abonnement Unibet Coolblue
pi_15829323
Een jaar geleden begon de 'Centraal Verzamel en Reparatie Topic' reeks. Een topic dat heel onschuldig begon als een klein lijstje met reparatietips, wat al gauw hét topic werd voor de verzamelaar en retro gamer waar de console defect van is geraakt. In dat jaar is veel gebeurd. Veel gepraat. Nu hebben de twee onderwerpen (verzamelen en repareren) zoveel volgelingen, dat het tijd word voor twee afzonderlijke topics. En ik heet je bij deze welkom in het nieuwe reparatietopic!

Waar gaat het over
Over alle tips en trucs voor het repareren van je console, cartrige, controller en aanverwante zaken. Leuk knutselwerk, creatieve ideëen (schilder je XBOX eens rood) en andere zaken worden ook gewaardeerd. Het zal voornamelijk een retro topic zijn, maar zoals al vermeld, we zijn niet geheel bang voor moderne consoles.

Verboden zaken
Wij hebben het NIET over modchips en ander illegaal materiaal. Ombouwen is een verboden term, dus die gebruiken wij ook niet. Eventuele legale modificaties worden wel besproken, mits voor import doeleinden en NIET om illegale games te spelen. En dus alleen met de oude consoles. Cartridge based mag in principe altijd. CD based hangt er van af. Overleg dat eerst maar met de moderators.

Woord van Waarschuwing

Doe vooral waar je zin in hebt, maar kom niet huilen als het kapot is/gaat. We helpen je graag, maar zodra jij een vrachtwagen over je NES laat rijden, dan is ie redelijk reddeloos verloren. Oftewel, Geen Garantie, Geen Geld Terug.

Woord van Wijsheid

Als je het nou niet kan, doe het dan ook niet. En zeker als je iets bijzonders hebt (Virtua Boy, Vectrex), laat het dan doen door iemand die er écht verstand van heeft. Een NES is vervangbaar. Een VirtuaBoy is DUUR. Een 3d bril voor de Vectrex is nagenoeg onvindbaar. Ook belangrijk is het perspectief behouden. Een NES is geen kostbare reparatie waard. Een Vectrex wel.

Tools of the Trade

  • Volledige set schroevendraaiers - Let op dat je ook vaak 'speciale' schroevendraaiers nodig hebt.
  • Divers tangengereedschap - Fijne puntbektangetjes, pincetten, kniptangen.
  • Spuitbussen met millieuverontreinigende rommel - Contactspray, Contact WL, Freeze Spray, Ultra Keuken ontvetter
  • Alcohol - 80 of 90%, reinigingsmiddel. Niet om te drinken! Verkrijgbaar bij Apotheek
  • Soldeerbout - Fijn soldeerboutje, 15 watt ongeveer. Mooie fijne punt er op, goeie soldeertin (GEEN s39 bak en braadmiddel!)
  • Multimeter - Liever een dure dan een 2 knaken ding.
  • Om de topicstart zo licht mogelijk te houden, verwijs ik je door naar het Reparatie FAQ topic voor alle bruikbare reparatietips. Daar komen alle tips van de afgelopen 7 topics, en alles wat nog komen gaat. Mét handige index.
    Maar die komt over enkele dagen pas. Blader zolang in de oude topics. Je vind in Centraal Verzamel en Reparatie Topic, deel 7 de handige index die ik gemaakt hebt toen.

    pi_15830267
    Ik heb misschien iets knutselbaars... Ik heb voor de kerst een (telefoon)modem adapter gekregen voor de gamecube, je kan hier echter niks mee, omdat er geen spel online kan. Als je een gamecube aansluit op je router kan je via tunnelsoftware wel weer online.

    Kan iemand me helpen met het tweaken van de modem adapter naar een broadband adapter? Misschien gewoon het telefoonkabeltje verknippen en er een rj45 (netwerk) plugje opzetten?

    pi_15830405
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 17:07 schreef Blockout het volgende:
    Ik heb misschien iets knutselbaars... Ik heb voor de kerst een (telefoon)modem adapter gekregen voor de gamecube, je kan hier echter niks mee, omdat er geen spel online kan. Als je een gamecube aansluit op je router kan je via tunnelsoftware wel weer online.

    Kan iemand me helpen met het tweaken van de modem adapter naar een broadband adapter? Misschien gewoon het telefoonkabeltje verknippen en er een rj45 (netwerk) plugje opzetten?


    Nope, de modemadapter is totaal anders dan de broadband adapter.
    pi_15830500
    he knudde... dan heb ik er dus geen kont aan, echt klote om kado's te krijgen zonder bon.
    pi_15832103
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 15:55 schreef Khadgar het volgende:

    [..]

    Volgens mij was het een bekend probleem van de lynx, dat geluid (maar het kan ook de gamegear geweest zijn, ik kan het zo snel niet meer vinden). In ieder geval creatief opgelost! Dikke kans dat het een soort enable lijntje was, en dat heb je nu gewoon omlaag getrokken.


    Ik kon weinig vinden over geluidsproblemen op de Lynx, eigenlijk sowieso heel weinig info. Ik was al blij met de schema's.

    Het weerstandje wat ik heb teogevoegd werkt als pulldown. Als ik naar het schema kijk zie ik dat er normaal geen pulldown weerstanden in die lijntjes zitten. De ingang is een gecombineerde ingang van D2 van de cartridge-databus (cartridge zit niet direkt op de databus van de processor) en de 'Option 2' button. In serie met de 'Option 2' button zit nog een 4K7 weerstand. En dat zit allemaal op de OPT2 ingang van de Suzy chip (de I/O chip).

    Waar ik eigenlijk bang voor ben is dat iemand de cartridge er een keer uit getrokken heeft terwijl het systeem aan stond en dat de ingang van de Suzy chip half kapot is. Het zal wel een open-collector ingang zijn met een ingebouwde pulldown (maar in de vorm van een mosfet natuurlijk, het is allemaal CMOS) en ik denk dat de pulldown mosfet kapot is. De externe pulldown weerstand zorgt er voor dat de open-collector ingang netjes naar 0V wordt getrokken als er niets op staat. Met een 4K7 pulldown weerstand zal er nog genoeg voltage op de ingang komen om een 1 te registreren als dat nodig is.

    Een andere verklaring kan ik niet bedenken.

    [pauze...]

    Hahaha, ik zit te kijken naar het schema en begreep eigenlijk niet waarom de databus van de cartridge eigenlijk apart is van die van de CPU. Blijkt dat de adreslijnen voor de cartridge met tellers worden gegenereerd, dus de adreslijnen zitten ook niet aan die van de CPU. Dus ik kijk op de Mickey chip (de CPU, zeg maar) hoe het enable lijntje heet (die de adrestellers opstart), blijkt die 'motor on' te heten . Dus inderdaad wordt de cartridge als een externe opslag gezien en is het 'uitlezen' van deze opslag in hardware uitgevoerd. Grappig. Jammer dat er daardoor geen extra functies op de cartridge gedaan kunnen worden (zoals b.v. de FX chip in de SNES cartridges), maar ik weet nu wel zeker dat mijn 'oplossing' voor alle cartridges zal werken.

    En inderdaad test ik net even wat er gebeurt als ik de Option 2 knop heel snel loop in te drukken en het geluid restart inderdaad telkens. Dus inderdaad bleef de OPT2 ingang van de Suzy soms als een 0 en soms als een 1 gelezen te worden. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat iemand de cartridge heeft lopen te verwisselen met de spanning aan en dat dat iets kapot heeft gemaakt in de Suzy. Ach, whatever, het werkt .

    [edit]Ik val wel een beetje door de mand hé. Ik lees het schema nu pas een beetje goed .[/edit]

    [Dit bericht is gewijzigd door RetepV op 30-12-2003 18:09]

    pi_15832169
    even een vraag tussen door: Wat is het verschil tussen de 2 playstation1's (psx en psONE) ??
    pi_15832291
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 18:07 schreef offtopic het volgende:
    even een vraag tussen door: Wat is het verschil tussen de 2 playstation1's (psx en psONE) ??
    de vorm
    pi_15832332
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 18:07 schreef offtopic het volgende:
    even een vraag tussen door: Wat is het verschil tussen de 2 playstation1's (psx en psONE) ??
    De printplaat, de chips, de behuizing, de cd-speler, het formaat, eigenlijk is alles verschillend.

    Maar functioneel doen ze exact hetzelfde . Tot aan de bugs in de GFX processor aan toe (textures gaan zigzaggen als ze 'dichtbij' de camera komen).

    Na ja, misschien nog wat andere kleine incompatibiliteiten.

    Note of worth: op de PS2 zitten die GFX bugs er niet in, dus veel PS1 spellen zien er beter uit op de PS2.

    pi_15833457
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 18:05 schreef RetepV het volgende:
    [..]
    [edit]Ik val wel een beetje door de mand hé. Ik lees het schema nu pas een beetje goed .[/edit]
    En dát ken ik al helemaal. Ik kan die Vanguard schema's nu al bijna dromen, maar nog steeds niks. Kun jij toevallig 2 eproms voor mij branden (2716's, maar het mogen volgens de print ook 2732's zijn), of heb je misschien een simpel eprom programmer schematje?
    pi_15834361
    Ik ben tevreden met mijn Xbox, maar heb echter 1 probleempje;
    Het nieuwe fifa spel, fifa 2004.

    Wanneer ik het spel opstart, begint het beeld te trillen en wordt het beeld verdeelt in 3 lagen. Ik zie dus 3 trillende helicopters in het begin i.p.v. 1. En drie trillende van nistelrooijs i.p.v. 1. Ik kan gewoon met het spel beginnen, maar het beeld blijft in 3 lagen en blijft trillen. Nou heb ik 3 fifa2004 spellen geprobeerd, van 3 verschillende winkels. Het ligt dus echt aan mijn xbox denk ik. Ik heb zelfs een dvd cleaner gebruikt, maar dat had ook geen resultaat.

    Andere spellen, Splinter cell, Halo, Fifa 2003 en UFC werken allemaal wel. Ook dvd's leest hij gewoon. Iemand een idee wat het kan zijn? Zijn er anderen die dit probleem ook hebben? En waar ik het beste naar toe kan gaan om hem te laten repareren?

    Ik heb de XBOX eigenlijk gekocht voor de voetbal games...

    pi_15834439
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 19:24 schreef rattaplan het volgende:
    Ik ben tevreden met mijn Xbox, maar heb echter 1 probleempje;
    Het nieuwe fifa spel, fifa 2004.

    Wanneer ik het spel opstart, begint het beeld te trillen en wordt het beeld verdeelt in 3 lagen. Ik zie dus 3 trillende helicopters in het begin i.p.v. 1. En drie trillende van nistelrooijs i.p.v. 1. Ik kan gewoon met het spel beginnen, maar het beeld blijft in 3 lagen en blijft trillen. Nou heb ik 3 fifa2004 spellen geprobeerd, van 3 verschillende winkels. Het ligt dus echt aan mijn xbox denk ik. Ik heb zelfs een dvd cleaner gebruikt, maar dat had ook geen resultaat.

    Andere spellen, Splinter cell, Halo, Fifa 2003 en UFC werken allemaal wel. Ook dvd's leest hij gewoon. Iemand een idee wat het kan zijn? Zijn er anderen die dit probleem ook hebben? En waar ik het beste naar toe kan gaan om hem te laten repareren?

    Ik heb de XBOX eigenlijk gekocht voor de voetbal games...


    Ik neem aan dat ie gewoon origineel is? Dan zou ik gewoon microsoft bellen voor je garantie.
    pi_15836839
    Ik heb even een vraagje aan de techneuten hier

    Mijn ps2 geeft sinds gister elke keer de melding: Fout bij het lezen van disc als ik er een spel in doe.
    Dit doet ie bij ps1 en bij ps2 spellen.

    Is hier iets aan te doen of is mijn ps2 gewoon overleden.

    Hij valt helaas net buiten de garantie

    pi_15840098
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 20:38 schreef Bommie het volgende:
    Ik heb even een vraagje aan de techneuten hier

    Mijn ps2 geeft sinds gister elke keer de melding: Fout bij het lezen van disc als ik er een spel in doe.
    Dit doet ie bij ps1 en bij ps2 spellen.

    Is hier iets aan te doen of is mijn ps2 gewoon overleden.

    Hij valt helaas net buiten de garantie


    Helaas, helaas, helaas. Bekend PS/2 probleem. Ik zou proberen beroep te doen op de garantie bij sony (omdat ie er nét buiten zit), en anders hem laten omruilen. Kost je 100 euro. Dan krijg je een ge-refurbishde PS/2 en een nieuwe controller.
    pi_15841989
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 22:15 schreef Khadgar het volgende:

    [..]

    Helaas, helaas, helaas. Bekend PS/2 probleem. Ik zou proberen beroep te doen op de garantie bij sony (omdat ie er nét buiten zit), en anders hem laten omruilen. Kost je 100 euro. Dan krijg je een ge-refurbishde PS/2 en een nieuwe controller.


    Van de week sony maar is even bellen dan.

    In ieder geval bedankt voor het antwoorden.

    pi_15879233
    quote:
    Op dinsdag 30 december 2003 18:49 schreef Khadgar het volgende:
    Kun jij toevallig 2 eproms voor mij branden (2716's, maar het mogen volgens de print ook 2732's zijn), of heb je misschien een simpel eprom programmer schematje?
    Ik heb twee branders, een hele oude (een Minato 1866) en deze: http://www.willem.org. Die laatste kan helaas geen 2716's branden, maar die oude Minato wel. Dus als je wat files stuurt brand ik ze wel in eprom voor je . 2716 Eproms moet ik ook nog wel hebben liggen. Dus mail me effe, zou ik zeggen.

    [Edit]Check EBay eens. Deze zou ik 10 euro op bieden :). 2716 tot 8MBit eproms kan hij blijkbaar aan, dus blijkbaar tot en met de 271001/27010.[/edit]

    [Dit bericht is gewijzigd door RetepV op 01-01-2004 17:16]

    pi_15894652
    quote:
    Op donderdag 1 januari 2004 17:11 schreef RetepV het volgende:

    [..]

    Ik heb twee branders, een hele oude (een Minato 1866) en deze: http://www.willem.org. Die laatste kan helaas geen 2716's branden, maar die oude Minato wel. Dus als je wat files stuurt brand ik ze wel in eprom voor je . 2716 Eproms moet ik ook nog wel hebben liggen. Dus mail me effe, zou ik zeggen.

    [Edit]Check EBay eens. Deze zou ik 10 euro op bieden :). 2716 tot 8MBit eproms kan hij blijkbaar aan, dus blijkbaar tot en met de 271001/27010.[/edit]


    Mail gestuurd. En 10 euro er op bieden zou ik wel willen, maar het zijn allemaal 'Buy It Now' dingen voor dat geld.
      vrijdag 2 januari 2004 @ 18:28:44 #17
    69655 mordradead
    Wat is een leesje?
    pi_15905729
    weet iemand hoe je de resetknop van de n64 weer goed los krijgt, hij werkt nog wel net als de n64 zelf maar het is eigenlijk geen gezicht
    Bernie en ik zijn tof.
    pi_15908479
    quote:
    Op vrijdag 2 januari 2004 18:28 schreef mordradead het volgende:
    weet iemand hoe je de resetknop van de n64 weer goed los krijgt, hij werkt nog wel net als de n64 zelf maar het is eigenlijk geen gezicht
    Hmm, ik zou zeggen dat er veel vuiligheid tussen zit. Volgens mij kun je het beste de N64 open maken. Onder het knopje zit een veertje en het knopje zelf zal wel met een klemmetje vast zitten. Klemmetje loshalen en oppassen dat je het veertje niet kwijt raakt. Dan kun je de knop verwijderen en het gat helemaal schoonmaken. Kan gewoon met een doekje met wat zeepsop.
      vrijdag 2 januari 2004 @ 20:15:48 #19
    69655 mordradead
    Wat is een leesje?
    pi_15908632
    quote:
    Op vrijdag 2 januari 2004 20:10 schreef RetepV het volgende:

    [..]

    Hmm, ik zou zeggen dat er veel vuiligheid tussen zit. Volgens mij kun je het beste de N64 open maken. Onder het knopje zit een veertje en het knopje zelf zal wel met een klemmetje vast zitten. Klemmetje loshalen en oppassen dat je het veertje niet kwijt raakt. Dan kun je de knop verwijderen en het gat helemaal schoonmaken. Kan gewoon met een doekje met wat zeepsop.


    dan heb je zeker een gamebit nodig, die dingen zijn zo verrekte duur van dat geld kan ik bijna een nieuwe n64 kopen en dan weet ik het wel
    Bernie en ik zijn tof.
    pi_15913907
    quote:
    Op vrijdag 2 januari 2004 20:15 schreef mordradead het volgende:

    [..]

    dan heb je zeker een gamebit nodig, die dingen zijn zo verrekte duur van dat geld kan ik bijna een nieuwe n64 kopen en dan weet ik het wel


    Brede schroevendraaier uitvijlen.
    pi_15917729
    Heb vanmiddag een nieuw pookje gekocht voor mn n64 controller.

    En heb het oude pookje ook maar meteen gemaakt, dat gaat dus wel.
    Je moet onder het bolletje van het pookje een klein elastiekje steken (bv een elastiekje voor je beugel) en dan is hij weer zoals nieuw.

    Betere uitleg en foto's volgen nog!

    pi_15922018
    quote:
    Op zaterdag 3 januari 2004 01:11 schreef ShadoW17 het volgende:
    Heb vanmiddag een nieuw pookje gekocht voor mn n64 controller.

    En heb het oude pookje ook maar meteen gemaakt, dat gaat dus wel.
    Je moet onder het bolletje van het pookje een klein elastiekje steken (bv een elastiekje voor je beugel) en dan is hij weer zoals nieuw.

    Betere uitleg en foto's volgen nog!


    Ja dat kan als ie nog niet zo ver heen is. Degene die ik had, daarentegen...
    pi_15923478

    TIS GODVERDOMME NIET EERLIJK

    Ik dacht, ik ga eens even lekker arcade gamen, met m'n favoriete game 1943 (slechts 80 euro op ebay)

    Sluit ik de bende aan, en ik zet de voeding aan. Geknetter. Rook. Stank. Blijkt de jamma connector verkeerd om te zitten . Het ontplofte ic meteen vervangen, en het spel leek weer te werken, maar:

    1) Je kan wel vliegen maar niet schieten. Is vrij lastig in een shoot'm'up. Volgens de hardware test die er in zit doet de schietknop het wel, maar het lijkt er op dat de 'b' knop vast zit, dus er is nog ergens een ic doorgefikt. Straks effe met de scoop bekijken.
    2) Hij heeft soms een graphics probleem... Maar alleen helemaal in het begin. Hopen dat ik deze ook kan vinden.

    Tis echt niet eerlijk. Godverdomme de 2e print die zo vernederend sterft.

      zaterdag 3 januari 2004 @ 12:01:24 #24
    42136 Herr.Flick
    De triangeljosti!
    pi_15923632
    quote:
    Op zaterdag 3 januari 2004 11:52 schreef Khadgar het volgende:

    TIS GODVERDOMME NIET EERLIJK

    Ik dacht, ik ga eens even lekker arcade gamen, met m'n favoriete game 1943 (slechts 80 euro op ebay)

    Sluit ik de bende aan, en ik zet de voeding aan. Geknetter. Rook. Stank. Blijkt de jamma connector verkeerd om te zitten . Het ontplofte ic meteen vervangen, en het spel leek weer te werken, maar:

    1) Je kan wel vliegen maar niet schieten. Is vrij lastig in een shoot'm'up. Volgens de hardware test die er in zit doet de schietknop het wel, maar het lijkt er op dat de 'b' knop vast zit, dus er is nog ergens een ic doorgefikt. Straks effe met de scoop bekijken.
    2) Hij heeft soms een graphics probleem... Maar alleen helemaal in het begin. Hopen dat ik deze ook kan vinden.

    Tis echt niet eerlijk. Godverdomme de 2e print die zo vernederend sterft.


    Sterkte.....

    (wel een mooi spel!)

    Herr.Flick
    4844 4479 7710 3249
    pi_15925332
    quote:
    Op zaterdag 3 januari 2004 12:01 schreef Herr.Flick het volgende:

    [..]

    Sterkte.....

    (wel een mooi spel!)


    D'r hangt hier een teringlucht van gestorven sillicium met verbrand kunstof. Echt een smerige lucht.
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')