? (behalve dan dat de smaak gewoon beter is)quote:Op donderdag 14 mei 2009 11:14 schreef Enfermera het volgende:
[..]
Het vliesje zit eromheen, dat is gezonder omdat dat je darmen schoonspoelt zeg maar.
Daarom is variatie toch belangrijk, wat jij zegt? Het ene om je darmen schoon en soepel te houden en het andere om voedingsstoffen uit te halen.
Ik heb het in dis rijst/pasta/aardappelen topic over deze producten. Bij groente is het duidelijk dat je met alleen tomaten niet de alle vitamines krijgt die je nodig kan hebben. Maar tussen twee soorten rijst waarvan 1 soort gewoon veel meer dezelfde gezonde spullen bevat en de ander eigenlijk gewoon een lege korrel energie is zie ik echt niet waar 'varieren sowieso gezonder is'.quote:[..]
Ik heb het toch ook over gezonde dingen, of moet ik er specifiek bij zet dat het niet gezonder is om een BigMac te proberen in plaats van de Quarter Pounder bij de mac?
En elke groente of fruit of inderdaad pasta ofzo bevatten weer andere dingen, bepaalde combinaties zullen gezonder zijn dan andere combinaties maar zolang je dat afwisselt gaat het toch goed.
Pure pasta snel vullend? Nee hoor, zijn alleen maar koolhydraten dus dat gaat hard door je maag heen. Eet maar eens een bord spaghetti met ketchup, uurtje later heb je weer honger.quote:Op donderdag 14 mei 2009 11:15 schreef De_Hertog het volgende:
[..]
Vergeet ook niet dat pasta meestal nogal snel een 'vullend gevoel' geeft en dat je van pasta dus meestal minder zult eten dan van rijst of aardappelen.
Oke, ik weet niet waarom je zo op die rijst zit te hameren, I didn't bring it up..quote:Op donderdag 14 mei 2009 11:22 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik zeg dus ook dat zilvervliesrijst beter is dat witte rijst, mede dankzij dat vliesje. En als energie nodig is kan je uit beide genoeg energie halen (gewoon wat meer zilvervliesrijst scheppen, krijg je evenveel energie en nog meer andere gezonde stoffen) - dus nogmaals, waarom varieren en het minderwaardige witte rijst eten? (behalve dan dat de smaak gewoon beter is)
[..]
Ik heb het in dis rijst/pasta/aardappelen topic over deze producten. Bij groente is het duidelijk dat je met alleen tomaten niet de alle vitamines krijgt die je nodig kan hebben. Maar tussen twee soorten rijst waarvan 1 soort gewoon veel meer dezelfde gezonde spullen bevat en de ander eigenlijk gewoon een lege korrel energie is zie ik echt niet waar 'varieren sowieso gezonder is'.
Het is een voorbeeld die ik gebruik om te laten zien dat het niet zo simpel is als 'sowieso is varieren gezond'.quote:Op donderdag 14 mei 2009 12:52 schreef Enfermera het volgende:
[..]
Oke, ik weet niet waarom je zo op die rijst zit te hameren, I didn't bring it up..
Inderdaad, ik eet zelf ook alleen maar witte rijst als ik rijst eet - ik weet dat deze ongezonder is, maar wel lekkerder. Maar het valt niet te verdedigen met dat het gezond kan zijn om van iets gezonders naar witte rijst te varieren.quote:Kwestie van smaak toch. Soms gewoon witte rijst omdat het lekker is.
Waar trek je die conclusie uit?quote:Op vrijdag 3 maart 2006 16:34 schreef ABBAfan het volgende:
Ik ben zelf ook gaan rondzoeken. http://www.voedingswaardetabel.nl/ geeft de volgende waarden:
Aardappelen, gekookt kcal 78 (per 100 gram), 0,1 gram vet, 17 gram koolhydraten per 100 gram
Rijst, witte gekookt kcal 93 (per 100 gram), 0,2 gram vet, 10 gram koolhydraten per 100 gram
Pasta, bereid, gem. kcal 115 (per 100 gram), 2, 9 gram vet, 17,5 kooldydraten per 100 gram.
Pasta is het minst gezond. De aardappel is dus de winnaar. Had ik niet verwacht.
Pure pasta is wel snel vullend als je italiaans geimporteerde pasta koopt.quote:Op donderdag 14 mei 2009 11:56 schreef Koert het volgende:
[..]
Pure pasta snel vullend? Nee hoor, zijn alleen maar koolhydraten dus dat gaat hard door je maag heen. Eet maar eens een bord spaghetti met ketchup, uurtje later heb je weer honger.
Waarom?quote:Op donderdag 14 mei 2009 13:32 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Pure pasta is wel snel vullend als je italiaans geimporteerde pasta koopt.
[ afbeelding ]
Zo ken ik ook nog wel wat uitzonderingenquote:Op donderdag 14 mei 2009 13:32 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Pure pasta is wel snel vullend als je italiaans geimporteerde pasta koopt.
Waarom?quote:
Maar als je net zo verdrietig bent dat je pasta gegeten hebt...quote:Op vrijdag 15 mei 2009 11:55 schreef trancethrust het volgende:
Suiker is gezond
als je maar genoeg verbrandt
Ligt er natuurlijk aan hoeveel je verbrand. Elke avond een fles cola naar binnen werken is niet bepaald bevorderlijk voor je platte buikquote:Op vrijdag 15 mei 2009 11:55 schreef trancethrust het volgende:
Suiker is gezond
als je maar genoeg verbrandt
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |