abonnement Unibet Coolblue
pi_20224733
quote:
Zweedse media treuren en kraken Zlatan


De Zweedse kranten reageerden teleurgesteld maar ook trots op de uitschakeling van hun nationale ploeg. Zlatan Ibrahimovic kreeg de meeste kritiek.

'Het feest is voorbij', kopte de tabloid Expressen met daaronder een foto van treurende toeschouwers. 'Euro 2004 is geen herhaling van het fantatische WK van 1994, toen de spelers van de ploeg uitgroeiden tot nationale helden.' Op dat WK in de Verenigde Staten veroverden de Zweden zeer verrassend de derde plaats.

'Zo dichtbij, zo dichtbij. Zo bitter, zo bitter. Zo vreselijk, zo vreselijk', speelde Aftonbladet met de emoties van de Scandinaviërs. 'Bijna hadden we gewonnen van een van de beste ploegen ter wereld. Het was een bitter en vreselijk gevecht, waarin Zweden net niet sterk genoeg was om te winnen.'

De tabloid was ook kritisch. Zlatan Ibrahimovic moest het ontgelden, waarbij gezegd moet worden dat de populaire Ajacied al jaren oorlog voert met de pers in zijn vaderland. 'Hij zat mentaal stuk en had geen strafschop moeten nemen', verwees Aftonbladet naar de wild overgeschoten penalty van Zlatan.

'Een kwartfinale van een EK verliezen door strafschoppen is gewoon te oneerlijk om waar te zijn', treurde Göteborgs Posten.

Toch klonk er ook enige trots door in de artikelen. Zweden begon het EK immers met een 5-0 zege op Bulgarije, en speelde drie keer op dramatische wijze gelijk tegen respectievelijk Italië, Denemarken en Nederland. Reden voor dagblad Dagens Nyheter om een dankwoord te plaatsen: 'Toch bedankt Mellberg. Bedankt voor alles wat jij en de ploeg ons hebben gegeven.'

Bron: VI.nl
pi_20234102
quote:
Uilenberg: 'Strafschop Ljungberg was geldig'

Over de strafschoppenserie van Nederland en Zweden zal nog lang worden gesproken, zeker door de winst van Oranje. De penalty van Fredrik Ljungberg was een van de meest bediscussieerde: was 'ie nou wel of niet geldig? 'Hij was zeker geldig', weet Jaap Uilenberg zeker.

Ljungberg moest als vierde Zweed aanleggen. De middenvelder raakte de lat, maar zag tot zijn geluk de bal via de rug van doelman Edwin van der Sar in het Nederlandse doel stuiteren. Scheidsrechter Lubos Michel keurde deze pingel goed, en daar heeft hij gelijk in, verzekert hoofd scheidsrechterszaken van de KNVB, Jaap Uilenberg.

'Toen het gebeurde vroeg ik me ook af of het juist was, omdat dit soort dingen heel weinig voorkomt', bekent Uilenberg, die snel de spelregels erbij pakte. Daarin valt te lezen dat Ljungbergs strafschop valt onder de noemer Bijzondere Strafschop.

Kortweg gezegd: als een bal eerst de paal of de lat raakt en vervolgens via de doelverdediger in het doel belandt, dan is deze poging geldig. Indien de bal na de paal of de lat te hebben geraakt, eerst de grond raakt en dan via de keeper in het doel belandt, dan is de poging ongeldig. Het moment dat de bal de grond raakt, is de poging 'uitgewerkt'.

De poging van Ljungberg hoort bij de eerste categorie, dus was zijn penalty geldig.
Bron: VI.nl
pi_20234122
quote:
Jorge Andrade fit voor Oranje en Nistelrooy


Jorge Andrade is fit. De Portugese international kampte met een enkelblessure, die hij had opgelopen tijdens de kwartfinale tegen Engeland.

'De enkel is nu beter en ik ben bijna helemaal fit', vertelde Jorge Andrade, die als centrale verdediger komende woensdag zeer waarschijnlijk te maken zal krijgen met Ruud van Nistelrooy in de halve finale van Euro 2004.

'Het is niet Jorge Andrade tegen Ruud van Nistelrooy. De hele ploeg zal samen moeten werken om de spelers van de tegenstander te stoppen', aldus de 26-jarige speler van Deportivo La Coruña. 'Zij hebben een goede ploeg, compleet met spelers die in de top van Europa spelen.'

'Maar het was al erg moeilijk om zo ver te komen als we nu zijn. We hebben heel wat obstakels moeten overwinnen. We zijn blij dat we in de halve finale staan, maar we zijn nog niet tevreden.'
Bron: VI.nl
pi_20234150
quote:
Eindelijk is Van der Sar held van Oranje


'Het moest er een keer van komen.' Met tranen van geluk in zijn rood doorlopen ogen en een blijde glimlach rond zijn mond, vertelde een nog van de adrenaline hypere Edwin van der Sar over zijn mooiste moment als doelman van het Nederlands elftal. Eindelijk is hij de ware held van Oranje tijdens een groot toernooi. En eindelijk won Nederland een strafschoppenserie tijdens een eindronde.

Voor aanvang van het EK vertelde hij in Voetbal International nog over zijn droom. 'Natuurlijk wil ik dolgraag die ene cruciale redding maken, of die beslissende penalty stoppen, waarna iedereen zich op mij stort. Daar droomt iedere speler van. Het is ook een van de redenen waarom ik nog steeds die ongelooflijke drive heb.' Zaterdag 26 juni beleefde Van der Sar zijn gewenste moment, toen hij de strafschop van Olof Mellberg keerde, en zichzelf en Oranje van een trauma verloste.

De penalty-ellende begon op 22 mei 1979 tijdens een jubileumwedstrijd in Bern vanwege het 75-jarig bestaan van de FIFA. Nederland en Argentinië vochten via strafschoppen uit wie dit ereduel zou winnen, en na tien penalty's van elk land verloor Oranje, ondanks dat Pim Doesburg twee strafschoppen keerde. Daarna volgden nederlagen tijdens de EK's van 1992, 1996 en 2000 en het WK van 1998.

Tijdens de toernooien van '96, '98 en 2000 stond Edwin van der Sar al onder de lat. Slechts één van de dertien penalty's kon de dunne Voorhouter keren, maar zijn save op de inzet van Paolo Maldini viel in het niets bij de missers van zijn landgenoten in die vreselijke halve finale tegen de Italianen. Dat duel tegen Italië was ook de laatste zet die Nederland nodig had om het elf-meter-schieten uit te roepen tot nationaal trauma.



Niet alleen de penaltymissers kregen de schuld, ook Van der Sar moest het ontgelden. Het meest pijnlijk was de confrontatie met journalist/analist Hugo Borst, die de doelman tijdens een rechtstreeks tv-programma betichtte van onprofessionalisme. Gesteund door Gyuri Vergouw, schrijver van een boekje over penalty's, beveelde Borst bondscoach Dick Advocaat aan om Van der Sar te wisselen wanneer er weer eens strafschoppen moeten worden genomen. 'Het is natuurlijk duidelijk dat ik niet de grootste penaltykiller ben. Maar wie heeft de garantie dat het met een ander wel goed gaat?', probeerde Sar zich te verdedigen.

Deze voorgeschiedenis zal de victorie van de 33-jarige doelman alleen maar zoeter maken. 'Het moest er een keer van komen. Anders had ik mijn carrière aan de wilgen gehangen. Had ik die 88 interlands zo de deur uitgegooid! Maar ik had een goed gevoel. En ik zat er ook elke keer dicht bij en had pech met die strafschop van Ljungberg.'

De strafschoppenserie benadrukte nogmaals dat Van der Sar bezig is aan een sterk EK. Utigezonderd die ene vrije trap van Torsten Frings valt de doelman van Fulham vooral op met geweldige reddingen, waarmee hij Oranje tegen Tsjechië, Letland en Zweden op de been hield. Toch is Van der Sar nog niet tevreden: 'We zijn er nog niet. Het is nog maar de halve finale. Het is nog steeds niks. Nu we dit hebben overwonnen, moeten we ook maar het toernooi winnen.'
Bron: VI.nl
pi_20234215
quote:
Van der Sar op jacht naar record Zidane


Zinedine Zidane mag zich de speler noemen die het langst in actie kwam tijdens de EK-eindrondes. De Franse spelmaker kwam in veertien duels tot 1321 minuten voor Les Bleus en daarmee heeft hij net iets meer ervaring van vijf van zijn (ex-)ploeggenoten.

Achter Zizou strijden Edwin van der Sar en Karel Poborsky om de opvolger van de Franse wereldvoetballer te worden. Van der Sar heeft na de verlenging tegen Zweden 1144 minuten op zijn naam staan, 177 minuten minder dan Zidane. Poborsky staat op 991 minuten en treedt zondag met de Tsjechische ploeg aan tegen Denemarken.

Beide spelers kunnen Zidane nog achterhalen, mits hun land de finale haalt en zij beiden van de partij zijn. Mocht Nederland de finale halen en zowel deze eindstrijd als de halve finale zonder verlenging uitspelen, dan heeft de Nederlandse doelman precies drie minuten meer op het veld gestaan als Zidane. Poborsky kan de Fransman alleen inhalen als de Tsjechen minstens twee keer een verlenging spelen.

Overigens is Van der Sar al de meest ervaren Nederlander. Door het duel met Zweden is hij Dennis Bergkamp gepasseerd. De lange goalie heeft 22 minuten meer gespeeld dan Bergkamp.

Bron: VI.nl
pi_20234245
quote:
Historie: Denemarken kansloos tegen Tsjechen


Afgaande op de voorgaande onderlinge ontmoetingen, is Denemarken absoluut kansloos tegen Tsjechië. Van de afgelopen achttien onderlinge interlands wonnen de Tsjechen (zowel Tsjechië als Tsjechoslowakije) maar liefts elf keer. Denemarken won slechts één maal, terwijl er zes keer een gelijkspel tussen beide landen uitrolde.

Wél kunnen de Denen, die zondagavond zullen starten als underdog, bogen op het feit dat de laatste ontmoeting tussen beide landen werd gewonnen door Denemarken. Op 2 juni 2001 werd het in Kopenhagen 2-1 in het voordeel van de thuisclub.

Op grote toernooien kwamen de twee landen elkaar tot dusverre éénmaal tegen: op de Euro2000 zaten de twee landen bij elkaar in de poule (van Nederland). De Tsjechen wonnen die confrontatie met 2-0.

Tsjechoslowakije behaalde z'n grootste overwinning op Denemarken op 6 juni 1973. In Praag werd het toentertijd maar liefst 6-0. De enige zege van de Denen op Tsjechië (2 juni 2001, 2-1) was uiteraard ook de grootste.
Bron: VI.nl
pi_20234277
quote:
Euro 2004 lijkt voorbij voor Frank de Boer


Voor Frank de Boer lijkt een einde te zijn gekomen aan Euro 2004. De aanvoerder van het Nederlands elftal is dusdanig geblesseerd, dat hij niet meer in actie denkt te komen tijdens het EK.

'Het gaat eigenlijk steeds slechter sinds ik ben gewisseld. Het doet steeds meer pijn', verklaarde De Boer voor de camera's van Studio Sport. De recordinternational zette in het duel met Zweden een drieste tackle in op Fredrik Ljungberg, en moest dat bekopen met een gele kaart een een pijnlijke rechterenkel.

'Morgen (maandag, red.) laat ik er een scan van maken. Het voelt alsof het een botkneuzing is of dat er aan de binnenkant van mijn enkel een bandje is gescheurd', verduidelijkte de 34-jarige verdediger.

Mocht uit het onderzoek blijven dat De Boer niet meer in actie kan komen, dan zal hij niet direct zijn koffers pakken. 'Het is duidelijk dat ik bij de groep blijf. Ik zal dan proberen mijn steentje bij te dragen en proberen anderen te helpen. Ik denk dat dat mijn taak is geworden.'

Door deze blessure lijkt ook het einde van de interlandcarrière van Frank de Boer in zicht. De 112-voudig international had voor het EK al aangekondigd dat het toernooi in Portugal zijn laatste optreden in het shirt van het Nederlands elftal zou zijn.
Bron: VI.nl
pi_20237793
quote:
Milan Baros nu alleen EK-topscorer


Milan Baros is door zijn twee treffers tegen Denemarken nu in zijn eentje topscorer op het EK. Hij ging Ruud van Nistelrooy en Wayne Rooney voorbij.

Baros scoorde tot nu toe tijdens iedere wedstrijd op dit EK. Tegen zowel Letland (1-1) als Nederland (2-2) zorgde de spits voor de gelijkmaker. In de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland maakte het de winnende treffer: 2-1.

Baros speelde tegen Denemarken zijn 28ste interland voor Tsjechië. Daarin trof hij negentien keer doel. Tijdens zijn laatste zes interlands was Baros overigens maar liefst acht keer trefzeker.

Bron: VI.nl
pi_20239726
quote:
Tsjechen hebben aan kwartiertje voldoende


Dik een helft lang liet Tsjechië de arme Denen in de waan dat er zondagavond wat te halen viel in Porto. Maar aan een briljant kwartiertje waarin er even wat druk op de ketel werd gezet, voetbalde de topfavoriet zich naar de halve finale: 3-0.

Na de imposante voorronde van Tsjechië, waren er maar weinig kenners over die de ploeg van coach Karel Brückner niét als absolute topfavoriet bestempelde. De kwartfinale tegen Denemarken, dat het moest stellen zonder de geblesseerde aanvaller Ebbe Sand, zou dan ook wel eens kunnen uitdraaien op een Tsjechische show.

Dat liep even anders, want het duel was weliswaar interessant voor de échte liefhebber, maar voor de doorsnee toeschouwer oervervelend. En dat was vooral de favoriet aan te rekenen, want Denemarken - dat voor de pauze veruit het meeste balbezit had en derhalve de wedstrijd optisch domineerde - probéérde tenminste nog te voetballen.

Kansen leverde het de ploeg van ex-Ajax-coach Morten Olsen evenwel niet op: de Tsjechen lieten de Vikingen ballen tot aan de zestienmeter, maar daarna werd er resoluut ingegrepen. Tsjechië deed het overigens nauwelijks beter: het kwam niet verder dan slappe schotjes van Pavel Nedved en Milan Baros, en een mislukte voorzet van Karel Poborsky op de lat.



Vrijwel onmiddellijk na de rust bleek waartoe de de Tsjechen werkelijk in staat zijn: in de 49ste minuut liet Poborsky een hoekschop vallen op het hoofd van de vogelvrije Jan Koller, die zijn ploeg voor het eerst dit toernooi op een 1-0 voorsprong kopte.

Die voorsprong was natuurlijk koren op de molen van Nedved c.s., die Denemarken vanaf dat moment weer de bal gunden. De risico's waarmee dat gepaard ging werden nu wél genadeloos afgestraft: de messcherpe assists waren van eerst Poborsky en vervolgens Nedved, die beiden scherpschutter Milan Baros als doelwit vonden. Met eerst een stiftje en vervolgens een droge knal besliste hij al in de 65ste minuut het duel: 3-0.
Bron: VI.nl
pi_20245463
quote:
Tsjechië nu favoriet bij bookmakers


Het optreden van Tsjechië tot dusverre op het EK (vier overwinningen) heeft die ploeg bij de Engelse bookmaker William Hill nu in de favorietenrol gedrukt. Eén ingelegde pond is goed voor een uitbetaling van 2,37 ponden.

De Tsjechen zijn bij de bookies overigens behoorlijk gestegen: aan het begin van het toernooi kende het land nog een bescheiden quotering van 1:15.

Gastland Portugal en Nederland, die elkaar aanstaande woensdag in Lissabon treffen, volgen op gepaste afstand. Een Portugese kent een quote van 1:3,2. Een overwinning van Oranje levert 3,5 ponden per 1 pond inleg op.

Volgens de bookmakers is het met de Griekse verrassing nu wel gedaan. Griekenland krijgt van William Hill een quotering van van 1:11.

Volgens het bookmakerskantoor zijn Portugal en Nederland overigens bijzonder aan elkaar gewaagd. Een Portugese zege op Oranje wordt ingeschaald op 1:2,37. Een overwinning van Nederland in Lissabon staat op 1:2,7.

Bron: VI.nl
pi_20245485
quote:
'Luis Aragonés nieuwe bondscoach Spanje'


Luis Aragonés zal zeer waarschijnlijk aan de slag gaan als bondscoach van Spanje. De huidige coach van Real Mallorca mag van die club onderhandelen met de Spaanse bond (RFEF).

Aragonés werkte nog geen seizoen bij Mallorca, waar hij na een matige competitiestart Jaime Pacheco in oktober 2003 opvolgde. In zijn contract had hij een clausule laten opnemen, dat Real Mallorca hem niet in de weg zou staan indien de Spaanse bond een beroep op hem zou doen. Voorzitter Mateo Alemany liet afgelopen weekeinde weten dat die afspraak nog steeds geldt.

Naar verwachting zal Aragonés volgende week tekenen tot en met het WK van 2006. In augustus wacht zijn eerste duel, als de Spanjaarden oefenen tegen Venezuela. Een maand later begint de kwalificatieronde voor het WK 2006.

Onbekend is nog wat de precieze datum van ingang van het dienstverband van Aragonés zal zijn, aangezien de RFEF nog overhoop ligt met de onlangs opgestapte Iñaki Sáez over de datum van diens datum van ontslag. Het contract van Sáez zou aanvankelijk op 15 juli 2004 aflopen.
Bron: VI.nl
pi_20245499
quote:
Bondscoach Frankrijk: 'Blanc of Tigana'


Laurent Blanc en Jean Tigana zijn de twee meest voorname kandidaten om de vacature van bondscoach van Frankrijk in te gaan vullen. De huidige trainer, Jacques Santini vertrekt naar Tottenham Hotspur.

Blanc en Tigana kunnen rekenen op voorname steun. Blanc heeft de sympathie van Claude Simonet, voorzitter van de Franse bond (FFF), Tigana is naar voren geschoven door zijn voormalige ploeggenoot Michel Platini.

‘Iets zegt me dat Blanc een goede trainer zal zijn’, vertelde Simonet aan L’Equipe. ‘Ik zal zijn kandidatuur niet verwerpen, nu ik heb gezien hoe succesvol Didier Deschamps is met AS Monaco. De kandidatuur van Blanc moet met veel belangstelling worden bestudeerd.’

Ervaring als coach heeft Blanc nog niet. In de zomer van 2003 zette de 97-voudig international een punt achter zijn loopbaan. Simonet wijst naar Platini, die zonder ervaring direct aan de slag ging als bondscoach van Les Bleus. ‘Platini was een bondscoach met zeer grote kwaliteiten. En ik denk dat de kwaliteiten van Blanc eveneens enorm zijn.’

Dat Platini als bondscoach weinig succesvol was, laat Simonet achterwege. De 72-voudig international en aanvoerder van de Franse ploeg die in 1984 de Europese titel veroverde was van november 1988 tot en met juni 1992 bondscoach, faalde in de WK-kwalificatie voor 1990 en overleefde de groepsfase niet met Frankrijk op het EK van 1992.

Platini, vice-voorzitter van de FFF, schoof Tigana al naar voren als kandidaat. De voormalige trainer van Fulham en AS Monaco zit zonder club sinds hij moest vertrekken bij de Londense club. Hij speelde 52 interlands tussen 1980 en1988.

Als derde kandidaat geldt Bruno Metsu, die faam verwierf als bondscoach van Senegal. Met de Afrikaanse ploeg verraste hij tijdens het WK van 2002, door een plek in de kwartfinale te veroveren en titelverdediger Frankrijk uit te schakelen.
Bron: VI.nl
pi_20258712
quote:
Nederland-Portugal in handen Anders Frisk


Ondanks, en dankzij, de uitschakeling heeft Zweden toch een rol in de eerste halve finale van het EK. De UEFA heeft Anders Frisk aangesteld voor de ontmoeting tussen Nederland en Portugal.

Frisk stond op de kandidatenlijst van de UEFA, maar moest gezien zijn nationaliteit afwachten wat 'zijn' Zweden tegen Nederland zou doen. Met de uitschakeling kon het licht op groen voor de Zweedse arbiter, die Oranje dit toernooi tegen Duitsland heeft gefloten. Nederlands tegenstander Portugal kreeg tegen Spanje te maken met Frisk.

Pierluigi Collina fluit de andere halve finale tussen Tsjechië en Griekenland. Voor de Italiaan is het zijn laatste optreden op een groot toernooi, omdat hij vanwege zijn leeftijd over twee jaar niet meer in aanmerking komt voor een uitverkiezing.

De finale staat onder leiding van Markus Merk. De Duitser kreeg vier jaar geleden de verantwoordelijkheid voor de halve eindstrijd (Nederland-Italië).
Bron: VI.nl
pi_20258733
quote:
Ebbe Sand bedankt voor Deens elftal


Ebbe Sand heeft bedankt voor de Deense nationale ploeg. De 31-jarige aanvaller vindt dat hij fysiek niet meer in staat is nog langer voor Denemarken én Schalke 04 te spelen.

Sand kwam 66 keer in actie voor de Denen. Hij maakte 22 goals. Zijn hoogtepunt beleefde hij tijdens het WK van 1998 in Frankrijk, toen hij als onbekende speler indruk maakte, al scoorde hij slechts een keer, tegen Nigeria (4-1 winst).

Tijdens dit EK kwam Sand drie wedstrijden in actie, alle drie groepsduels. In de kwartfinale tegen Tsjechië liet hij verstek gaan door een beenblessure. Scoren deed hij niet tijdens Euro 2004.

Sand begint binnenkort aan zijn zesde seizoen bij Schalke 04.
Bron: VI.nl
pi_20258751
quote:
Deco, Nedved en drie Nederlanders op scherp


Tien spelers moeten oppassen dat zij in de halve finale van het EK niet oplopen tegen een gele kaart. Want dat zou betekenen dat zij de finale van Euro 2004 moeten missen.

Drie Nederlanders horen bij de tien internationals die al een boeking op hun naam hebben staan: Roy Makaay (foto), Andy van der Meyde en Frank de Boer. Voor de laatste is het echter heel erg twijfelachtig of hij dit toernooi nog in actie kan komen. De recordinternational kampt met een enkelblessure.

Naast het Oranje-trio moeten nog zeven spelers voorzichtig zijn, waaronder Pavel Nedved en Deco. Vooral Nedved zal op zijn tellen passen. Vorig seizoen miste hij de finale van de Champions League, nadat hij in de halve finale tussen Juventus en Real Madrid een onnodige gele kaart incasseerde. Zonder de Tsjech verloor Juve de eindstrijd van AC Milan.

Bij de Tsjechen hebben naast Nedved ook Marek Jankulovski en Tomas Ujfalusi een gele kaart op zak. Bij hun tegenstander, Griekenland, zijn twee spelers gewaarschuwd: Theodoros Zagorakis en Giorgos Karagounis.

Naast Deco moeten de Portugezen Costinha en Ricardo Carvalho een nieuwe gele kaart ontlopen.
Bron: VI.nl
pi_20258775
quote:
Geen wonder Frank de Boer: EK voorbij


Hij had het zelf al voorspeld en helaas bevestigde nader onderzoek zijn voorspelling. Het EK, en daarmee ook zijn interlandcarrière, is definitief voorbij voor Frank de Boer.

De recordinternational van het Nederlands elftal is vier tot zes weken uitgeschakeld door de harde tackle op Fredrik Ljungberg in de kwartfinale tegen Zweden. De actie leverde De Boer een gele kaart en een enkelblessure op.

De Boer is ondanks de tegenslag niet van plan naar huis te gaan en de selectie te verlaten. De 112-voudige international wil de ploeg met zijn ervaring van dienst blijven in Portugal, ook al is dat niet meer als speler.

Bovendien zou een eventuele Europese titel zijn toch wat trieste aftocht kunnen opfleuren. De Boer wil het niet missen en hoopt zondag in Lissabon als volwaardig lid van de selectie een gouden medaille te kunnen ophalen.
Bron: VI.nl
pi_20258795
quote:
Advocaat walgt van kritiek en twijfelt over toekomst


Na de wissel aller wissels op het EK liet Dick Advocaat nog weten niet te denken aan opstappen. Maar na het EK scheidt de bondscoach van Oranje er mogelijk op eigen initiatief alsnog mee uit. 'Er zijn dingen gebeurd waardoor ik niet
meer echt kan genieten.'

Voor de duidelijkheid: er is geen bijna klassieke ruzie binnen de selectie, die zijn autorieit doet wankelen. Nee, de kritiek na de vervanging van Arjen Robben tegen Tsjechië maakt Advocaat moedeloos. Zo moedeloos dat hij ondanks een contract tot en met het WK in 2006 niet uitsluit na het EK af te treden, wat de uitslag dan ook zal zijn.

De zichtbaar geëmotioneerde bondscoach is overigens niet doof voor kritiek maar de manier waarop hij onder vuur werd genomen, stemt hem triest. 'Als je deze functie hebt, moet je tegen kritiek kunnen', legde Advocaat uit aan de pers. 'Als iets slecht is, is het slecht. Maar het slaat helemaal door. Waar zijn we mee bezig? Ik denk niet dat dat gerealiseerd wordt.'

'Ik ben erg teleurgesteld. Niet in de spelers. Daar ben ik heel tevreden over. Ik ben heel trots op de spelersgroep die eigenlijk twee jaar geleden al was afgeschreven. Maar er zijn dingen gebeurd waardoor ik niet meer echt kan genieten.'

Op welke dingen Advocaat doelt, liet hij al na Letland weten. 'Er is een teneur neergezet door een aantal mensen die volgens mijn normen en waarden veel te ver gaat. Stenigen en ophangen... pfff. Er is veel te veel op de man gespeeld. Ik vind dat je objectief moet blijven.'

Woorden als stenigen en ophangen kwamen uit de mond van voetbalanalist Jan Mulder, al ging zijn ironische commentaar een eigen leven leiden toen het NOS Journaal de context wegknipte. Juist direct na de klare taal, nuanceerde Mulder zijn uitspraken nadrukkelijk, al ging zijn maar-niet-heus-opmerking aan veel mensen voorbij.
Bron: VI.nl
pi_20271747
quote:
Nedved dreigt en laat ploeggenoten wachten


Pavel Nedved heeft het op zijn geweten dat de Tsjechen pas laat de slaap konden vatten na de gewonnen kwartfinale tegen Denemarken. De aanvoerder van Tsjechië moest naar de dopingcontrole en stond niet toe dat zijn ploeggenoten alvast het vliegtuig pakten.

'Hij zei: Als jullie weggaan, speel ik niet mee in de halve finale', liet Tomáas Galásek weten voor de camera's van SBS 6. 'Het was geen geintje, hij was serieus. We hebben toen overlegd met de trainer en besloten te wachten. Hij is wel de aanvoerder.' Met als gevolg een late vlucht en een korte nacht.

Tsjechië komt donderdag weer in actie. In Porto strijdt de ploeg van bondscoach Karel Brückner met Griekenland om een plaats in de finale van het EK 2004 in Portugal.
Bron: VI.nl
pi_20271797
quote:
'Nederland en Portugal houden van de bal'


De halve finale tussen Nederland en Portugal is er eentje waar de strijd om de bal centraal zal staan. De statistici van de UEFA becijferden namelijk dat Oranje en het gastland de twee ploegen zijn die het meeste van de bal houden.

In de voorgaande vier duels hadden Nederland en Portugal gemiddeld 58 procent balbezit. Geen ander land kan op zo'n overwicht bogen.

Tsjechië en Griekenland, die in de andere halve finale bepalen wie er naar de eindstrijd gaat, gaan van een heel andere tactiek uit. De Tsjechen hebben gemiddeld 49 procent balbezit, de op de Duitse leest geschoolde Grieken slechts 42 procent en nemen daarmee en veertiende plaats in.

Balbezit zorgt uiteindelijk ook voor veel hoekschoppen, zo blijkt uit de cijfers. In dat klassement is Portugal koploper. De ploeg van Luiz Felipe Scolari mocht er al 40 nemen, dus tien per wedstrijd. Dick Advocaats mannen kregen er in totaal acht minder en staan tweede.

Bron:VI.nl
pi_20271823
quote:
Oranje tegen Portugal opnieuw in het wit


Het Nederlands elftal zal, zoals zxaterdag in de kwartfinale tegen Zweden, ook in de halve finale tegen Portugal in het wit spelen.

Omdat Portugal (los van het feit dat het het gastland is) volgens het speelschema 'thuis' speelt, heeft de Europese voetbalbond besloten dat zij in het vertrouwde thuistenue mogen opdraven: rood shirt, groene broek, rode kousen.
Bron: VI.nl
pi_20274001
quote:
Oranje-youngsters: 'Liever geen Figo!'


Als het aan de jonkies in de selectie van het Nederlands elftal ligt, dan woensdagavond in Lissabon toch maar liever een Portugal zonder Luis Figo.

De youngsters van Oranje - Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Wilfred Bouma en Johnny Heitinga - kregen maandag op de persconferentie van Oranje gezamenlijk de vraag voorgelegd of ze liever tegen een Portugal mét of zonder Luis Figo zouden willen spelen. De vedette van weleer is immers duidelijk op zijn retour.

Na een lange stilte nam Rafael van der Vaart uiteindelijk het woord. 'Dan toch maar liever geen Figo. Je zult net zien dat hij juist tegen ons nog eens zijn oude niveau haalt en de pannen van het dak speelt', sprak de Ajacied.

Dick Advocaat was overigens precies dezelfde mening toegedaan. De bondscoach ziet het liefst Simão op de plek van de 'oude vos' (31). 'Figo blijft immers een onberekenbare speler. Hij kan in misschien zijn laatste interland de wedstrijd zo maar beslissen', aldus de bondscoach.
Bron: VI.nl
pi_20284887
quote:
'Van Nistelrooy in basis, Robben op de bank'


In het favoriete elftal van Kaiser Franz Beckenbauer is één basisplaats ingeruimd voor een Nederlander: Ruud van Nistelrooy. Arjen Robben moet genoegen nemen met een plaatsje op de bank. Wel staan er twee Duitsers in zijn ploeg: Michael Ballack op het middenveld en Philipp Lahm als linksback. 'Ik kijk natuurlijk een beetje vanuit Duits perspectief, en Ballack en Lahm hadden wel de minste schuld aan de uitschakeling.'

Beckenbauer's favoriete elftal in Bild kent een 4-2-4-opstelling. 'Veel te aanvallend natuurlijk voor een realistische wedstrijd, maar de spitsen domineren nu eenmaal dit EK', verdedigt der Kaiser zijn offensieve strijdplan. Dat gaat uiteraard ten koste van het middenveld: 'Normaal gesproken horen ook Karel Poborsky en Fredrik Ljungberg in mijn EK-ploeg te staan.'

De favoriete EK-selectie van Franz Beckenbauer
Doel: Ricardo (Portugal).
Verdediging: Thomas Helveg (Denemarken), Troianos Dellas (Griekenland), Sol Campbell (Engeland), Philipp Lahm (Duitsland).
Middenveld: Pavel Nedved (Tsjechië), Michael Ballack (Duitsland)
Aanval: Milan Baros (Tsjechië), Ruud van Nistelrooy (Nederland), Wayne Rooney (Engeland), Henrik Larsson (Zweden).

Reservebank:
Doel: Cech (Tsjechië), verdediging: Ferreira (Portugal), Kapsis (Griekenland), Laursen (Denemarken), Zambrotta (Italië), middenveld: Poborsky (Tsjechië), Lampard (Engeland), Ljungberg (Zweden), aanval: Robben (Nederland), Ronaldo (Portugal).
Bron: VI.nl
www.eurocarsforum.nl > Voor een leuke auto forum!
pi_20284996
quote:
Nedved vraagt UEFA om geel te schrappen


De Tsjechen hebben een verzoek ingediend bij de UEFA om de gele kaart die Pavel Nedved incasseerde, te laten vervallen.

Nedved kreeg in de 61ste minuut van de kwartfinale tegen Denemarken een gele kaart, omdat hij Jesper Grønkjær zou hebben gehaakt. Maar na bestudering van de televisiebeelden werd niet echt duidelijk dat de Tsjechische aanvoerder de Deen had geraakt. Ogenschijnlijk was scheidsrechter Valentin Ivanov in het theater van Grønkljær getrapt, die zich liet vallen en vervolgens verontwaardigd verhaal ging halen bij Nedved en ook nog aan diens haren trok.

Officieel is het niet mogelijk beroep aan te tekenen tegen een gele kaart, vandaar dat de Tsjechen de UEFA vragen nog eens de beelden te bekijken, liet Petr Fousek, de bondsvoorzitter van de Tsjechen weten. Naar verwachting zal de UEFA woensdag reageren op het verzoek.

Nedved vreest eenzelfde scenario als vorig seizoen, toen hij in de halve finale van de Champions League tegen een gele kaart aanliep. Hierdoor moest hij toekijken tijdens de finale waarin zijn Juventus verloor van AC Milan.

Dat uitgerekend Nedved zich voordoet als slachtofffer van een schwalbe mag hypocriet genoemd worden. De dynamische middenvelder was er met een valpartij tegen Oranje ook verantwoordelijk voor dat John Heitinga eerder dit toernooi een geelrode kaart kreeg aangesmeerd.
Bron: VI.nl
pi_20285012
quote:
Jiránek niet op tijd fit voor Griekenland


Martin Jiránek is niet op tijd fit om donderdag mee te spelen als Tsjechië in de halve finale aantreedt tegen Griekenland. De rechtsback kampt met een dijbeen blessure.

De 25-jarige speler liep de kwetsuur op in de eerste helft van het duel met Denemarken (3-0), bij een ietwat ongelukkige defensieve actie. Intensieve behandeling bleek niet te baten, zo verklaarde bondsarts Petr Krejci. 'Hij heeft meer tijd nodig om te herstellen.' Het is niet duidelijk of Jiránek op tijd hersteld is voor een eventuele EK-finale.

Als vervanger zal zeer waarschijnlijk Zdenek Grygera de plaats innemen van Jiránek. De Ajacied begon Euro 2004 nog in de basis van Tsjechië, maar bondscoach Karel Brückner verloor snel het vetrouwen in de 24-jarige international en stelde Jiránek op.
Bron: VI.nl
pi_20285041
quote:
Figo na wissel: 'Ik heb er geen spijt van'


Luis Figo sprak dinsdag voor het eerst over de afloop van de kwartfinale tussen Portugal en Engeland. De populairste Portugese international werd in de 74ste minuut gewisseld door bondscoach Luiz Felipe Scolari, vertrok direct naar de kleedkamer en keerde niet meer terug op de bank of tijdens de festiviteiten na de winst op de Engelsen. Dat laatste leverde hem veel commentaar op.

Figo, die tot nu toe een moeizaam EK speelt en overijverig zoekt naar zijn vorm, probeerde uitleg te geven: 'Het enige wat er op dat moment door mijn gedachten ging, was dat de ploeg aan het verliezen was en dat ik graag op het veld wilde staan om te helpen. Ik heb geen misdaad begaan.' Portugal keek op het moment van Figo's wissel tegen een 1-0 achterstand aan, maar won alsnog via strafschoppen.

'Ik kan begrijpen dat niet iedereen het leuk vond, wat er gebeurde. Maar ik heb er geen spijt van. Ik heb het veld verlaten en dat was het. Ik denk dat het zelfs God niet zal lukken om jullie hiervan overtuigen', klonk het zelfverzekerd uit de mond van de 31-jarige vedette.



Bondscoach Scolari nam het eerder deze week nog op voor Figo. 'Iedereen reageert op zijn manier', aldus de Braziliaan, die daaraan toevoegde dat de aanvaller zich altijd positief opstelt en toch dolblij was met de winst op Engeland. 'Laten we het niet meer hebben over dat onderwerp. Figo verdient het niet een slechte naam te krijgen.'

Op zijn beurt liet Figo weten zeer tevreden te zijn met de bondscoach, die hij een trainer noemt met 'veel prestige en ervaring'. 'Voor ons is het belangrijk om een trainer als hem bij de ploeg te hebben.'

Volgens de 107-voudig international heeft het Nederlands elftal geen zwakke punten, waardoor hij denkt dat de halve finale 'door details' zal worden beslist. 'We hebben negentig minuten de tijd om een moeilijke wedstrijd te winnen, en ik denk dat we daarin zullen slagen.'

'We zijn ver gekomen en hebben de kans om voor het eerst een belangrijke titel te winnen. We moeten nu doen, wat ons tijdens andere gelegenheden door de vingers is geglipt', verwijst Figo onder meer naar de verloren kwartfinale in 1996 (tegen Tsjechië) en de verloren halve finale van 2000 (tegen Frankrijk). Ik hoop dat de fans ons met net zo veel passie zullen blijven steunen als eerder dit toernooi.'
Bron: VI.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')