abonnement Unibet Coolblue
pi_34782577
quote:
Waarom Chinese gokkers van La Louvière houden

zo 05/01/06 - Panorama heeft vanavond de namen van spelers, trainers en bestuurslui onthuld die betrokken zijn in het omkoopschandaal. Volgens de reportage waren er dit seizoen zeker zeven matchen vervalst. De zaak ging in oktober aan het rollen, toen het Britse online gokkantoor Betfair meldde dat er opvallend zwaar werd gegokt op Sint-Truiden-La Louvière. STVV-keeper Dusan Belic (foto) slikt in de wedstrijd enkele merkwaardige doelpunten en La Louvière wint met 1-3. Sinds de winter speelt Belic niet meer voor Sint-Truiden Een week later trekt Sint-Truiden naar Cercle Brugge. Belic speelt opnieuw een ongelukkige wedstrijd. Op deze wedstrijd zou tot 300.000 euro ingezet zijn. De naam van Zheyun Ye duikt alsmaar vaker op.

Nederlagen worden besteld
Panorama ging in Sjanghai op zoek naar de obscure Zheyun Ye. De reportagemakers stoten er op een netwerk dat illegaal gokt op wedstrijd in de Belgische competitie. Vooral La Louvière is erg in trek. "Omdat die club door de gokbedrijven geregeld wordt en de spelers omgekocht worden", zeggen enkele Chinezen voor de verborgen camera. Ook in 2006, na het uitbreken van het schandaal, gaat het regelen gewoon door. Voor de match Gent-La Louvière, op 26 januari, werd een nederlaag van meer dan twee goals "besteld". De match eindigt op 3-0. Panorama noemt verdediger Martin Ekani en trainer Gilbert Bodart (foto links) als spilfiguren. Het is niet bekend van wie zij hun orders krijgen.

Spelers protesteren niet bij buitenspeldoelpunten
Ook de wedstrijd La Louvière-Westerlo van 10 december 2005 was niet zuiver op de graat. Westerlo won eenvoudig met 0-3. Jan Hauspie, journalist bij Sport/Voetbalmagazine, had van een tipgever gehoord dat er in Azië zwaar werd gegokt op die wedstrijd. Vooral een overtuigende zege van de bezoekers was populair. En in de slotfase kraakte La Louvière inderdaad. Het werd nog 0-2 en 0-3. Beide doelpunten kwamen er na flagrante buitenspelsituaties. De spelers van La Louvière protesteerden nauwelijks.

Pietro Allata is de centrale figuur

Steeds vaker wordt ook de naam van Pietro Allata genoemd. De Italiaanse Belg, onder andere manager van Anderlecht-keeper Silvio Proto, zou volgens de reportagemakers een centrale figuur zijn. Vorig seizoen probeerde Allatta (foto) samen met manager Stéphane Pauwels Bergen in eerste klasse te houden. Op 9 april klopte Bergen de buren van La Louvière met 4-1. De toenmalige coach van La Louvière, Albert Cartier (nu Brussels), wist van de overeenkomst, zo beweert Panorama. ok de spelers Geoffray Toyes (nu Moeskroen), Gunther Van Handenhoven (Lokeren), Fadel Brahami en Mario Espartero (Metz) zouden in de deal betrokken zijn. Bergen zette zijn opmars verder en op 23 april won het van Westerlo met 3-2. Westerlo-doelman Jonathan Bourdon, een streekgenoot van Allatta, flaterde opzichtig. Later werd hij door zijn club uit de ploeg gezet.

Ye probeerde het ook bij Geel en Lierse

Ondanks alle moeite zakte Bergen toch naar tweede klasse, onder meer door een nederlaag bij Germinal Beerschot. Keeper Luciano en spelers Daniel Cruz en Mohamed Messoudi blijken echter niet omkoopbaar. Daarna trok Ye (foto) naar Geel. Hij liet zich ontvallen dat hij graag zou hebben dat Geel de eindrondewedstrijd tegen Waasland met 2-0 won. Het werd 2-0. Zeker is dat Jean-Pierre La Placa in opdracht van Allatta heeft geprobeerd om een speler van Waasland om te kopen.

Wat is de rol van Paul Put?

Ye klopte vervolgens aan bij Lierse. De Chinees sprak er onder andere met voorzitter Leo Theyskens. Die vermoedt dat Ye "een marionet in een groter geheel" is. Een andere marionet zou wel eens Paul Put kunnen zijn. De toenmalige Lierse-trainer stelde vorig jaar twee keer een B-elftal op. In november werd Put ontslagen. Keeper Cliff Mardulier belandde op de bank, officieel om sportieve redenen. Bovendien zouden spelers van Brussels benaderd zijn om "niet voluit te gaan" tegen Lierse. Een speler bevestigde dat hij 200.000 euro kreeg aangeboden, maar hij weigerde.

Ye kreeg voet aan de grond in Finland

Na hun mislukte avonturen bij Geel en Lierse trokken Ye en Allatta naar Finland, naar het beruchte AC Allianssi. Ye pompte geld in de noodlijdende club en zette de gokmachine in gang. De eerste wedstrijd tegen kampioen Haka ging al meteen met 8-0. Allianssi speelde met reserven, Belgische testspelers en zelfs een Belgische gelegenheidsdoelman. De vaste keeper van Allianssi, Henri Silanpää, was op dat moment immers gaan testen bij... La Louvière. "Allatta had alles geregeld", zegt Silanpää. "Het was de vreemdste testperiode die ik ooit meemaakte."

Waar zijn de bewijzen?
Er worden veel namen genoemd, maar de reportagemakers komen zelden met harde bewijzen. Chris Van Den Abeele geeft dat toe. "Maar we zijn wel 100 procent zeker van onze reportage."
"We hebben een bepaalde maffiose structuur blootgelegd, maar tegen zulke mensen kun je niets bewijzen. De mensen waar we maar 95 procent zeker van zijn, hebben we niet genoemd. Olivier Suray, zit bijvoorbeeld niet in de reportage."

De voetbalbond was op de hoogte

De Panorama-reportage onthulde ook dat de voetbalbond meer dan eens op de hoogte is gebracht van het gokschandaal, maar daar nooit iets mee gedaan heeft. In april 2005 zou een insider de bond een tip hebben gegeven over "een infiltrerende Chinees en Pietro Allatta." Bondsprocureur René Verstringhe en voorzitter Jan Peeters (foto) bevestigen deze tip, maar ze beweren dat die vaag was. Hetgeen de insider tegenspreekt. Bovendien zou Betfair de bond na Sint-Truiden-La Louvière al een brief hebben geschreven. De voorzitter valt uit de lucht en zweert dat hij geen brief ontvangen heeft.

"Allatta heeft niks te maken met schandaal"
De advocaat van Pietro Allatta, Olivier Martins, reageerde in het RTBF-journaal op de aantijgingen. "Het is waar dat ereen ontmoeting is geweest tussen Allatta en Zheyun Ye, maar die ontmoeting was strikt commercieel en heeft ook niks met voetbal te maken."
pi_34782620
En die journalist die blufte dat het gelijk zou worden (Gent-Standard)... zette op 1-1 in en won daarmee vertrouwen. Hij vergat er alleen even bij te vertellen in de reportage dat het uiteindelijk 2-1 werd.

Of had ie het vertrouwen al gaandeweg de wedstrijd gewonnen en kon hij toen die mensen spreken?
pi_34782647
quote:
Op maandag 6 februari 2006 01:17 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

Op diverse sites, men noemde in deze reportage toch oa Betfair en Unibet waar verrassend hoge inzetten waren.
Jaja, die 2 ken ik zeker. Maar die rare chinese bookie, waar ze in die donkere kamer om 3 uur 's nachts voor achter de laptop zaten bedoel ik...
  maandag 6 februari 2006 @ 01:25:12 #104
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_34782724
quote:
Op maandag 6 februari 2006 01:20 schreef Greetings het volgende:
En die journalist die blufte dat het gelijk zou worden (Gent-Standard)... zette op 1-1 in en won daarmee vertrouwen. Hij vergat er alleen even bij te vertellen in de reportage dat het uiteindelijk 2-1 werd.

Of had ie het vertrouwen al gaandeweg de wedstrijd gewonnen en kon hij toen die mensen spreken?
De 2-1 viel pas in de 93ste minuut. Allicht weten ook die gokkers dat er altijd spelers zijn die niet omgekocht zijn , en zagen ze er een ongelukkig toeval in waardoor zijn "tip" wel klopte maar ongelukkig niks opleverde?
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
pi_34782743
Even geen tijd/zin om het hele topic door te lezen, maar wel even een crosspost:
quote:
Ik heb zojuist de herhaling van Panorama gekeken. Intrigerend verhaal!!

La Louvière wordt gewoon omgekocht, dat kán niet anders .
Morgen zal ik het eens op m'n gemak allemaal nalezen hier .
pi_34782789
quote:
Op maandag 6 februari 2006 01:25 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

De 2-1 viel pas in de 93ste minuut. Allicht weten ook die gokkers dat er altijd spelers zijn die niet omgekocht zijn , en zagen ze er een ongelukkig toeval in waardoor zijn \"tip\" wel klopte maar ongelukkig niks opleverde?
Zou kunnen. Dan is 1-1 wel een redelijk veilige voorspelling inderdaad. Je zit er niet makkelijk ver vanaf.
pi_34783022
die uitzending op de vrt site is net een DIA bij mij.. meer mensen met problemen?
Een juichtoon da-vre langs de velden
Voor ons dierbaar rood en wit > ajax.nl
pi_34783588
Toch maar 'even' alles doorgelezen . Drie kwartier bezig geweest!

Erg interessant allemaal. Ik ben benieuwd wat er morgen allemaal gebeuren gaat in België .
  maandag 6 februari 2006 @ 02:17:26 #109
6941 APK
Factual, I think.
pi_34783645
quote:
Op maandag 6 februari 2006 02:13 schreef Yeahinho het volgende:

Erg interessant allemaal. Ik ben benieuwd wat er morgen allemaal gebeuren gaat in België .
Weinig?

Het blijven Belgen en die zijn sowieso corrupt.
Humo had de artikelen al en als je die twee vetkleppen van de Belgische voetbalbond zag ontkennen dat ze de brief van Betfair ontvangen hadden weet je genoeg.
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
  maandag 6 februari 2006 @ 02:21:59 #110
133228 Clourhide
el desaparecido
pi_34783717
Het spijt me dat ik de "Belgische" luchtbel moet doorprikken (of juist niet, misschien), maar ik heb zelfs keepers van topclubs als Barcelona of AC Milan dat soort van flaters zien begaan.

België heeft een geschiedenis van corruptie (de link met Siciliaanse maffia-figuren en nu Chinezen is zeker geen toeval), maar misschien is het net in zo'n corruptie-gevoelig land als België waar de "vuile zaakjes" het eerst naar buiten komen. Ik vermoed dat dezelfde gokkartels ook in de "grote" voetballanden actief zijn, en dan denk ik in de eerste plaats aan Spanje en Italië.

Misschien niet in de Champions League, maar wel in de nationale competities.
---verdwijnt---
  maandag 6 februari 2006 @ 02:23:57 #111
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_34783751
quote:
Op maandag 6 februari 2006 01:41 schreef Rev- het volgende:
die uitzending op de vrt site is net een DIA bij mij.. meer mensen met problemen?
Dat is normaal als je vanuit het "buitenland" kijkt. Je ziet die enkel vanuit België vloeiend
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
  maandag 6 februari 2006 @ 02:31:56 #112
6941 APK
Factual, I think.
pi_34783861
quote:
Op maandag 6 februari 2006 02:21 schreef Clourhide het volgende:
Het spijt me dat ik de "Belgische" luchtbel moet doorprikken (of juist niet, misschien), maar ik heb zelfs keepers van topclubs als Barcelona of AC Milan dat soort van flaters zien begaan.

België heeft een geschiedenis van corruptie (de link met Siciliaanse maffia-figuren en nu Chinezen is zeker geen toeval), maar misschien is het net in zo'n corruptie-gevoelig land als België waar de "vuile zaakjes" het eerst naar buiten komen. Ik vermoed dat dezelfde gokkartels ook in de "grote" voetballanden actief zijn, en dan denk ik in de eerste plaats aan Spanje en Italië.

Misschien niet in de Champions League, maar wel in de nationale competities.
Keepers van Barca of Milan verdienen volgens mij genoeg om niet aan dit soort prutserij mee te doen.

Italie okay, maar Belgie heeft een verleden met corruptie in de voetballerij. Waarom denk je dat die Chinees naar Belgie komt?
Who the fuck can sleep with all this shit going on?
  maandag 6 februari 2006 @ 02:43:54 #113
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_34783989
quote:
Op maandag 6 februari 2006 02:31 schreef APK het volgende:

[..]

Keepers van Barca of Milan verdienen volgens mij genoeg om niet aan dit soort prutserij mee te doen.

Italie okay, maar Belgie heeft een verleden met corruptie in de voetballerij. Waarom denk je dat die Chinees naar Belgie komt?
Omdat hij allicht "gevraagd" is door Allatta. Zoals je in de reportage ook hebt kunnen merken is die vent ook niet meer of minder dan een soort "Don Corleone" uit de borinage. Dat is de Italiaanse maffia van het zuiverste soort zoals we ze uit alle films kennen.
Allatta heeft hier allicht de handen ineen geslagen met de Aziatische gokmaffia die hun pionnetje Yé naar België stuurde.
Maar het gaat véél verder dan België , je zag ook dat ze hun kamp opsloegen in Finland. En vanavond in "Studio 1" liet de reportagemaker ook nog weten (wat niet meer in de reportage zat) dat Allatta ondertussen in de Griekse 2de klasse ook al actief is en daar bij een club al ex-bergen trainer (én ex-Juventusspeler!) Sergio Brio heeft geinstalleerd ...
Brio raakte in België vooral bekend toen hij samen met de spelers van Bergen na een héél fel besproken 9-0 ! nederlaag op eigen veld tegen Club Brugge samen met enkele spelers de champagneflessen bovenhaalde en een ereronde maakte. Uitleg toen : "we vierden dat we (door een resultaat uti een andere match) nu mathematisch gered waren van de degradatie" (overigens speelde driekwart van dat Bergenelftal van toen nog bij minstens 1 of meerdere van de in die reportage als betrokken genoemde ploegen
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
  maandag 6 februari 2006 @ 03:36:26 #114
43497 Afunados
Get Therapy
pi_34784490
http://www.sport.be/nl/jupilerleague/0506/statgame.html?comp=2304&game=88053

Wedstrijdverslag Gent-LaLou, die dus omgekocht zou zijn geweest. Check de eerste helft
  maandag 6 februari 2006 @ 10:32:53 #115
43584 Beregd
absolutely inch perfect
pi_34787360
Chinezen die om drie uur 's nachts op een Belgische wedstrijd zitten te gokken, van het niveau waar nauwelijks een Belg in geïnteresseerd is. Wat de globalisering allemaal kan doen

Hopelijk degradeert La Louvière een paar klassen. Maar dat kan nog welk een paar maand/jaar duren, de Belgische voetbalbond kennende.
pi_34787497
Omg.... die keeper van die Finse ploeg Hoe duidelijk kan het zijn. Als de Belgische bond nu niet gaat ingrijpen snap ik het ook niet meer.
  maandag 6 februari 2006 @ 13:31:54 #117
43497 Afunados
Get Therapy
pi_34793841
quote:
Dan zal het wel verzonnen zijn
pi_34793898
Ik ben er vrij zeker van dat het véél verder gaat dan België. Wellicht gaat het niet altijd om dezelfde Chinezen en Italianen, maar toch lijkt het er volgens mij sterk op dat de gokmaffia ook in andere Europese landen actief is.

- De link met Finland is vrij duidelijk. Allatta en Ye zijn ginder langs geweest bij AC Alliansi en hebben daar de hele boel flink verziekt, met onder meer een vrij duidelijk "getrukeerde" partij tegen FC Haka

- De link met Griekenland is er ook. Allatta en Brio (ex-Bergen!) zitten momenteel in Griekenland bij tweedeklasser Etnikos, waar ze ondermeer enkele ex-La Louvièrespelers naar toe haalden.
Maar er is nog meer in Griekenland. Vorig jaar al waren er geruchten dat de Uefa-bekerpartij tussen Dinamo Tbilisi en Panionios gekocht zou zijn. Op die partij stonden er serieuze gokbedragen, waarbij men er van uitging dat Tbilisi bij de rust zou leiden en Panionios dan nog terug zou komen.... Tbilisi stond bij de rust effectief 0-2 voor, na de koffie maakte Panionios er zelf nog vijf. De Uefa startte op vraag van de gokkantoren een onderzoek, sindsdien is er niets meer over gezegd.

- In Duitsland was er exact een jaar geleden ook al heel wat ophef over een gokaffaire, waarbij de Kroatische maffia en scheidsrechter Hoyzer een grote rol speelden.

- In Frankrijk beweerde L'Equipe een tijd geleden dat de wedstrijd Metz - Lyon (0-4) mogelijk getrukeerd was. Pittig detail: Stephane Pauwels - betrokken bij de operatie "Red Bergen" - en ook actief bij La Louvière, heeft een job als "scout" bij Metz. Ook trainer Albert Cartier en heel wat spelers van La Louvière komen van Metz, waaronder Gunther Van Handenhoven.

- Ook bepaalde Italiaanse clubs lijken alles behalve zuiver op de graat, al gaat het daar schijnbaar vooral om sportieve omkoping en niet om inbreng van de gokmaffia. (cfr. de affaire Genua deze zomer).

- Ook in Tsjechië en Turkije waren er vorig seizoen gevallen van omkoping.
pi_34796357
Die reacties op Canvas Teletekst

Nu dus toch een onderzoek?
pi_34796642
Ii had hier ooit al eens gepost (ergens vorig jaar juli) over AC alliansi en de verloren wedstrijd. Het heeft dus een half jaar mogen duren voordat het nieuws in Nederland losbarst over deze zaken.

Weinig nieuws onder de zon en het verbaast me dat het een half jaar geduurd heeft voordat deze schandalen uitgebreid aan de orde komen in Nederland.
pi_34800310
Een artikel hierover uit het AD van vandaag:

‘Waalse maffia betrokken in gokschandaal’

GENT - Het Belgische voetbal verkeert in een even deplorabele staat als de E-19 van Antwerpen naar Gent, vol hobbels en kuilen.

Een waarschijnlijke omkoopaffaire zorgt voor onrust bij de clubs in de eerste klasse, de beoogde bondsvoorzitter Roger Vandenstock wil tot unanieme ergernis van zijn collega’s ook preses van Anderlecht blijven, op de internationale velden tellen de Rode Duivels allang niet meer mee.

De duistere praktijken van de Chinees Zheyun Ye, die als vooruitgeschoven pion van een grootschalig goksyndicaat in Shanghai lijkt te werken, worden door de Belgische politie onderzocht. Hij zou spelers van verschillende clubs jarenlang geld hebben geboden om uitslagen te beïnvloeden. Zo verloor Mons in de slotfase van het seizoen 2003/2004 op eigen veld met liefst 9-0 van Club Brugge. ,,Zo’n score is niet normaal, he, dat riekt op z’n minst naar competitievervalsing,’’ aldus Michel Louwagie, de manager van AA Gent.

Meer wedstrijden van vooral Waalse clubs komen nu onder de schijnwerpers. ,,Bij ons, hier in Vlaanderen, is zoiets niet mogelijk,’’ aldus Louwagie. Maar ginder, in het Franstalig deel van België, daar ligt dat anders, meent hij. ,,Daar heerst een andere mentaliteit, het leven in die streken is hard, er komen allerlei mafia-toestanden voor, lopen alleen figuren rond de clubs.’’

Spelers van La Louviere, uit de grauwe industriestreek Borinage, gelden als hoofdverdachten. ,,Die jongens verdienen niet veel, he. Dan is 25.000 euro voor een verkochte wedstrijd heel wat geld, die spelers laten zich vlugger omkopen. Dan kunnen de gokkers iets makkelijker de uitslag prognosticeren. En in dat circuit gaat héél veel geld om.’’

Want dat er louche toestanden boven tafel zullen komen, daarvan is Louwagie wel overtuigd. ,,Het is goed dat het parket nu actie onderneemt. De bond deed niets en hoeft niet ook niets meer te doen, daar gaan nu anderen over. Eerst werd er niet of nauwelijks over gepraat, nu ontstaat er wel wat onrust, ja.’’

De affaire-Ye is een slechte zaak voor het Belgisch voetbal, zo benadrukt Louwagie. ,,Ik ben hier zestien jaar algemeen manager, maar als je dit soort zaken verneemt, dan denk je: wat richtten die mensen voor ellende aan,’’ aldus Louwagie. ,,Omkoping, gokken, het raakt iedereen, spelers, sponsors én supporters. Voetbal is een voornaam economisch segment, vanwege het maatschappelijk belang moet deze zaak snel opgelost worden.’’

Ook drie spelers van Germinal Beerschot, dat zaterdagavond bij AA Gent met 2-1 verloor, werden in twee seizoenen geleden door Ye benaderd. Doelman Luciano en de middenvelders Cruz (ex-Ajax) en Messoudi negeerden de meldingsplicht, later kwam hun rol pas aan het licht. ,,Maar zij hebben nee gezegd,’’ aldus hun ploegmaat Chris van der Weerden. De Nederlander heeft zelf nooit iets van dergelijke aanbiedingen gemerkt. ,,Het is geen thema.’’ Als ze hem veel geld zouden bieden? ,,Meer geld is altijd welkom, maar op zo’n manier, nou nee.’’

Landgenoot Mbark Boussoufa, uitblinker bij AA Gent, is evenmin vatbaar voor smeergeld. ,,Ik zou die Chinees een knal onder z’n kont verkopen, weg ermee. Ik ben teveel liefhebber van het spelletje.’’ Zijn trainer Georges Leekens (ex-bondscoach, ex-Roda JC) maakt er maar een grapje over. ,,Ik eet graag Chinees, maar durf me nu nauwelijks meer in een restaurant te vertonen, je bent zo verdacht.’’ Laatst, bij een beloftenwedstrijdje ergens in België, kwam een man met Aziatisch uiterlijk naast Leekens zitten. ,,Ik ben snel opgestaan en een ander plaatsje gezocht, ik wil alle schijn vermijden.’’ Zijn Antwerpse collega Jos Daerden is allerminst blij met de ophef die over de affaire-Ye is ontstaan. ,,Het zijn lieden die in het voetbalmilieu willen infiltreren, maar daar zit niemand van ons op te wachten.’’
sig verwijderd door FA
pi_34800639
Wat mij ook zeer verbaasde, maar waar ik hier nog niemand over heb gehoord, was de reactie van die politieagent

Die belt gewoon even een crimineel op en heeft vervolgens een gezellig theekransje met hem aan de telefoon

Die aziaten op die laptops in die donkere hal, te gokken op een teletubbiecompetitie om 4 uur 's nachts... je kon je serieus wel doodlachen!
pi_34801604
Heb het gister gezien op EEN/VRT, als je ziet om hoeveel mensen het gaat en hoeveel geld mensen inzetten. Dat moet ook gewoon in Nederland gebeurd zijn.
All those moments will be lost, like tears in rain... Time to die.
pi_34802079
Het zou hier ook zo maar kunnen, zal er niet raar van staan te kijken eigenlijk...
'Cause it's easier to fly
Than to face another night
In Southern Sun
And your love is all around
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')