Van de juf in de muziekbibliotheek heb ik al Beethoven (6e symfonie) en Mozart (2 pianostukken, weet niet uit mijn hoofd welke) meegekregen. Ik vond ze errug mooi, en nu wil ik meer
Maar ik raak echt de weg kwijt tussen alle stukken, componisten, stromingen, dirigenten, orkesten en solisten... Hoe vind ik mijn weg door het ingewikkelde en uitgestrekte oerwoud der klassieke muziek? Zijn er misschien boeken/tijdschriften/sites met tips voor de beginnende luisteraar?
Welke klassieke muziek vinden de fokkers mooi, en waarom?
quote:Dat heb ik nou ook! Ben benieuwd naar de reacties!
Op vrijdag 17 augustus 2001 14:21 schreef Schorpioen het volgende:Maar ik raak echt de weg kwijt tussen alle stukken, componisten, stromingen, dirigenten, orkesten en solisten... Hoe vind ik mijn weg door het ingewikkelde en uitgestrekte oerwoud der klassieke muziek? Zijn er misschien boeken/tijdschriften/sites met tips voor de beginnende luisteraar?
Wij zijna l iets gevorderde klassiek muziek beluisteraars en beoefeners.
Een goede tip misschien is om eens een niet zo dure verzamel cd te kopen (bv. Romantic classics) hier staan meestal de mooiste werken op. Je kunt zo je voorkeur voor een bepaalde componist ontdekken.
Wij gaan regelmatig naar het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen, als het programma maar niet té zwaar is.
Mijn (Bianca) persoonlijke voorkeur gaat uit naar de componist Rachmaninov. Je moet eens kijken of je 'Three loves' "ergens" kunt vinden...ERRUG MOOI!
En dan is de eerder genoemde muziek van John Williams natuurlijk ook helemaal geweldig, zeker gespeeld door koper-ensambles, of door orkesten!
Als iemand nog vragen heeft of eens mee wil naar een concert van het een of ander, sluit je aan bij ons groepje 'normale' jonge volwassenen die ook van mellow, stappen,etc. houden, maar ook van klassiek.....
Groeten, Bianca.
Ik heb hier wat modules liggen mbt klassieke muziek, helaas geen boeken die ik kan aanbevelen. Maar ga eens op zoek, verdiep je in de literatuur terwijl je zelf luistert naar mozart, bach, vivaldi, brahms, verdi, tchaikovsky enz..
Veel plezier!
* weerdo was zeer aangenaam verrast toen op z'n mp3 jukebox iets van 500 mb aan klassieke muziek was geparkeerd.
quote:Sorry, bestaat niet meer.
Op vrijdag 17 augustus 2001 14:21 schreef Schorpioen het volgende:
uitgestrekte oerwoud
Maar geez, hoe begin je? De symfonie van Beet die je aanhaalt is niet typisch voor B.'s werk. Ik kan me niet voorstellen dat je die niet mooi vindt, maar dat hoeft dan nog niets te zeggen over of je andere van zijn symfonieën wèl mooi vindt. Persoonlijk vind ik de Zevende het mooist trouwens. Maar aan te raden valt om van alle grote componisten wat werken te beluisteren, dat kost tijd maar dan pas kun je een beetje je weg bepalen. Als B. je bevalt ga je door naar Schubert, Mozart en Brahms. Zelf kick ik voornamelijk op Bach, dus da's meer Barok en dan zit je al gauw aan de Händels, Telemanns en de onvermijdelijke Vivaldi's (laat je niet weerhouden door het obligate van de vier jaargetijden, er zitten heus wel mooie dingen tussen).
Erover lezen kan helpen. Je doet dan snel ideeën op voor nieuwe componisten/werken. Concertbezoek is ook aan te raden, toevallig ben ik vorig jaar een keer met m'n neus in de boter gevallen toen ze de Zevende van Beethoven uitvoerden en dat was een ervaring die met geen geluidsinstallatie te evenaren valt: orgastisch! Het mooie aan uitvoeringen van orkestmuziek is dan ook nog dat er zoveel te kijken valt. Het besef dat elk afzonderlijk strijkertje bijdraagt tot de muzikale ervaring versterkt het alleen maar.
quote:Alleen kondigen ze daar de boel niet af, dus weet je nooit wat je hebt gehoord.
Op vrijdag 17 augustus 2001 14:52 schreef weerdo het volgende:
Een paar dagen Classic FM aanzetten
Ikzelf ben begonnen met van die verzameldubbel-cd's.
Now This Is Classic enzo. En gewoon af en toe de oren spitsen. Reclames maken HEEL VAAK gebruik vn klassieke muziek (Holsts 'Planets' wordt bijvoorbeeld gebruikt voor die WNF - Investeer in de natuur-reclame).
Gewoon een keer een klassieke speciaalzaak inlopen en wat luisteren of gewoon vragen. Kan geen kwaad.
V.
quote:oh dear...
Op vrijdag 17 augustus 2001 14:54 schreef Koekepan het volgende:
Concertbezoek is ook aan te raden, toevallig ben ik vorig jaar een keer met m'n neus in de boter gevallen toen ze de Zevende van Beethoven uitvoerden en dat was een ervaring die met geen geluidsinstallatie te evenaren valt: orgastisch!
Ik heb een keer letterlijk op apegapen van schoonheid gelegen bij een fluitstuk van Mozart, gespeeld door ons aller Berdien Stenberg, helaas weet ik niet meer welk stuk dat was. Maar mijn god, wat was dat mooi zeg! Zo ontzettend beeldend en prikkelend, bijna geil!
En ik maar denken dat Berdien Stenberg alleen lullige kitschmuziekjes speelde, wat een vooroordeel!
quote:Precies. Ik zou het niet doen. Het klinkt een beetje elitair, maar het zijn vaak van die typische suffe zwijmelstukjes voor de gemiddelde skyradio-luisteraar om bij weg te dromen. Amusementsmuziek dus. Niet de echte muziek om bij uit je dak te gaan.
Op vrijdag 17 augustus 2001 16:24 schreef Schorpioen het volgende:
alleen is het niet zo dat daar vaak van die afgekloven stukken op staan
quote:Ja maar daar noem je een stuk dat ondanks de wijdverbreide populariteit toch wel erg goed is. Hier kan ik wel van uit m'n dak gaan. Beethoven rocks all the way. Behalve de koorfinale van de negende symfonie, maar dat moet je ook zelf maar beoordelen.
5e van beethoven
En uiteraard de liederen van Schubert, die Schöne Müllerin en Winterreise zijn prachtig. Maar ik hou dan ook van liedjes.
quote:Als je niet into de "echt grote klassieken" bent, vind je denk ik ook niet veel aan Grieg of Tschaikovsy. Vind het zelf wat te zoetig, wat te populair klassiek, met alle respect.
Op vrijdag 17 augustus 2001 15:05 schreef Zanderrr het volgende:
Ik ben nooit zo into de échte grote klassieken (Mozart, Bach, Beethoven) geweest, maar heeft iemand ook tips voor iets 'modernere klassiek' uit eind 19e, begin 20e eeuw, zoals Stravinsky, Holst, Bartok en Grieg? (niet dat je deze componisten over één kam kunt scheren). Dáár ben ik momenteel wel in geinteresseerd, maar ik ben dus verder ook helemaal geen kenner.
quote:Absohelemaalluut.
Op vrijdag 17 augustus 2001 20:37 schreef jadez het volgende:
Een fuga van Bach maakt alle eerdergenoemde werken overbodig.
quote:Jep. Aan de Heerestraat dacht ik laatst nog verschillende doosjes met cantates gezien te hebben.
Op vrijdag 17 augustus 2001 23:12 schreef Hooghoudt het volgende:
Ik ga eens naar het Kruidvat dan...zijn er nog verschillende doosjes bach te krijgen?
Als die eikels bij de commerciële zenders tenminste een keer inzien dat de aftiteling ook bij de film hoort...
quote:imdb.com
Op zaterdag 18 augustus 2001 01:14 schreef k_man het volgende:
Als die eikels bij de commerciële zenders tenminste een keer inzien dat de aftiteling ook bij de film hoort...
quote:Desalnietemin blijven het eikels.
Op zaterdag 18 augustus 2001 01:19 schreef Koekepan het volgende:
imdb.com
quote:
Op zaterdag 18 augustus 2001 01:34 schreef k_man het volgende:
Desalnietemin blijven het eikels.
quote:Interessant.
Op vrijdag 17 augustus 2001 20:37 schreef jadez het volgende:Als je niet into de "echt grote klassieken" bent, vind je denk ik ook niet veel aan Grieg of Tschaikovsy. Vind het zelf wat te zoetig, wat te populair klassiek, met alle respect.
De pianoconcerten van Skryabin en Rachmaninov of de celloconcerten van Schostakovich zijn dan alweer een stuk "spannender".
... (snip)...
... en eigenlijk zou ik de wat meer obscure werken van meesters als Bach en Beethoven ook meer moeten beluisteren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |