abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_8607667
Uit de Groninger UInternet Courant http://gic.nl
quote:
Legendarische Groninger majoor Thomson - 'Den gevallen held' -krijgt beeld in Albanië

De legendarische Nederlandse majoor Lodewijk Thomson (1869-1914) krijgt een nieuw borstbeeld in Albanië. In dat land sneuvelde hij in 1914 tijdens de eerste vredesmissie die door Nederlanders werd uitgevoerd. Thomson wordt gezien als de eerste Nederlander die tijdens een vredesmissie stierf.

De militair en politicus stierf vlak voor het begin van de Eerste Wereldoorlog tijdens een missie op de Balkan waar onder meer koningin Wilhelmina op had aangedrongen. Een kleine groep Nederlandse soldaten moest meehelpen bij het bewaren van de kwetsbare vrede in het gebied. Thomson trad daartoe zelfs in dienst van het Albanese leger. Met zijn landgenoten moest hij een gendarmerie op poten zetten. Hij werd uiteindelijk doodgeschoten bij gevechten rondom de stad Dürres. Hij werd in Groningen begraven.

Het vervangende beeld moet voor 15 juni geplaatst worden, de sterfdag van Thomson. Er stond ooit een beeld, maar dat is tijdens de communistische tijd vernietigd. Volgende maand wordt tevens het originele beeld van beeldhouwer August Falise met enig ceremonieel herplaatst in Groningen, de stad waar Thomson begraven ligt.

In Albanië is de gevallen militair veel bekender dan in eigen land. De Albaniers zien hem als een strijder voor de toen nog prille onafhankelijkheid van hun land. In Nederland raakte hij goeddeels in de vergetelheid. ,,Het is juist belangrijk dat dit stuk geschiedenis terugkeert in het bewustzijn van de Nederlanders, aldus initiatiefneemster J. Berendsen-Prins, oprichtster van de Thomson Foundation. Deze instantie richt sinds kort zich op het verzamelen van materiaal over de majoor en het onder de aandacht brengen van zijn opvallende geschiedenis.

Inmiddels is er daardoor meer aandacht, mede door het aanbreken van nieuwe tijden in Albanië, en wordt door verschillende omroepen aan programmas over de vredesheld gewerkt.

Binnenkort wordt het nieuwe beeld vervoerd naar Albanië. De Thomson Foundation slaagde erin een aantal sponsoren, waaronder expeditiebedrijf Frans Maas, Brink Accountants en Volker Wessel Vastgoed, warm te maken voor het historische project. Dit maakt het mogelijk het beeld te plaatsen in het verarmde land.

In 1917 verscheen een boek over de kwestie, van de hand van auteur Fabius. Dat was toen getiteld Zes maanden in Albanië. In 1991 is dit boek opnieuw uitgegeven, mede op aandringen van wijlen Boudewijn Buch, dit maal onder de titel Met Thomson in Albanië. Dit boek is allang uitverkocht en amper meer te vinden. Mevrouw Berendsen-Prins houdt zich aanbevolen voor exemplaren. Ook mensen die materiaal hebben over het leven van Thomson kunnen zich bij haar melden, op nummer


Nooit geweten dat Nederland al zo vroeg betrokken was bij vredesmissies. Ook nog nooit gehoord van deze man.

Maar ik dacht dat Nederland zich in die tijd nogal afzijdig hield wat betreft internationale politiek

[Dit bericht is gewijzigd door Chewie op 20-02-2003 14:38]

  donderdag 20 februari 2003 @ 14:52:26 #2
16625 robh
Lucas & Gea Review Crew ©
pi_8608177
Schopje naar Cultuur en Historie lijkt me hier wel op z'n plaats.

Goed volk trouwens, die Groningers

Martin Drent, onze profeet.
Vol gas met Burdy!
.
Pimpen met je FOK!-tag
  donderdag 20 februari 2003 @ 15:24:03 #3
37676 freako
Onverbeterlijke optimist
pi_8609076
quote:
Op donderdag 20 februari 2003 14:32 schreef Chewie het volgende:
Maar ik dacht dat Nederland zich in die tijd nogal afzijdig hield wat betreft internationale politiek
Misschien heeft het feit dat Nederland neutraal was er juist aan bijgedragen dat het aan zo'n vredesmissie deelnam. Je bent acceptabel voor alle partijen.
  donderdag 20 februari 2003 @ 16:10:05 #4
8502 BAZZA
Was de dader een Marokkaan?
pi_8610398
Had geen idee van deze missie, door wie (wiens troepen) is hij doodgeschoten dan?
"Arabs: apart from oil - which was discovered, is produced and is paid for by the West - what do they contribute?" "Can you think of anything? Anything really useful?... No, nor can I..."
  Moderator donderdag 20 februari 2003 @ 16:41:50 #5
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_8611293
ja beetje onhandig zo, moeilijk veel tekst over de 'opmerkelijkheid van het verhaal' en dat het door iedereen is vergeten ... en dan zelf vergeten het verhaal drbij te zetten

was me wel bekend dat Nederland aan vredesmissies deed, zo zat het korps mariniers ook daar ergens rond die tijd in Duitsland geloof ik.

Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_8611434
Ik meen me te herinneren dat bij het gebouwtje aan de Hereweg waar ik eind jaren 80 mij ter Keuring moest vervoegen, een borstbeeld van deze Thompson heeft gestaan. In de tuin.
pi_8612671
Deze missie zegt me ook helemaal niks, wordt helaas ook niet echt duidelijk uit het verhaal.

Zal vanavond even kijken of ik wat meer informatie kan vinden over deze vredesmissie.

nog wel snel een linkje gevonden over deze majoor

http://www.inghist.nl/Nieuws/Tips/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn1/thomson

[Dit bericht is gewijzigd door Chewie op 20-02-2003 17:54]

abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')