abonnement Unibet Coolblue
  maandag 16 februari 2004 @ 11:37:46 #1
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17218095
Ok, iedereen kent wel van die broodbakmachinetypjes die na 49 Euro te hebben uitgegeven bij de Aldi en zonder morsen het geprepareerde meel plus wat chemicaliën in de de machine te hebben gegooid, zichzelf de nederlandse Paul Bocuse wanen.
Als je dan ook nog tegen deze lieden zegt dat een echte man (m/v) zijn/haar brood zelf bakt, van echt meel, in de oven, dan kan het gebeuren dat je op een zaterdagmiddag onder het betweterig oog van deze culinaire geniëen moet laten zien dat zelf brood maken niet onlosmakelijk verbonden is met een broodbakmachine.

Dit overkwam mij dus afgelopen zaterdag. Hoe red je je hier uit? is de volgende vraag die elke echte man (m/v) zich dan stelt.
Het antwoord:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.

Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."

Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  maandag 16 februari 2004 @ 11:39:43 #2
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_17218154
* Klonk gaat het uit proberen
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_17218168
Cool!
Goede tip.
Is vast erg lekker zo vers.
Geluk duurt je leven lang.
pi_17218178
jaaa lekker!
* Jelief krijgt zin om te bakken
Heb een broodbakmachine van mijn mams in huis maar dat brood dat ik daar in bak is lang niet zo lekker als gewoon in de oven!
En dan lekker van het verse brood snoepen, beetje boter en eten maar!
Begin maar gewoon, op hoop van zegen.
Begin maar gewoon,hier en nu.
Je kunt niet alles voorzien.
Begin er maar gewoon aan te werken.
  maandag 16 februari 2004 @ 11:41:31 #5
13760 Angelic1
Never a dull moment
pi_17218206
Geef mij maar m'n broodbakmachine! Niets kneden, moeilijk doen. Hoppetee alles in dat ding en 3 uur later klaar. Wit brood, bruin brood, granenbrood, mueslibrood, krentenbrood.. maakt niet uit.
***I have an attitude and I'm not afraid to use it***
Angelic1 since 2001
pi_17218209
Klinkt goed hoor!
Voor in het weekend is het heerlijk, door de week is het qua tijd soms toch wat makkelijker om diezelfde ingredienten even in de broodbakmachine te gooien....
Als ik dan wat bak in de oven, is het meestal eenkruidkoek ofzo
  maandag 16 februari 2004 @ 11:53:36 #7
43790 IJzercookie
De specialiteit uit Vld
pi_17218556
Ja.. zo ging dat in de goede oude tijd...

Ik ben daar nog steeds voor. Het scheelt een hoop ruimte in de keuken!

That's the way the cookie crumbles
pi_17218675
Nog meer ideeen:
Ciabatta & Focaccia

Ik maak trouwens zelf altijd brood voor mee naar mijn werk. Ik heb ooit eens een recept via Soezieclub gekregen wat ik echt geweldig vind. Het enige nadeel: hun meel kun je maar op sommige plekken kopen.

Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.

[Dit bericht is gewijzigd door Tedda op 16-02-2004 12:11]

  maandag 16 februari 2004 @ 11:59:03 #9
83411 edje34
Breda de`` gekste``
pi_17218689
Lekker hoor verse broodjes op zondag
Geeft de leugen je geen vleugels
Raakt de waarheid in de war
Dan zijn de keizers slechts helpers en huilt de oude nar.
(Hans teeuwen)
  maandag 16 februari 2004 @ 14:57:25 #10
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17223543
quote:
Op maandag 16 februari 2004 11:58 schreef Tedda het volgende:
Nog meer ideeen:
Ciabatta & Focaccia

Ik maak trouwens zelf altijd brood voor mee naar mijn werk. Ik heb ooit eens een recept via Soezieclub gekregen wat ik echt geweldig vind. Het enige nadeel: hun meel kun je maar op sommige plekken kopen.


Als je in de buurt van een molen woont, waar ze zelf nog meel malen, ga daar dan heen. Woon helaas zelf ver weg van zo'n ouderwetse molen, maar ze zijn door het hele land te vinden.
quote:
Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
Klopt, je brood is gaar als het dof, maar hol klinkt. Je kunt je brood nog wat donkerder maken, door 10 minuten voor tijd nog wat water op het brood te gooien!
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
pi_17223602
quote:
Op maandag 16 februari 2004 14:57 schreef Litman het volgende:

[..]

Als je in de buurt van een molen woont, waar ze zelf nog meel malen, ga daar dan heen. Woon helaas zelf ver weg van zo'n ouderwetse molen, maar ze zijn door het hele land te vinden.


Ik kom uit Dordrecht waar nog een molen staat (en woon in Den Haag). Maar mijn ouders wonen nog in Dordt en ik kom er regelmatig dus voor mij is aan het meel komen geen probleem
  woensdag 18 februari 2004 @ 17:10:10 #12
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17289103
Geïnspireerd door mijn eerste succesvol gebakken brood uit de oven heb ik gisteren nog een brood gebakken, maar dan in een broodbakblik en ipv 500 gram tarwemeel, heb ik deze keer 250 gram bloem en 250 gram tarwemeel genomen. Je krijgt dan een iets lichter (zowel qua structuur als look) brood. Smaakte prima vanmorgen!

Iemand anders al een brood in de oven gebakken?

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
pi_17294831
Je vergeet het leukste van broodbakken: Na de eerste rijs alle lucht er uit slaan. Heerlijk even de agressie afreageren op het deeg (en het is nog nuttig ook).

Ikzelf zet mijn gist altijd in een kopje lauwarm water met een theelepeltje honing. Dat dan weer met het water gewoon verder kneden.

Nog een tip: Als je het brood in de oven zet, gooi dan een kopje water op de bodem van je oven, en doe snel de deur dicht. Dit resulteert in wat stoom en geeft een beter bakresultaat.

  woensdag 18 februari 2004 @ 20:39:04 #14
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_17294945
Eerder bakte ik ook vaak zelf brood in de oven. Een heerlijke klus waar je echt tijd voor nodig hebt. Destijds had ik dat ook, maar nu heb ik eigenlijk alleen de zaterdag om te bakken. Meestal maak ik dan appeltaart of cake oid.

Misschien toch wel een goed idee voor volgend weekend, brood bakken.

  donderdag 19 februari 2004 @ 11:08:45 #15
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17308187
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 20:35 schreef Fixers het volgende:
Je vergeet het leukste van broodbakken: Na de eerste rijs alle lucht er uit slaan. Heerlijk even de agressie afreageren op het deeg (en het is nog nuttig ook).
Klopt, er is niets mooiers dan je deeg op het aanrecht gooien en er op slaan!
quote:
Ikzelf zet mijn gist altijd in een kopje lauwarm water met een theelepeltje honing. Dat dan weer met het water gewoon verder kneden.
Wordt je brood wel iets zoeter, hou ik persoonlijk niet zo van.....
quote:
Nog een tip: Als je het brood in de oven zet, gooi dan een kopje water op de bodem van je oven, en doe snel de deur dicht. Dit resulteert in wat stoom en geeft een beter bakresultaat.
Beter bakresultaat in welk opzicht? Dat het brood bruiner wordt?
"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  donderdag 19 februari 2004 @ 11:14:33 #16
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_17308340
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 20:39 schreef Christine het volgende:
Eerder bakte ik ook vaak zelf brood in de oven. Een heerlijke klus waar je echt tijd voor nodig hebt. .
Valt echt wel mee hoor!
Effectief ben je maximaal +/- 30 minuten bezig: nl. 2 keer 15 minuten deeg kneden. Voor de rest doet het deeg het werk.

Het maakt ook niet uit of je het deeg nu 1 of 2 uur laat rijzen, dus je bent ook nog tamelijk flexibel qua inplannen!

[Dit bericht is gewijzigd door Litman op 19-02-2004 11:33]

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  donderdag 19 februari 2004 @ 11:22:26 #17
20297 Cybart
FRISBEE FUCKER
pi_17308522
ik gebruik het broodrecept van jamie oliver

1 pak meel, 6, 25 dl lauw water, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 3 zakjes gist.
dat tot een beslag maken
half uurtje laten rijzen
nogmaals kneden (en evt wat dingen toevoegen), en dan wederom een half uur laten rijzen. en dan een minuut of 50 op 200 graden

zelf doe ik er meestal pesto, olijfolie en italiaanse kruiden doorheen

pi_17309467
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 11:22 schreef Cybart het volgende:
ik gebruik het broodrecept van jamie oliver

1 pak meel, 6, 25 dl lauw water, 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 3 zakjes gist.
dat tot een beslag maken
half uurtje laten rijzen
nogmaals kneden (en evt wat dingen toevoegen), en dan wederom een half uur laten rijzen. en dan een minuut of 50 op 200 graden

zelf doe ik er meestal pesto, olijfolie en italiaanse kruiden doorheen


Ik gebruik dat ook om ciabatta's te maken, maar een minuut of 50? Het is bij mij altijd al na 15-20 minuten klaar.
pi_17309661
Ik neem altijd zo'n pak broodmix en daar gooi ik dan vanalles doorheen; zaden, stukjes olijf, pesto, stukjes zongedroogde tomaat e.d. hoppa, in de oven. En iedereen denkt dat je ontzettend hebt staan klussen, maar het is een wwerkje van niks en kan haast niet fout gaan!
  donderdag 19 februari 2004 @ 13:09:58 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17311119
Als je goed wilt leren brood bakken maak dan een brood met meel, water, gist en zout. Als je dat lukt een lekker brood te bakken hiermee, dan pas met allerlei zooi er door gooien.
Veel mensen die allerlei dingen door het brood gooien doen dat omdat ze daarmee een niet al te goed geslaagd brood camoufleren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17312890
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 13:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je goed wilt leren brood bakken maak dan een brood met meel, water, gist en zout. Als je dat lukt een lekker brood te bakken hiermee, dan pas met allerlei zooi er door gooien.
Veel mensen die allerlei dingen door het brood gooien doen dat omdat ze daarmee een niet al te goed geslaagd brood camoufleren.
Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)
  donderdag 19 februari 2004 @ 14:22:54 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_17313106
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:16 schreef Fixers het volgende:

[..]

Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)


Als je bijhoud wat je doet, en er dan vreselijke resultaten uitkomen, dan leer je echt brood bakken, want je leert wat er gebeurd als je bepaalde dingen doet.
Als je direct een redelijk resultaat wilt moet je een mix en een broodbak machine gebruiken. Als je wilt leren brood te bakken moet je het helemaal zelf doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_17313240
ik zie die kaffer van een nol ook nog wel eens voorbij komen met zijn warme bakkersoven op yorin shop!
Wie een kuil graaft voor een ander is een arbeider |
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add.. but when there is nothing left to take away
pi_17313327
Zo een broodbakmachine van de aldi is best relax ouders van een vriend van me hebben zo een ding thuis, schijnt best goed te werken
En zo is het ...
pi_17313393
quote:
Op donderdag 19 februari 2004 14:16 schreef Fixers het volgende:

[..]

Ik niet hoor, mijn eerste brood was gewoon niet te vreten. het recept (van Jamie Oliver) schreef 30 gram zout voor (kilo bloem). "30 dat is veels teveel dat zal wel 3 gram moeten zijn." Het was dus wel 30 gram. (een desertlepel toch?)


Ik heb een boek waarin staat dat je twee eetlepels moet gebruiken op 1 kilo bloem, dat klopt niet dat moet 2 theelepels zijn. Het is ergens met de vertaling fout gegaan, want in de engelse versie schijnt het wel goed te staan.
30 gram komt ook overeen met twee eetlepels. Ik weet alleen even niet hoeveel 1 theelepel is, ik dacht 5 gram maar ben niet zeker, dus zou er 10 gram zout in moeten.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')