abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 28 mei 2004 @ 02:40:35 #26
71919 wonderer
Hung like a My Little Pony
pi_19463783
't Klinkt misschien stom, maar... de laatste serie van Bassie en Adriaan speelt zich voor een groot gedeelte af aan de westkust, feitelijk bijna hetzelfde als waar jij heengaat alleen in een andere volgorde. Bekijk die serie es, hij is voornamelijk gemaakt om Amerika te laten zien en niet om een schat te zoeken. Prachtige beelden van Yosimeety Park, Las Vegas/Death Valley, Grand Canyon etc. Misschien dat dat nog wat ideeen oplevert
"Pain is my friend. I can trust pain. I can trust pain to make my life utterly miserable."
"My brain is too smart for me."
"We don't need no education." "Yes you do, you just used a double negative."
  vrijdag 28 mei 2004 @ 02:51:00 #27
1239 Singa
Fear me!
pi_19463818
quote:
Op vrijdag 28 mei 2004 02:40 schreef wonderer het volgende:
't Klinkt misschien stom, maar... de laatste serie van Bassie en Adriaan speelt zich voor een groot gedeelte af aan de westkust, feitelijk bijna hetzelfde als waar jij heengaat alleen in een andere volgorde. Bekijk die serie es, hij is voornamelijk gemaakt om Amerika te laten zien en niet om een schat te zoeken. Prachtige beelden van Yosimeety Park, Las Vegas/Death Valley, Grand Canyon etc. Misschien dat dat nog wat ideeen oplevert
Die heb ik gezien
quote:
Op donderdag 27 mei 2004 10:51 schreef liefkleinmeisjuh het volgende:
Mhh ik hoorde op het reisbureau dat je vanaf oktober/november een visum moet hebben om naar de VS te gaan. Maar dit is nog niet zeker... als iemand weet of dit nou echt zo is wil ik t graag ff weten
Ik denk het niet, je moet alleen een paspoort hebben die gelezen kan worden door een machine vanaf 26 oktober: http://www.usembassy.nl/dcnvviwa.htm

nb, op die site staat: "Alle Nederlandse paspoorten uitgegeven sinds 1 januari 1995 zijn machinaal leesbaar"

[ Bericht 4% gewijzigd door Singa op 28-05-2004 03:00:02 ]
  vrijdag 28 mei 2004 @ 11:10:02 #28
34721 BrauN
U HAV EIGHTS LOLZ!!!11!!
pi_19467058
quote:
Op vrijdag 28 mei 2004 02:40 schreef wonderer het volgende:
't Klinkt misschien stom, maar... de laatste serie van Bassie en Adriaan speelt zich voor een groot gedeelte af aan de westkust, feitelijk bijna hetzelfde als waar jij heengaat alleen in een andere volgorde. Bekijk die serie es, hij is voornamelijk gemaakt om Amerika te laten zien en niet om een schat te zoeken. Prachtige beelden van Yosimeety Park, Las Vegas/Death Valley, Grand Canyon etc. Misschien dat dat nog wat ideeen oplevert
Inderdaad

Wij gaan deze zomer ook op vakantie naar California, Nevada en Arizone, dus heb ik voor de gelegenheid maar eens de dvd's van Bassie en Adriaan aangeschaft, beetje in de sfeer komen.
  vrijdag 28 mei 2004 @ 11:53:12 #29
17114 Pistol_Pete
Hard to be a saint in the city
pi_19468298
Damn ik ben jaloers, het ziet er naar uit dat je een hele mooie vakantie gaat maken. Zo te zien heb je al veel tips gekregen. Hou er ook rekening mee dat het in de zomer het erg druk is in de nationale parken en vooral in de weekenden. Probeer de nationale parken dus door de weeks te bezoeken.

Ik raad je aan een national park pass te kopen (https://buy.nationalparks.org/default.asp?ref=nps). Deze pass kost $50,- en is een jaar geldig. Het voordeel ervan is dat je voor dat bedrag alle parken een jaar lang gratis onbeperkt in mag. Dit geldt ook voor de medepassagiers in de auto. Entree voor parken als Yosemite en Grand Canyon kost al snel $20,- (meestal wel een week geldig). Als je al naar meer dan 3 parken gaat is het voordeliger om een national park pass te hebben. Deze pass kun je volgens mij kopen bij de ingang van elk national park. Meer info over de nationale parken (www.nps.gov)

Als je naar Las Vegas gaat, probeer dan daar ook door de weeks heen te gaan (maandag-donderdag). Van vrijdag tot zondag zijn de hotelkamers in Las Vegas erg duur door al de mensen die uit LA, Phoenix, etc komen gokken. Door de weeks kun je makkelijk voor onder de 50 dollar een grote kamer in 1 van de casino's aan the Strip regelen.
[b]Stay Hard, Stay Hungry, Stay Alive[/b]
pi_19470042
Gatver zeg die reisverslagen van Delmar78 zijn ongeloooooffffeeeeellllliiiiijjjjjjjkkkkk nuttig volgens mij !! Plezier om te lezen daarmee is de beginnende rondtrekker in de VS zeker mee gebaat. Proficiat

Ikzelf heb al eens 2d Miami Beach gezeten en daarnaa Cruise op de Caraiben: 1 woord voor de vakantie: Goddelijk

Jaar daarna hebben we een rondreis gedaan langs de Westkust: California,Arizona,Utah,Nevada, al de grote attracties en steden aangedaan(LA,San Diego,Phoenix,Bryce & Grand Canyon,Lake Powell, allerlei National Parks and State Parks, Las Vegas, San Fransisco,Death Vally,Monument Valley, en nog allerlei rare uithoeken van dit gebied) Comfort was ietsje minder maar toch een reis om nooit meer te vergeten, daar heb ik mij meer geamuseerd dan mijne hele leven lang al in Europa, ben dan ook al gefascineerd door de VS sinds ik 8j was, vanaf toen zei ik ieder jaar dat ik naar de VS wilde... Land of my dreams
Enige land waar ik op vakantie wil al de rest zegt mij niets, met uitzondering van Schotland(whiskeyfanaat) en Lapland(voor de natuur en de sfeer dan vooral)

Btw: Delmar78 mocht je ooit eens een reisgezel nodig hebben, je weet me te vinden Zal ik je valiezen dragen gids je mij rond in de plaatsen waar ik nog niet geweest ben
Pain is weakness leaving the brain !
  vrijdag 28 mei 2004 @ 16:45:38 #31
79634 Delmar78
Amersfoort Untouchable
pi_19475990
Okay, voordat ik begin aan mijn verheel over Californië wil ik even kwijt dat ik jullie complimenten bijzonder aardig vind. Ik hoop dat ik jullie kan helpen met wat tips om een geweldige vakantie te hebben.

P4nic, bedankt voor je aanbod, maar ik heb in mijn vriendin een geweldige reisgezel. Mocht ik ooit een reisgezel nodig hebben, dan weet ik je inderdaad te vinden... Tot die tijd kun je me dingen hier op het forum vragen.

Oh ja, behalve van de dingen die ik tot nu toe heb verteld, heb ik ook nog wel wat info over de Niagara Watervallen en Virginia.

Goed, de orde van de dag: Californië en Las Vegas

Wat ik tot nu toe heb gezien, vind ik Californië de mooiste staat van de USA. Dat is wel heel gemakkelijk, want hij is groot, het weer is goed, er is heel veel natuur en de mensen zijn er veel aardiger dan aan de oostkust.
Californië bestaat eigenlijk uit een heel smalle strook kustlijn die op sommige plekken werkelijk adembenemend is (Route 1 langs Big Sur als er geen mist is). Daarnaast in het zuiden een enorme woestijn en in het noorden een uitgestrekte vallei met fruitteelt en een bergketen.
Ikzelf ben er 3 keer geweest en ontdek iedere keer weer nieuwe dingen.

Laat ik in het zuiden beginnen bij San Diego. zonder twijfel is dit de mooiste stad van de USA. Er is strand, zon (door de beschutte ligging is het altijd wat koeler dan in de rest van de staat), oceaan, een geweldige dierentuin, een groot stadspark met musea, een mooi centrum (bijna uniek in dit land), een goed uitgaansleven. Verder is het dichtbij Mexico en allerlei bezienswaardigheden in de woestijn.
Het is de eerste stad die ooit in Californië gesticht is. In 1769 is er een missiepost gesticht door een Mexicaans/Spaanse priester. In de 50 jaar daarna zijn er 21 missieposten gesticht langs de kust tot net boven San Francisco, waarvan een hoop zijn uitgegroeid tot grote steden, zoals San Francisco, Santa Barbara, San Fernando, San Luis Obispo, Santa Clara, Santa Cruz.
De missiepost van San Diego is net als de andere posten een schitterend doel om te gaan bekijken. Ik heb inmiddels al een stuk of 10 missies gezien en ze hebben elk hun eigen charme. Sommigen liggen midden in een stad (San Francisco), andere weer helemaal nergens (La Purisima Concepcion) of op een universiteitscampus (Santa Clara). Enkele zijn klein (Sonoma) en andere weer groot (Santa Barbara). Op http://missions.bgmm.com/ staat een leuk overzicht van de verschillende missies. Als je in Californië bent, zou ik er zeker enkele gaan bezoeken. Ik vond La Purisima Concepcion door zijn ligging de mooiste.

Verder over San Diego. De laatste keer dat ik er was, hadden we al 3 weken erop zitten en hebben we vooral gerelaxed in deze stad. Daarvoor is hij uitstekend geschikt. Wij hebben overnacht in een goed hostel midden in het "oude" gaslamp quarter (http://www.usahostels.com/sandiego/s-index.html). Je stapt de deur uit en staat midden tussen de hippe restaurants en nachtclubs. Het stapleven is hier erg goed. Opmerkelijk is dat hier zelfs terrasjes hebben, wat je weinig ziet in de USA. Persoonlijk favoriet was Dick's Last Resort (http://www.dickslastresort.com/), een stoere tent aan het einde van 5th Avenue die zichzelf "The Shame of the Gaslamp Quarter" noemt. Erg tof. Nadeel is alleen dat door het Republikeins bestuur van deze stad (het enige nadeel van deze stad) de cafés om 1.30u dichtgaan.

Het centrum van deze stad is dus een aantal jaren geleden volledig opgeschoond, zodat je er overdag en 's nachts veilig kunt rondlopen. Er is een groot winkelcentrum, maar verder is er overdag niet zoveel te doen. Wacht maar tot 's avonds. Parkeren is ook wat lastig, zeker nu er op 500m afstand (dichtbij de haven) het nieuwe honkbalstadion van de Padres is gebouwd. Die hebben nog wat parkeerproblemen, dus je eigen auto kwijtraken zal waarschijnlijk nog moeilijker zijn geworden.

Grootste trekpleister van San Diego is natuurlijk de oceaan. Er is een grote baai, Mission Bay, die speciaal is aangelegd voor watersport. Verder net noorden is de rijke plaats La Jolla waar een paar schitterende stranden zijn en ook een strand waar een kolonie zeehonden ligt.
Verder landinwaarts heb je dan de missiepost van San Diego de Alcala en Balboa Park. Dat is een groot stadspark waar allerlei schitterende musea zijn. Aangezien San Diego de thuisbasis was van vliegpionier Charles Lindbergh, is er een goed luchtvaartmuseum. Verder is het park ideaal voor luieren in het weekeinde. Naast het park ligt de wereldberoemde San Diego Zoo die gemakkelijk de mooiste dierentuin is die ik ken. Helaas een beetje prijzig. Een heel stuk verder noordelijk ligt het zusterpark namens "San Diego WIld Animal Park" waar je meer een soort safari hebt. Ook zeer de moeite waard als je hiervan houdt.
Aanrader is om een middagje naar Tijuana in Mexico te gaan. Dit is vreselijk toeristisch en ook nog behoorlijk smerig. Corona's drinken voor $1 en dikke Cubaanse sigaren roken voor $3 is gewoon super. Parkeer je auto op een van de parkeerplaatsen voor de grens (ze zeggen allemaal dat ze het dichtste bij de grens zijn) en wandel dan de grens over (zonder problemen, de rijen staan de andere kant uit). Je ziet meteen het verschil in omgeving en zult aan alle kanten belaagd worden door bedelaars. Tip: probeer niet te tellen hoe vaak je La Cucaracha of La Bamba hoort, waarschijnlijk bestaan er maar 2 liedjes in Mexico. Ondanks het hoge toeristengehalte is dit een uitstapje dat ik elke keer doe als ik in San Diego ben.

De kustlijn tussen San Diego en Los Angeles is geweldig. Hier zijn nog verschillende missieposten en enkele schitterende kuststeden zoals Laguna Beach en het saaie, maar mooie Huntington Beach.
Los Angeles wordt door veel mensen als vreselijk ervaren. Als je weet wat wel en niet leuk is, kun je best een toffe tijd hebben. Zonder auto kom je hier overigens ECHT nergens. De afstanden zijn ongelofelijk. Bussen rijden wel, maar zijn niet echt praktisch.
De stad LA bestaat uit een aantal kleinere steden, waaronder Hollywood, Beverly Hills, Bel Air, Santa Monica, Venice Beach, Long Beach. Ten noorden van Hollywood ligt een heuvelrug (die met het befaamde Hollywood-sign) waarachter de nogal vervelende en vaak bespotte San Fernando valley (The Valley) ligt. Hierin bevinden zich de meeste filmstudio's. In tegenstelling tot wat de meesten geloven is de filmbusiness op 2 studio's na helemaal vertrokken uit Hollywood dat op sommige plekken meer van een achterbuurt weg heeft.
LA heeft geen echt centrum. Er is wel een financial district waar allerlei hoge kantoorgebouwen staan. Hier gaat echter weinig aantrekkingskracht van uit en al zeker niet na sluitingstijd van de kantoren (gevaarlijk!).
Net ten noorden ervan ligt wel het Dodger Stadium. Een honkbalwedstrijd bijwonen hier is echt een must. Kaartjes zijn meestal wel goed te verkrijgen, parkeren is makkelijk. Het stadion ligt in een soort dalletje tussen twee heuvels en heeft daardoor een ideale ligging met schitterend uitzicht over de stad.

Buiten de eigenlijke stad LA ligt Orange County met daar een aantal pretparken. Het bekendste is Disneyland. Als je nog nooit in een Disney-park bent geweest, dan is dit zeker een aanrader. Als je van achtbanen houdt, dan is er een stuk ten noorden van LA nog Six Flags Magic Mountain. De achtbanen daar zijn om van te smullen. Ze hebben er een stuk of 12 en ze zijn allemaal even extreem (tof). Een ander pretpark, in The Valley, is Universal Studios. Dit is wel leuk omdat hier allerlei herkenbare sets uit bekende films als Psycho, ET en Back To The Future (het gemeentehuis van Hill Valley) staan.
Filmsterren zul je waarschijnlijk niet veel zien, ikzelf heb alleen maar Candice Bergen (Murphy Brown) gezien. Mocht je de kansen willen vergroten, ga dan naar Beverly Hills en rijd dan langs hun villa's door een zogenaamde "star map" langs de straat te kopen. Of ga liever naar Rodeo Drive waar de ene dure winkel naast de andere ligt. Niet echt een plek waar ik iets zou gaan kopen, maar het is wel erg mooi.
De heuvels van Hollywood zijn ook heel erg mooi. Hier loopt een weg namens Mulholland Drive doorheen. In sommige bochten heb je een schitterend uitzicht over de stad, vooral 's avonds (na een wedstrijd van de Dodgers bijvoorbeeld). Het stuk tussen Laurel Canyon Drive en Hwy 101 is het mooiste.
Lopen door Hollywood is ook wel leuk, maar het voelt allemaal nogal toeristerig aan. Bovendien zit je zo in een verkeerde buurt met sexshops. Wij hadden op Hollywood Blvd een supergoed hostel, de Student Inn (http://www.studentinn.com). Dat is echter vooral leuk als je een beetje van de hostel-sfeer houdt. De kamers zijn schoon en voor maximaal 4 mensen geschikt. De prijs is belachelijk laag ($12 of soms nog minder) en de eigenaar is een wereldvent. Hij weet alles van de stad (waar je gratis kunt parkeren) en heeft goede kortingskaarten (tot wel 50%) voor pretparken zoals Disneyland en Six Flags.
De stranden van LA zijn niet zo heel erg goed als in San Diego, maar een uitstapje naar Venice Beach (mooie muurschilderingen en vrouwen/mannen) of Santa Monica is altijd wel leuk. Wij hebben in Santa Monica in een hoog hotel (naam weet ik niet meer) 's middags het happy hour meegemaakt. Dan drink je voor $3 een halve liter cocktail en krijg je ook nog gratis eten!!!
Het strand van Malibu, waar Baywatch zogenaamd opgenomen zou zijn, valt heel erg tegen. Wacht tot Santa Barbara, want daar is het veel mooier.
De kustlijn tot aan San Luis Obispo (ongeveer halverwege tussen LA en San Francisco) is heel erg zonnig en warm, daarboven wordt het rostachtiger en frisser. In San Francisco kun je echt niet meer zwemmen en zul je vaak een trui moeten dragen, ook in de zomer!
Santa Barbara is een leuk plaatsje, maar wat saai. Behalve een mooie missiepost en een leuk strand is hier niet zo heel erg veel te doen. Verderop zijn nog een paar missieposten, de beste is La Purisima Concepcion in Lompoc. Zoals gezegd, een aanrader. De kustlijn tot aan San Luis Obispo is erg mooi, maar hier kun je gewoon in je auto blijven zitten.
San Luis Obispo is een aardig stadje om de nacht door te brengen, want als je uit het zuiden komt is dit de ideale plek om te stoppen voordat je de route 1 langs Big Sur (mooiste kustlijn die ik ken) gaat rijden. Helaas willen hier de weekeindes in de zomer nogal druk worden. Dus reserveer bijtijds, want wij hebben hier een belachelijke $135 betaald voor een mini-motelkamer en dat na 1 uur rondbellen! In deze stad is een leuke missiepost en een goed Mexicaans restaurant, maar verder niet echt heel veel soeps.
Het stuk autoweg (rte 1) tussen San Luis Obispo en Monterey is adembenemend mooi. Hier moet je echt een tijd voor uittrekken. Helaas wil er in de zomer wel eens mist zijn (zoals ik de eerste keer heb meegemaakt), waardoor je dus helemaal niets ziet. Ik ga hier niet veel over vertellen, behalve dat je het gewoon moet zien.
Er zijn wel nog wat zaken die ik kwijt wil: als eerste is er bij San Simeon Hearst Castle. Een groot huis dat door een rijke krantenmagnaat hier is gebouwd. Het is het duurste huis ter wereld en kan bezichtigd worden. Dat zou ik ook zeker doen, helaas ben ik er nog nooit geweest (ik kwam altijd op verkeerde tijden).
Dan is er nog het Julia Pfeifer Burns State Park. Gewoon even uit de auto stappen hier en naar de kust lopen (onder de weg door). Je ziet dan een idyllisch tafereel: een waterval die op een rustig strandje uitkomt. Heel erg mooi.
De eerste stad na de Big Sur is Monterey en een dorpje Carmel (waar de "hoofdmissie" van de missieposten uit 1771 staat). Een mooie autoroute is de befaamde 17 Mile Drive waar je tegen betaling een schitterend rondje rondom de bekende golf course Pebble Beach kunt maken. De stranden en uitzichten zijn hier ook geweldig. Helaas wil hier heel vaak mist zijn.
Monterey zelf is ook wel aardig. Er is een toeristische pier, maar de topper is het aquarium. In een oud fabrieksgebouw is een van de betere aquaria ter wereld gevestigd. Ik ben er twee keer geweest, maar het blijft super.
Ook hier is het niet altijd even makkelijk om een kamer te vinden. Er is namelijk geen hostel.
Verder naar het noorden heb je nog Santa Cruz waar je goed kunt surfen. Er is ook -jaja- een missiepost en een heel grappige achtbaan. Deze is gebouwd rond 1925 en kan zich makkelijk meten met moderne achtbanen.
Het stukje tussen Monterey en San Francisco heeft wel een paar plekken die mooi zijn om te zien, maar niet echt iets wat ik nu kwijt zou willen.

Ik merk dat ik nog veel meer zou kunnen vertellen. Dat doe ik dan wel dit weekeinde of anders volgende week. Dus San Francisco, de woestijn, bergen en Las Vegas houden jullie tegoed.

Stephan
The heat of the meat equals the angle of the dangle if the mass of the ass remains constant.
pi_19479909
haha, ronduit schitterend, ik herken veel zaken die ik ook gezien heb(missieposten,de steden,de kleinere stadjes,de stranden enzo)
Die 17 Mile Drive; dit is ook daar waar het zeer duur wonen is ? Ja daar is het idd een zeer mooie omgeving en onderhouden.
Pain is weakness leaving the brain !
  maandag 31 mei 2004 @ 04:19:13 #33
1239 Singa
Fear me!
pi_19528686
Prachtig!
pi_19580864
@Delmar78: Bedankt voor al deze tips. In Augustus ben ik 5 weken in California, Arizona, Utah en Nevada en jouw tips zijn super bruikbaar! Na Australië ben ik benieuwd hoe dit zal zijn.
pi_19586292
quote:
Op woensdag 2 juni 2004 09:25 schreef ZFLaSH het volgende:
@Delmar78: Bedankt voor al deze tips. In Augustus ben ik 5 weken in California, Arizona, Utah en Nevada en jouw tips zijn super bruikbaar! Na Australië ben ik benieuwd hoe dit zal zijn.
Fun zul je zeker en vast hebben ! Moet al zwaar mislopen mocht dit niet het geval zijn.
Pain is weakness leaving the brain !
pi_19588632
Oh vast wel. Alleen door al veel te lezen over ervaringen van anderen krijg je toch wel een indruk wat je wel en niet moet gaan zien en waar je voor moet opletten. Aan de andere kant is iedereen zijn ervaring anders dus daar moet je wel een beetje voor oppassen.
pi_19594658
Everyone has fun in the USA zeker als toerist
Hint: als je gaat met vrienden, en je spreekt nederlands laat dit dan vooral horen aan de meiden, komen die zo naar je toe en vragen welke taal je spreekt, zo raak je makkelijk aan de praat,vertel beetje over nederland(land of the coffeeshops) en je kunt hen echt verbazen en scharel je makkelijk een leuke meid op
Zelf gemaakt,verschoot dat het zo makkelijk ging.
Pain is weakness leaving the brain !
pi_19606469
quote:
Op woensdag 2 juni 2004 18:41 schreef P4nic het volgende:
Everyone has fun in the USA zeker als toerist
Hint: als je gaat met vrienden, en je spreekt nederlands laat dit dan vooral horen aan de meiden, komen die zo naar je toe en vragen welke taal je spreekt, zo raak je makkelijk aan de praat,vertel beetje over nederland(land of the coffeeshops) en je kunt hen echt verbazen en scharel je makkelijk een leuke meid op
Zelf gemaakt,verschoot dat het zo makkelijk ging.
Nederlanders doen het goed in de VS ja, vooral het Red light district. Daar ben ik destijds zeker 5 keer naar gevraafd.
Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am, stuck in the middle with you.
What a day for a daydream.
pi_19606665
quote:
Op woensdag 2 juni 2004 18:41 schreef P4nic het volgende:
Everyone has fun in the USA zeker als toerist
Hint: als je gaat met vrienden, en je spreekt nederlands laat dit dan vooral horen aan de meiden, komen die zo naar je toe en vragen welke taal je spreekt, zo raak je makkelijk aan de praat,vertel beetje over nederland(land of the coffeeshops) en je kunt hen echt verbazen en scharel je makkelijk een leuke meid op
Zelf gemaakt,verschoot dat het zo makkelijk ging.
Met een brak Nederlands accent Engels spreken moet dat toch ook wel werken, alleen vragen ze je dan altijd eerst of je uit Duitsland komt... En als je dan uitlegt dat je Nederander bent kijken ze je met grote vragende onwetende ogen aan, pas als je Amsterdam, wiet, klompen, molens noemt begint er iets te dagen . Ik vind het verschil tussen Amerikanen en bijvoorbeeld mensen hier in Australie wel apart. Australiers zijn veel internationaler ingesteld en weten bijna elk land in Europa te benoemen, Amerikanen weten nog niet eens al hun eigen staten op te noemen. (Disclaimer: geldt niet voor alle Amerikanen natuurlijk, maar er is wel een significant statistisch verschil)

* Singa heeft er wel super veel zin in om na 5 maanden Australie naar de VS te gaan voor een roadtrip
  donderdag 3 juni 2004 @ 10:02:15 #40
79634 Delmar78
Amersfoort Untouchable
pi_19609331
Voordat ik ga beginnen aan mijn zoveelste deel van mijn neverending story (over San Francisco, woestijn, Las Vegas en Yosemite) nog een paar grappige verhalen uit de USA.

Amerikanen denken bij Nederland inderdaad altijd als eerste aan Amsterdam, wallen en wiet. Er zouden hier geen wetten zijn. Nu kan ik me ook wel voorstellen dat je als Amerikaan niet zoveel weet van een piepklein landje dat mondiaal nou niet bepaald veel voorstelt, maar we zijn echt niet achterlijk hier. Vragen als: "hebben jullie electriciteit?" zijn redelijk normaal.
Daartegenover staat dat Nederlanders ook niet meer van de USA weten dan dat er cowboys wonen, iedereen er dik is en het eten bestaat uit hamburgers.

Als Amerikanen al in Amsterdam zijn geweest, dan hebben ze ook echt niet veel meer gedaan dan de Wallen, coffeeshops en misschien de Keukenhof. Meestal zijn dat de verhalen die je van Amerikanen hoort als je vertelt waar je vandaan komt. Vorig jaar was ik in Key West met mijn vriendin in een ietwat aangeschoten toestand een sex-/souvenirshop binnengelopen. Daar was een verkoper die nog aangeschotener/stoneder was dan ik. Hij was ook in Nederland geweest en vond het geweldig. Ik maakte me op voor weer zo'n verhaal over coffeeshops, maar was enorm verbaasd over wat er kwam. Hij begon namelijk te vertellen hoe schitterend hij het Anne Frankhuis, het Van Gogh museum, Rijksmuseum en het Paleis op de Dam had gevonden! Hij had zelden zo'n mooie verzameling monumenten bij elkaar gezien. Geen woord over coffeeshops...!

@P4nic: Amerikaanse vrouwen zijn inderdaad snel te imponeren met taalkennis. In een bar in New York kwam ik in 2000 een meid tegen met wie ik aan de praat raakte. Zij kwam uit New Orleans en vond zowat alle talen wel sexy, maar volgens haar sloeg Nederlands alles. Ze vroeg me of ik wat Nederlandse woorden wilde zeggen. Dat deed ik, waarna zij allerlei kittige geluiden begon uit te slaan (denk aan A Fish Called Wanda). Het werd een lange avond...
In een andere bar in de buurt van mijn stage-adres (in het onooglijke, maar wel leuke Utica, NY) sprak ook een meid mij aan (ongelofelijk, dat zie ik in Nederland nog niet zo vaak gebeuren). Zij was echter niet zo snugger als die vorige en vroeg me of ik uit Bosnië kwam. Ik had volgens haar zo'n sterk Bosnisch accent...

Als je ongebonden bent, is de USA een heel goede plek om mensen te leren kennen. Nu moet ik er even bij zeggen dat de vrouwen (volgens mij) stukken beter uitzien dan de mannen (volgens mijn vriendin). En er zijn echt nog niet-verbouwde vrouwen, ook in Californië. Ik liep met mijn vrienden over een druk zebrapad in LA, toen een van hen verzuchte: "Er lopen hier op dit zebrapad meer mooie vrouwen dan je op een avond stappen in Nederland tegenkomt."

Happy hunting,
Stephan
The heat of the meat equals the angle of the dangle if the mass of the ass remains constant.
  Moderator donderdag 3 juni 2004 @ 12:41:50 #41
5428 crew  miss_sly
pi_19612963
Delmar78, dank je voor de tips!
En voor je mooie verhalen, je vertelt het leuk, en er zitten erg goede tips tussen. Tegen de tijd dat we vertrekken, ga ik alles netjes uitprinten
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_19618742
hehe, print alles uit en gebruik het als avondlectuur :-)

@Delmar: hehe dit is precies hetzelfde wat ze tegen mij zeiden, 'you have cute accent' heb toen die avond wel de knapste meid van het zwembad versiert, en zonder te lullen ze trok zelfs op britney spears volgens mijn vriend die mee was, enkel jonger en meer natuurlijker.
Enja, je hoeft enkel maar te zorgen dat ze je Nederlands horen, voor de rest komen zij wel naar jouw zoals mieren naar een pot honing
Verlang al tegen wanneer ik terug ga, april volgend jaar, 21ste b-day vieren in NY wohoeeeeeee.
Pain is weakness leaving the brain !
pi_19624612
Weet iemand hoe lang je in bezit van een rijbewijs moet zijn voordat je een auto gaat huren?

Tegen de tijd dat ik erheen ga ben ik 25 maar heb dan wel pas een half jaar mijn rijbewijs.
pi_19624688
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 21:05 schreef OutKast het volgende:
Weet iemand hoe lang je in bezit van een rijbewijs moet zijn voordat je een auto gaat huren?

Tegen de tijd dat ik erheen ga ben ik 25 maar heb dan wel pas een half jaar mijn rijbewijs.
Voor zover ik weet zal dit geen problemen opleveren.... en mochten ze moeilijk doen bij de ene maatschappij kun je nog altijd eens proberen bij anderen. De ene is losser dan de andere.
Pain is weakness leaving the brain !
pi_19636993
quote:
Op woensdag 2 juni 2004 18:41 schreef P4nic het volgende:
Everyone has fun in the USA zeker als toerist
Hint: als je gaat met vrienden, en je spreekt nederlands laat dit dan vooral horen aan de meiden, komen die zo naar je toe en vragen welke taal je spreekt, zo raak je makkelijk aan de praat,vertel beetje over nederland(land of the coffeeshops) en je kunt hen echt verbazen en scharel je makkelijk een leuke meid op
Zelf gemaakt,verschoot dat het zo makkelijk ging.
Zal mijn vriendin leuk vinden.. Denk dat ik een ongelofelijke rotschop krijg als ik daar een meid ga versieren. Ze gaat nl. mee.
  vrijdag 4 juni 2004 @ 16:39:23 #46
79634 Delmar78
Amersfoort Untouchable
pi_19642855
@P4nic. Ik heb in NYC mijn 24e verjaardag gevierd in 2002 en dat was uitermate tof. Ik was er toen in mijn eentje en heb de avond van mijn leven gehad. Ik wilde mijn dagkaart van de metro even "eruit halen" door naar het Staten Island Ferry te gaan. Dat is gratis en heeft een mooi uitzicht. Op de boot raakte ik in gesprek met een aardige Engelsman die wel zin had in een biertje.
Bij de Village Idiot (kijk maar op http://www.nycbp.com voor foto's van de serveersters) zijn we begonnen. Daar heb ik een paar biertjes gedronken, terwijl de bij binnenkomst al heel erg knappe serveerster steeds knapper werd. Ik raakte aan de praat met een Ier die al enige tijd in NYC werkte. Met hem ben ik toen naar een andere bar gegaan, Yogi's (ook op http://www.nycbp.com). Ondertussen even uit de metro om in Central Park in de stromende regen even te gaan wildplassen (openbare toiletten zijn er niet). De serveersters bij Yogi's waren nóg knapper en de bezoekers nog aardiger!
Een stamgast bestelde een whiskey. De serveerster dronk het op, ging op de bar staan en liet het goedje in de mond van de klant vallen. Toen diezelfde klant hoorde dat ik jarig was, bood hij me ook aan om een drankje op dezelfde manier te drinken. Daar zei ik geen nee op. En dus dronk Timmy, de Hongaarse honky-tonk girl, een tequila en spuugde dat in mijn mond. De beste tequila ooit!
Dat was nog niet alles: een andere serveerster vroeg aan mij of zijn een splinter in haar kont had zitten. Ik mocht voelen (!) en inderdaad zat daar iets... Helaas ging ze het op de wc in haar eentje uithalen.
Oef, wat een geweldige avond, maar de dag erna heb ik met een houten kop door de stad gelopen...

Ik kan je nog wel wat adressen geven, als je wilt... Dan kun je echt je verjaardag vieren.

ps.in deze tenten (Village Idiot, Yogi's, Coyote Ugly) voelen vrouwelijke klanten zich ook heel erg thuis. De serveersters zijn wel sexy, maar stralen girl power uit die de vrouwelijke klanten blijkbaar heel erg kunnen waarderen. Het is sexy, maar niet sleazy.
The heat of the meat equals the angle of the dangle if the mass of the ass remains constant.
  vrijdag 4 juni 2004 @ 16:39:56 #47
79634 Delmar78
Amersfoort Untouchable
pi_19642872
De volgende etappe: San Francisco, de woestijn, Las Vegas en nog wat restjes Californië.

San Francisco is simpelweg schitterend. Helaas heeft het wat minpuntjes ten opzichte van San Diego om niet de mooiste stad van de USA te zijn: het is duur en het is verrekte fris. Toeristen herken je hier aan de blauwe lippen en het kippenvel. Een ander (groot) nadeel is dat de meeste budgethotels in of in de buurt van een onfrisse buurt namens Tenderloin liggen. Daar wil ik even mee beginnen. Niet om af te schrikken, maar gewoon om te waarschuwen waar je voor uit moet kijken.
Tijdens mijn eerste bezoek aan deze stad hadden we een motel in Pacific Heights aan Lombard Street. Geen problemen gehad met rare figuren. De tweede keer was ik er echter op een beperkt budget en hadden we als hotel de Adelaide Inn. Als je naar het noorden of oosten ging, was er geen probleem. Naar het zuiden en westen kon je beter niet komen. De eerste avond gingen we even de was doen in een wasserette op ongeveer 20 minuten loopafstand. Op ongeveer 2 blokken van ons hotel zagen we een vermoorde man op straat liggen. Oei, door het hoofd geschoten. Dat was foute boel. Op elke straathoek stonden groepjes mensen te kijken. We zijn als de duvel doorgelopen, want we hadden alledrie het vermoeden dat we niet al te ver van een rokend pistool waren.
Natuurlijk was dit schrikken, maar dit is mijn ENIGE aanvaring met criminaliteit in de USA geweest. Als je een beetje uitkijkt, hoef je er helemaal niet mee te maken te krijgen. Amerikanen zijn zelf ongelofelijke schijterds, zien in iedere kleurling een moordenaar of overvaller (sommigen Amerikanen zijn echt vreselijke racisten) en wapenen zich uit angst dan ook. Angst beheerst het leven van veel Amerikanen: angst voor overvallen, angst voor terrorisme, angst voor uiterlijke onvolkomenheden.
Ik zou nu graag willen toevoegen waar de Tenderloin zich bevindt, maar dat kan niet. De meeste achterbuurten in Amerikaanse steden zijn zo onduidelijk begrensd, dat je er geen erg in hebt totdat je er middenin staat. Dat kan soms binnen 2 of 3 blokken van een chique wijk zijn!
De Tenderloin is zo bijvoorbeeld op slechts enkele passen van het mooie Union Square waar een van de duurste hotels van San Francisco ligt, het Westin-St.Francis.
Laat je dit niet afschrikken om San Francisco te bezoeken. Blijf gewoon alert, vooral 's avonds. Gebruik je goed verstand. Tip voor 's avonds is dan ook om of met een boog de Tenderloin te mijden of een taxi te nemen. Dat laatste hoeft niet zo duur te zijn (ter herinnering: Amsterdam is de duurste stad ter WERELD voor taxi's). Als je de chauffeur wat extra geld geeft, wil hij soms wel eens wat meer gas geven op de top van een heuvel. Resultaat: een sprongetje en landing met vonken (net als in films).

San Francisco is een goed te belopen stad met wel enkele pittige heuvels. Als je moe bent, kun je altijd nog een van de beroemde cable cars gebruiken. De meeste bezienswaardigheden liggen op niet al te veel afstand van het centrum. Een tip is om ergens een reliëfkaart te bemachtigen. In sommige toeristenboekjes staat een soort 3d-kaart waarop ook de heuvels getekend zijn. Dat is errug handig, want op een kaart een straat nog zo recht lijken, in het echt is 17% helling vreselijk steil. Des te beter als je dat kunt omzeilen met zo'n kaartje. Ik had eigenlijk in gedachten gehad om hier stevig te gaan stappen 's avonds, maar omdat we overdag zo hard gestapt hadden, waren we 's avonds meestal te moe om zelfs nog maar één biertje te drinken.
Het is een van de oudste steden aan de westkust. Ze is zo rond 1800 gesticht, als katholieke missiepost, door Mexicaanse monniken. Van deze periode is nog maar weinig terug te vinden, behalve de missiepost "Mission Dolores" zelf. Deze staat in het ietwat vervallen Mission District. Flinke wandeltocht vanuit het centrum, maar best te doen.
Verder bestaat de stad uit allerlei schitterende wijken vol met (neo-)Victoriaanse woonhuizen waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Pacific Heights, Marina, Cow Hollow, Nob Hill en Russian Hill zijn daar enkele voorbeelden van.
De meeste toeristen worden als eerste bevangen door de waterkant met zijn bekende Fisherman's Wharf en Pier 39. Dit zijn echte toeristenplekken, veel is er eigenlijk niet te zien. Er wordt wel nog steeds vis verhandeld op Fisherman's Wharf en een clam chowder (soort mosselsoep) in een kom van sourdough brood (plaatselijke broodspecialiteit) is erg lekker, maar wel prijzig.
Pier 39 bestaat uit voornamelijk winkels en is niet zo interessant. Ernaast liggen enkele boten die je kunt bezichtigen, waaronder een onderzeeboot. Een groep zeeleeuwen heeft besloten om een aantal docks die hier gemaakt waren voor de pleziervaart te gaan gebruiken als onderkomen. Hier kun je deze dieren heel mooi bekijken. Als de mannetjes zin hebben, kun je ze al van ver horen roepen.
Het belangrijkste is hier de boot naar Alcatraz, het beroemde eiland even verderop met de beruchte gevangenis. Het is nu voor een betrekkelijk redelijke prijs te bezichtigen. Je moet dan de boot pakken van de Blue & Gold fleet. Entree voor het eiland (en volgens mij ook een rondleiding) is daarbij inbegrepen. Kijk maar op http://www.blueandgoldfleet.com/ . In de zomer wil deze tocht vaak vol zijn, dus probeer een paar dagen tot een weekje vooraf te reserveren.
De tocht naar het eiland is al schitterend door het geweldige uitzicht op de stad ('s ochtends wel vaak veel mist), maar het eiland en de gevangenis zelf zijn gewoon indrukwekkend. Het is goed geconserveerd, er zijn interessante verhalen te lezen en er hangt een zeer speciale sfeer. Als je wel eens een film hebt gezien hierover, dan is het een echt feest der herkenning. Vooral Escape From Alcatraz met Clint Eastwood is zeer waarheidsgetrouw.
Het Financial District is een beetje oninteressant. Er zijn wat hoge gebouwen, maar weinig actie. De beroemde Transamerica Pyramid (ja, de pyramide dus) is in Nederlandse handen: ik dacht dat het van Amev of Aegon was.
Hiernaast ligt North Beach waar heel veel Italianen wonen. Voor een goede capuccino of een lekker diner moet je hiernaartoe. Een nog veel leukere wijk (zo niet de leukste van deze stad) is Chinatown. Hier wonen meer dan 150.000 Chinezen op een kluitje in een omgeving die aangeeft dat er weinig aan integratie wordt gedaan. De Chinese ornamenten zien een beetje nep en kitschig uit, maar door het hele straatbeeld waan je je bijna in China (denk ik, want daar ben ik nog nooit geweest). Overal wordt chinees gesproken; straatnaambordjes zijn tweetalig. Er is een plein waar oude chinese mannen zitten te schaken. Op de stoep moet je slalommen tussen de piepkleine chinese vrouwtjes. Kortom, een plek die China uitademt.
Er zijn allerlei winkels waar etenswaren worden uitgestald die niet altijd even bekend ogen, laat staan lekker ruiken. De geur van de gedroogde vis ruik ik nog steeds. Verder kun je hier veel Chinese prullaria kopen, kimono's en is er een keur aan restaurants. Eigenlijk zijn er geen restaurants die er speciaal uitsteken. Ikzelf heb een voorkeur voor the House of Nanking (http://www.inetours.com/Pages/Dining_Archive/House_of_Nanking.html) door de gezellige chaos die er heerst. Het eten is er goedkoop, overvloedig en zonder opsmuk. Je moet echter niet al te zeer op de hygiëne letten, want anders heb je geen honger meer.
Iets te zuiden van Chinatown is Yerba Buena Park, een bescheiden park waar je lekker kunt zitten. Er is hier een mooi kunstmuseum dat opvalt door zijn schitterende architectuur. Hiernaast ligt Union Square, een plein vol met dure winkels, net als de buurt eromheen. Market Street is zowat de hoofdstraat van San Francisco en begrensd het gedeelte waar de toeristen komen. De straat zelf wisselt nogal wat veiligheid betreft (een gedeelte is het midden van Tenderloin), maar overdag kun je overal wel goed lopen. Ten zuiden van Market St is de wijk met de inspirerende naam South of Market (SoMa) die vooral veel hippe galleries en discotheken bevat.
In deze wijk is ook de geniale wasserette met de even geniale naam "Brainwash" (waar we naartoe gingen toen we die vermoorde man op straat zagen liggen). Als je de was moet doen tijdens je vakantie, dan is dit je plaats: "Bar Meets Laundromat". In deze kruising tussen een café en een wasserette voelen mannen én vrouwen zich thuis: de man doet achterin de was en de vrouw nuttigt voren in de bar een biertje terwijl ze naar een optreden luistert. Elke avond is er een ander optreden van heel uiteenlopende artiesten: poëzie, muziek, stand-up comedy. Je mag ook je gitaar meeslepen en zelf het podium op stappen. Er wordt gefluisterd dat de gage een gratis wasje is...

De buitenwijken zijn wat moeilijker begaanbaar zonder auto. Golden Gate Park is de achtertuin van de hele stad. Op zondag mag je hier niet eens komen met de auto. The Castro zit vol met homo's. Zelfs overdag staan hier de leernichten op straat (niets mis mee, erg grappig zelfs). In Haight-Ashbury zijn de jaren '60 nog steeds niet voorbij: overjarige hippies kopen hier nog steeds hun wiet en ondergaan op straat hun LSD-flashbacks. Hier in de buurt is ook de befaamde Steiner Street: een rijtje Victoriaanse met een mooi uitzicht op de binnenstad: http://noehill.com/sf/vics/fulton1198/money_shot_thumb.jpg
Als je van hieruit naar Union Street loopt, kom je langs allerlei hippe boutiques en coffeehouses waar je heel goed naar de voorbijgangers kunt kijken. Het stukje Lombard Street (15 min lopen) tussen Hyde en Columbus is misschien wel een van de meest gefotografeerde plekjes van deze stad. http://www.prosoft.force9(...)treet%201024x768.jpg
Een keertje met de auto hier naar beneden gaan is een must. Geen enkele weldenkende San Franciscaan echter zal deze straat zelf gebruiken. Ach, je bent toerist, dus dan is het ook niet zo erg om dat te laten zien.
Als je toch in de auto zit: volgens kenners (helaas nooit zelf gedaan) is de 49-mile drive door deze stad erg mooi. Hij is te herkennen aan de borden met een meeuw. http://www.mapwest.com/car_motorcycle/htdocs/49mile.html
Volgens velen hebben de San Francisco Giants het mooiste honkbalstadion (http://espn.go.com/page2/s/ballparks/pacbell.html). Het ligt dichtbij het centrum aan het water. Ook al spelen ze dit jaar ronduit slecht, het is wel de kans om een van de beste (zo niet dé beste) actieve spelers te zien: Barry Bonds. Een potje honkbal is een geweldige manier om een verloren avondje door te brengen.

De omgeving van San Francisco is wel aardig, het is zeker een verademing om groen te zien na alle verdorde gras dat je in het zuiden van Californië vindt. Napa Valley is een leuk uitstapje ten noorden van de stad op ongeveer 1 uur rijden. Het is een vallei met de meest uitgebreide wijnbouwstreek van de USA. Zowat om de paar honderd meter is een ander wijnhuis waar je voor een dollar of 5 een paar wijnen kunt proeven. Het wijnglas mag je vaak houden. Afhankelijk van wat je bedoelingen zijn, betekent dat ofwel zeer lekkere wijnen proeven (kwaliteit is goed tot uitstekend) ofwel goedkoop zat worden. In het laatste geval moet je wel even afspreken wie de Bob is ("designated driver"). Die persoon kan dan op de meeste plaatsen een gratis alcoholvrij drankje krijgen.
De meeste mensen gaan naar de beroemde Robert Mondavi. Dat kan ik niet echt aanraden, tenzij je bereid bent om een poot uitgedraaid te krijgen en om tussen horden toeristen een wijntje te moeten drinken. Aanraders zijn Stag's Leap en Niebaum-Coppola. De eigenaar van de laatste wijngaard is Francis Ford Coppola (regisseur van oa The Godfather). Die is daar niet zo vaak te zien, maar we hebben ooit geluk gehad dat we hem even konden spreken.

Ter hoogte van San Francisco, maar dan een paar uur naar het oosten, ligt Lake Tahoe. Dat is een kristalhelder meer op de grens tussen Californië en Nevada (de staat waar Las Vegas in ligt). Als je niet komt om te gokken (zoals de meeste Amerikanen), dan kun je hier goed watersport dan wel wintersport beoefenen. Een van de grappigste hostels de USA ligt hier in Tahoe: Doug's Mellow Mountain Retreat. Doug zelf is een gehandicapte ex-snowboarder die nu in zijn huis reizigers onderbrengt. Als het druk is, dan kun je hier nog steeds plaats vinden: Doug zegt blijkbaar nooit nee. Overal liggen mensen, tot in de tuin en onder de trap toe. Hij heeft er een bijzonder gezellige tent van gemaakt waar je altijd wel leuke mensen ontmoet.

Verder naar het zuiden ligt het Yosemite National Park. Dit bestaat uit een central valley met de bekendste bezienswaardigheden en enkele honderdduizenden toeristen. De Tioga Pass Road, een bergpas ten noorden, is veel mooier en rustiger. Ikzelf ben hier een paar keer geweest, maar ben er slechts elke keer vluchtig doorheen gereden. Een vriend is hier echt gaan wandelen. Dan zie je pas echt de ruwe natuur. Dat is dus iets voor de volgende keer...
Als je van west naar oost over de Tioga Pass Road rijdt en het park uitkomt, rijd je tegen het maanlandschap van Mono Lake aan. Dat is een zoutwatermeer dat jaren geleden is gebruikt als watervoorziening voor LA. Door het dalen van de waterspiegel, zijn er heel bizarre tufsteenformaties (afzettingen van het zouwater) boven water gekomen. Aan de zuidelijke rand van dit meer kun je dichtbij deze zogenaamde tufa's komen (http://www.biphotoclub.org/images/Galleries/Members/DeVange-Tufa%20Mono%20Lake.jpg). Het zout in het water trekt ongelofelijke zwermen vliegen aan, dus schrik niet als je naar het water loopt: het ziet er letterlijk zwart van de vliegjes.

Mono Lake is zo'n beetje het begin van de woestijn (of het einde ervan). Als je verder naar het zuiden gaat, kom je terecht in een van de meest onherbergzame plekken op aarde: Death Valley. Voor de echte experience hier, moet je midden in de zomer gaan. Airco in de auto uit en raampje open. Dat voelt aan alsof je voor een straalkachel zit. Temperaturen tot wel 55 graden ("in de schaduw") zijn hier vrij gewoon. Het asfalt smelt bijna onder je voeten weg. Vocht verdampt zo snel dat je niet eens kunt zweten. Water meenemen, dus.
Ondanks het vele "niets" is dit een bijzonder interessante plek, vooral omdat het hier zo onherbergzaam is. Dit is de meedogenloze woestijn. Er zijn echter toch enkele dorpjes met de heerlijke namen Stovepipe Wells en Furnace Creek. Hier kun je overnachten.
Bij Stovepipe Wells liggen enkele zandduinen. In het meest noordelijke gedeelte is er een grote krater, de Ubehebe Crater, een bizar kasteel (Scotty's Castle) en de mysterieuze racetrack. Dit is een zoutvlakte waarop allerlei stenen met een spoor erachter liggen. Niemand weet echter hoe die stenen bewogen kunnen hebben, want er zijn geen andere tekenen te zien. Heel spooky. Hier kun je echter alleen met een 4x4 auto komen.
Rondom Furnace Creek is er het schitterende uitzichtpunt Zabriskie Point (http://www.jgk.org/pictures/zabriskie-point.html) en het laagste punt op het westelijk halfrond: Badwater (http://www.lcss.net/deathvalley/photos/Badwater%201.jpg). Gek genoeg is hier een plasje water waarin zelfs nog een beschermde slak in voorkomt.
Tip is om dit park te bekijken rond zonsopgang of zonsondergang. De kleuren zijn dan schitterend en de temperaturen zijn dan niet zo extreem.

Voordat je helemaal gek wordt van de hitte, kun je snel de afslag naar Las Vegas nemen. Vanuit Death Valley kun je er in ongeveer 3 uur zijn. Voordeel is dat de wegen hier allemaal kaarsrecht zijn en er nooit iemand komt. Scheuren, dus.
Het maakt niet uit vanaf welke kant je Las Vegas binnenkomt rijden, je moet eigenlijk bijna altijd over een bergkam. In de vallei voor je ligt dan die schitterende, gekke stad. Het eerste wat je aan jezelf vraagt is waarom deze stad in godsnaam hier moet liggen. Er is helemaal niets in de verre omtrek en het is ook nog verrekte warm.
's Avonds door de stad rijden is een belevenis an sich. Door alle lichtjes, reclameborden en ook door de hitte, raak je heel snel gedesoriënteerd. Ik vind het een heerlijke stad door alle kitsch en poespas. Het mooie is dat alles hier zo goedkoop is (nou ja, naar verhouding). Voor weinig geld heb je een decadente kamer met marmeren badkamer en spiegels rondom je bed in een protserig hotel. Je huurt een limousine en rijdt van casino naar casino om overal voor $1 een cocktail te drinken of voor $5 een onbeperkt buffet te eten.
Natuurlijk draait het voornamelijk om gokken, en dat is ook de reden dat ze het zo goedkoop kunnen maken, maar hier is er behalve gokken nog een patserige wereld om de casino's heen. De maffia is nu al een aantal jaren weg uit Las Vegas en grote bedrijven hebben de voormalige maffiacasino's vervangen voor gigantische hotel-casino's waar er iets voor elk gezinslid te halen is. De laatste paar jaren is er echter ook daar weer een kentering in ontstaan: er komen steeds meer dure hotels met vaak de meest belachelijke architectonische ideetjes.
Langs de beroemde Strip (eigenlijk buiten de stadsgrenzen van de stad Las Vegas) liggen de meeste en bekendste hotels die allemaal een eigen thema hebben: MGM Grand, Tropicana, Bellagio, Paris, Venetian, Mirage, Treasure Island, Excalibur, Barbary Coast, Luxor. En dan ben ik er nog een heel stel vergeten. Overal kun je wel voor weinig geld overnachten en eten. Ikzelf heb geslapen in Tropicana, Sahara en Excalibur (gigantisch) die allemaal okay waren. Eten kun je heel goed bij het Round Table Buffet in Excalibur waar je onbeperkt allerlei lekkernijen kunt eten en drinken.
De thema's van de hotels kun je niet alleen terugvinden in de architectuur, maar ook in het eten, de kamers, de bediening, de shows. Laat je gewoon maar verrassen door alles wat er te zien is. Als ik dat namelijk allemaal moet opschrijven, ben ik nog dagen bezig. Er is gewoonweg te veel om op te noemen. Je zintuigen kunnen dan snel wat overspannen worden.
Overal zijn speelautomaten te vinden. Als je naar je kamer wilt, moet je altijd wel langs eentje lopen. Op deze manier willen ze je verleiden om ook te gaan spelen. Inderdaad, sommige bejaarde vrouwtjes zie je dag en nacht spelen, soms wel aan 5 automaten tegelijk. Ikzelf heb ook gespeeld, blackjack. Dat is een simpel spel om mee te beginnen. Er is snel wat mee te verdienen. Wij begonnen om 4.30u 's nachts te spelen en omdat wij als enigen aan de tafel stonden, wilde de croupier ons wel wat helpen. Als je helemaal niets van de spellen weet, kun je een gratis clinic krijgen.
Het nachtleven is, behalve gokken, ook erg goed. Er zijn heel wat verschillende nachtclubs dan wel discotheken te vinden. Ik vond Cleopatra's Barge in Caesar's Palace erg goed. Dat is een boot die drijft (!) in een kunstmeertje (!). Drinken is er goedkoop en de muziek is hard.
Mocht je veel geld gewonnen hebben, dan kun je dat meteen uitgeven om naar een show te gaan kijken. Verlopen sterren als Dusty Springfield, Tom Jones of Barbra Streisand treden hier op voor pittige entreeprijzen vanaf $60. Of je gaat naar een van de dure winkels die in veel hotels te vinden zijn. Daar koop je dan een mooi collier van Cartier of een Rolex.
Verder zijn er heel wat gratis attracties (naast gratis parkeerplaatsen), zoals een zeerovershow bij Treasure Island of een vulkaanuitbarsting bij Tropicana. Ten noorden van de strip, in het centrum van Las Vegas zelf is een straat (Fremont St, dacht ik) die nu helemaal overdekt is met duizenden lampjes. 's Avonds zijn er dan lichtshows die je gratis kunt bekijken.
Zoals gezegd: Las Vegas is een stad die je moet ondergaan. Er zijn zoveel dingen te zien en te beleven, dat kan ik onmogelijk allemaal beschrijven. Duik gewoon het nachtleven in en proef de gekte en de schoonheid.

In zuidelijk Californië groeit een boom die zo speciaal is dat U2 er zelfs nog eens een album naar heeft vernoemd: The Joshua Tree (http://batalion.ucsd.edu/images/dzagorod/pcd/pcd0786/joshua-tree-1.3.html). Deze bomen deden de eerste kolonisten denken aan Jozua die zijn armen ophief om Jericho te veroveren. Het zijn stugge woestijnbomen die voornamelijk voorkomen in het Joshua Tree National Park. Als je vanuit Las Vegas terugrijdt naar het zuiden of naar LA, dan is een omweg meer dan de moeite waard. Het is ook goed te doen als dagtocht vanuit LA. Waar Death Valley vooral de eenzaamheid van de woestijn liet zien, is Joshua Tree meer een park die laat zien dat de woestijn toch leeft. Er groeien best veel planten en cactussen. Het landschap is ook wat afwisselender en wat minder heet dan Death Valley.
Ten zuiden van Joshua Tree NP is het Anza-Borrego Desert State Park, maar dat kan ik niet echt aanraden. Het is bij lange na niet zo mooi als Death Valley of Joshua Tree.

Dat was het wel zo'n beetje wat ik wilde vertellen. Er is nog een hoop meer te zien in Californië en die omgeving. Er is natuurlijk nog veel meer te zien, maar dan is er zo weinig over om te ontdekken...

Stephan
The heat of the meat equals the angle of the dangle if the mass of the ass remains constant.
pi_19644903
Potvolpitjes zeg !!!!! Als ik dit hier allemaal lees, is het net alsof ik terug in de bus zit te luisteren naar onze gids van toen, jij kunt zo als gids gaan fungeren daar voor Nederlandstalige toeristen, no shit !!
Btw: die extra adressen om b-day te vieren zijn altijd welkom, in feite is alles over de VS welkom, ben echt jaloers op al hetgene jij al gezien/gedaan hebt. Ben ook al in de streeks geweest voor 2w maarja een rondreis met een bus, zou het veel liever beleven zoals jij het beleeft.
NY ben ik ook van plan om paar contacten te leggen met leuke mensen en dan samen b-day te vieren, normaal gezien zal ik er ook alleen zijn, want de meeste van mijn leeftijd kunnen zo'n reis niet bekostigen oftewel kunnen ze daar dan niet ten volle profiteren van NY, dus het zal wel moeten.
En die clam chowder (soort mosselsoep) in een kom van sourdough brood (plaatselijke broodspecialiteit), hebben we ook gegeten, zieter idd ranzig uit maar is wel megalekker.
Oh en voor de mensen die de zeeleeuwen willen gaan bekijken, hou er wel rekening mee dat het daar ongelooflijk stinkt
En die taxi's hoef je niet extra te betalen hoor om extra gas te geven, die gaan sowieso zal voluit, we dachten dat we in een of andere achtervolging zaten, en spotgoedkoop !! Die Cable Cars hetzelfde maar zorg wel dat je rap bent, die zijn nogal redelijk haastig en meestal overvol.
Voor ons was SF ook de "raarste" stad, we kwamen nog maar net toe of er zat al een neger te zwaaien naar ik dat ik eens moest gaan, bleef enkel uren voor het hotel staan, heb er mij niet veel van aangetrokken, ook lig je hier het best niet aan de kant van de straat, want die nacht was ook net als in een film, de hele nacht alarm, was eens leuk om te horen.

Ben er zeker van dat je iedere toekomstige USA-ganger verschrikkelijk veel info hebt meegegeven !! en diegene die niet willen gaan toch een beetje het water in de mond gegeven om toch maar eens te proberen

Later wil ik ook zo kunnen vertellen als jij, maar het liefst dan over de hele VS, het midden wil ik ook wel eens rustig bezoeken, is een immens verschil met de kusten naar het schijnt.
Pain is weakness leaving the brain !
  maandag 7 juni 2004 @ 02:53:34 #49
1239 Singa
Fear me!
pi_19696932
Super Stephan, je weet met je verhalen er wel voor te zorgen dat ik er steeds meer zin in heb om te gaan! Nog maar iets meer dan een maand en het is zover .....
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 16:33 schreef P4nic het volgende:
hehe, print alles uit en gebruik het als avondlectuur :-)
Inderdaad
  maandag 7 juni 2004 @ 03:13:55 #50
1239 Singa
Fear me!
pi_19697024
quote:
Op donderdag 3 juni 2004 16:33 schreef P4nic het volgende:
@Delmar: hehe dit is precies hetzelfde wat ze tegen mij zeiden, 'you have cute accent' heb toen die avond wel de knapste meid van het zwembad versiert, en zonder te lullen ze trok zelfs op britney spears volgens mijn vriend die mee was, enkel jonger en meer natuurlijker.
Enja, je hoeft enkel maar te zorgen dat ze je Nederlands horen, voor de rest komen zij wel naar jouw zoals mieren naar een pot honing
Verlang al tegen wanneer ik terug ga, april volgend jaar, 21ste b-day vieren in NY wohoeeeeeee.
Ik doe hier mijn uiterste best om zo goed mogelijk accentloos Engels te spreken, heeft het juist een voordeel om wel een accent te hebben. Dan moet ik maar even snel weer een Nederlandse accent aanleren . Ik heb al een paar keer gehoord dat mensen (met Engels als moedertaal) vinden dat Engels met een Nederlands accent op het "Sean Connery"-accent lijkt.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')