abonnement Unibet Coolblue
  Moderator vrijdag 14 juli 2023 @ 21:14:15 #1
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_209896604
Na wat gezocht te hebben bleek dat er binnen DIG geen topic is over smart home / thuis automatisering / Home Automation (HA). Ik weet niet of er hier meer mensen zijn die daar mee bezig zijn, maar ik dacht, laat ik er eens een topic over openen :)

Met HA kun je op verschillende manieren beginnen. Neem de Klik Aan Klik Uit units die je vroeger (en nog steeds) hebt, waarmee je met een druk op de afstandsbediening een lamp aan kunt laten gaan, zonder op te moeten staan van de bank. Handig.

Of je thermostaat, een Nest bv, die best veel mensen hebben (maar CoolGuy niet), waardoor je op afstand je temperatuur in huis kunt regelen, zodat je in een lekker warm huis thuis komt. Philips Hue, waarmee je lampen automatisch aan uit of uit kunt laten gaan, of aan of uit kunt zetten met de app. Het zijn allemaal dingen die in principe je wooncomfort een beetje verhogen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om mee bezig te zijn :P

Maar wat nou als je wat meer wil dan dat? Wat als je dingen automatisch wil laten gaan, zonder dat er handelingen van jou nodig zijn? Dan kom je al snel uit bij een HA Controller. Die komen er in allerlei soorten, maten en prijzen. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde, maar de ene kan wat meer dan de andere, of werkt net wat handiger.

Die KaKu waar ik eerder over sprak? Dat werkt met een 433Mhz signaal. Maar die Philips Hue? Die werken obv het zogenaamde Zigbee protocol. Ze spreken elkaars taal niet dus heb je gescheiden systemen.

Toen ik mijn huidige huis kocht wilde ik eens voorzichtig gaan beginnen met wat aan HA te doen, maar welke controller koop je dan? Belangrijk om te weten is dat veel bedrijven die een controller uitbrengen, ook zelf direct sensoren en andere slimmigheden op de markt brengen, die te koppelen zijn met hun eigen sensoren. Dat is mooi, want dan heb je het bovenstaande issue dat ze elkaars taal niet spreken dus ook niet. Sommige controllers gaan iets verder dan hun eigen producten. Neem bijvoorbeeld Somfy. Iedereen kent deze wel, van de rolluikmotoren etc. Somfy kun je koppelen met bijvoorbeeld Philips Hue. Is het avond? Mooi, rolluik(en) naar beneden, en tegelijkertijd de lampen aan. Tof!

Maar ja, die lamp in de hoek daar, die zit nog op een KaKu schakelaar, die doet dus niet mee. Tevens heeft bijvoorbeeld Somfy ook hun eigen deur/raam sensoren. Dat is leuk, dan weet je wanneer een deur open gaat (bijvoorbeeld als je niet thuis bent), maar zo'n sensor kost wel rond de 80 euro per stuk.

Zijn er dan geen goedkopere alternatieven? Jawel, maar die zijn niet altijd zomaar koppelbaar met je controller. Sure, je kunt bijvoorbeeld een USB dongle kopen die de mogelijkheid geeft tot bijvoorbeeld het Z-Wave (Plus) protocol, maar ja, dan moet je alweer een uitbreiding kopen op het systeem dat je al hebt, kost dus weer extra geld.

Bovenstaande is ongeveer het proces waar ik doorheen liep, toen ik op zoek ging naar de (on)mogelijkheden van de verschillende controllers die er op de markt zijn. Ik wilde een controller die zoveel mogelijk protocollen sprak, right out of the box. En ik kwam uit bij de Homey, van Athom.



Ik heb dit apparaat gekocht, omdat deze meerdere protocollen spreekt, namelijk:

433.92 MHz, 868 Mhz, Bluetooth, Bluetooth Smart, Somfy RTS, Z-wave, Z-wave Plus, ZigBee, Infrarood.

Daarmee heb je de 'grote protocollen' wel te pakken. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer vast zit aan een bepaald merk (met bijbehorende prijzen).

Met andere woorden, het is nu mogelijk om als een bewegingssensor van Philips Hue (zigbee) beweging detecteert, een lamp die op een Kaku unit (433Mhz) zit aan te laten gaan, maar kan bijvoorbeeld ook dienen als input om een Fibaro tussenstekker (Z-Wave Plus) aan of uit te laten gaan.

Stel je gaat in de ochtend werken, en je staat op. Je loopt voorbij de sensor die beneden in de keuken een lamp aan zet, en direct ook de stekker aan schakelt waar je koffie machine op zit, zodat je koffie klaar is op het moment dat jij klaar bent op de badkamer, waar ook nog een lampje is aan gegaan vanwege diezelfde (of een andere) bewegingssensor.

Je kunt ook zo ver gaan dat die lamp na een X aantal minuten weer uit gaat, of als diezelfde sensor bijvoorbeeld 60 seconden lang geen beweging meer heeft gedetecteerd. Omdat je een wekker hebt gezet en Homey dat weet, kan hij ook al je Nest / andere thermostaat) een uur van tevoren vertellen om te gaan verwarmen, zodat het warm is als je beneden komt.

Dat is de grote kracht van Homey. Het aantal verschillende protocollen dat hij aan kan, gecombineerd met de apps die je kunt installeren op Homey, waardoor ineens een hele range aan apparaten van bv een bepaald merk aan te sturen zijn.

Ik heb zelf in huis:

Athom Homey.
Verschillende Z-Wave Plus deur/raam sensoren.
Z-Wave Plus bewegingssensor.
2 Philips Hue Sensoren.
Philips Hue lampen.
KlikAan KlikUit units voor lampen.
Somfy RTS motor voor het rolluik (wordt in toekomst uitgebreid).

Is het alleen maar leuk, of levert het ook voordelen op?

Dat is maar hoe je het wil zien. Ik vind het makkelijk dat alles automatisch kunt laten gaan, of als je bv bent vergeten je droger uit te schakelen, je dat vanaf je telefoon kunt doen. Meest recente voorbeeld van wat ik heb gedaan is dat ik een Fibaro tussenstekker (die ook het verbruik bijhoudt) heb gezet tussen het stopcontact in de muur, en de verlengkabel waarop alle stekkers zitten van de audio/video op onze slaapkamer. Daardoor kwam ik er achter dat het standby hebben van de verschillende apparaten 87 watt per uur kostte ongeveer, en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Omdat die stekker op afstand uit te schakelen is staat alles nu uit.

Kosten

Tja, dat is altijd een belangrijke natuurlijk. Niet elke sensor kost evenveel, maar ook niet elke sensor kán even veel. Bijvoorbeeld. De Fibaro sensoren die ik heb op de buitendeur en de tuindeuren hebben ook een ingebouwde temperatuursensor. De sensoren die ik heb op de binnendeuren hebben dat niet, maar zijn daarom ook een stukje goedkoper.

De Homey Controller kost 299 euro.
Ik heb meerdere sensoren van Hank op de binnendeuren, die kosten ongeveer 35 euro per stuk.
De Fibaro multi-sensor kost rond de 60 euro, net als de deursensoren op de buitendeuren/ramen.
De tussenstekkers van Fibaro kosten ook rond de 60 euro. Daarvan heb ik er momenteel 5. Dan heb ik ook nog een NodOn tussenstekker, en die kost ongeveer 45 euro. Het prijsverschil zit hem (denk ik) in de grootte (of juist niet) van de stekker. De NodOn is een stukje lomper dan de Fibaro. De Fibaro hebben ook nog een lichtring die verandert op basis van het verbruik van dat moment. Overigens is dit (en nog héél veel meer) allemaal instelbaar op de stekker.

Je hebt ook goedkopere stekkers die schakelbaar zijn, van Neo Coolcam, maar die hebben een belangrijk nadeel. Ze dienen niet als repeaters voor het Z-Wave mesh netwerk.

Wat betekent dat?

Z-Wave is het protocol, en veel sensoren en stekkers praten via dat protocol met de controller. Maar die controller heeft geen ongelimiteerd bereik. Met andere woorden, een deur sensor die in ons geval op de zolder hangt, en door een batterijtje gevoed wordt, kan niet Homey rechtstreeks bereiken, want een te grote afstand, en krijgt zijn signalen dus bij Homey door over verschillende nodes heen te gaan. Die vertraging merk je niet, maar je hebt wél nodes nodig om je gehele huis 'gedekt' te krijgen. Die nodes worden gevormd door alles wat géén batterijvoeding, maar netstroomvoeding heeft', in dit geval dus mijn Fibaro tussenstekkers. Die van Neo Coolcam doen dit niet, daarom heb ik die niet.

Hoe ziet mijn Z-Wave Mesh er dan uit? Nou, zo:



Het is een beetje een rommelige OP geworden, maar dat wil ik nog aanpassen/verder uitbreiden, dan wel met meer posts komen.

Hopelijk zijn er meer mensen hier die bezig zijn met HA. Vragen? Opmerkingen? Ervaringen? Moeilijkheden? Deel ze hier! :)

Openingspost komt van CoolGuy ©

Nieuw deeltje :)

OP is wel een beetje achterhaald, maar goed, dat komt wel een keer (of niet\). Kleine update aan deze kant. Sinds een week of 4 rijdt hier een stofzuigrobot rond, die ook kan dweilen en zo. Dat bevalt me zó goed dat ik volgende week een erbij koop voor boven.

Nog steeds moet je zelf af en toe in de weer met een normale stofzuiger daar waar de robot er niet bij kan, maar goed, voor het 'snel snel' is het prima. :P

Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator vrijdag 14 juli 2023 @ 23:11:22 #2
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_209898203
Nou, ik besloot dat ik eigenlijk helemaal niet hoef te wachten tot volgende week en dus net een 2e besteld voor boven. :P
Breitling - Instruments for Professionals
  vrijdag 14 juli 2023 @ 23:15:00 #3
73232 De_Hertog
Aut bibat, aut abeat
pi_209898239
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2023 23:11 schreef CoolGuy het volgende:
Nou, ik besloot dat ik eigenlijk helemaal niet hoef te wachten tot volgende week en dus net een 2e besteld voor boven. :P
Dan ben ik toch wel benieuwd: waarom? Ik had jaren geleden zo'n ding van Philips (toe ik er werkte, ze waren vrij nieuw dus misschien early adaptor probleem) maar ik vond het maar niets. Maakte niet zo goed schoon, borstels liepen vol en kwam vaak niet terug bij de lader. Nou geloof ik best dat die laatste twee dingen inmiddels verbeterd zijn, maar als je zelf al aangeeft ook nog steeds een gewone stofzuiger nodig te hebben denk ik toch 'ja laat maar dan' ;)
Mary had a little lamb
Then Mary had dessert
  Moderator vrijdag 14 juli 2023 @ 23:44:59 #4
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_209898538
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2023 23:15 schreef De_Hertog het volgende:

[..]
Dan ben ik toch wel benieuwd: waarom? Ik had jaren geleden zo'n ding van Philips (toe ik er werkte, ze waren vrij nieuw dus misschien early adaptor probleem) maar ik vond het maar niets. Maakte niet zo goed schoon, borstels liepen vol en kwam vaak niet terug bij de lader. Nou geloof ik best dat die laatste twee dingen inmiddels verbeterd zijn, maar als je zelf al aangeeft ook nog steeds een gewone stofzuiger nodig te hebben denk ik toch 'ja laat maar dan' ;)
Oh nou, wij stofzuigen zo'n 4 a 5x per week het hele huis. Handmatig dus. Dat is veel werk. Ik merk dus in de afgelopen 4 weken dat af en toe de hoekjes doen waar de stofzuiger niet komt veel minder tijd kost. Die tijd is me dat wel waard.
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator zondag 23 juli 2023 @ 14:06:48 #5
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210008079
Heeft iemand hier toevallig een deur/raam contact sensor buiten in gebruik? Zo ja welke, en hoe bevalt dat (ivm weersinvloeden)?
Breitling - Instruments for Professionals
pi_210008300
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:06 schreef CoolGuy het volgende:
Heeft iemand hier toevallig een deur/raam contact sensor buiten in gebruik? Zo ja welke, en hoe bevalt dat (ivm weersinvloeden)?
:Y Xiaomi/Aqara dingetje. Hangt al een jaar onbeschermd buiten. Niks aan de hand.

Er hangt er ook een ín het vriesvak van de koelkast trouwens. Zelfde verhaal, geen enkel probleem.
Nu is het tijd om de democratie te verdedigen.
pi_210008311
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 juli 2023 23:44 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Oh nou, wij stofzuigen zo'n 4 a 5x per week het hele huis. Handmatig dus. Dat is veel werk. Ik merk dus in de afgelopen 4 weken dat af en toe de hoekjes doen waar de stofzuiger niet komt veel minder tijd kost. Die tijd is me dat wel waard.
5x per week? Dat laat ik mijn robot niet eens doen.
Overigens beste aankoop van 2020 geweest, de hoeveelheid tijd die dat ding al bespaard heeft.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Moderator zondag 23 juli 2023 @ 14:29:35 #8
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210008379
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:22 schreef BlackLining het volgende:

[..]
:Y Xiaomi/Aqara dingetje. Hangt al een jaar onbeschermd buiten. Niks aan de hand.

Er hangt er ook een ín het vriesvak van de koelkast trouwens. Zelfde verhaal, geen enkel probleem.
Die zijn niet voor buiten. Ik heb die hier binnen inderdaad overal hangen, maar ik dacht dat die niet geschikt waren voor buiten. Daar zijn ze ook niet voor gecertificeerd, maar bij jou werkt het dus goed? En hoe gaat dat met de batterij icm koud weer?

In het vriesvak? Waarom? :P

quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:23 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]
5x per week? Dat laat ik mijn robot niet eens doen.
Overigens beste aankoop van 2020 geweest, de hoeveelheid tijd die dat ding al bespaard heeft.
Ja, 5x per week. Wij hebben een (heel) klein hondje, en die verliest haar, en al het haar wat elke dag wordt weg gezogen heeft minder kans om in hoekjes terecht te komen waar de robot er niet bij kan.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_210011580
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 14:29 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Die zijn niet voor buiten. Ik heb die hier binnen inderdaad overal hangen, maar ik dacht dat die niet geschikt waren voor buiten. Daar zijn ze ook niet voor gecertificeerd, maar bij jou werkt het dus goed? En hoe gaat dat met de batterij icm koud weer?

In het vriesvak? Waarom? :P

Dat klopt. Maar het is maar 3.3V dus veel kwaad kan het niet. En echt gecertificeerd voor buiten is veel duurder.

Zoals ik zei: hij hangt op de zuidwestelijke gevel dus vol in de wind en regen, maar het werkt allemaal prima. Batterij kan ik weinig over zeggen. Ik heb 2 jaar terug een hele doos van die sensoren gekocht en die gebruiken allemaal nog de meegeleverde batterij. In HomeAssistant rapporteren ze allemaal nog minstens 80%. Die buiten en die in de vriezer allebei nog 99%, maar die hangen er beide pas een jaar. Ik houd er wel rekening mee dat ze *ineens* leeg zijn, maar vooralsnog is dat niet aan de orde.

Die in de vriezer is voor het kattenvoer :+ mijn kat krijgt rauw vlees te eten, en dat moet ik 's avonds steeds uit de vriezer halen. Als ik het licht in de woonkamer uit doe 's avonds, en de vriezer is de laatste 3 uur niet open geweest, stuurt HomeAssistant me een herinnering op mijn telefoon :)

Er zit er ook één in de kattenbak om me eraan te herinneren die schoon te maken als ik dat vergeet :Y
Nu is het tijd om de democratie te verdedigen.
  Moderator zondag 23 juli 2023 @ 18:01:53 #10
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210012030
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2023 17:25 schreef BlackLining het volgende:

[..]
Dat klopt. Maar het is maar 3.3V dus veel kwaad kan het niet. En echt gecertificeerd voor buiten is veel duurder.

Zoals ik zei: hij hangt op de zuidwestelijke gevel dus vol in de wind en regen, maar het werkt allemaal prima. Batterij kan ik weinig over zeggen. Ik heb 2 jaar terug een hele doos van die sensoren gekocht en die gebruiken allemaal nog de meegeleverde batterij. In HomeAssistant rapporteren ze allemaal nog minstens 80%. Die buiten en die in de vriezer allebei nog 99%, maar die hangen er beide pas een jaar. Ik houd er wel rekening mee dat ze *ineens* leeg zijn, maar vooralsnog is dat niet aan de orde.

Die in de vriezer is voor het kattenvoer :+ mijn kat krijgt rauw vlees te eten, en dat moet ik 's avonds steeds uit de vriezer halen. Als ik het licht in de woonkamer uit doe 's avonds, en de vriezer is de laatste 3 uur niet open geweest, stuurt HomeAssistant me een herinnering op mijn telefoon :)

Er zit er ook één in de kattenbak om me eraan te herinneren die schoon te maken als ik dat vergeet :Y
Maar...jij zegt IN de vriezer. Ik zou het snappen dat je hem op de deur hebt van het vriezergedeelte, maar IN de vriezer zie ik als dat dat ding IN een vriesvak ligt/hangt?

Wel goed om te weten van die Aqara dingen, straks even eentje bestellen. Maar het is zonde om 1 zo'n ding te bestellen dus ik zit even te kijken wat ik nog meer kan bestellen, maar ik kan niks zinnigs bedenken. :P
Breitling - Instruments for Professionals
pi_210012068
quote:
0s.gif Op zondag 23 juli 2023 18:01 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Maar...jij zegt IN de vriezer. Ik zou het snappen dat je hem op de deur hebt van het vriezergedeelte, maar IN de vriezer zie ik als dat dat ding IN een vriesvak ligt/hangt?

Wel goed om te weten van die Aqara dingen, straks even eentje bestellen. Maar het is zonde om 1 zo'n ding te bestellen dus ik zit even te kijken wat ik nog meer kan bestellen, maar ik kan niks zinnigs bedenken. :P
Dat klopt. Is een vriesvak. Als ik hem op de buitenkant had gezet kon de koelkastdeur niet meer dicht :+ maar binnenin werkt dus ook.

Die dingen kunnen echt veel hebben.
Nu is het tijd om de democratie te verdedigen.
  Moderator zondag 23 juli 2023 @ 18:17:03 #12
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210012291
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2023 18:04 schreef BlackLining het volgende:

[..]
Dat klopt. Is een vriesvak. Als ik hem op de buitenkant had gezet kon de koelkastdeur niet meer dicht :+ maar binnenin werkt dus ook.

Die dingen kunnen echt veel hebben.
Ja nice, maar 1 sensor bestellen vind ik ook een beetje onzinnig, dus even verder zoeken. Ik wil nog altijd zo'n regen en windsensor voor mijn Netatmo weerstation, misschien dat ik die ook maar direct mee bestel dan.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_210017134
Tips?

Het enige aan smart nu zijn bij mij 30 hue lampen/spotjes, 3 rolluiken en 2 screens. En wat google hubs door het huis.

Mijn partner vind het maar storend dat ze steeds haar telefoon moet gebruiken om even 1 lampje aan of uit te zetten. Want als ze nu de lichtschakelaar uitdrukt gaat de spanning eraf en is het niet meer te bedienen.

Wat is de makkelijkste manier om domme schakelaars smart te maken en welke systemen heb ik daarvoor nodig?
pi_210017181
quote:
4s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:46 schreef admiraal_anaal het volgende:
Tips?

Het enige aan smart nu zijn bij mij 30 hue lampen/spotjes, 3 rolluiken en 2 screens. En wat google hubs door het huis.

Mijn partner vind het maar storend dat ze steeds haar telefoon moet gebruiken om even 1 lampje aan of uit te zetten. Want als ze nu de lichtschakelaar uitdrukt gaat de spanning eraf en is het niet meer te bedienen.

Wat is de makkelijkste manier om domme schakelaars smart te maken en welke systemen heb ik daarvoor nodig?
Kijk eens rond bij Shelly :Y

Is wel WiFi spul, maar fatsoenlijke Zigbee alternatieven zijn er voor zover ik weet niet.

Je kunt er ook esphome op flashen, als je het leuk vindt om wat met de software te kutten.
Nu is het tijd om de democratie te verdedigen.
  Moderator zondag 23 juli 2023 @ 22:54:07 #15
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210017240
quote:
4s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:46 schreef admiraal_anaal het volgende:
Tips?

Het enige aan smart nu zijn bij mij 30 hue lampen/spotjes, 3 rolluiken en 2 screens. En wat google hubs door het huis.

Mijn partner vind het maar storend dat ze steeds haar telefoon moet gebruiken om even 1 lampje aan of uit te zetten. Want als ze nu de lichtschakelaar uitdrukt gaat de spanning eraf en is het niet meer te bedienen.

Wat is de makkelijkste manier om domme schakelaars smart te maken en welke systemen heb ik daarvoor nodig?
Je kunt die hue remotes nemen, maar die heb je dus naast je reguliere lichtknoppen. Je kunt je lichtknoppen allemaal vervangen, en je hebt ook van die dingetjes die fysiek op een knop drukken maar die moet je dan dus op je lichtschakelaars plakken.

Ik had ditzelfde issue en heb dus overal van die Hue remotes nu. Werkt perfect, je hebt niks extra's nodig en als je home assistant gebruikt kun je de knoppen op die remotes ook voor whatever anders gebruiken.
Breitling - Instruments for Professionals
pi_210017310
Mja doorzetten inderdaad :Y in een goed geautomatiseerd huis gebruik je niet of nauwelijks knoppen.

Ik druk hier maar twee keer per dag op een fysieke knop. En dat zijn van die IKEA Tradfri buttons met één vlak.

De ene ligt op mijn nachtkastje voor als ik ga pitten, de ander heeft (zoals opvallend veel automations die hier draaien) te maken met dat kleine feline roofdier wat hier in huis woont :')

Maar verder heb je die knoppen hier niet nodig, mijn vriendin ook niet.
Nu is het tijd om de democratie te verdedigen.
pi_210018953
Soms is een sensor handig maar heel vaak is een knop toch echt wel praktisch. Het grote verschil met normale licht schakelaars is dat je ze kunt plaatsen waar je wilt en je kan meerdere lampen gelijktijdig inschakelen. En ja, sommige zaken zijn nuttig te automatiseren zoals b.v. mijn aquarium met licht, water en voer. Ook het wc licht en dan gelijk de afzuiging even hoog is werkt prettig. Maar het licht in mijn kamer wil ik toch echt zelf verzinnen wanneer het aan en uit gaat, met een Ikea knop dus, wel alles met een druk op de knop aan, uit of beneden uit maar slaapkamer aan en de laatste optie is zo veel mogelijk licht aan voor b.v. schoonmaken.

Voor elk wissewasje de telefoon moeten grijpen en dan zoeken naar de juiste ap ben ik ook wel snel klaar mee. Helemaal alles vanzelf geeft al snel het gevoel dat het huis er met jou vandoor gaat, zeker voor de genen die de logica niet zelf hebben bedacht.
  Moderator maandag 24 juli 2023 @ 15:04:01 #18
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210023641
Zo, bestelling gedaan. 1x Xiaomi Aqara deursensor voor de poort buiten, 1x regensensor, 1x windsensor, houders voor regensensor en windsensor, 1x accessoirepakket voor de robotstofzuigers.

Nu ben ik nog in de markt voor een nieuwe slimme deurbel, want ik heb nu een Eufy deurbel, maar die meuk is traag, dus ik ben eigenlijk op zoek naar iets nieuws. De Euy kan lokaal opnemen, maar dat kijk ik toch nooit terug, dus dat is niet noodzakelijk. Ik zal er ook geen abonnement bij nemen.

Eigenlijk wat ik wil is een deurbel die snel een verbinding opbouwt met onze telefoons, zodat een live gesprek mogelijk is. De Eufy doet wel alsof ie die verbinding opbouwt maar 99 van de 100x blijft ie dan laden in de app, en daar ben ik wel een beetje klaar mee.

Iemand suggesties?
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator dinsdag 25 juli 2023 @ 12:51:02 #19
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210033483
Zo, Aqara sensor zit op de tuinpoort, en dat werkt (vooralsnog) helemaal prima. ^O^

Breitling - Instruments for Professionals
pi_210034199
quote:
0s.gif Op maandag 24 juli 2023 08:56 schreef qajariaq het volgende:
Soms is een sensor handig maar heel vaak is een knop toch echt wel praktisch. Het grote verschil met normale licht schakelaars is dat je ze kunt plaatsen waar je wilt en je kan meerdere lampen gelijktijdig inschakelen. En ja, sommige zaken zijn nuttig te automatiseren zoals b.v. mijn aquarium met licht, water en voer. Ook het wc licht en dan gelijk de afzuiging even hoog is werkt prettig. Maar het licht in mijn kamer wil ik toch echt zelf verzinnen wanneer het aan en uit gaat, met een Ikea knop dus, wel alles met een druk op de knop aan, uit of beneden uit maar slaapkamer aan en de laatste optie is zo veel mogelijk licht aan voor b.v. schoonmaken.

Voor elk wissewasje de telefoon moeten grijpen en dan zoeken naar de juiste ap ben ik ook wel snel klaar mee. Helemaal alles vanzelf geeft al snel het gevoel dat het huis er met jou vandoor gaat, zeker voor de genen die de logica niet zelf hebben bedacht.
Mja, ben ik toch niet helemaal met je eens. Al is het wel een enorm gepriegel om dat allemaal zo in te regelen dat het niet vervelend is. Weinig dingen zo irritant als eigenwijze smarthomes.

Mijn verlichting bijvoorbeeld is afhankelijk van wie er thuis zijn, hoe hoog de zon staat, hoe laat het is, of het al dan niet bewolkt is, of ik de TV aan heb staan en zo ja, wat daarop te zien is.

Als ik zo moet gokken komt het een of twee keer per maand voor dat ik hem handmatig wat verstel, via knop of via app want allebei kan hier in huis.
Nu is het tijd om de democratie te verdedigen.
pi_210038628
quote:
1s.gif Op zondag 23 juli 2023 22:49 schreef BlackLining het volgende:

[..]
Kijk eens rond bij Shelly :Y

Is wel WiFi spul, maar fatsoenlijke Zigbee alternatieven zijn er voor zover ik weet niet.

Je kunt er ook esphome op flashen, als je het leuk vindt om wat met de software te kutten.
Dus eigenlijk zou ik met een homey pro (ook om rolluiken en screens te bedienen) en shelley 1 achter elke lichtschakelaar(in dedicated modus ofzo) eigenlijk al klaar zijn om domme en smartlampen (hue) te bedienen?

En aan homey kan ik dan ook luchtvochtigheidsensoren hangen voor de mechanische ventilatie in de badkamer en evt raamsensoren?
  Moderator dinsdag 25 juli 2023 @ 21:10:23 #22
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210038728
quote:
4s.gif Op dinsdag 25 juli 2023 21:01 schreef admiraal_anaal het volgende:

En aan homey kan ik dan ook luchtvochtigheidsensoren hangen voor de mechanische ventilatie in de badkamer en evt raamsensoren?
Ja en ja.
Breitling - Instruments for Professionals
  Moderator woensdag 26 juli 2023 @ 14:18:24 #23
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_210045074
quote:
4s.gif Op dinsdag 25 juli 2023 21:01 schreef admiraal_anaal het volgende:

[..]
Dus eigenlijk zou ik met een homey pro (ook om rolluiken en screens te bedienen) en shelley 1 achter elke lichtschakelaar(in dedicated modus ofzo) eigenlijk al klaar zijn om domme en smartlampen (hue) te bedienen?

En aan homey kan ik dan ook luchtvochtigheidsensoren hangen voor de mechanische ventilatie in de badkamer en evt raamsensoren?
Wacht even, ik lees dit als in dat je de aanschaf van een Homey Pro overweegt, en niet dat je die al hébt? Want als je hem nog niet hebt, kun je imho veel beter een Home Assistant device kopen, daar heb je veel meer keuzevrijheid en mogelijkheden mee.

Edit: en is kant en klaar ook goedkoper dan een Homey Pro.

[ Bericht 3% gewijzigd door CoolGuy op 26-07-2023 18:36:09 ]
Breitling - Instruments for Professionals
pi_210050301
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juli 2023 14:18 schreef CoolGuy het volgende:

[..]
Wacht even, ik lees dit als in dat je de aanschaf van een Homey Pro overweegt, en niet dat je die al hébt? Want als je hem nog niet hebt, kun je imho veel beter een Home Assistant device kopen, daar heb je veel meer keuzevrijheid en mogelijkheden mee.

Edit: en is kant en klaar ook goedkoper dan een Homey Pro.
Klopt, heb geen homey of iets dergelijks.

Zal eens zoeken of ik ergens makkelijke documentatie kan vinden van Home Assistent ^O^
pi_210050566
Homey nooit gebruikt. Maar ik kan me niet voorstellen dat het +/- 350 euro verschil met een HomeAssistant doosje het waard is :')
Nu is het tijd om de democratie te verdedigen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')