abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 20 oktober 2005 @ 20:10:37 #51
103881 icebliss
Krabsalade & Kebab
pi_31586379
Ik zit nu in 5 gymnasium en heb ook wel interesse om Noors of Zweeds te gaan studeren. Misschien te combineren met een economische studie (las ik ergens). Ik ga nog een keer naar een open dag en als ik vragen heb weet ik waar ik ze moet stellen
Tranquillo
pi_31590873
Ik denk dat dat sowieso kan als je een VWO-diploma hebt releaze. Ik weet niet hoe het daarmee zit als je een HAVO-diploma hebt.

En icebliss; economie combineren met scandinavische talen en culturen? Dat lijkt mij een vreemde combinatie. Wat wel kan is 2 studies volgen, of aan de UvA bijvoorbeeld een studie Europese studies met variant Noors/Zweeds en een minor Economie. of variant Economie en minor Noors/Zweeds. Ik zit zelf aan die tweede te denken.

Of je kiest een studie Scandinavische talen en culturen met een minor in een of andere vorm van economie.
pi_35916599
En mensen hoe bevalt het Zweeds? Ik wil het volgend jaar misschien ook gaan doen als minor (UvA). Is het moeilijk om te leren of valt het mee? En zijn er veel mensen die Zweeds leren?
pi_35924168
Ik wil het ook gaan doen als minor volgend jaar! Info van een student Scandinavistiek of Europese studies zou wel mooi zijn!
pi_35994321
Zweeds bevalt mij nog steeds uitstekend! Ook de cultuurgerichte vakken, zoals letterkunde en taalkunde vind ik erg leuk (letterkunde is een beetje afhankelijk van de tekst uiteraard), maar daar krijg je denk ik maar weinig van mee als je een minor doet. Ik heb ook wel wat posts staan op de eerste pagina voor meer info.

Op zich is het wel makkelijk te leren, de meeste woorden hebben wel wat weg uit een taal die je al kent (Engels, Duits, Nederlands, Fries), maar de uitspraak vind ik lastig. Er wordt veel weggelaten en ingeslikt en het wordt nog een tikje moeilijker als probeert het 'accent-2' te gebruiken. Accent-2 is waardoor het Zweeds een beetje zangerig gaat klinken en jouw Zweeds een beetje op het echte Zweeds gaat lijken, dus als je doel is te klinken als een echte Zweed dan moet je die uitspraak wel nastreven.
And there was much rejoicing.
pi_35996499
Aha, bedankt voor de uitleg. Ik zit alleen nog een beetje te twijfelen of het wel zinvol is om het te doen. Het lijkt me wel leuk, alleen vraag ik me af of je er echt wat aan hebt.
  maandag 13 maart 2006 @ 18:58:00 #57
93828 nickybol
onderduiknaam
pi_35998688
Je doet geen studie omdat je er wat aan hebt, leer dat nou eens. Je doet een studie omdat ie leuk is.
pi_36002836
Ik begin er zo onderhand ook wel een beetje moe van te worden telkens te moeten uitleggen of je 'er iets mee kan worden'. Ja, tuurlijk kan dat, die studie bestaat al meer dan 80 jaar geloof ik, dus allicht dat het bestaansrecht heeft. Bovendien doe je een wetenschappelijke opleiding en geen beroepsopleiding. En ik weet ook wel dat 'ze daar allemaal Engels spreken', maar het is tóch handig en leuk om Zweeds te kunnen. Je kan natuurlijk Frans of Spaans ofzo gaan doen, maar denk er dan eens aan hoeveel Nederlanders dat ook al kunnen.
And there was much rejoicing.
pi_36020826
Daar heb je ook helemaal gelijk in. Het is alleen de afweging die ik moet maken.
pi_36044798
Hoe gaat het Mel!? Begint jouw Zweeds al een beetje goed te worden?

Trouwens, misschien ben je als Zweedsspreker wel erg waardevol op de arbeidsmarkt. Zoveel mensen kunnen dat niet spreken denk ik, terwijl zoveel mensen Engels, Spaans, Duits en Frans spreken.
pi_36046320
Het gaat best goed, ik ben afgelopen januari in Stockholm geweest en begreep al meer dan ik dacht. Alleen echt iets zeggen (afgezien van koffie bestellen oid) vind ik nog heel erg moeilijk. Maar qua leesvaardigheid is het al best goed.
pi_36168959
Haha tof. Als het kan doe ik volgend jaar de minor Zweeds. En als het niet kan, dan het jaar daarop :/ Maar erg handig dat je het al kan lezen! Spreken lijkt me inderdaad lastiger...
pi_36181660
Ik ga waarschijnlijk informatie en communicatie wetenschappen studeren, daarnaast zou ik graag Russisch leren. Heeft iemand ervaring met Russisch? Ik dacht het als master oid te gaan doen, maar dat zit er zo te zien niet in.
  zondag 19 maart 2006 @ 22:12:08 #64
93828 nickybol
onderduiknaam
pi_36183184
Russisch is geen scandinavische taal, maar een slavische taal geloof ik.

Kun je het niet gewoon naast informatie en communicatiewetenschappen doen? Als 2e studie?
pi_36183872
Ja, ik zit het even uit te zoeken. Hoeveel uren dit gaat kosten etc.
pi_36186606
Russisch is geen gemakkelijke taal. Een uitgebreid naamvalsysteem (zes naamvallen) voor een enkelvoud en meervoud en drie geslachten, het is niet zo verwant aan onze taal als het Noors, Zweeds of Deens. (Zeker niet als je al Duits of Engels kent). De tijden zijn minder complex, veelal perifrastisch (itt tot Spaans of Latijn b.v.). Je zult er dus best wat tijd in moeten stoppen om je dat eigen te maken.

Dat is niet om te zeggen dat het zinloos of doelloos is, maar het zal in het begin allicht wat weinig opleveren. Alhoewel het leren van het alfabet je natuurlijk wel direct een bonus geeft dat je veel kunt lezen, maar daarna wordt het een tijd lang lastig (i.t.t. b.v. Deens of Noors dat met Engels, Duits en Nederlands passief vrij snel engszins te begrijpen is).

Doch dan kun je Vojna ie Mir in het Russisch lezen, en Poesjkin. Daar zou ik geen nee tegen zeggen.
pi_62354452
Ik zou graag willen weten of het mogelijk is de studie met een studie biomedische wetenschap (of een andere studie in die richting) te combineren.
Ik weet wet dat je het als minor erbij zou kunnen doen, maar dan krijg je volgens mij geen literatuur enzo.
En fuktig sommernatt i nord. Regnet har nettopp lagt sine spor
Et grønt-blått lys. Trenger seg frem, gjennom trærne og treffer meg
  maandag 13 oktober 2008 @ 17:00:41 #68
159734 PimpofPersia
Strak in trainingspak
pi_62355169
Tvp; ga misschien volgend semester Scandinavische letterkunde 1 als keuzevak doen (UvA). Zijn er mensen die dit hebben gevolgd, en zo ja: beviel het?
Want ik ben kaler dan kaal
Strakker dan strak
Wreder dan wreed
Vetter dan vet
pi_62357310
quote:
Op maandag 7 maart 2005 23:49 schreef SuperSiem het volgende:
Tja, Zweeds sprak me gewoon het meeste aan omdat Zweden me het meeste aanspreekt, en ik heb van mijn keuze tot nu toe geen spijt gekregen, ook al was het dus ook bij mij een gevoelsmatige beslissing. Deens wordt namelijk door minder mensen gesproken en bij Noors moet je altijd kiezen welke taal je gaat leren, Nynorsk of Bokmål. De Zweden hebben tenminste gewoon een taal (in verschrikkelijk uiteenlopende dialecten, dat wel).
Ik ben benieuwd wat je kiest; hoe meer mensen Zweeds spreken, hoe beter.
Ik heb ooit een minor Zweeds gevolgd maar niet afgemaakt (ivm roosterplanning).

De colleges taalverwerving worden gegeven door Anette Ölander, en ik kan je zeggen dat zij heel goed college geeft. Ze legt ook uit waarom ze zo college geeft (wat ik persoonlijk erg prettig vond)

De eerste lessen zijn iig spreekvaardigheid, je moet fonetisch leren spreken en daarom gebruik je geen boek de eerste tijd. Anette komt zelf uit Zweden, dus die spreekt perfect Zweeds. Je gebruikt de eerste weken een CD. Daarna ga je pas aan de slag met boeken.

Ik doe overigens Europese studies & Geschiedenis.
[b]Op dinsdag 27 januari 2009 21:01 schreef MariaEtcetera het volgende:[/b]
We zijn gewoon een topic vol dysfunctional awesomeness! And proud of it!
pi_62403869
Ik heb net twee geleden m'n master Scandinavische talen (hoofdtaal Noors) aan de UVA afgerond. Het is/was absoluut een leuke studie, maar verwacht niet dat je relevant werk vind nadat je je studie afgerond hebt! Ik heb ernaast ook nog Roemeens gestudeerd en ik werk nu als technisch vertaler (saai). Ik ambieer eigenlijk een bestaan als freelance literair vertaler, maar de Rabobank wil niet dat ik stop met hypotheek betalen hehe.
Mai am un singur dor. În liniştea serii să mă lăsaţi să mor
  Moderator donderdag 16 oktober 2008 @ 22:13:59 #71
45833 crew  Fogel
pi_62446243
Verschillende Noorse bedrijven expanderen (en outsourcen) richting goedkopere landen, onder andere Roemenië. Als je van Noors naar Roemeens kan vertalen en vv, is er vast wel interesse in freelance vertaaldiensten. Vanuit welk land dat aangeboden wordt is op zich irrelevant.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_62458959
quote:
Op woensdag 15 oktober 2008 14:10 schreef A.M.S.G het volgende:
Ik heb net twee geleden m'n master Scandinavische talen (hoofdtaal Noors) aan de UVA afgerond. Het is/was absoluut een leuke studie, maar verwacht niet dat je relevant werk vind nadat je je studie afgerond hebt! Ik heb ernaast ook nog Roemeens gestudeerd en ik werk nu als technisch vertaler (saai). Ik ambieer eigenlijk een bestaan als freelance literair vertaler, maar de Rabobank wil niet dat ik stop met hypotheek betalen hehe.
Je kent anders 2 bijzondere talen, hier moet zeker werk in te vinden zijn. In de EU is er wellicht vraag naar Roemeense vertalers. Noors is een EEA-land, dus is ook wel nodig (maar minder, omdat het natuurlijk geen EU-land is).
pi_62571883
quote:
Op maandag 13 oktober 2008 17:00 schreef PimpofPersia het volgende:
Tvp; ga misschien volgend semester Scandinavische letterkunde 1 als keuzevak doen (UvA). Zijn er mensen die dit hebben gevolgd, en zo ja: beviel het?
Ja, ik heb Scandinavische letterkunde gedaan en dat beviel me goed. Was een leuk, interessant vak, al vroeg ik me wel eens af of ik met wikipedia niet net zo ver was gekomen, maar goed, alsnog een fijn vak! Werd gegeven door Henk van der Liet, leuke man die verstaanbaar (!!) Deens spreekt
  woensdag 22 oktober 2008 @ 01:40:51 #74
159734 PimpofPersia
Strak in trainingspak
pi_62572035
Dit jaar wordt het gegeven voor ene dr. A. Quak, daar heb je geen ervaring mee? Ik zit nog te twijfelen of ik voor Scandinavische letterkunde ga of toch op safe speel en ga voor Nederlandse letterkunde.
EDIT; nvm, zat verkeerd te kijken, het wordt inderdaad gegeven door Van der Liet ism ene A.M. Surmatz
Want ik ben kaler dan kaal
Strakker dan strak
Wreder dan wreed
Vetter dan vet
pi_62577585
Ik heb alleen Oud-IJslands van A. Quak gehad en dat waren serieus interessante colleges. De man is een briljant verteller en bovendien een linguistische alleskunner.

Astrid Surmatz was mijn scriptiebegeleidster; is een hele aardige dame, hoewel de colleges soms wat saai zijn. De colleges van Van der Liet zijn redelijk geniaal. Van hem heb ik eigenlijk alleen maar leuke colleges gehad. Hij zal wel Deens en Noorse literatuur doen, en Astrid de Zweedse.
Mai am un singur dor. În liniştea serii să mă lăsaţi să mor
pi_62592685
quote:
Op woensdag 22 oktober 2008 01:40 schreef PimpofPersia het volgende:
Dit jaar wordt het gegeven voor ene dr. A. Quak, daar heb je geen ervaring mee? Ik zit nog te twijfelen of ik voor Scandinavische letterkunde ga of toch op safe speel en ga voor Nederlandse letterkunde.
EDIT; nvm, zat verkeerd te kijken, het wordt inderdaad gegeven door Van der Liet ism ene A.M. Surmatz
Surmatz is ook okee, vrij rustig. Maar van der Liet is echt hilarisch en kan heel interessant vertellen. Hij weet ook gewoon heel veel. &Als ik jou was zou ik voor Scandinavische letterkunde gaan. Is mooi en ontzettend boeiend.
  donderdag 23 oktober 2008 @ 18:56:47 #77
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_62618349
TVP. Zweeds zou mij ook het meest trekken, maar ik moet maar zien of Zweeds leren er nog eens van komt. Ben voorlopig zoet met Latijn, ik wil m'n Engels nog perfectioneren, Spaans staat nog op m'n lijstje...
Niet meer actief op Fok!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')