Ik heb ooit in een topic gelezen over deze snoepsoorten, en dat mensen ze zochten, en da thet niet meer te koop was....
VAnmorgen kwam ik het volgende artikel tegen in het Dagblad van het Noorden:
quote:
Het mierzoete massé is terug
Willem Molema
groningen - Het was ruim tien jaar niet meer verkrijgbaar in Nederland, maar massé, het mierzoete snoepgoed, is terug. Vroeger werd het op basis van aardappelzetmeel gemaakt door de Avebe-fabriek DWM in Veendam en de voormalige fabriek van Koninklijke Scholten Honig in Foxhol. Als grondstof voor onder meer koek, maar het was vooral bekend als het keiharde snoepgoed waar kinderen met hun tanden van schraapten.
Dat massé, officieel massé cuite genoemd en buiten het Noorden ook bekend onder de namen jodenvet, borsthoning en kattensnauw, wordt nu op basis van maïszetmeel in Roemenië geproduceerd en is sinds enkele weken in Nederland verkrijgbaar. Importeur Ringers in Haarlem kocht veertien dagen geleden 5.000 kilo in. Dat was in een mum van tijd uitverkocht.
Uitzetten
Het bedrijf heeft nu 15.000 kilo massé besteld en inmiddels ook zijn vertegenwoordiger in het Noorden aan het werk gezet. Die vertegenwoordiger, Cees Stelwagen uit Assen, is sinds vorige week begonnen met het uitzetten van massé in de drie noordelijke provincies. Het is al te koop bij winkels van Jamin en Drop-It in Groningen en Leeuwarden. Via een andere importeur heeft het nostalgische snoepwinkeltje Opoe's erfenis in Ruinerwold het massé te koop. In een zakje van zeven blokjes. De richtprijs is tussen de 50 en 75 cent per ons.
Het massé, dat in Duitsland bekend staat onder de namen Kartoffelzucker en Glucozä, is dankzij een aantal fanatieke liefhebbers terug in Nederland. Zij zijn via een internetforum jaren op zoek geweest naar massé. Onlangs kwam een echtpaar uit het Brabantse Oirschot er achter dat het in Roemenië wordt gemaakt. Het is iets minder wit van kleur, gelig, maar volgens kenners smaakt het net als vroeger. De eigenaresse van Opoe's erfenis is stomverbaasd over de stormloop. ''Mensen smachten naar de smaak van vroeger.''
MIsschien wel mooi voor de liefhebber hier om te weten...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"