abonnement Unibet Coolblue
pi_17967074
Hoi, welkom bij de FOK!cursus Koken voor beginners.

De bedoeling is om je hier wegwijs te maken in de wondere wereld van het koken, bakken, braden stomen enz.
Hoe en hoelang kook je groenten, aardappelen, rijst,
hoe maak je een gehaktbal of een mooi biefstukje klaar,
alles wat je als beginnende kok wil weten kun je hier vinden, want de wat ervarener Fokkers gaan je daarbij helpen.

Als je hier dus een recept wil plaatsen, bedenk je dan dat het niet te ingewikkeld moet zijn,
het gaat hier min of meer om de basics voor degene die misschien al een eitje kunnen bakken, maar verder nog wegwijs gemaakt moeten worden in de keuken.
Ben je een weekend alleen thuis en moet je voor jezelf zien te koken, of ga je op kamers en heb je geen idee wat je met al die verschillende pannen aanmoet, vraag het hier.

De wat meer geoefende kok kan zijn vragen stellen in dit topic grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2 van onze eigen chef Pietverdriet.

[ Bericht 3% gewijzigd door shmoopy op 25-03-2004 21:16:53 (sticky geopend) ]
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968831
Om te koken heb je om te beginnen pannen nodig.

Aardappelen en groenten gaan in deze pan:


Als je vlees bakt, of een eitje, gebruik je


Vlees kan ook in een braadpan, die ziet er zo uit:


Wokken of roerbakken doen we in:


Sausjes maak je in:


Er zijn nog meer pannen, maar daar kom ik later nog op terug.

Wat heb je nog meer nodig?

Een onmisbaar gereedschap in de keuken is bijv de garde
pollepels
schuimspaan

Ook hier kunnen nog veel meer dingen bij, maar dit geeft alvast een idee.

Dan nog een vergiet (daar heb je geen plaatje voor nodig neem ik aan) en een snijplank,
en je kunt aan de slag.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968861
Game on.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968980
En tijd en zin om te gaan koken. .
  donderdag 25 maart 2004 @ 21:49:13 #5
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_17969879
Pinda rotsjes

Voor 4 personen 250 gram
Kosten: 3.00 euro
Bereidingtijd: 15 min
Moeilijkheid: *

Materialen:
-1 pan
-1 bekken(of een pan die in pan 1 past
-spatel
-scherp mes
-lepels


Ingrediënten:

-water
-chocolade soort naar keuze
-cashew noten zonder zout
-eventueel rozijntjes
-scheutje vieux of een ander gedistilleerde drank

Bereiding:


-chocolade in grove brokken snijden. En in een pan of bekken gooien
-pan op het vuur zetten en flink wat water toevoegen
-noten haken tot ze ongeveer 5 mm groot zijn
-pan of bekken met chocolade op de pan met water zetten
-rustig de chocolade smelten en af en toe roeren tot dat er geen klontjes meer zichtbaar zijn
-chocolade van het vuur afhalen en nootjes toevoegen (rozijntjes)
-met 2 lepels mooie bergjes maken en deze rustig laten afkoelen(kan ik koelkast)

lekker bij een kopje koffie bij het eten of gewoon als snoepje tussen door
  donderdag 25 maart 2004 @ 21:58:11 #6
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_17970113
edit: geen flauwekul, hier, golfbal

[ Bericht 71% gewijzigd door shmoopy op 25-03-2004 22:16:25 ]
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zaterdag 27 maart 2004 @ 13:52:37 #7
87545 miki
Hee!Mijn avatar!
pi_18001572
Nice topic! Beginnersvraag 1:
Hoe weet je hoe hoog je het gas (in mijn geval, de inductie) moet zetten?
I ain't got a signature...am I a criminal now?
I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy
pi_18001866
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 13:52 schreef miki het volgende:
Nice topic! Beginnersvraag 1:
Hoe weet je hoe hoog je het gas (in mijn geval, de inductie) moet zetten?
Dat ligt eraan wat je maakt.
Aardappelen en veel groenten kunnen bijv op de hoogste stand (koken),
bij vlees dat een beetje moet sudderen zet je het op een laag pitje, zoiets.
Had je iets specifieks in gedachten wat je wilde maken?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 27 maart 2004 @ 16:13:22 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18003506
Verse Spinazie
Spinazie wassen en eventueel onkruid er tussen uit halen, Goed uit laten lekken.
In grote pan aan de kook brengen zonder er water bij te doen, er kleeft nog genoeg aan de bladeren.
Je kan er van alles aan toevoegen, maar dat is eigenlijk niet nodig, smaak van zichzelf al lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18007591
Broccoli:



Ik houd ongeveer 1 zo'n (klein) struikje per persoon aan.
Broccoli bestaat uit een stronk die weer bestaat uit verschillende kleine stronkjes.
Die stronkjes maak je met een mesje los van de grote, zodat je zoietsals dit krijgt:


Spoel het even af onder de kraan, en zet het dan met een beetje water op hoog vuur.
Zodra het water kookt doe je er evt wat zout bij en laat je het nog 5 a 10 minuutjes koken.
Niet te lang, want broccoli moet nog wel een beetje een bite hebben.
Prik om het te testen met je vork in 1 van de stronkjes, als dat redelijk makkelijk gaat zijn ze wel gaar.

Giet het af in een vergiet, terug in de pan of een schaal en doe er evt een klontje boter op, wat nootmuskaat of een kneepje citroen.

Tadaa.

Je kunt broccoli ook stomen, dan blijven de kleur en smaak nog beter in tact.
Voor zo'n stoomcursus kijk ik de medeFokkers even lief aan, want daar heb ik weinig ervaring mee.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18010741
Handig topic

(FYI: Ik heb autsime, dit is later wel handig voor me..)
pi_18018409
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 20:14 schreef shmoopy het volgende:
Broccoli:


Je kunt broccoli ook stomen, dan blijven de kleur en smaak nog beter in tact.
Voor zo'n stoomcursus kijk ik de medeFokkers even lief aan, want daar heb ik weinig ervaring mee.
Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
pi_18018704
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 22:04 schreef DigiJasper het volgende:
Handig topic

(FYI: Ik heb autsime, dit is later wel handig voor me..)
Pssst, deze Koken is moeilijk door autisme (tips?) is echt heel goed
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  † In Memoriam † zondag 28 maart 2004 @ 14:53:23 #14
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_18021125
Goed topic, shmoopy!
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_18021225
quote:
Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:

[..]

Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
Wat ik altijd doe is de stronken los snijden, die eerst een tijdje (paar minuten) stevig laten koken en dan de laatste minuut de roosjes van de broccolie er boven op. Dus niet in het water maar op de stronken. Het voordeel is dat het kookwater verzadigd raakt met allerlei zut uit de stronken en dus minder smaak uit de roosjes haalt. Het is eigenlijk een soort stomen maar dan zonder dat je allerlei technologisch geavanceerde hulpmiddelen nodig hebt.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_18042457




Deze zijn ook heel erg handig!!! Wat moet je anders met je snijplank??
pi_18042902
Sperciebonen



Ongeveer 2 ons per persoon (goenten zijn goed voor je )
Bovenaan de spercieboon zie je meestal nog een takje waar ie vast heeft gezeten aan de plant.
Snij met een aardappelmesje netjes een stukje van de bovenkant en ook de onderkant af, als je een beetje handig bent pak je een paar bonen tegelijk.
Vervolgens knak je (met de hand) de specieboon doormidden.

Was de sperciebonen en zet ze in een pan met water op hoog vuur en breng ze aan de kook.
Kook ze een kwartier tot 20 minuten, evt zout toevoegen, en prik er met een vork in om te zien of ze gaar zijn.
Beetgaar is het lekkerst, te slap is yuk.

Giet de sperciebonen af en doe er evt een klontje boter op met wat nootmuskaat, de boter even laten smelten, rondhusselen en ze zijn klaar.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18043120
Tadaaa, de bloemkool:



Let er bij het kopen van een bloemkool op dat ie er mooi wit uitziet, zonder zachte of donkere plekjes.
Bij de bloemkool zitten de stugge bladeren er nog aan, trek die dus eerst weg.
Dan snijd je een stuk van de stronk af zodat het makkelijker wordt de roosjes er af te snijden, ongeveer zoals dat bij broccoli gaat.

Was de roosjes (ja, nu heten ze opeens roosjes) en zet ze met water op hoog vuur, met evt wat zout.

Ook bloemkool niet te lang laten koken, afhankelijk van de hoeveelheid en de pan ongeveer een kwartiertje, en dan nog eens met je vork prikken tot je er makkelijk doorheen komt (prik in het stronkje) maar niet dat het tot moes gekookt is.

Afgieten, wederom evt een klontje boter maar zeker nootmuskaat, en je bloemkool is klaar.
Je kunt er het welbekende sausje bij maken, maar ik vind dat niet lekker en weet ook niet hoe je dat klaarmaakt.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18045065
Nou shmoopy..

Ik was eigenlijk op zoek naar een standaard maniertje om vis (kabeljauw) ofzo LEKKER klaar te maken met niet teveel bombarie er omheen.
En jij als kookprinses :p hebt vast wel een tip?
I see your lipz moving..... but all I hear is blablabla.....
  maandag 29 maart 2004 @ 18:15:41 #20
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18045172
quote:
Op maandag 29 maart 2004 16:53 schreef shmoopy het volgende:

Je kunt er het welbekende sausje bij maken, maar ik vind dat niet lekker en weet ook niet hoe je dat klaarmaakt.
Gewoon uit een pakje
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
pi_18045230
De kabeljauw verpakken in alu-folie. Evt voor het inpakken wat viskruiden erbij strooien. Dan het pakketje in de voorverwarmde oven.

[ Bericht 0% gewijzigd door Oceanonix op 29-03-2004 18:42:37 ]
pi_18045275
als dit topic over groenten blijft gaan ben ik bang dat er niet veel animo voor is. Gooi er eens wat vlees en pasta's door.
Er
is
nochtans
H O O P
pi_18046218
quote:
Op maandag 29 maart 2004 18:19 schreef n00fer het volgende:
als dit topic over groenten blijft gaan ben ik bang dat er niet veel animo voor is. Gooi er eens wat vlees en pasta's door.
Saté: Koop voor 32 eurocent een pakje bij de Lidl en verwarm dat tien minuten in heet doch niet kokend water.

Spaghetti:
Snij groenten fijn. Prei, tomaat, ui, champignons, knoflook, paprika en een pepertje (of koop het bij de appie voorgesneden, dan hoef je alleen nog het pepertje en de knoflook toe te voegen. Rul een zooi gehakt (oftewel, braad het terwijl je het met een spatel klein hakt). Pleur dan de groenten er bij, wacht even en gooi er dan een zooi water* en de inhoud van het kruidenmix zakje bij. Oh, vergeet niet ondertussen de pasta in ruim kokend water te verwarmen.

Chilli con carne: Zie spaghetti maar dan zonder de paste maar met bruine bonen** en een ander zakje kruidenmix. Kook er eventueel wat rijst bij.

* De exacte hoeveelheid water staat aangegeven op het pakje kruidenmix.
** De bonen laat je even uitlekken en pleur je dan bij de gehakt-groentenbrei.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_18047222
het oerhollandse sausje voor over de bloemkool maak je door als je de bloemkool gekookt de nog warme pan te pakken daar een lepel of 2 maizena in te scheppen en een scheut melk toevoegen deze weer op het vuur zetten en goed met een garde roeren. als de melk begint te koken wordt de saus dikker en is hij klaar(als hij te dik is meer melk en als hij te dun is meer maizena) over de bloemkool met de saus en wat nootmuskaat. overheerlijke bloemkool met een sausje.

de kabeljauw even door de bloem halen en met wat zout en peper kruiden, dan kan deze in de koekepan klaar gebakken worden. als de vis mooi bruin is een blikje gepelde tomaten toevegen en wat knoflook. dit een 10 a 15 minuten laten pruttelen en klaar is de vis. simpel toch?
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
pi_18047880
quote:
Op maandag 29 maart 2004 18:15 schreef Posdnous het volgende:

[..]

Gewoon uit een pakje
* shmoopy kookt niet uit pakjes.

Kabeljauw kun je in wat alufolie doen, wat peper en zout, dille en een beetje boter, evt een paar schijfjes citroen, mooi dicht pakketje van maken en dan (mits ontdooit) een minuut of 10 in de over, middelste stand.

Je kunt ook bij kruidenwinkeltjes viskruiden kopen, die kunnen erg lekker zijn, maar als je die te vaak gebruikt blijft je vis altijd hetzelfde smaken en gaat het (mij iig) al snel een beetje tegenstaan.

Veel spannender kan ik het zo snel niet maken, want ik eet het niet zo vaak, en dan alleen op deze manier.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')