Dit overkwam mij dus afgelopen zaterdag. Hoe red je je hier uit? is de volgende vraag die elke echte man (m/v) zich dan stelt.
Het antwoord:
Ingredienten:
500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water
Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."
Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)
Ik ben daar nog steeds voor. Het scheelt een hoop ruimte in de keuken!
Ik maak trouwens zelf altijd brood voor mee naar mijn werk. Ik heb ooit eens een recept via Soezieclub gekregen wat ik echt geweldig vind. Het enige nadeel: hun meel kun je maar op sommige plekken kopen.
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten
Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)
Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
[Dit bericht is gewijzigd door Tedda op 16-02-2004 12:11]
quote:Als je in de buurt van een molen woont, waar ze zelf nog meel malen, ga daar dan heen. Woon helaas zelf ver weg van zo'n ouderwetse molen, maar ze zijn door het hele land te vinden.
Op maandag 16 februari 2004 11:58 schreef Tedda het volgende:
Nog meer ideeen:
Ciabatta & FocacciaIk maak trouwens zelf altijd brood voor mee naar mijn werk. Ik heb ooit eens een recept via Soezieclub gekregen wat ik echt geweldig vind. Het enige nadeel: hun meel kun je maar op sommige plekken kopen.
quote:Klopt, je brood is gaar als het dof, maar hol klinkt. Je kunt je brood nog wat donkerder maken, door 10 minuten voor tijd nog wat water op het brood te gooien!
Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:Ik kom uit Dordrecht waar nog een molen staat (en woon in Den Haag). Maar mijn ouders wonen nog in Dordt en ik kom er regelmatig dus voor mij is aan het meel komen geen probleem
Op maandag 16 februari 2004 14:57 schreef Litman het volgende:[..]
Als je in de buurt van een molen woont, waar ze zelf nog meel malen, ga daar dan heen. Woon helaas zelf ver weg van zo'n ouderwetse molen, maar ze zijn door het hele land te vinden.
Iemand anders al een brood in de oven gebakken?
Ikzelf zet mijn gist altijd in een kopje lauwarm water met een theelepeltje honing. Dat dan weer met het water gewoon verder kneden.
Nog een tip: Als je het brood in de oven zet, gooi dan een kopje water op de bodem van je oven, en doe snel de deur dicht. Dit resulteert in wat stoom en geeft een beter bakresultaat.
Misschien toch wel een goed idee voor volgend weekend, brood bakken.
quote:Klopt, er is niets mooiers dan je deeg op het aanrecht gooien en er op slaan!
Op woensdag 18 februari 2004 20:35 schreef Fixers het volgende:
Je vergeet het leukste van broodbakken: Na de eerste rijs alle lucht er uit slaan. Heerlijk even de agressie afreageren op het deeg (en het is nog nuttig ook).
quote:Wordt je brood wel iets zoeter, hou ik persoonlijk niet zo van.....
Ikzelf zet mijn gist altijd in een kopje lauwarm water met een theelepeltje honing. Dat dan weer met het water gewoon verder kneden.
quote:Beter bakresultaat in welk opzicht? Dat het brood bruiner wordt?
Nog een tip: Als je het brood in de oven zet, gooi dan een kopje water op de bodem van je oven, en doe snel de deur dicht. Dit resulteert in wat stoom en geeft een beter bakresultaat.
quote:Valt echt wel mee hoor!
Op woensdag 18 februari 2004 20:39 schreef Christine het volgende:
Eerder bakte ik ook vaak zelf brood in de oven. Een heerlijke klus waar je echt tijd voor nodig hebt. .
Het maakt ook niet uit of je het deeg nu 1 of 2 uur laat rijzen, dus je bent ook nog tamelijk flexibel qua inplannen!
[Dit bericht is gewijzigd door Litman op 19-02-2004 11:33]
1 pak meel, 6, 25 dl lauw water, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 3 zakjes gist.
dat tot een beslag maken
half uurtje laten rijzen
nogmaals kneden (en evt wat dingen toevoegen), en dan wederom een half uur laten rijzen. en dan een minuut of 50 op 200 graden
zelf doe ik er meestal pesto, olijfolie en italiaanse kruiden doorheen
quote:Ik gebruik dat ook om ciabatta's te maken, maar een minuut of 50? Het is bij mij altijd al na 15-20 minuten klaar.
Op donderdag 19 februari 2004 11:22 schreef Cybart het volgende:
ik gebruik het broodrecept van jamie oliver1 pak meel, 6, 25 dl lauw water, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 3 zakjes gist.
dat tot een beslag maken
half uurtje laten rijzen
nogmaals kneden (en evt wat dingen toevoegen), en dan wederom een half uur laten rijzen. en dan een minuut of 50 op 200 gradenzelf doe ik er meestal pesto, olijfolie en italiaanse kruiden doorheen
quote:Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)
Op donderdag 19 februari 2004 13:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je goed wilt leren brood bakken maak dan een brood met meel, water, gist en zout. Als je dat lukt een lekker brood te bakken hiermee, dan pas met allerlei zooi er door gooien.
Veel mensen die allerlei dingen door het brood gooien doen dat omdat ze daarmee een niet al te goed geslaagd brood camoufleren.
quote:Als je bijhoud wat je doet, en er dan vreselijke resultaten uitkomen, dan leer je echt brood bakken, want je leert wat er gebeurd als je bepaalde dingen doet.
Op donderdag 19 februari 2004 14:16 schreef Fixers het volgende:[..]
Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)
quote:Ik heb een boek waarin staat dat je twee eetlepels moet gebruiken op 1 kilo bloem, dat klopt niet dat moet 2 theelepels zijn. Het is ergens met de vertaling fout gegaan, want in de engelse versie schijnt het wel goed te staan.
Op donderdag 19 februari 2004 14:16 schreef Fixers het volgende:[..]
Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |