voedingsstoffen misschien?quote:Op vrijdag 3 maart 2006 15:59 schreef cinnamongirl het volgende:
Wat bedoel je precies met: 'gezond'?
Witte rijst . Ten eerste moet je sowieso zilvervliesrijst daar neerzetten, ten tweede zegt het aantal koolhydraten niets over WELKE koolhydraten dat zijn en ten derde zijn vet, eiwitten en koolhydraten niet de enige dingen die er toe doen.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 16:34 schreef ABBAfan het volgende:
Ik ben zelf ook gaan rondzoeken. http://www.voedingswaardetabel.nl/ geeft de volgende waarden:
Aardappelen, gekookt kcal 78 (per 100 gram), 0,1 gram vet, 17 gram koolhydraten per 100 gram
Rijst, witte gekookt kcal 93 (per 100 gram), 0,2 gram vet, 10 gram koolhydraten per 100 gram
Pasta, bereid, gem. kcal 115 (per 100 gram), 2, 9 gram vet, 17,5 kooldydraten per 100 gram.
Pasta is het minst gezond. De aardappel is dus de winnaar. Had ik niet verwacht.
Niet helemaal. "Koolhydraat" is gewoon een verzamelnaam voor alle soorten suikers. Glucose is bijvoorbeeld een suiker (bestaat uit slechts 1 koolhydraatgroep) , zetmeel ook (bestaat uit tientallen glucosemoleculen). Alle andere soorten zitten hier tussenin. Het punt is dat het lichaam alle soorten suikers afbreekt tot glucose, omdat dit de enige vorm is die door de darmwand heen kan.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 16:40 schreef ABBAfan het volgende:
Slechte koolhydraten zijn toch suikers?
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn. Het principe van "goede en slechte koolhydraten" is zo simpel nog niet als mensen denken.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 22:29 schreef mwuhaha het volgende:
Witte rijst, witte pasta's en vooral aardappelen vallen onder ongezond volgens de bekende voedingswetenschapper Walter Willett. Aardappelen zouden vooral ongezond zijn vanwege de hoge glycemische index, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.
Volkoren pasta's en zilvervliesrijst vallen volgens hem onder gezond.
Je leert het welquote:Op vrijdag 3 maart 2006 22:42 schreef LedZep het volgende:
[..]
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn. Het principe van "goede en slechte koolhydraten" is zo simpel nog niet als mensen denken.
Die GI index is in principe alleen bedoeld voor diabetes-patienten, die een hoge bloedsuikerspiegel moeten voorkomen ivm aanmaak van insuline.
Ik weet ook niet precies hoe het zit met GL, GI en aardappelen. Maar studies geven ook een relatie aan tussen aardappelen en diabetes.quote:Op vrijdag 3 maart 2006 22:42 schreef LedZep het volgende:
[..]
BS. Dan zouden ontbijtgranen (GI = 70) en bruin brood (ja, BRUIN brood) (GI = 65) ook meteen ongezond zijn.[...]
. Was er ook niet zo'n studie die een relatie aangaf tussen brood en kanker?quote:Op vrijdag 3 maart 2006 23:19 schreef mwuhaha het volgende:
[..]
Ik weet ook niet precies hoe het zit met GL, GI en aardappelen. Maar studies geven ook een relatie aan tussen aardappelen en diabetes.
Geen idee. Maar uitspraken over de relaties tussen aardappelen en diabetes, en diabetes en de inname van snel bloedsuikerspiegel stijgende voeding, komen voort uit grote bekende epidemiologische studies.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 11:47 schreef LedZep het volgende:
[..]
. Was er ook niet zo'n studie die een relatie aangaf tussen brood en kanker?
Ook die zwarte rijst die zo lekker aan de onderkant van de pan blijft plakken?quote:Maar hoe donkerder de rijst hoe gezonder....
Dat zullen wel plantaardige vetten zijn, redelijk voor de hand liggend. (Ik heb tenminste nog nooit gehoord van paste gemaakt uit frituurvet... Alhoewel, nu ik dit opschrijf vraag ik me af: hoeveel vet zit er eigenlijk in eieren? Ach, dat zijn natuurlijk meergranen eieren.quote:Edit: en ten vierde staat er op die site niet wat voor vetten het zijn, dus daar kan je niks uithalen.
In het eiwit zitten vrijwel alleen onverzadigde vetten, in het eigeel ook een boel verzadigde vetten geloof ik. Maar ik denk dat als je een "winnaar" moet aanwijzen je vooral moet kijken naar het aantal vezels dat er in elk product zit. Qua koolhydraten en vetten maakt het denk ik weinig uit.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 12:58 schreef en_door_slecht het volgende:
[..]
Ook die zwarte rijst die zo lekker aan de onderkant van de pan blijft plakken?
[..]
Dat zullen wel plantaardige vetten zijn, redelijk voor de hand liggend. (Ik heb tenminste nog nooit gehoord van paste gemaakt uit frituurvet... Alhoewel, nu ik dit opschrijf vraag ik me af: hoeveel vet zit er eigenlijk in eieren? Ach, dat zijn natuurlijk meergranen eieren.
Verder hebben zowel rijst, pasta als de aardappel veel goede basis ingrediënten. Dat wat het maakt tot gezond of ongezond is dat wat je er bij eet. En dan m.n. de über ranzige jus in 't kuiltje.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |