abonnement Unibet Coolblue
pi_20088862
quote:
Italianen vrezen Scandinavisch akkoordje


Italië vreest met grote vreze. Want als de Denen en Zweden het in het slotduel van Poule C op een akkoordje gooien, is hun EK al voorbij. Met nog één duel te gaan in de poule is de tijd van het grote rekenen en de reglementskennis aangebroken. Bij welke uitslag is bijvoorbeeld een Scandinavische deal gunstig?

VI.nl maakte een zo eenvoudig mogelijke tabel met alle mogelijke what if-scenario's. Zo blijkt dat Italië plaatsing voor de kwartfinale op het EK niet meer in eigen hand heeft.

De ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni moet zelf sowieso winnen. Komt er een winnaar in de wedstrijden tussen de Denen en de Zweden dan is er niets aan de hand en gaan de twee winnaars van het laatste duels door.

Wint Italië en wordt het gelijk in de Scandinavische derby, dan wordt de uitslag van het gelijkspel doorslaggevend. Zweden is ongeacht de hoogte van het gelijkspel door. Een 0-0 is fataal voor Denemarken, een 2-2 of hoger voor Italië.

Wordt het 1-1 dan gaat het doelsaldo over alledrie de pouleduels tellen en is Zweden zeker door omdat het beter scoorde dan Denemarken. Het is dan aan Italië om tenminste met drie goals verschil te winnen om verder te mogen op het EK.

Programma dinsdag 22 juni: Denemarken-Zweden, Italië-Bulgarije



Nummers één en twee van de poule gaan naar de kwartfinale.

Als twee of meer ploegen gelijk eindigen in punten, moeten de volgende regels uitkomst bieden:

1. het puntentotaal uit de onderlinge duels
2. het doelsaldo uit de onderlinge duels
3. het aantal doelpunten voor in de onderlinge duels
4. het doelsaldo in alledrie de poule-duels
5. het aantal doelpunten voor in alledrie de poule-duels
6. het coëfficiënt van de WK- en EK-kwalifcatiereeks (punten/wedstrijden)
7. de ranking in het Fair Play-klassement

Mocht er dan nog geen beslissing zijn gevallen dan wordt er geloot.

Als twee ploegen gelijk eindigen op basis van de eerste drie criteria én in het laatste duel tegenover elkaar staan, volgt er een strafschoppenreeks direct na het laatste duel tussen die twee landen.
Bron: VI.nl
pi_20088892
quote:
'Zweeds superduo hoog op verlanglijst Barça'


Henrik Larsson en Zlatan Ibrahimovic hebben zich met hun sterke spel tot nog toe op het EK nog eens in de kijker gespeeld van Barcelona. De Catalanen bevestigden via voorzitter Joan Laporta dat de club de spelers hoog op het verlanglijstje heeft staan.

Beide Zweedse aanvallers zouden een optie zijn om het shirt met rugnummer negen van Patrick Kluivert over te nemen. Larsson heeft ondanks zijn gevorderde leeftijfd (32) de betere papieren. 'Met zijn leeftijd is hij slechts ervaren, maar geen veteraan', legde Laporta uit.

'Larsson heeft de eigenschappen die onze trainer van een spits vraagt: scorend vermogen, strijdlust en de kracht om de verdediging van de tegenstander onder druk te zetten. Bovendien heeft het bestuur van Celtic ons verteld dat hij uiterst professioneel is en zich fysiek uitstekend verzorgt.'

Buiten alle loftuitingen geldt ook dat Larsson transfervrij is en Ibrahimovic naar verluidt twintig miljoen euro moet kosten. 'Ajax weet dat we geïnteresseerd zijn in Ibrahimovic. Maar Barcelona heeft geen concreet bod gedaan op deze speler, die het fantastisch doet op het EK.'
Bron: VI.nl
pi_20089752
quote:
Maar één keer gaf geplaatst land niet thuis


Er is hoop voor het Nederlands elftal. Een land dat na twee duels op een EK al zeker was van plaatsing voor de kwartfinale gaf in het verleden maar één keer niet thuis in de laatste groepswedstrijd.

Dat doemscenario vreest Oranje als Tsjechië woensdag in Lissabon Nederlands rivaal Duitsland treft. Want laat groepswinnaar Tsjechië het lopen en wint Duitsland, dan is Nederland sowieso het kind van de rekening.

Sinds het EK 1984 in Frankrijk, toen voor het eerst twee landen per poule zich plaatsten voor de kwartfinale, kwam zoiets maar één keer voor. Op het EK 1996 in Engeland liet het al geplaatste Kroatië zich met 3-0 beetnemen door Portugal, waardoor Denemarken kansloos werd.

In de andere vijf gevallen won het al geplaatste land vier keer ook zijn laatste wedstrijd in de poule en was alle commotie over mogelijke complottheoriën vooraf zinloos. Eén keer eindigde zo'n duel in een gelijkspel.

Niet meegerekend in de tabel in het laatste groepsduel van Nederland tegen Frankrijk op EURO 2000. Beide landen waren toen al zeker van plaatsing en voor de overige twee landen was er dus zelfs theoretisch geen kans meer. Nederland won toen met 3-2, maar Frankrijk werd Europees kampioen.

Bron: VI.nl
pi_20093054
quote:
Baric dient ontslag in, Sáez blijft aan

Kroatië moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. Otto Baric diende na de uitschakeling in de eerste ronde van het EK zijn ontslag in. Baric' contract liep overigens tot het einde van het EK.

Zijn collega Iñaki Sáez besloot juist niet op te stappen. De Spaanse bondscoach blijft ondanks de teleurstellend vroege uitschakeling op het EK aan tot en met het WK in 2006.

Bij de spelers staat Sáez er goed op, bij het Spaanse publiek een stuk minder. Zij verwijten hem in het laatste groepsduel met Portugal voor een te behoudende tactiek te hebben gekozen.
Bron: VI.nl
pi_20093906
quote:
Zweden betrapt stokende Italiaanse journalist


Italië is in de ban van Denemarken-Zweden. Ziekelijk in de ban zelfs. Een Italiaanse journalist dreigt zich zelfs voor de rechtbank te moeten verantwoorden nadat hij werd betrapt in het Zweedse spelershotel.

De niet bij naam genoemde journalist wilde een zogenaamd Zweedse fax vanuit de Zweedse thuisbasis in Portugal naar de Deense bond sturen met het voorstel een deal te maken en 2-2 te spelen.

Met die uitslag plaatsen namelijk zowel de Denen als de Zweden zich voor de kwartfinale en is Italië sowieso uitgeschakeld. De angst voor een dergelijk akkoordje is groot in Italië.

Om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, stuurt de nationale zender RAI extra camera's naar het beladen duel. De journalist in kwestie wilde zelf een duit in het zakje doen, maar slaagde niet in zijn slinkse truc.

De Zweedse voetbalbond neemt de actie hoog op en denkt er serieus over na de Italiaanse bedrieger voor de rechter te slepen.
Bron: VI.nl
pi_20100596
quote:
Letse bondscoach wedt op kwartfinales


Er is Aleksandrs Staskovs veel aan gelegen om met Letland ten koste van Nederland en Duitsland de kwartfinales van het EK te halen. De Letse bondscoach gooide er maar weer eens een weddenschap tegenaan en beloofde zijn hoofd kaal te zullen scheren indien de Letten dat kunststukje volbrengen.

Het is overigens niet de eerst keer dat Starkovs een weddenschap aangaat en deze verliest (c.q. wint). Ook voor het play-off-duel met Turkije beloofde hij vooraf dat hij zijn haar zilver zou verven indien het EK in Portugal via de barrage alsnog zou worden gehaald. En aldus geschiedde.

Nu gaat hij dus nog een stapje verder. 'Als we de kwartfinales halen, dan gaat mijn haar eraf. Ik hoop alleen maar dat mijn kapper het druk krijgt', aldus Starkovs.
Bron: VI.ni
pi_20100640
quote:
'Ik wil geen vervanger van Vogel zijn'


Stéphane Chapuisat, Jörg Stiel en Fabio Celestini hebben een punt achter hun interlandcarrière gezet. De drie Zwitsers maakten dat dinsdag bekend, een dag na de uitschakeling in de groepsronde van EURO 2004.

Doelman Stiel was de oudste speler die dit EK in actie kwam met zijn 36 jaar. De 21-voudig international maakte weinig indruk als betrouwbare sluitpost. Hij viel eerder op door zijn vreemde capriolen, zoals in het openingsduel met de Kroaten (waar hij onder een stuiterende bal doorliep) en in de partij tegen de Engelsen (toen een schot van Wayne Rooney via de paal en zijn hoofd in zijn doel belandde).

Chapuisat (foto) nam de zesde plaats in van oudste EK-deelnemers. Chappi zal komende maandag zijn 35ste verjaardag vieren en gaat de boeken in als Zwitsers recordinternational. De aanvaller kwam 103 keer in actie. Maandag verloor hij zijn basisplaats aan Johan Vonlanthen, die prompt deed wat Chapuisat al bijna twee jaar niet meer had gedaan in de nationale ploeg: scoren.

Verrassender is het afscheid van Fabio Celestini. De 28-jarige middenvelder van Olympique Marseille speelde 31 interlands. 'Ik stel hoge eisen aan mijzelf en ik heb bondscoach Kuhn al voor het EK laten weten, dat ik op het defensieve middenveld niet de nummer twee wil zijn achter Johann Vogel. Ik wil een basisplaats en wil niet een gaatjesvuller zijn.' Celestini kwam tijdens het EK twee duels in actie. Tegen Kroatië viel hij in, tegen de Engelsen nam hij de plaats in van de geschorste Vogel.

Bron: VI.nl
pi_20100730
quote:
Letland hoopt op stunt: 'Wij hebben één voordeel'


Letland is niet alleen een lastige horde voor het Nederlands elftal op weg naar de kwartfinales van EURO 2004, de Letten kunnen zelf ook nog een plek afdwingen bij de laatste acht.

'We blijven onszelf verrassen', beweert aanvoerder Vitalijs Astafjevs. 'We verrasten door ons te plaatsen voor de eindronde, en nu hebben we zelfs een kansje om de kwartfinales te bereiken. Als we met dezelfde instelling spelen als de twee eerste wedstrijden, dan is alles mogelijk.'

Dat weet ook bondscoach Aleksandrs Starkovs. Na de 1-2 nederlaag tegen Tsjechië en het 0-0 gelijkspel tegen Duitsland kreeg de trainer zelfs lof voor zijn tactiek van onder meer Karel Brückner en José Mourinho.

'Mensen hebben aardige dingen gezegd, maar dat zal allemaal zijn vergeten als we slecht spelen tegen Nederland. Je wordt altijd herinnerd aan je laatste wedstrijd. En als het dan toch onze laatste wedstrijd moet zijn, dan zullen we er maar om de juiste redenen een heel memorabel duel van maken.'

Starkovs gelooft in een stunt. 'Er zit geen verschil tussen de Nederlanders, de Duitsers en de Tsjechen. Ze zijn allemaal moeilijk om te bespelen, ze hebben allemaal supersterren. Vergeet niet, Nederland heeft meer druk dan wij. Dus misschien hebben wij een psychologisch voordeel.'
Bron: VI.nl
pi_20105189
quote:
UEFA: ploegen beboeten voor onsportieve fans


De UEFA wil paal en perk stellen aan de onsportiviteit van de fans op de Euro 2004 in Portugal. Vooral het wegfluiten van het volkslied van de tegenstander is de Europese voetbalbond een doorn in het oog.

De UEFA constateerde het onsportieve verstieren van het volkslied al verscheidene malen. Zo was het ook bij de openingswedstrijd van Oranje, tegen Duitsland, 'goed' raak.

'Het is nu al een paar keer gebeurd en we zullen het niet meer tolereren', aldus William Gaillard, persvoorlichter van de UEFA. Gaillard liet weten dat de landen van onsportieve fluiters beboet zullen worden.
Bron: VI.nl
pi_20105215
quote:
Einde EK Sagnol dreigt na nieuwe armbreuk


Pech voor Willy Sagnol, want zijn linkerarm blijkt opnieuw gebroken te zijn. De rechtback van het Franse nationale elftal liep de blessure op in het duel met Zwitserland, maandagavond.

'Zijn deelname aan de rest van het toernooi is erg onzeker', liet de Franse bond (FFF) via een persbericht weten. En volgens een woordvoerder van de FFF zou bondsarts Jean-Marcel Ferret 'zeer pessimistisch'.

Het is niet voor het eerst dit seizoen dat Sagnol zijn arm breekt. In maart moest hij zich al laten opereren aan zijn onderarm. Hij speelde voorts enkele wedstrijden met een beschermend manchet.

Voor de 27-jarige back is zijn nieuwe blessure erg zuur. Hij mocht maandag voor het eerst starten tijdens het EK. Waarschijnlijk zal William Gallas de plek van Sagnol weer innemen. De verdediger van Chelsea kampt wel met een lichte enkelblessure.
Bron: VI.nl
pi_20105236
quote:
Oranje zonder Wilfred Bouma tegen Letten


Het Nederlands elftal moet het woensdagavond in de beslissende groepswedstrijd tegen Letland in ieder geval zonder Wilfred Bouma stellen. De verdediger van PSV kampt met een dermate ernstige enkelblessure dat hij niet kan spelen.

Wie de plaats van de Brabander in de Oranje-verdediging zal innemen, is nog onbekend. Phillip Cocu een linie naar achteren of Frank de Boer ligt het meest voor de hand.
Bron: VI.nl
pi_20106930
quote:
Zlatan Ibrahimovic volgens Ajacieden door naar kwartfinale

Zlatan Ibrahimovic kan zich dinsdagavond met Zweden plaatsen voor de kwartfinale van het EK in Portugal. Volgens vijf van de Ajacieden die de poule hebben ingevuld, gaat dat zeker lukken omdat zij verwachten dat Ibrahimovic en de zijnen als winnaar van de Scandinavische derby tegen Denemarken uit de bus zullen komen. Het trainersduo van Jong Ajax verwacht dat het EK voor Ibrahimovic na vanavond afgelopen zal zijn.

Marco van Basten en John van 't Schip verwachten niet dat Zlatan Ibrahimovic met Zweden in staat zal zijn de kwartfinale te bereiken. Marco van Basten denkt dat de Scandinaviërs in evenwicht zullen zijn: 1-1. Maar omdat hij voorspelde dat Italië zou winnen van Zweden, verwacht hij dat Zweden zijn laatste wedstrijd speelt. Tevens denkt Marco van Basten dat Italië Bulgarije verslaat. Mocht de trainer de uitslagen van de laatste speelronde in poule C wel goed hebben, dan kwalicficeert Ibrahimovic zich toch, want als de Italianen winnen en Zweden - Denemarken wordt 1-1, dan gaat Zweden door op basis van doelasaldo.

John van 't Schip voorspelt dat Zweden het onderspit moet delven tegen Denemarken: 0-1. Aangezien hij verwacht dat de Italianen geen moeite zullen hebben met Bulgarije (2-0), eindigt Zweden als derde in de poule. Als het aan Van 't Schip ligt tenminste.

De overige acht Ajacieden verwachten dat Ibrahimovic zaterdag of zondag in actie moet komen in de kwartfinale. Sander Boschker, Maarten Stekelenburg en Julien Escudé verwachten vanavond een gelijkspel voor hun teamgenoot, maar zien Zweden zich wel kwalificeren voor de volgende ronde. Escudé voorspelt 2-2, de uitslag waaraan zowel Denemarken als Zweden genoeg heeft voor kwalificatie. In realiteit dan, want volgens de Fransman eindigt het Deense team op de derde plek.

Daniël de Ridder, Victor Sikora, Ronald Koeman, John O'Brien en Yannis Anastasiou voorspellen winst voor hun lange teamgenoot. Sikora voorspelt de meeste doelpunten: 3-2. Koeman en Anastasiou zijn eensgezind: een 2-1 zege voor Zweden; O'Brien is wat zuiniger met doelpunten: 1-0 en Daniël de Ridder denkt aan 2-0.

Wie van hen de beste vooruitziende blik heeft, is vanavond iets voor elven bekend.
Bron: Ajax.nl
pi_20107391
quote:
Zweden en Denen tarten ieder scenario: 2-2!


De discussies zullen ongetwijfeld losbarsten bezuiden de Alpen, want waar heel Italië voor vreesde, gebeurde daadwerkelijk: Denemarken en Zweden finishten hun onderlinge slotwedstrijd in Poule C op het gevreesde 2-2.

Als er iémand zich vooraf boos had gemaakt over de aantijgingen vanuit het Italiaanse kamp over mogelijke afspraken tussen Denemarken en Zweden, om het op een doelpuntrijk gelijkspel te laten aankomen, dan was het de Deense bondscoach Morten Olsen wel. Verrassend was het dan ook niet dat uitgerekend de Denen er in het Scandinavische onderonsje een échte wedstrijd van probeerde te maken.

Het was ook Denemarken dat in de stromende regen de beste kansen kreeg: Jesper Grønkjaer bijvoorbeeld, die voor het eerst in de basis mocht beginnen kreeg een uitgelezen mogelijkheid. Het was ook Denemarken dat, op bijna een half uur voetballen, de leiding nam. De manier waarop dat gebeurde was wonderschoon. Jon-Dahl Tomasson volleerde op een metertje of twintig, waarna de bal met een fraaie boog in de Zweedse kruising zeilde, 1-0.

In het kwartier voor de pauze, namen de Zweden het heft over. Met enkele knoeperds van kansen tot gevolg. Een Zweedse gelijkmaker zou ook mooi in het Italiaanse handjeklap-scenario hebben gepast, maar die zat er niet in. De halve volley van Zlatan Ibrahimovic was te slap en de kopbal van Olof Mellberg eindigde op de paal.

Toeval of niet, maar de 1-1 viel vlak na de pauze. En de aanleiding was een overtreding van doelman Thomas Sørensen (hoewel hij zijn handen keurig bij het lichaam hield) op Henrik Larsson, die door de Duitse scheidsrechter Merk met een strafschop werd beoordeeld. De ex-Feyenoorder voltrok vanaf de stip zelf het vonnis en tekende zijn derde treffer van het toernooi aan.

Geheel volgens het al dan niet bestaande draaiboek, was het vervolgens weer de beurt aan Denemarken. En andermaal was het Tomasson die scoorde. Ditmaal stond hij op de goede plaats nadat de bal in de Zweedse zestienmeter in de kluts was blijven hangen, 2-1.

Daarna kende het scenario een verrassende wending, doordat Denemarken de beste kansen bleef krijgen. Aan Tomasson en de PSV'ers Dennis Rommedahl en Kasper Bøgelund waren ze niet besteed. En waar vooraf menigeen voor had gevreesd, maar niemand had durven bedenken, gebeurde nog in de slotminuten: Mattias Jonson bracht Zweden in de slotminuut nog langszij: 2-2. Een belangrijke treffer ook nog, omdat Italië tegen Bulgarije in de slotminuut nog de volle winst greep.
Bron: VI.nl
pi_20107707
quote:
Italië mag alleen huilen na povere zege


De tranen vloeiden bij de Italianen, want ondanks een late winnende treffer van Antonio Cassano, moet Italië net als Bulgarije naar huis.

Gans Italië mocht zich dan vier dagen lang drukmaken over een Scandinavisch complot, de eigen nationale ploeg slaagde er maar ternauwernood in om van de matige Bulgaren te winnen. In een bedroevende vertoning ontsnapten de azzurri maar net met een nipte zege.

Of Zweden en Denemarken nu wel of niet aan hun sportieve plicht voldeden (de 2-2 was erg geloofwaardig), dat maakte eigenlijk geen zier uit. Italië groef zijn eigen graf door slap en ongeïnspireerd te spelen.

En op het moment dat Mattias Johnson de veelbesproken 2-2 maakte, keek de ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni nog tegen een 1-1 stand aan. En op het moment dat Antonio Cassano in Guimaraes in de vierde minuut van blessuretijd Italië naar de 2-1 overwinning schoot, floot Markus Merk in Porto voor het eindsignaal bij de Denen en Zweden.

Aan het spelbeeld was ook niet te zien waarom Italië een plek in de halve finale moest verdienen. La Squadra Azzurra slaagde er nimmer in een overwicht te bewerkstelligen en moest zelfs lange tijd achter de Bulgaren aanlopen. Dat mag op zich heel opmerkelijk genoemd worden, aangezien de elf van Plamen Markov allesbehalve vloeiende combinaties vormden. Geen enkele pass was op maat, maar door het gemis aan Italiaanse scherpte, leidde dat weinig tot balverlies.

Ter vergroting van de Italiaanse misère kwam Bulgarije nog op voorsprong ook. Dimitar Berbatov legde scheidsrechter Ivanov in de luren, door zich achterover te laten vallen en aan Marco Materazzi te gaan hangen. Na de schwalbe passeerde Martin Petrov (foto) doelman Gianluigi Buffon: 1-0.

De Italianen kwamen nog wel razendsnel terug. Drie minuten na rust poeierde Antonio Cassano op de onderkant van de lat, en in de klutssituatie die vervolgens ontstond, bleek Simone Perrotta het meest attent.

In de 42 resterende minuten joeg Italië nog wel op de overwinning. Trapattoni haalde Christian Vieri nog van de bank en durfde in de slotfase nog een extra aanvaller in te brengen met Marco Di Vaio. Maar van een echt groot offensief was zelden sprake, mede omdat de Bulgaren met een flink aantal overtredingen voorkwamen dat het lage tempo een versnelling hoger ging. Vieri, Gianluca Zambrotta en Alessandro Nesta waren nog gevaarlijk, maar echt in de problemen kwam de nerveuze doelman Zdravko Zdravkov lange tijd niet. Pas in de vierde minuut van blessuretijd werd hij voor de tweede keer geklopt. Maar de vreugdetranen van de intikker van Cassano, veranderden in tranen van verdriet nadat de azzurri de Scandinavische eindstand vernamen.
Bron: VI.nl
pi_20108363
quote:
Trap: 'Met opgeheven hoofd naar huis'


Giovanni Trapattoni probeerde zijn teleurstelling direct na de uitschakeling goed te verbergen. Ondanks de 2-1 zege op Bulgarije moet Italië naar huis, omdat Denemarken en Zweden het lot tarten en er een 2-2 gelijkspel uitsleepten.

'Ik denk dat wij niet verzaakt hebben', verdedigde Trap zijn elftal, dat zeer matig en zeer defensief acteerde en geen moment de indruk wekte te willen winnen van Bulgarije. 'We hebben goed gespeeld. We hebben twee goals gemaakt en we kunnen ook met opgeheven hoofd van het veld, want we hebben gewonnen.'

'Ik heb alleen mijn twijfels over de strafschoppen', verwees Trapattoni naar de schwalbe van Dimitar Berbatov die Bulgarije wel een strafschop opleverde, en de valpartij van Antonio Cassano die Italië geen penalty bracht. 'Verder wil ik het niet hebben over de arbitrage. Dat is niet nodig.'
Bron VI.nl
pi_20109424
quote:
Italiaanse preses: 'Alles wijst op 2-2 afspraak'


Je kon er natuurlijk op wachten. De eerste boze Italiaanse reactie is binnen. Franco Carraro, de voorzitter van de Italiaanse bond (FICG) is laaiend.

'Er is geen twijfel over mogelijk, want uit de manier waarop het duel Denemarken-Zweden zich ontwikkelde, wijst alles erop dat ze op een 2-2 gelijkspel uit waren', mopperde de preses. 'Maar het is wel heel erg moeilijk te bewijzen.' Over een officiële klacht wilde Carraro nog niet praten.

Wel wist Carraro waar het is misgegaan. 'We hebben het toernooi verlaten met vijf punten. We hebben een goede indruk achtergelaten, maar we hebben het niet goed genoeg gedaan. Twee dingen hebben ons de das omgedaan. We hebben te veel kansen gemist en we hadden een van de wedstrijden tegen Denemarken en Zweden moeten winnen.
Bron: VI.nl
pi_20109437
Jullie mogen hier best reageren hoor
pi_20109694
quote:
Gullit: 'Cruijff moet rol krijgen bij Oranje'


Nog voor Nederland definitief is uitgeschakeld op het Europees Kampioenschap in Portugal en duidelijk is of Dick Advocaat al dan niet zal opstappen, filosoferen de grootheden van het Nederlandse voetbal al hardop over zijn opvolging. Als het aan Ruud Gullit ligt, moet Johan Cruijff een rol krijgen bij Oranje. Cruijff op zijn beurt pleit voor iemand van de nieuwe generatie.

'Cruijff moet, op wat voor manier dan ook, binnen de KNVB een rol bij Oranje krijgen', aldus Gullit in Sportzomer van de NOS. 'Alleen al qua uitstraling zou dat een uitstekende keuze zijn. Hij wordt altijd en overal al gezien als het boegbeeld van ons voetbal. Daar moeten we dan maar eens gebruik van maken.'

'Hij geeft altijd wel commentaar op het Nederlands elftal', vervolgt Gullit. 'Maar je ziet wél dat hij het met zijn hart doet. Daarbij denk ik dat-ie het zelf ook wel graag zou willen.'

Johan Cruijff zelf pleitte in hetzelfde programma overigens voor een jonge hond. 'De nieuwe generatie, die moet het nou gaan doen. Ik denk daarbij aan iemand als Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard of Ruud Gullit. Nee, Van Hanegem niet. Of je moet zeggen dat je op dezelfde voet verder wilt. Maar dat zou niet moeten, zoals ikzelf eigenlijk ook afscheid moet nemen.'
Bron: VI.nl
  woensdag 23 juni 2004 @ 00:53:21 #69
89808 Boomstam
Bart de Tiggelen
pi_20110968
verander het topic maar in: Copy/paste VI in dit topic
pi_20111466
quote:
Oranje: De Boer voor Bouma, Cocu twijfelachtig


Het Nederlandse elftal zal het woensdagavond in het allesbeslissende slotduel in Poule D met Letland moeten doen zonder de geblesseerde verdediger Wilfred Bouma. Overigens is ook het meedoen van Phillip Cocu tegen de Letten twijfelachtig.

De jonge PSV'er kampt met een achillespeesblessure, die hem het meespelen tegen Letland onmogelijk maakt. In de loop van dinsdagavond kwam daar ook nog eens de blessure van Phillip Cocu bij. De neo-PSV'er is nog niet definitief afgehaakt voor het beslissende treffen van woensdagavond, maar zijn inzetbaarheid is wel twijfelachtig geworden. Door de blessure van Bouma lijkt een terugkeer van recordinternational in de Oranje-basis zo goed als zeker.

Bondscoach Dick Advocaat zei op de laatste persconferentie voor het duel met Letland dat hij nog alle vertrouwen heeft op een goede afloop. 'We moeten winnen en daarom proberen net zo te spelen als tegen Tsjechië. Een wedstrijd die we ook hadden moeten winnen, ondanks de verkeerde wissel', grapte hij.

Ook de selectie van het Nederlands elftal vertrouwt op een goede afloop, aldus Advocaat: 'De groep heeft tegen Tsjechië laten zien dat het nog steeds alle vertrouwen in zichzelf heeft. Naar wat er bij Duitsland-Tsjechië gebeurt moeten we niet kijken. Wij zijn zélf verplicht een goed resultaat neer te zetten en vervolgens dat de Tsjechen hun sportieve plicht doen.'

De waarschijnlijke opstelling van Oranje tegen Letland:
Doel: Edwin van der Sar.
Verdediging: Michael Reiziger, Jaap Stam, Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst.
Middenveld: Clarence Seedorf, Phillip Cocu, Edgard Davids.
Aanval: Andy van der Meyde, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben.
Bron: VI.nl
pi_20114393
quote:
Boze Buffon: '2-2? Het is een schande!'


'Het is een schande.' De Italiaanse doelman Gianluigi Buffon neemt geen blad voor zijn mond. Hij baalt van het 2-2 gelijkspel van Denemarken en Zweden, dat volgens hem geen toeval kan zijn.

'Ik ben erg verbitterd. Ik had echt nooit verwacht dat dit zou kunnen gebeuren, bij twee landen die altijd trots zijn op de sportieve manier waarop ze spelen', mopperde Gigi.

'Als je dagenlang praat over een resultaat - een 2-2 uitslag, dus geen gewoon gelijkspel - en het komt nog uit ook, nou dan ben ik heel erg verrast. Al die mensen die de mond vol hebben over fair-play en sportiviteit moeten hun ogen eens open doen.'

Bondscoach Giovanni Trapattoni weigerde een oordeel te geven over de 2-2 van Oporto. 'Ik heb nog geen beelden gezien. Hoe zou ik dan moeten oordelen? Wij hebben gedaan wat we moeten doen. Jullie collega’s die bij die andere wedstrijd aanwezig zijn, die moeten maar een oordeel uitspreken', bleef Trap diplomatiek. Van een protest bij de UEFA wilde hij niets weten.

Simone Perrotta, die tekende voor de Italiaanse 1-1 op weg naar de waardeloze 2-1 zege op Bulgarije, was ook al voorzichtig. 'Er is namelijk een kans dat ik dingen ga zeggen, waarvan ik later spijt krijg.' Zijn vervanger Massimo Oddo was directer: 'We verlaten Portugal met een bittere smaak in ons mond.'

Gigi Riva, een van de Italiaanse levende legendes, was ook al boos. 'Ze hebben er een mooie show van gemaakt. Elke keer als de Denen scoorden, deden ze alsof ze erg blij waren, maar ze lieten de Zweden wel gelijkmaken. Over ons mogen ze dan altijd kwaadspreken, maar ze zijn zelf nog erger.'
Bron: VI.nl
pi_20114414
quote:
UEFA en Olsen kapittelen Italianen


Franco Carraro, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond (FICG), is te ver gegaan, zo luidt het oordeel van UEFA-woordvoerder William Gaillard. Carraro beweerde dat de 2-2 uitslag van Denemarken en Zweden afgesproken werk is.

'Dat is een onverantwoordelijke opmerking, die hij waarschijnlijk heeft gemaakt, toen zijn emoties hoog zaten', suggereerde Gaillard over Carraro, die sinds april ook lid van het bestuur van de UEFA is en al jaren lid is van het IOC.

'Ploegen en hun begeleiders moeten leren op een waardige manier te verliezen. Ze moeten zich focussen op de waarden van een toernooi, ervoor zorgen dat het vervolg van het toernooi een succes is.'

Morten Olsen, de bondscoach van Denemarken, wuifde kritische opmerkingen weg als zijnde 'belachelijk'. 'Iedereen die de gehele wedstrijd heeft gezien, weet dat niemand op dat resultaat heeft gespeeld.'

Ook zijn Zweedse collega Lars Lägerback deelt die visie. En dat de Scandinaviërs zich in de slotminuten neerlegden bij de 2-2 vond hij niet schokkend. 'Dat had iedereen gedaan in deze situatie. Ik denk dat we met opgeheven hoofd deze wedstrijd achter ons kunnen laten.'
Bron: VI.nl
pi_20114437
quote:
Olsen rekent niet meer op Niclas Jensen


De blessure voor Niclas Jensen is een domper op de Deense vreugde over het bereiken van de kwartfinale. Mogelijk is het EK voor de verdediger van Borussia Dortmund voorbij.

Jensen (29) bleef in de rust van het duel tegen Zweden achter in de kleedkamer. Zijn wissel voor Kasper Bøgelund was ingegeven door een enkelblessure, die hij in de eerste helft had opgelopen.

Na afloop van de wedstrijd tegen Zweden werd Jensen voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. 'Ik denk niet dat hij dit toernooi nog in actie zal komen', zei de Deense bondscoach Morten Olsen.
Bron: VI.nl
pi_20122094
quote:
Oranje dicht bij 'ouderdomsrecord'


Met rentree van Frank de Boer en Michael Reiziger komt er tegen Letland een 'oud' Nederlands elftal aan de aftrap. Het record van Schotland-uit wordt zelfs benaderd.

De 'veroudering' van het Nederlandse basiselftal tegen Letland is ingegeven door de blessure van Wilfred Bouma en de schorsing van John Heitinga. Dick Advocaat noemde recordinternational Frank de Boer als logische vervanger van de PSV'er, terwijl Michael Reiziger in de plaats komt van de Ajacied. Dat scheelt zo'n achttien jaar.

Mocht de bondscoach inderdaad kiezen voor deze optie dan komt de gemiddelde leeftijd in de buurt van het oudste Oranje aller tijden. In de eerste wedstrijd tegen Schotland bereikte de gemiddelde Oranje-leeftijd een hoogtepunt; 29,55 jaar.

De nederlaag op Hampen Park zette Advocaat aan tot verjonging, die in de return gestalte kreeg met basisplaatsen voor Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en in mindere mate Wilfred Bouma.

Die verjonging zou met het opstellen van Frank de Boer en Michael Reiziger weer worden teruggedraaid. Want met een gemiddelde leeftijd van 29,18 komt Oranje weer dichtbij de dertig jaar en dus het record van 29,55 jaar.

Het verschil tussen de jongste en oudste international in het veld is gegroeid. Was Andy van der Meyde tegen Schotland met 24 jaar de jongste, tegen Letland is de twintigjarige Robben de benjamin. Frank de Boer blijft de oudste.

Bron: VI.nl
pi_20122153
quote:
Rekenen met Oranje: Wat als in Poule D


Met nog één duel te gaan in de poule D is de tijd van het grote rekenen en de reglementenkennis aangebroken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als Duitsland verliest van Tsjechië en Nederland tegen Letland niet verder komt dan 1-1?

VI.nl maakte een tabel met alle mogelijke wat als-scenario's.

Woensdag is de dag van de waarheid voor het Nederlands elftal. Wil de ploeg van bondscoach Dick Advocaat zich kwalificeren voor de kwartfinales, dan zal Oranje een resultaat moeten neerzetten tegen Letland. Een noodzakelijke voorwaarde is dat de Duitsers punten verspelen tegen Tsjechië.

Ook als Nederland gelijk speelt, kunnen Arjen Robben cs nog doorgaan naar de laatste acht. In dat geval is het noodzakelijk dat die Mannschaft verliest van de Tsjechen.

Bij een nederlaag van Duitsland en een remise bij Nederland-Letland eindigen de drie landen op twee punten. Het onderlinge resultaat geeft daarbij de doorslag. Als Oranje tegen de Letten op 1-1 blijft steken kunnen Duitsland en Letland naar huis en wacht Nederland in de kwartfinale Zweden vanwege het aantal gescoorde doelpunten in de onderlinge ontmoetingen.

Bij 0-0 in Braga gaat Nederland niet door als Duitsland met één doelpunt verschil verliest en meer dan twee keer scoort. Als het duel Duitsland-Tsjechië in 2-3 eindigt moet zelfs het zesde criterium van stal worden gehaald om Duitsland tot de nummer twee in Poule D te benoemen.

Programma woensdag 23 juni 20:45u: Tsjechië-Duitsland, Nederland-Letland.



Nummers één en twee van de poule gaan naar de kwartfinale.

Als twee of meer ploegen gelijk eindigen in punten, moeten de volgende regels uitkomst bieden:

1. het puntentotaal uit de onderlinge duels
2. het doelsaldo uit de onderlinge duels
3. het aantal doelpunten voor in de onderlinge duels
4. het doelsaldo in alledrie de poule-duels
5. het aantal doelpunten voor in alledrie de poule-duels
6. het coëfficiënt van de WK- en EK-kwalifcatiereeks (punten/wedstrijden)
7. de ranking in het Fair Play-klassement

Mocht er dan nog geen beslissing zijn gevallen dan wordt er geloot.

Als twee ploegen gelijk eindigen op basis van de eerste drie criteria én in het laatste duel tegenover elkaar staan, volgt er een strafschoppenreeks direct na het laatste duel tussen die twee landen.
Bron: VI.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')