quote:
Op maandag 14 juni 2004 00:18 schreef shmoopy het volgende:
[..]
Waaraan herken je de echte dan?
Staat er op, merknaam, Weck
quote:
En wat wordt er bedoeld met cellofaan?
Ik wil nu opeens ook zelf jam gaan maken (en bedankt, he, je zet me weer aan het werk
),
kun je even uitleggen hoe dat zit met die potten, want dat schijnt qua hygiene heel belangrijk te zijn.
Cellofaan--> Huishoud folie
Neem oude majonaise potten of jampotten, potten met een blikken deksel die je er op kan schroeven, (sommige augurkenmerken sluiten niet)
Potten /deksels in de vaatwasser laten lopen, spoelen met cloorwater en daarna afspoelen met afgekookt water.
Nu afdrogen met een schone (!!) theedoek.
Jam koken, potten in een bakje zetten voor het morsen en tot de rand vullen met de kokend hele jam, echt tot de rand, nog net geen kop er op. Met een theedoen beetpakken (ander brand je je klauwen) en deksels er op draaien.
Op de kop wegzetten.
Fruit en Suiker deed men vroeger 1 kilo fruit, 1 kilo suiker (en je doet er wat pectine of gelatine bij om te binden)
Maar dat is erg zoet, als je minder zoet wil, minder suiker gebruiken, (nooit zoetstof gebruiken, de suiker wordt gebruikt om te conserveren)
je kan zo laag gaan tot 1 kilo fruit en 500 gram suiker, maar dan moet je de jam in de koelkast bewaren, ook als ie aangebroken is, en dan nog blijft ie niet onbeperkt goed.