abonnement Unibet Coolblue
pi_24435548
quote:
Gevaar alcohol bij zwangere vrouwen onderschat

HAARLEM - Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking denkt dat een zwangere vrouw best af en toe een glaasje kan drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau PanelWizard, uitgevoerd in opdracht van het maandblad Ouders van Nu.

Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat een zwangere vrouw per week ten minste één tot twee glazen alcohol kan drinken zonder dat dit effect heeft op het ongeboren kind. Bijna 10 procent meent dat het drinken van drie of vier glazen nog verantwoord is.

De onderzoekers noemen de cijfers verontrustend, omdat blootstelling aan minder dan één glas alcohol per dag al kan leiden tot groeiafwijkingen bij het ongeboren kind. Gynaecoloog Kees Boer: „Bij drinken in het begin van de zwangerschap is de kans op lichamelijke afwijkingen het grootst, terwijl alcoholgebruik in een latere fase problemen met de geestelijke ontwikkeling, leer- en gedragsstoornissen kan veroorzaken.”
pi_24435659
zoiets had ik ook al vernomen poemojn. maareh... heb je veel gedronken tijdens je zwangerschap? serieus, ik ben blij dat ik geen druppel alcohol drink tijdens m'n zwangerschap(pen). (dat vind ik trouwens makkelijker dan af en toe een nipje/glaasje.)
pi_24435894
Alleen op 5-12-03 een paar slokjes 'Hansje in de kelder', dat we hadden meegenomen toen we m'n ouders gingen vertellen dat er een baby op komst was. Toen ze me vroegen of ik niet meer wilde en ik vertelde dat ik gelezen had dat een ongeboren baby daar dronken van kon worden mocht ik meteen niets meer.
Nu drink ik nog vrijwel nooit, afgelopen 6 maanden nog geen 3 glazen wijn in totaal. Bij bv mag je 'officieel' wel matig alcohol drinken maar ik het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat die regel ook nog naar beneden bijgesteld zal worden (ooit). Vandaar.
pi_24436177
deed ik inderdaad ook nauwelijks tot niet toen ik BV gaf. alleen 'n aantal oud-bruin-tjes gedronken omdat dat de productie zou stimuleren.
pi_24531246
quote:
HILVERSUM (ANP) - Kinderen met ADHD of andere gedragsstoornissen krijgen steeds vaker medicijnen voorgeschreven die zijn bedoeld voor volwassenen met psychosen. Bijna 35. 000 kinderen slikken zulke middelen, heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen voor het televisieprogramma NOVA uitgerekend.
Dat meldde NOVA zaterdagavond. Kinderpsychiaters schrijven antipsychosemiddelen als Risperdal voor aan kinderen met ADHD en andere gedragsproblemen die onvoldoende baat hebben bij gangbare medicijnen als Ritalin. Dat geldt voor 8300 kinderen van nul tot tien jaar en 26.400 van elf tot negentien jaar. In het noorden van het land is het gebruik van zulke middelen door kinderen in tien jaar verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Medicijnen als Risperdal zijn niet voor kinderen geregistreerd omdat bij hen onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen van het gebruik. Als bijwerkingen zijn onder meer ernstig overgewicht en op lange termijn diabetes bekend. De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft NOVA laten weten dat artsen deze middelen bij kinderen mogen voorschrijven en dat ze pas kan optreden als een patiënt een klacht indient. Copyright (c) 2005 ANP
bron
mooi he, alles
pi_24583875
Ziekenhuis begint adviesbureau voor aanstaande ouders

ROTTERDAM (ANP) – Aanstaande ouders moeten al voor de mogelijke bevruchting adviezen krijgen over zwangerschap en een gezonde leefstijl. In Rotterdam zullen hiervoor zogeheten preconceptiebureaus worden geopend. Dat heeft prof. dr. E. Steegers, hoogleraar verloskunde en prenatale geneeskunde bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, zaterdag in dagblad Trouw gezegd.

Het ziekenhuis gaat de adviesbureaus opzetten samen met de Stichting Trombosedienst en Artsenlaboratorium Rijnmond (STAR). Steegers verwacht dat de bureaus navolging zullen krijgen in de rest van Nederland.

De hoogleraar noemt het achterhaald dat zwangere vrouwen hun eerste controle na twaalf weken zwangerschap krijgen. Volgens hem zijn juist de eerste tien weken cruciaal voor de gezondheid van moeder en kind.

„We doen het niet goed in Nederland. De sterfte onder baby’s rond de bevalling daalt al jaren niet meer. In Europees verband scoren we daarmee slecht. De sterfte onder jonge moeders lijkt zelfs iets toe te nemen, met zwangerschapsvergiftiging als voornaamste oorzaak," zegt Steegers. Het ministerie van Volksgezondheid verwerpt de kritiek. Volgens een woordvoerder kunnen mensen voor advies gewoon langs bij de huisarts. Bovendien bestaat de preconceptionele zorg al voor mensen met gezondheidsproblemen zoals chronisch zieken. Toch is het ministerie geïnteresseerd in de mogelijke positieve effecten van de advisering aan ouders in spé.

Twee jaar geleden pleitte dr. S. de Weerd al voor preconceptionele advisering. Het aantal miskramen, vroeggeboortes en kinderen met een open ruggetje kan hierdoor aanzienlijk verminderen, stelde de arts. Huisartsen en verloskundigen zouden de advisering op zich kunnen nemen.

Volgens De Weerd en Steegers zou preconceptionele zorg aan de helft van alle vrouwen met een zwangerschapswens in Nederland jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro gaan kosten. Daar staan besparingen op de verzorging van problematische zwangerschappen of bevallingen tegenover.
pi_24647343
Minoes_ wees me net op dit:

BRAZILIAANSE BAART REUZENBABY

AMSTERDAM - Een Braziliaanse vrouw heeft in een ziekenhuis in het noordoosten van Brazilië een zoon van ruim vijftien pond ter wereld gebracht. Dat hebben de artsen van het ziekenhuis in Salvador woensdag bevestigd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


De jongen, Ademilton genaamd, werd dinsdag geboren. Vanwege zijn omvang moest zijn moeder, de 38-jarige Francisca Ramos dos Santos, een keizersnede ondergaan. Zowel Ademilton als zijn moeder maken het goed.

Volgens een kinderarts in het ziekenhuis in Salvador had de reuzenbaby bij geboorte het gewicht dat een normale baby met zes maanden zou moeten hebben. Jongensbaby's in Brazilië wegen bij de geboorte gemiddeld 7 pond.

* Bron: Nu.nl *
W ~ H ~ T
  † In Memoriam † donderdag 20 januari 2005 @ 10:11:41 #183
37843 lady-wrb
kortaf
pi_24647430
daar zit je dan met je babykleertjes in maat 62
  zaterdag 22 januari 2005 @ 23:57:51 #184
37478 Luchtbel
Memories in progress
pi_24698147
Vergoeding voor oppas-oma's 22-01-'05


Kinderen worden vaak gratis of tegen een gereduceerd tarief opgevangen door opa en oma, de buurvrouw of een kennis. Tot nu toe was dit een goedkoop alternatief voor de professionele opvang. Maar vanaf 1 januari 2005 kun je als ouder, dankzij de nieuwe Wet Kinderopvang, voor deze opvang een vergoeding krijgen.

In de nieuwe wet hebben ouders in Nederland recht op een oppas-subsidie van de overheid (en eventueel de werkgever) als de kinderen naar een kinderdagverblijf of een gastouder van een geregistreerd gastouderbureau gaan. Als opa en oma zich als gastouder inschrijven worden zij ineens werknemer van de eigen kinderen en kan er een flinke subsidie opgestreken worden.

Een geheel legale constructie die nog door weinigen wordt toegepast. Een constructie die de overheid handenvol subsidiegeld kan kosten. En dat is natuurlijk nooit de bedoeling geweest de nieuwe Wet Kinderopvang.

Gat in de markt
De mensen van kinderdagverblijf Via Viela in Lieshout (Brabant) zagen het gat in de markt. Veel ouders die hun kinderen bij hen op de crêche hebben zitten, en waar oma ook nog een dagje oppast, schrijven zich in. Zo heeft iedereen dubbel profijt.

Op de site van het verblijf kunnen ouders, opa's en oma's zelf uitrekenen of deze constructie voor hen geld oplevert. Afhankelijk van het inkomen en het aantal oppasuren kan het wel duizenden euro's per jaar schelen, meldt Via Viela.

Een gezin met een inkomen van 40.000 euro met twee kinderen, die twee dagen naar oma gaan, zou 5.784 euro overhouden. Mensen moeten overigens wel goed uitrekenen of ze door deze bijverdienste niet hun huursubsidie of ouderenkorting kwijtraken.

Kwaliteit
Een geregistreerd gastouderbureau voldoet aan alle eisen die zijn vastgelegd in de Wet Kinderopvang en het Convenant Kwaliteit Kinderopvang. Het bureau wordt gecontroleerd door de GGD. De activiteiten van de organisatie worden dus wel gecontroleerd, maar niet de feitelijke opvang bij de oppas thuis. De koepel van kinderdagverblijven maakt zich dan ook zorgen over de kwaliteit.

Maar Via Viela zegt op alle manieren te voldoen aan de wet: "We hebben een pedagogisch plan, de gastouders moeten een verklaring van goed gedrag overleggen en we maken een risico-analyse bij de mensen thuis. Wat voor kachel staat er? Is de vijver afgeschermd?".

Het gastouderbureau is in december voorzichtig begonnen met flyers, een internetpagina en mond-tot-mond reclame. Inmiddels hebben ze meer dan 200 aanvragen ontvangen en zijn de eerste oma's als gastouders begonnen.

Het geld wordt verdiend door een bedrag op jaarbasis per kind te vragen. Voor het eerste kind is dat ¤950, voor het tweede en verdere kind is dat ¤250 per jaar. Bovendien berekent Via Viela een percentage (1,75 procent) van wat opa en oma gaan verdienen.

Overigens is het een vrije keuze van de oma's om de eigen bijdrage die hun kinderen betalen, terug te storten. Dat hoeft natuurlijk niet. Ze kunnen het geld ook zelf houden.



Bron: http://www.nos.nl/nieuws/artikelen/2005/1/22/kinderopvang.html




pi_24763387
wo 26 jan 2005, 07:38

TEKENAAR MAX VELTHUIJS OVERLEDEN.


AMSTERDAM - Max Velthuijs, schepper van de wereldberoemde Kikker, is dinsdag in Den Haag overleden, zo heeft een familielid meegedeeld. Hij is 81 jaar geworden.


Max Velthuijs. ................................................. Kikker.

De tekenaar en schrijver van kinderboeken was jarenlang werkzaam in het reclamevak. Pas op latere leeftijd, in 1962, begon hij met illustraties voor kinderboeken. Zijn werk werd vele malen nationaal en internationaal bekroond. Hij drukte zijn stempel op de hedendaagse kinderboekcultuur. 'Kikker is Verliefd' betekende zijn internationale doorbraak.

Velthuijs ontving tweemaal Het Gouden Penseel. In 1977 voor 'Het goedige monster en de rovers' en in 1986 voor 'Klein-Mannetje vindt het geluk'.

Vorig jaar kreeg hij in Kaapstad uit handen van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer en aartsbisschop Desmond Tutu de Hans Christiaan Andersen Prijs. Die wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een schrijver/tekenaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kinderliteratuur. In 1988 ontving Annie M.G. Schmidt deze prestigieuze prijs.

Velthuijs werd geprezen om zijn krachtige en consistente oeuvre, waarvan 'Kikker' de grote held is. "Hij maakt kinderen uit de hele wereld blij. Al meer dan veertig jaar", prees de jury van de Andersen Prijs hem. Zijn boeken noemde de jury "kleine juweeltjes".

De grafisch ontwerper had op een gegeven moment genoeg van het reclamevak. Hij wilde wel blijven tekenen en deed dat steeds meer voor kinderen. Dat hij dat kon, verklaarde hij als "de vrucht van een lang leven. Het wordt allemaal opgeslagen. Daar heb je geen idee van." Kikker was zijn alter ego, reageerde zijn uitgever Leopold. "Een even sympathieke als naïeve optimist." "Is het leven niet prachtig", luidde zijn motto. Hij schreef en tekende dertien boeken over Kikker. In Nederlandse huiskamers, crèches, peuterspeelzalen, scholen en bibliotheken liggen ruim 750.000 boeken van zijn hand.

Het jeugdprogramma Klokhuis zendt zondag een programma over Velthuijs uit. Het gaat om een herhaling van de aflevering van 26 februari 2004.


* Bron *

[ Bericht 2% gewijzigd door Jonnetje op 26-01-2005 18:17:44 ]
W ~ H ~ T
pi_24924585
'Baby's krijgen te veel flesvoeding'

Uitgegeven: 4 februari 2005 17:13
Laatst gewijzigd: 4 februari 2005 17:28

LONDEN - Veel baby's lopen het risico de eerste maanden van hun leven te veel kunstvoeding binnen te krijgen en te dik te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Nieuwe gegevens wijzen volgens de WHO uit dat de groeitabellen die in veel landen worden gehanteerd, zijn afgestemd op kinderen die uitsluitend kunstvoeding krijgen. Baby's die aan de borst drinken voldoen daardoor vaak niet aan de norm en ouders krijgen dan het advies om met kunstmelk bij te voeden of op te houden borstvoeding te geven. Kinderen krijgen dan vaak te veel voeding binnen.


Volgens de nieuwe studie zijn de 'magere' borstkinderen de norm en moeten de groeitabellen naar beneden worden bijgesteld. Als baby's uitsluitend kunstvoeding krijgen, moet de hoeveelheid melk die als richtlijn staat aangegeven omlaag. De zuigelingen zouden 7 procent minder calorieën binnen moeten krijgen dan nu wordt aanbevolen, zo meldde de BBC vrijdag.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Warm winterweer verhoogt kans op wiegendood

Uitgegeven: 4 februari 2005 20:14

DRESDEN - De kans op wiegendood, de plotselinge dood van baby's, neemt toe door relatief warme weersomstandigheden in de winter. Dat is gebleken uit een studie in het zuiden van Duitsland en Zwitserland, die de Universiteit van Zürich vrijdag heeft gepubliceerd.

Een onderzoek van twaalf jaar heeft aangetoond, dat 94 procent van de gevallen van wiegendood te maken had met verhoogde buitentemperaturen. Voor het onderzoek zijn 728 gevallen in de regio's Zürich en Freiburg tussen 1984 en 1995 onder de loep genomen.


In bijna alle gevallen was 's nachts de buitentemperatuur enkele uren voor het tijdstip van overlijden van de baby enige graden gestegen.

Volgens de wetenschappers is de oorzaak blijkbaar dat sommige baby's een snelle stijging van temperatuur niet kunnen verwerken en daardoor te warm worden. Actuele gevallen bevestigen dat.

In januari zijn zuigelingen in Dresden en Leipzig gestorven nadat 's nachts plotseling lenteachtige weersomstandigheden waren opgetreden. Bij de overleden kinderen werd een duidelijk verhoogde lichaamstemperatuur vastgesteld.

Beide op www.nu.nl
Winnares Dione-award '05, '06 en '07!
  maandag 7 februari 2005 @ 23:03:00 #187
22740 Grijs
en eigenwijs
pi_24979010
Vrouw (33) bevalt voor tweede keer in twee maanden

BOEKAREST - Een Roemeense vrouw heeft maandag voor de tweede keer in twee maanden tijd een baby gekregen. De vrouw heeft twee baarmoeders, wat volgens artsen slechts zeer zeldzaam is.

De 33-jarige Maricica Tescu kreeg maandag een zoon, nadat ze op 11 december ook al een jongen ter wereld bracht. Dat heeft de directeur van het geboortecentrum in de noordoostelijke stad Iasi gemeld. De moeder beschouwt de kinderen als een tweeling, die met een tussenpoos van 59 dagen zijn geboren.

Bron: nu.nl
"Het meeste werk is onbegonnen werk
...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
- [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
pi_25038099
Kruidvat haalt knutseldoos uit de schappen

11 februari 2005 - Kruidvat haalt met onmiddellijke ingang de knutseldoos Bob de Bouwe "Super Fun Kit" uit de winkels. De viltstiften in de knutseldoos voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften. De doppen van de viltstiften zijn niet voorzien van ribbels of gaatjes, wat gevaar kan opleveren als kinderen per ongeluk de dop inslikken.

De knutseldoos wordt vanaf 31 januari 2005 aangeboden voor een prijs van ¤2,99 in alle vestigingen in Nederland.

Consumenten wordt dringend verzocht de knutseldoos niet te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Als u het product terugbrengt, krijgt u het aankoopbedrag vergoed.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de servicelijn van Kruidvat op telefoonnummer: 031 857 9888.

Bron: www.consumentenbond.nl
  Jubileum moderator zondag 20 februari 2005 @ 20:35:43 #189
3660 crew  Lois
*trotse mama*
pi_25183735
Haal de koptelefoon maar weer van je zwangere buik:

Foetus hoort niets in moeders buik

Moeders die klassieke muziek spelen of zachtjes tegen hun ongeboren kind praten, verspillen hun tijd. Ongeboren baby's en dieren zijn niet in staat iets van de buitenwereld op te vangen, omdat ze in de baarmoeder in een diepe slaap zijn. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek, zo schrijft de Sunday Times.

Sinds langere tijd werd aangenomen dat een foetus vanuit de baarmoeder meekrijgt wat er in de omgeving gebeurt. Veel artsen adviseren zwangere vrouwen dan ook klassieke muziek te draaien om het kind zo rust te geven. En dierenactivisten voeren actie tegen het slachten van zwangere dieren. Dit met het argument dat de foetus pijn zou voelen.

Volgens professor David Mellor is dit echter allemaal onzin. De fysioloog, die verbonden is aan het centrum voor dierenwelzijn aan de Massey universiteit in Nieuw-Zeeland, zegt dat de foetus zowel voor als tijdens de geboorte niets voelt. Mellor: "Om de simpele reden, dat de hersenen van een ongeboren kind of dier in diepe slaaptoestand wordt gehouden door een combinatie van natuurlijke 'kalmeermiddelen' en verdovende middelen die worden afgescheiden door de hersenen en door de placenta".

Uit onderzoek, dat werd gehouden op geiten, paarden, apen en koeien, bleek dat de hersenactiviteit aan het begin van de zwangerschap nauwelijks merkbaar aanwezig is. Halverwege de zwangerschap is er wel sprake van prikkeling, maar deze duiden niet op een toestand van alertheid. Pas na de geboorte is er sprake van echte hersenactiviteit. Dat babies in de buik van de moeder schoppen en bewegen is geen bewust gedrag, maar een reflex.

Bron=FP
En als ze lacht, dan lacht de wereld met haar mee....
Eva ♥ en Iris ♥
  zondag 20 februari 2005 @ 22:08:47 #190
34891 melonovy
La Kutschie
pi_25184902
Hmm, wat een onromantisch bericht, ik vind het juist hartstikke gezellig om lekker tegen de baby te kletsen. Laatst was trouwens een ander resultaat van een onderzoek gepubliceerd, daarin stond dat de baby de vader na de geboorte herkende aan zijn stem...
Het voelt goed hè?
A je to!
pi_25207314
Bij mensen in coma wordt toch ook aangeraden gewoon tegen ze te praten omdat ze het misschien wel allemaal horen? Gewoon doorkletsen tegen je buik, Melonovy.

Op een ander forum (Eurolac) las ik dat in Finland flesvoeding teruggehaald wordt omdat er een overdosis vitamine D inzit. Ik weet niet waar de voeding die hier verkocht wordt geproduceerd wordt (veel goedkopere winkels verkopen toch vaak in het buitenland geproduceerde producten?) dus voor alle zekerheid zet ik het berichtje hier maar neer, evt kun je dan Nutricia zelf bellen lijkt me om dat na te vragen.
quote:
Via LActnet ontving ik dit bericht:

From Baby Milk Action via Porro (Finland).
fyi
______________________________________

I have just been informed that two of Nutricia Baby Oy (Royal Numico) owned and Finnish food company Valio ltd manufactured peptide infant formula lots have been contaminated with 10 times overdose of vitamine D.

We have the following information about the packets that are on that
lot:

Valio PeptidiTutteli Imeväisen erityisvalmistejauhe (400g), best before 070706

Valio Gefilus PeptidiTutteli Imeväisen erityisvalmistejauhe (400g), best before 070706

Manufacturer: Valio Oy, Lapinlahti factory Marketting: Nutricia Baby Oy
pi_25211574
quote:
Prénatal waarschuwt voor speelgoedkikker

ALMERE (ANP) – Prénatal waarschuwt woensdag in de ochtendkranten voor een speelgoedkikker die het concern een jaar geleden verkocht. Aan elke voet en hand van het knuffelbeest zitten drie donkergroene bolletjes, die kinderen er af zouden kunnen bijten en kunnen inslikken.

De kikker is 18 centimeter groot, lichtgroen met een donkergroene rand om de buik. De knuffel werd vorig jaar in mei bij Prénatal verkocht.

pi_25410820
quote:
Artikel uit Eindhovens Dagblad van 04-03-2005

Peuter en kleuter onnodig vaak in ziekenhuis
Door ANITA PEPPING

Vrijdag 4 maart 2005 - GRONINGEN – Veel peuters en kleuters belanden onnodig in het medische circuit. Steeds meer ongeruste vaders en moeders komen op het spreekuur van het ziekenhuis, omdat hun kind een achterstand zou hebben. „Onterecht“, zegt orthopedagoog en spraakpatholoog Sieneke Goorhuis van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). „Ouders en leerkrachten hebben gewoon te weinig kennis van de ontwikkeling van jonge kinderen. En door het vele testen en toetsen worden ze onzeker.“

Goorhuis is gespecialiseerd in de taalontwikkeling van peuters en kleuters. „Met zeker een van de vijf kinderen die bij ons komt, is niets mis met de ontwikkeling. Vaak is zo’n kind simpelweg nog niet aan toe aan bepaalde woorden of klanken. De een praat heel vlug en de ander is motorisch ijzersterk. Je kunt nu eenmaal niet alles even snel. Die ouders kunnen wij geruststellen.“ Prof. Goorhuis is vandaag een van de sprekers op het congres ’Dolgedraaid; mogen peuters nog peuteren en kleuters nog kleuteren?’ in het UMCG. Zij nam ook het initiatief tot dit symposium.

De vraag of kinderen niet te vroeg langs de meetlat worden gelegd, staat centraal. Goorhuis: „Door al dat testen en toetsen leggen we die kinderen langs een meetlat, maar peuters en kleuters zijn zich nog aan het ontpoppen. Zij moeten het hebben van het spelen. Helaas wordt er op school geen onderscheid meer gemaakt tussen kleuters en basisschoolkinderen. Onderwijskundige methoden worden meteen al toegepast en nemen, zeker bij kleuters, de ruimte in van de belangrijke speelmomenten.“

Goorhuis ziet met lede ogen aan dat ook leerkrachten nauwelijks iets weten over de ontwikkeling van jonge leerlingen. Kinderen doen, volgens haar, op die leeftijd alles met horten en stoten; dan weer een stap naar voren en dan weer een naar achteren.

Door onwetendheid wordt de paniek vergroot. O jee, is er iets mis met dit kind? „Vanuit de overheid wordt er alles aan gedaan om taalachterstanden te voorkomen. Dat is goed, maar het moet niet zo zijn dat elke ouder nu denkt dat zijn of haar kind een achterstand heeft. Integendeel.“
pi_25438517
quote:
Kunstmatige zoetstoffen voor jonge kinderen beperken
[Mar 9 2005]

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft het gebruik van kunstmatige zoetstoffen in producten onderzocht. Gebleken is dat de meeste producten afzonderlijk (96%) de maximaal toegelaten concentraties kunstmatige zoetstoffen niet overschrijden. Kinderen tot vier jaar kunnen echter wel een teveel van de zoetstof cyclamaat binnenkrijgen als zij grote hoeveelheden of verschillende producten die met deze zoetstof zijn bereid, tot zich nemen.

Er komen steeds meer producten op de markt die kunstmatige zoetstoffen bevatten, variërend van frisdranken, limonadesiropen, melkproducten en nagerechten tot vitaminepreparaten voor kinderen en peutertandpasta. Voorbeelden van kunstmatige zoetstoffen zijn: cyclamaat (E952), sacharine (E954), aspartaam (E951) en acesulfaam-k (E950). Levensmiddelen die speciaal bestemd zijn voor baby’s, peuters en kleuters, bijvoorbeeld zuigelingenvoeding en koekjes voor peuters, mogen geen kunstmatige zoetstoffen bevatten.
Deze kinderen gebruiken echter ook producten die voor alle leeftijdscategorieën bestemd zijn. Daarin mogen wel - vastgestelde maximale hoeveelheden - kunstmatige zoetstoffen zitten. Dat geldt ook voor light-producten en producten waarop staat ‘geen suiker toegevoegd’. Op de verpakking van de producten staat aangegeven wat er in het product zit.

4% van de onderzochte producten overschrijdt de maximaal toegelaten concentraties kunstmatige zoetstoffen. Echter kinderen tot vier jaar die producten met kunstmatige zoetstoffen gebruiken, kunnen de aanvaardbare dagelijkse inname (de ADI) voor de zoetstof cyclamaat overschrijden. Voor andere zoetstoffen bestaat dit gevaar niet. Als een kind bijvoorbeeld twee glazen frisdrank en een glas yoghurtdrank (beide zonder suiker maar wel gezoet met cyclamaat) per dag drinkt, wordt de veiligheidsgrens voor de zoetstof cyclamaat overschreden. Het Voedingscentrum heeft een uitgebreid advies opgesteld.

Hoewel de gevolgen van een regelmatige overschrijding van de veiligheidsgrens van cyclamaat tot nu toe nog onbekend zijn, adviseert de VWA om terughoudend te zijn met het geven van producten met deze kunstmatige zoetstof aan kinderen tot vier jaar.

Naar verwachting zal het gebruik van kunstmatige zoetstoffen verder toenemen. Ook de toegenomen aandacht voor overgewicht kan consumenten aanzetten om natuurlijke zoetstoffen te vervangen door kunstmatige. De maximaal toegelaten concentratie cyclamaat in producten wordt per 29 januari 2006 verlaagd. Dit als gevolg van de verlaging van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Om zicht te blijven houden op de inname van kunstmatige zoetstoffen en de gevolgen van de nieuwe norm, zal de VWA de komende jaren het onderzoek herhalen.
Meer info.
pi_25440508
Dat bericht gaat dus ook over suikervrije limonadesiropen als Slimpie, misschien leuk voor jullie om te weten.
quote:
In SLIMPIE light vruchtenlimonadesiropen worden zoetstoffen gebruikt in plaats van suiker. De zoetstoffen die in deze siropen gebruikt worden zijn Aspartaam, Cyclamaat en Sacharine. Juist deze combinatie maakt het een heerlijke frissen drank vol van smaak.
  woensdag 9 maart 2005 @ 12:37:10 #196
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_25440638
Mede dit soort berichten (het is niet de eerste keer dat zoetstoffen negatief in eht nieuws komen) hebben mij doen besluiten dat een beetje suiker volgens mij gezonder is.
Ik probeer dus ook (zeker voor Saskia, zo'n klein lichaampje kan nog niet zo veel hebben) zoveel mogelijk kunstmatige zoetstoffen te vermijden.
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_25440778
In Joy zit het ook.

Welke zoetstoffen zitten er in de nieuwe receptuur van JOY?
Sucralose en cyclamaat. Beide zoetstoffen mogen op grond van het Warenwetbesluit worden toegevoegd aan frisdranken. De wet eist van zoetstoffen dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
W ~ H ~ T
pi_25440808
In bijna alle drinkprodukten waar op staat "geen suiker toegevoegd" Of 0 procent vet.
De jan lul van het geheel.
Alles is gaan hangen, behalve me lach :)
Kutsch; tussen kut en kitsch
Het voelt heerlijk!!!!
pi_25440840
Ja klopt hoor Jessie.

Ik ga me er verder ook niet al te druk over maken.
Suiker zou niet goed zijn maar de vervangende zoetstoffen ook niet.
Tja, en dan?
W ~ H ~ T
pi_25440908
Van fructose heb ik nog nooit iets negatiefs gehoord. Maar dan zit je wel vast aan diksap en roosvicee ed.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')