abonnement Unibet Coolblue
pi_19870587
quote:
Op maandag 14 juni 2004 00:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

echte weck of dingen die er alleen maar op lijken, zoals bij Xenos (en die waardeloos zijn)
ah die dingen, jah
op echte weckpotten zit een losse klem, die kreeg ik er met moeite op, rubbers die je nog uit moest koken, en die dikker zijn,
maar nee, ik laat me niet verleiden tot t inwecken, nooit meer,
jam maken ok,
De Puta Madre
pi_19870613
quote:
Op maandag 14 juni 2004 00:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

echte weck of dingen die er alleen maar op lijken, zoals bij Xenos (en die waardeloos zijn)
Waaraan herken je de echte dan?

En wat wordt er bedoeld met cellofaan?
Ik wil nu opeens ook zelf jam gaan maken (en bedankt, he, je zet me weer aan het werk ),
kun je even uitleggen hoe dat zit met die potten, want dat schijnt qua hygiene heel belangrijk te zijn.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  maandag 14 juni 2004 @ 00:47:30 #28
78509 Harry_Sack
bidibidibidibidi
pi_19871277
quote:
Op maandag 14 juni 2004 00:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

echte weck of dingen die er alleen maar op lijken, zoals bij Xenos (en die waardeloos zijn)
Ik heb een paar 2 literweckpotten van glas met een grolschbeugelsluiting en een rubber er tussen.
Een paar jaar geleden heb ik die bij de Blokker gekocht en ik heb er nog steeds veel plezier van, het houdt mijn biergraan lang goed.
Ingenieur in de ornithologische huisvesting <- Urbanus :P
Good ol' Buck : http://youtube.com/watch?v=VmxXIS2ot8w <- Fun
N.W.O : http://www.youtube.com/watch?v=WOeCpMwZo6o <- Pol
  maandag 14 juni 2004 @ 07:30:12 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_19873096
quote:
Op maandag 14 juni 2004 00:18 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Waaraan herken je de echte dan?
Staat er op, merknaam, Weck
quote:
En wat wordt er bedoeld met cellofaan?
Ik wil nu opeens ook zelf jam gaan maken (en bedankt, he, je zet me weer aan het werk ),
kun je even uitleggen hoe dat zit met die potten, want dat schijnt qua hygiene heel belangrijk te zijn.
Cellofaan--> Huishoud folie
Neem oude majonaise potten of jampotten, potten met een blikken deksel die je er op kan schroeven, (sommige augurkenmerken sluiten niet)
Potten /deksels in de vaatwasser laten lopen, spoelen met cloorwater en daarna afspoelen met afgekookt water.
Nu afdrogen met een schone (!!) theedoek.
Jam koken, potten in een bakje zetten voor het morsen en tot de rand vullen met de kokend hele jam, echt tot de rand, nog net geen kop er op. Met een theedoen beetpakken (ander brand je je klauwen) en deksels er op draaien.
Op de kop wegzetten.

Fruit en Suiker deed men vroeger 1 kilo fruit, 1 kilo suiker (en je doet er wat pectine of gelatine bij om te binden)
Maar dat is erg zoet, als je minder zoet wil, minder suiker gebruiken, (nooit zoetstof gebruiken, de suiker wordt gebruikt om te conserveren)
je kan zo laag gaan tot 1 kilo fruit en 500 gram suiker, maar dan moet je de jam in de koelkast bewaren, ook als ie aangebroken is, en dan nog blijft ie niet onbeperkt goed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 14 juni 2004 @ 08:16:27 #30
68810 roofless
get wet...
pi_19873263
De "echte" weckpotten (nou ja, de potten die ik heb en mijn oma vroeger gebruikte) hebben geen klem, ze hebben een losse glazen deksel die zichzelf vastzuigt doordat je juist een beetje lucht boven je ingewekte spullen laat, doordat de lucht afkoelt trekt de pot "vacuum". En je maakt hem open door aan het flapje van het rubber te trekken.
In plaats van pectine kun je trouwens ook vruchten gebruiken die veel pectine bevatten. Vooral appel wordt daarom vaak door de andere vruchten gemengd...

Maar... is een weckpot vol jam niet een beetje veul? Als die potjes zelfgemaakte jam eenmaal worden aangebroken bederven ze toch ietsje sneller dan de potjes uit de winkel.
pi_19878876
als je die dicht kookt moet er wel een klem op, na het afkoelen kan die eraf, en je had ook weckringen zonder flapje, die potten maakte je open door er met een speld langs te prikken,
dan komt er lucht in en de deksel laat los.
De Puta Madre
  maandag 14 juni 2004 @ 15:52:18 #32
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_19883329
quote:
Op maandag 14 juni 2004 08:16 schreef roofless het volgende:
Maar... is een weckpot vol jam niet een beetje veul? Als die potjes zelfgemaakte jam eenmaal worden aangebroken bederven ze toch ietsje sneller dan de potjes uit de winkel.
Daarom gebruik ik ook het liefst oude jampotten. Ik kook ze trouwens altijd uit voor gebruik. Weet ik zeker dat ze schoon zijn en hoef ik niet met chloor en zo in de weer (als je dat goed doet kan het geen kwaad, maar ik vind dat altijd eng).

Overigens gebruik ik dit jaar (en vorig jaar heb ik het ook gebruikt) geleisuiker met de verhouding 3:1 (3 kilo vruchten en 1 kilo suiker). Heb tot op heden nog geen problemen gehad met schimmels ed, ook niet met de potten van vorig jaar. Wel zet ik standaard alle aangebroken potten jam in de koelkast, ook die uit de supermarkt.
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  donderdag 8 juli 2004 @ 10:57:40 #33
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_20484173
Gisteren heb ik kruisbessen-bananenjam gemaakt. Is erg lekker en goed gelukt!
Vorige week heb ik kersenjam met citroen en kaneel gemaakt. Die was ook erg lekker. Maar nu heb ik weer en kilo kersen kado gekregen en wil ik een andere jam maken. Iemand een goed idee?
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  Hoofdredactie Fotografie donderdag 8 juli 2004 @ 11:03:06 #34
95752 crew  Chell
Kluns
pi_20484321
bananenjam

Eind van de zomer ga ik pruimenjam maken denk ik. Mijn ouders hebben 12 pruimenbomen in de tuin en dus elk jaar hééééél veel pruimen.
  zaterdag 10 juli 2004 @ 15:14:10 #35
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_20531016
quote:
Op zaterdag 12 juni 2004 20:12 schreef MOD het volgende:
Kruisbessen Jam
Waar kun je eigenlijk kruisbessen kopen?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 10 juli 2004 @ 15:16:31 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_20531054
quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 15:14 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar kun je eigenlijk kruisbessen kopen?
Van die standjes langs de weg, waar ze ook aardbeien verkopen, of soms ook op de markt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 10 juli 2004 @ 15:26:48 #37
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_20531264
quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 15:14 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Waar kun je eigenlijk kruisbessen kopen?
Soms ook in de beter gesorteerde supermarkt, maar ik haal ze gewoon uit eigen tuin
Geen zorgen voor de dag van morgen.
  zaterdag 31 juli 2004 @ 02:45:52 #38
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_20969201
Kiwi-bananenjam is ook erg lekker, die heb ik vorig jaar gemaakt, net als bosbessenjam, aardbeienjam en aardbeien-citroenjam
Jammie!

Kent iemand van jullie eigenlijk tomatenjam?
Een Portugese vriendin van me heeft altijd een potje staan, heerlijk op brood met wat boter.
Hmm, ik ga volgende week ook maar eens lekker weer jam maken
Weet iemand waar je bergen bosbessen kunt kopen? Ik heb ze dit jaar een stuk minder gezien dan vorig jaar en ze zijn allemaal erg duur... helaas.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_20970269
Hier staat standaard zelfgemaakte jam in de kast... Rode bessenjam...
Bessen helpen plukken en in ruil krijgen we een aantal potten jam... Zelf maken kan ik ook wel, maar was beetje dom om zelf ook te gaan maken terwijl er toch al gemaakt werd en we de potten konden krijgen

Sinaasappeljam is trouwens ook niet slecht...
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_20971760
Hoe maak je bananenjam?
Klinkt wel erg lekker nl.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  maandag 2 augustus 2004 @ 09:37:58 #41
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_21005722
Banenen beetje fijn prakken, citroensap erbij, in een pan mikken, warm laten worden, geleisuiker erbij 2 minuten laten koken en in een pot mikken
Klaar!
Vers citroengras erdoor mikken voor de smaak is ook lekker trouwens! Even inkerven en mee laten "trekken" maar niet opeten, da's niet lekker.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_21010691
Tnx, kippie, zeker die toevoeging van citroengras lijkt me lekker.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  dinsdag 3 augustus 2004 @ 12:23:36 #43
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_21029333
Shmoopy, heb je het al uitgeprobeerd?
Ik ga vanmiddag bananenjam met citroengras maken, heb ik wel zin in, het is zulk mooi weer buiten Ik word er helemaal vrolijk van
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_21029372
quote:
Op dinsdag 3 augustus 2004 12:23 schreef BBQ-kip het volgende:
Shmoopy, heb je het al uitgeprobeerd?
Ik ga vanmiddag bananenjam met citroengras maken, heb ik wel zin in, het is zulk mooi weer buiten Ik word er helemaal vrolijk van
Ben er nog niet aan toegekomen.
Btw, hoe lang hou je die jam goed in de koelkast?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_21043272
Je kan het echt superlang bewaren!!

Ik ga gauw weer eens kiwijam maken, die is zo lekker
Zolang er was is, is er leven.
pi_21043363
Rabarberjam met gember!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 4 augustus 2004 @ 10:31:53 #47
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_21048918
Shmoopy, 4 maanden in de koelkast moet toch wel lukken, misschien wel langer.
En wanneer hij donzig groen begint te worden wegkieperen natuurlijk
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_21050491
quote:
Op woensdag 4 augustus 2004 10:31 schreef BBQ-kip het volgende:
Shmoopy, 4 maanden in de koelkast moet toch wel lukken, misschien wel langer.
En wanneer hij donzig groen begint te worden wegkieperen natuurlijk
Okee, en heb je de verhoudingen ook voor me?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  woensdag 4 augustus 2004 @ 12:37:31 #49
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_21051594
Ik doe meestal gewoon 1 op 1 geleisuiker en vruchten, maar omdat banaan best wel dik is van zichzelf gebruik ik hierbij minder geleisuiker.
En een flinke sproei limoen/citroensap erover, lekker en goed tegen verkleuring.
Ik heb gisteren bij de KonMar 4 stengels Sereh (citroengras) gekocht voor 46 cent dus die gaan er allemaal lekker doorheen, ik gebruik 4 bananen.
Wilde eigenlijk gisteren de jam maken, maar is er niet meer van gekomen.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  woensdag 4 augustus 2004 @ 22:17:58 #50
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_21062291
Iemand nog leuke combi's met bramen? En tips voor bramenjam.
De bramenstruik hier achter geeft meer fruit dan ik op kan eten...

En kan iemand me vertellen hoeveel jam ik overhou van een kilo bramen? (mengverhouding 1:0,75 ongeveer)
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')