abonnement Unibet Coolblue
pi_32752958
Ah, dan neem ik mijn woorden terug. De vereniging waar ik lid van ben beschikt over 6 in nieuwstaat verkerende houten (losse delen) jeugdbogen, varierend van 16 tot 24 pond. Daar heb ik bijna een jaar met kunnen schieten. Maar in die situatie die je hier boven beschrijft begrijp ik je standpunt inderdaad ja...Een tab met 2 personen.Als er iets persoonlijk is aan je materiaal is dat je tab...Daar zou ik zelf ook knetter van worden
Assumption is the mother of all fuckups
pi_32823546
Het is van groot belang dat je eerst zeker weet wat je witl.
Als je je spaargeld uitgeeft aan een compoundboog, en je komt er na een half jaar achter dat het net niet iets voor jou is...dan baal je verschrikkkelijk.
Schaf eerst eens zelf je secundaire materiaal aan: eigen tab, armbeschermer, borstberschermer, eventueel zelfs een quiver ( pijltas ).
hiermee, maak je het voor jezelf al een stuk aantrekkelijker, om nog even door te schieten met clubmateriaal.
Ik ben er geweest, ik weet precies wat je denkt, Ik wil zo snel mogelijk een eigen boog!
Wees verstandig echt waar, het bespaard je een hoop ellende.
Ik zal je uitleggen waarom:
Jouw techniek is nog maar voor een klein gedeelte bepaald.
Als je nu een boog zou kopen is de kans klein dat je er over een half jaar nog iets mee kunt. ( en dat is zonde )
Het gaat nu even niet om de resultaten, maar om de techniek ( en ja die hangt enigzins samen met resultaten ).
Zodra jouw techniek OK is, kun je gaan rondkijken voor eigen materiaal.
dat is met ongeveer 3/4 jaar. ( mits je elke week serieus schiet. )
Ga dan gewoon eens samen met een trainer kijken wat er op de markt is.
Laat je nooit leiden door vrienden of medeschutters, JOUW gevoel is het allerbelangrijkste, want JIJ moet het met het materiaal doen.
Koop ook niet het eerste het beste, of iets dat er gewoon het coolst uitziet, je naait jezelf!
Probeer zoveel mogelijk uit, en bezoek zoveel mogelijk winkels.
En vergis je niet, er komen zoveel extra kosten bij, dat je in eerste instantie moet gaan kijken wat je voor alle accesoires en toebehoren kwijt bent.
Pas dan zie je wat je overhoud voor je boog.
Het klinkt allemaal erg frustrerend, maar spaar je de ellende...
...tenzij je zomaar ergens een goede 1500 euro hebt liggen waar je erg dringend vanaf moet, maar dan houd ik me van harte aanbevolen hahaha!
Mijn eerste boog koste me 200 euro, dat is wat ik over had van de 800 waarmee ik in de winkel kwam.
gaandeweg heb ik steeds een en ander ge-upgrade.
eerst een andere scope, toen mijn vizier, een keer een andere oplegger etc.
het kost bergen geld, maar als je het er voor over hebt, is het een fantastische sport.

Bart
pi_32837454
Ik heb het 1e jaar geschoten met clubmateriaal. Ik had de beschikbaarheid over de eerder genoemde houten jeugdbogen+paar oude handbogen van leden (wat oud samic materiaal etc). Toen ik dit materiaal na 1 tot 1.5 jaar totaal ontgroeid was heb ik wel meteen goed materiaal aangeschaft, dit langzaam weer wat geupgrade, zoals de koffer, de pijlen, visiertje etc. Denk dat wat ik nu heb een nieuwwaarde heeft van ~1500 euro (in de tijd toen ik het kocht, nu natuurlijk niet meer )
Assumption is the mother of all fuckups
pi_32843131
@pagathan: ik ben het bijna helemaal met je eens, op het punt van het uiterlijk van de uitrusting. Ik heb verschillende sporten beoefend en ben er ondertussen acher gekomen dat de "looks" van je uitrusting er wel degelijk toe doen.Wanneer je met materiaal sport wat je foeilelijk vindt zal je met een ander gevoel gaan sporten als met materiaal wat jij zelf schiterend vindt. Helaas is het bij mij zo dat wat ik aan matriaal het mooiste vind tegelijk ook vaak het duurste is.
Maar hier zal je mee moeten schipperen, net als met het huis waar je in woont, de auto die je rijd, enzovoort.

Ik ga wel mee met je steling: schiet eerst een tijd niet met het duurste wat je kan krijgen. Naast de aspecten die je al noemde speelt ook nog wanneer je met dat supermateriaal begint te schieten de grotere fouten gecompenseerd worden voor je ze hebt afgeleerd. Op den duur gaat dt zich tegen je keren, is het niet in je techniek dan is het wel lichameiljk. Denk hierbij maar aan foute houding (achterover hangen, op 1 beenstaan), verkeerd lossen, knijpen in de boog, enzovoort.
Met een likje verf kan je met een beetje moeite en eventueel een bevriende autospuiter of zo best materiaal waarbij je bij aankoop twijfelt of het wel iets voor jou is best wel wat meer jouw smaak is maken. Bij vorbeeld een goed middenstuk waar best wel veel verf vanaf is gegaan in de loop van de tijd is op die manier heel goed tot een schitterend een gepersonificeerd (eigen!!) middenstuk te maken. Laat je hiervoor echter wel goed adviseren door een clublid, bij voorbeeld de latten moet je in deze met rust laten.

Op de site van HBS de Ster Pey-Echt vind je een heleboel informatie over schieten, sites van allerlei fabrikanten (zowel bogen als uitrusting), wedstrijden en nog veel meer.

Een andere optie is je uitrusting huurkopen. Hierbij huur je voor maximaal een jaar een uitrusting en mocht je besluiten de spullen te kopen, dan wordt het huurbedrag van de aanschafprijs geteld. Dit kon in het verleden bij Van Buggenum Sports, maar ik weet niet of ze het nog doen en of er meer winkels deze constructie kennen. Maar ook hier geldt: bepaal eerst je budget en houd je daar ook aan.

[ Bericht 4% gewijzigd door buitenbeentje op 05-12-2005 19:36:36 ]
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_32850885
Yo Buitenbeentje,
Ik kan me niet herinneren dat ik heb gezegd dat "looks" er niet toe doen.
Heb ik dat wel? dan neem ik dat bij deze terug.
Ik heb zelf ook gekozen voor een Legacy omdat de lijnen van Mathews me bevallen.
Ik heb niet eens de moeite genomen om andere merken serieus te proberen.
Hoewel mijn volgende boog weleens niet van mathews zou kunnen zijn.

En dat jouw keuze nu altijd valt op wat uiteindelijk het duurste blijkt te zijn...das geen toeval!
pi_32861045
Ik heb gisteren met een boog van iemand anders geschoten, zij schiet een jaartje niet ivm andere verplichtingen..

Het was een boog van het merk WEstern, 68 inch, 24 pond....
En hij schoot lekker!!!!!
Ik merk het verschil gewoon..

Verder was ik erg aan het "pingelen" gisteren, dat wordt dus even een aandachtspuntje...
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_32869634
Wanneer je met ander materiaal bezig bent is het pingelen niet zo verwonderlijk. Het ziet er anders uit, het voelt anders, het trekt anders, het reageert anders. Het is gewoon even wennen.
Mocht je een dergelijke boog willen gaan schieten, dan koop je voor niet al te veel geld een boog met een goede prijs kwaliteit verhouding. Let er wel op dat bij deze bogen er nogal eens speling tussen de latten en het middenstuk zit en dat de latten nog wel eens krom willen zijn. Bij een nieuwe boog is dit gewoon garantie, bij een tweedehands is het de goodwill van de verkoper om je te compenseren.

@ pagathan: het staat er ook niet helemaal zoals ik het heb opgevat nu ik het terug lees. Dat komt er van als je te snel leest.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_33037128
Kom ik weer aan met weer een verhaal over een andere boog...

ik kwam gisteren op de club, en toen kwam een van de bestuursleden op mij af met een boog!

Die was van zijn zoon, en die had net een nieuwe gekregen, en deze was dus over, en hij wilde hem kwijt...
Hij was lichter dan degene waar ik vorige week mee geschoten heb, 22 pond, maar hij schoot verder wel goed..

Het was een progressive one(?), met AGF stabilisatoren en vizier, en ik kon hem met bijna alles erbij overkopen voor 200 euro... De latten zijn van Samick, en waren carbon/hout....
Ik heb hem gisteren ook nog even aan mijn schoonvader laten zien, en die vond hem er goed uitzien... Ik slaap er nog een weekje over, maar ik denk wel dat ik het doe...


edit: NOg even een kleine toevoeging, op de site van true flight staan nu wat filmpjes gemaakt met een speedcamera, met hoe pijlen door de lucht gaan enzo..

[ Bericht 10% gewijzigd door teigan op 13-12-2005 10:14:21 ]
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_33048491
Het merk van de boog die je in handen had is Samic ( http://www.samicksports.com/ ), die wordt kennelijk niet meer gemaakt. Voor zijn geld een heel prettige boog. De carbon latten zijn net wat efficienter en trekken net wat soepeler als de meer budget glaslatten (die overigens ook goed presteren, ook een prima prijs-prestatie verhouding). Het voordeel van deze boog (en de meeste recente bogen) is dat wanneer je zwaarder wil gaan schieten je enkel de latten (en vaak ook de pijlen( hoeft te vervangen en niet de hele boog.
AGF ( http://www.agf-archery.ch/ ) is ook uitstekend materiaal. Naast stabilisatie en vizieren maken ze ook buttons en V-bars. Er wordt veel mee geschoten en is uitstekende kwaliteit.
Wat is je treklengte en hoe lang is de boog? Als je 1 meter 95 bent, 31 inch trekt en het is een 66" boog, dan is deze te kort. Andersom klopt ook niet: iemand van 1 meter 60 die 26 inch trekt met een boog van 70" klopt ook niet. De eerste overtrekt de boog, de tweede benut bij lange na niet de volledige capaciteiten van een boog. Een richtlijn:
- tot 27" treklengte: 64" boog
- 24" tot 29": een 66" boog.
- 27 tot 31": een 68" boog.
- 29" en meer: een 70" boog.

Lees deze PDF eens door, daar staat een heleboel informatie in. Veel van deze informatie en nog veel meer kan je op http://www.hbsdester.com/ vinden.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_33692726
Buitenbeentje Bedankt voor de link naar de PDF, we hebben net het boek uit de bieb gehaald, en daar ga ik ook zeker in lezen..

We hebben net even mijn treklengte bepaald, die is ongeveer 28 inch. Mijn boog is 68 inch, en ik ben zelf 1m 60 lang..

ik heb nu definitief de boog waar ik het eerder over had gekocht. Het was idd. een Samic, alleen dan een progress one. Ik zet hier ff een paar foto's bij om hem te showen






en let niet op het gezicht wat ik op de laatste foto trek....
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_33693924
Een 68" boog bij jouw treklengte is heel netjes. Maar zoals gezegd, een Samic Porgress I is helemal geen slechte boog, anders waren er ook niet zo veel van gemaakt. Oh ja, en kijk uit dat je niet te licht gaat schieten, dus dat je niet gaat schieten met een voor jou te lage trekkracht. Dan word je lui en dat kan op den duur ten koste gaan van je score.

Een boek waar ik zelf veel uit heb geleerd is van Rick McKiney: The simple art of winning. Het heeft geen ISBN-nummer, maar is via de meeste handboogzaken te bestellen. Dit is een zeer uitgebreid boek dat zowel de basis (uitrusting en techniek) als het uitbouwen van de techniek (mentale en fysieke training, afstellen van de uitrusting, wedstrijdenvormen) behandelt. Een boek voor zowel beginnners als gevorderden.
Ook het boek Total Archery van Kisik Lee is een aanrader, al is dat boek meer op de gevorderde schutter gericht. Dit boek kan ook bij de meeste handboogzaken gekocht worden. Dit boek gaat niet zo zeer op de basis van het schieten in maar meer op het verbeteren van de techniek. Berginnende schutters zullen er minder aan hebben, het vereist een gedegen basistechniek om hiermee aan de slag te kunnen.

Maar heb je ook nog wat grotere foto's als deze postzegels? Hier is net te weinig op te zien.

Enwat je gezicht betreft: je moet op wedstrijden maar eens kijken wat voor bekken andere schutters kunnen trekken, niet te filmen. De een kust de pees, de ander vertrekt zijn hele gezicht, echt leerzaam en leuk om te zien. Maar het beste is er aan te wennen je gezicht gewoon ontspannen te houden.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_33701054
Ik zal even kijken of ik ze groter hier neer kan zetten, moet lukken...

Maar moet ik eerst mijn wachtwoord zien te vinden....
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_33701174
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_33701183
Gevonden zie ik.
De boog ziet er nog goed voor zover ik op de foto's kan zien. Je staat zelf nog een beetje te veel op je achterste voet, maar dat gaat vanzelf beter komen.

Die boeken die ik daarstraks aan gaf zijn trouwens geen goedkope boeken.

[ Bericht 52% gewijzigd door buitenbeentje op 04-01-2006 18:07:56 ]
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_33945657
Komt er zondag iemand naar de winter-animal in Lelystad?
pi_33946273
Ik sta op de reservelijst, vermoedelijk ben ik er dus niet bij.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_34035928
Hallo,

Het lijkt me erg leuk om te gaan beginnen met boogschieten. Alleen ik had een paar vragen.

- Heb ik hier een vergunning voor nodig ?
Want ik las het volgende op een site: vanaf 22lbs ben je verplicht een vergunning te hebben en dien je minsten 18 jaar oud te zijn. En op een andere site lees ik dat je geen vergunning nodig hebt.

- Ben ik strafbaar als ik het bij me heb als ik op straat loop ?
- Kan ik zonder problemen een boog kopen in het buitenland ?

De boog die mij erg mooi lijkt is de mathews switchback, alleen is dit wel een goede keuzen ?

alvast bedankt

[ Bericht 19% gewijzigd door Compound op 14-01-2006 01:23:50 ]
pi_34048980
Hee Compound, heb je je speciaal geregistreerd om wat over handboogschieten te vragen?

Voor een handboog heb je in Nederland geen vergunning nodig. Kan je posten van welke site je deze informatie hebt?

Je bent strafbaar wanneer je met een boog gebruisklaar over straat loopt. Dit houd dus in dat je recurvebogen af moet spanen en in een koffer of tas stoppen. Compound bogen moeten verpakt zijn in een tas of koffer. Doordat deze wat lastiger af te spannen zijn dan recurves hoeft dat bij deze bogen niet.
Het is geen probleem dat je een handboog en het buitenland koopt. Het enige waar je eventueel mee kan komen te zitten is dat je weer naar het buitenland moet met het ding bij garatie.

Mathews Switchback is een mooie compound, maar zeker geen beginnersboog.

Hoe gaat het schieten in het begin?
1. Je zoekt op www.handboogsport.nl een club bij je in de buurt. Daar kan je over het algemeen twee tot drie maanden gratis of tegen een zeer vriendeiljk bedrag het boogschieten uitproberen. Je wordt dan begeleid, krijgt uitleg over schiettechniek en materiaal. Om aan de schiettechniek te wennen wordt over het algemeen begonnen met een simpele recurve boog.
2. Nadat de proefperiode verstreken is heb je waarschijnlijk voor jezelf al redelijk op een rijtje of je wil blijven schieten of niet. Vind het achteraf toch maar niets, dan geef je je begeleider een hand en gaat vervolgens weer je eigen gang. Wil je echter wel blijven schieten, dan wordt je lid van de club. Op dat moment zal je ook te horen krijgen dat je binen redeiljke tijd geacht wordt zelf een boog aan te schaffen. Nou is het niet zo dat je dan in looppas naar de dichtsbijzijnde handboogzaak moet om het liefst zo duur mogelijk materiaal aan te schaffen. Integendeel. Maar dat kunnen ze je op de club ook wel uitleggen.

Neem in het begin niet meteen een te zware of technische boog. Wen aan het schieten. Wanneer je na verloop van tijd gewend bent aan het schieten zal je misschien weer een andere boog willen. Zwaarder, ander merk, compound in plaats van recurve. maar ik zou je aanraden niet in één keer met een compound te beginnen.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_34051703
Compound, mocht je in het noorden van het land wonen, dan kun je nog even op www.nnhf.nl kijken, daar staan nl. nog meer verenigingen die niet bij de nhb zijn aangesloten
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_34054578
Hallo,

Net had ik een lang verhaal getyped alleen internet viel uit.
dus ik van het nu even samen.

Omdat mijn voet nog niet sterk genoeg is om een andere sport te doen leek me dit samen met schieten met vuurwapens het leukste. ( ben 5 jaar geleden geopereerd, en daardoor is mijn voet nog niet de oude )

De mathews 2005 28inch kan ik waarschijnlijk van een amerikaan voor een mooie prijs kopen. ( nieuw )
Ook wil ik graag een boog hebben waarmee ik het kan leren. Welke raden jullie mij aan ? Ik ben wel op zoek naar 1 waarmee ik na lange tijd nog veel plezier aan heb en niet alleen gebruik om mee te beginnen.

de info stond op een advertentie op www.marktplaats.nl

als je zoekt op: Compound-boog (army)
dan zie je het staan bij : 3e vraag van mailer


Zouden jullie mij kunnen toevoegen aan msn als jullie dat hebbben ? merlijn_88@hotmail.com

alvast bedankt

[ Bericht 6% gewijzigd door Compound op 14-01-2006 21:39:28 ]
pi_34061748
Als ik jou was dan zou ik bij een club gaan kijken en daar eens vragen of je een boog van iemand even mag proberen. Zo weet je een beetje hoe het in zijn werk gaat en dergelijke.

Tevens kunnen de mensen je dan advies en raad geven over wat voor een boog je kan aanschaffen.
Mijn vriend heeft een compound gekocht en dat was een Hoyt boog met Hoyt latten, 40/50 lbs, en 28 inch(en hij kan tot 30 inch waarschijnlijk). Hij heeft er een toxonics vizier opzitten, en carbon pijlen erbij.

Ik heb zelf ook nog weinig verstand van bogen, maar er is vast wel iemand anders hier die je advies kan geven.
Je mag mij wel even toevoegen, maar dan heb ik wel een mailadres nodig... Voeg mij anders maar even toe, dan kan mijn vriend je daarna ook wel ff toevoegen
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_34062319
Trouwens door even te zoeken op wapenvergunning kwam ik een artikel tegen dat iedereen in het bezig van een wapen, dus ook een handboog, vanaf 1 augustus 2006 een vergunning zou moeten hebben..

Heeft een van jullie een idee hoe dat in elkaar zit en of dat ook werkelijk doorgaat? Ik had er nl. nog niet eerder van gehoord
You don't have to know why you do something to stop doing it. All you have to do is to take a close look at what you are actually doing and decide to stop doing it for that moment!"
pi_34065642
En het gewicht dat er bij staat, is dat wat je moet trekken ? bijv 40 lbs
pi_34069342
quote:
Op zaterdag 14 januari 2006 22:49 schreef Compound het volgende:
En het gewicht dat er bij staat, is dat wat je moet trekken ? bijv 40 lbs
Veel compound bogen zijn in trekkracht instelbaar. Laat dit echter wel doen door iemand die er verstand van heeft!!Verder: koop niet zomaar een boog die je leuk vindt. Hij moet je ook passen. Voor het zelfde geld is de boog te licht of te zwaar voor wat je wil en dan zit je met zo'n ding opgescheept.
De 40 pond (lbs) is de maximale trekkracht die de compound heeft. Doordat de wielen echter a-centrisch gelagerd zijn zit de maximale trekkracht van een compound niet op de treklengte maar op grofweg 70% van de treklengte.
Ik moet teigan hier even aanhalen: ga eens op een club bij je in de buurt kijken en praten. Dat is veel makkelijker vragen stellen en beantwoord krijgen dan ze hier te posten, alhoewel niemand hier te beroerd om commentaar te geven. Je kan dan ook eens zien hoe het in zijn werk gaat op een club en of het je wel aan staat daar te schieten.
Bedoel je trouwens deze advertentie? Zou ik zelf niet doen. Je zal er zelf nog een cometitievizier bijmoeten kopen en de kwaliteit is ook niet optimaal. Ga eerst eens een yijdje bij een club en kijk daarna verder naar een misschien nog mooiere boog.

@teigan: ik zit redeiljk ingeburgerd in de handboogwereld en heb nog niets van een eventuele wapenvergunning gehoord. Ik ga hier eens navraag over doen. Ik ken een aantl mensen die hier meer over zouden moeten weten. Heb je voor mij een linkje waar je dat over die vergunning gevonden hebt? Dat zou me heel erg helpen.
Work mode_ [ ] on
__________ [x] off
relax mode_ [x] on
__________ [ ] off
pi_34070042
Ik bedoelde met die advertentie dat daar staat dat je een vergunning nodig hebt, die boog wou ik zelf niet kopen.

dat over die trekkracht is me nog niet helemaal duidelijk, als je een 40 ponds boog hebt dat moet je met je arm 40 pond trekken om de boog te spannen ?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')