abonnement Unibet Coolblue
pi_212710189
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 maart 2024 11:52 schreef tong80 het volgende:

[..]
Weet je nog Baggio in 94 ? :{ Zo'n geweldige voetballer. Misschien nog beter dan Romario op dat WK. En dan de beslissende missen. Hoe close het is met eeuwige roem. :{

:T
Ja die kan ik mij ook nog herinneren. Heel Italië in rep en roer... :P
  Trouwste user 2022 woensdag 6 maart 2024 @ 06:57:48 #202
7889 tong80
Spleenheup
pi_212711175


[ Bericht 100% gewijzigd door tong80 op 08-03-2024 12:44:22 ]
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 donderdag 7 maart 2024 @ 08:30:13 #203
7889 tong80
Spleenheup
pi_212724255


[ Bericht 100% gewijzigd door tong80 op 08-03-2024 12:44:41 ]
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zaterdag 30 maart 2024 @ 16:04:20 #204
7889 tong80
Spleenheup
pi_213021906
Ik heb door "ziekte" (K) vorige week niet kunnen kijken naar Nederland-Schotland. Weet dan ook niet of er een minuut stilte is gehouden in de Arena. De, na Cruijff, grootste en invloedrijkste Nederlandse voetbal-persoonlijkheid is namelijk op 4 maart overleden. Kees Rijvers werd 97.

Als speler en als trainer wereldtop. Deze kleine man belichaamt alles, waardoor het kleine Nederland een groot voetballand is geworden. Het leest misschien vreemd, Rijvers na Cruijffie zo hoog inschalen. Daarom een verder relaas met meer feiten dan gewoonlijk. Een column mag geen pagina's lang zijn. Zijn palmares, met namen en cijfers, verdient echter meer aandacht dan mijn eigengeilerei en woordenbrij.

Kees Rijvers was 17 toen hij in 1944 zijn debuut maakte bij NAC. Hij scoorde het winnende en enige doelpunt. Na tussentijds bij o.a. Saint-Étienne en Feijenoord te hebben gespeeld, beëindigde hij zijn imposante spelerscarriere weer bij NAC. In z'n allerlaatste wedstrijd scoorde hij z'n allerlaatste doelpunt.......uit tegen Ajax. 1-3 winst! Kees Rijvers was één van de eerste Nederlandse voetballers die in het buitenland gingen spelen. Bij Saint-Étienne in Frankrijk. Hij werd er landskampioen en Frans voetballer van het jaar. (Misschien een ideetje om naar Dallinga te gaan koulekouren in Toulouse?). Qua Frans ligt een woordgrap voor de hand.

Frans Thijssen de onderschatte Nederlander die in Engeland ook voetballer van het jaar werd. Shit, nu dwaal ik toch weer af. Kees Rijvers speelde als "linksbinnen," vaak samen met Faas en us Abe, maar 33 interlands. Scoorde 11 keer. Omdat In Nederland profvoetbal was verboden, en Rijvers in Frankrijk speelde, mocht ie niet voor Oranje uitkomen. De Watersnoodwedstrijd bracht daar verandering in. (Gelieve zelf te googlen). Hij werd trainer van FC Twente en gaf jeugdspelers de kans. Mede namens deze debutanten, Epi Drost, Jan Jeuring, Theo Pahlplatz, René Notten, Kick van der Vall, Dick van Dijk en Piet Schrijvers, haalde FC Twente de EC-3 finale in 1975. Ze werden steeds net geen Nederlands kampioen door de wereldklasse van Feijenoord en Ajax.

Na Twente volgde PSV. Een nieuw kunststukje volgde. Wil eigenlijk weer een heel verhaal schrijven. Dat ze na jaren weer eens landskampioen werden en zelfs de EC-3 wonnen in 1978. Ik hou me in voor de apotheose. Het is eigenlijk met geen pen te beschrijven wat een onrecht hem is aangedaan. Na een paar jaar van kwakkelen met het Nederlands elftal werd Kees Rijvers bondscoach.

Het missen van het WK-1982 kan gebeuren als je tegenstander Platini heeft. Het missen van het EK-1984 was absurd. Daar was een 12-1 gekochte overwinning van Spanje tegen Malta voor nodig. Kees dacht dat de kaarten al waren geschud en ging tijdens de wedstrijd bij z'n buren op visite. Deze tournooien werden gemist met spelers die Kees Rijvers had laten debuteren. Dat kan, denk je dan. Maar als een omhooggevallen non-voetballer, Beenhakker, destijds trainer van Volendam een petitie start onder de Eredivisie-trainers na een nederlaag tegen Hongarije voor het WK-1986, om Rijvers als bondscoach te ontslaan.

Je leest waar die andere omhooggevallen amateurtrainer Michels, mee aan de haal ging 2 jaar later. De debutanten onder Kees Rijvers: Kieft, Rijkaard, Gullit, Vanenburg, Wouters, Ronald Koeman, van Basten, Erwin Koeman, Adrie van Tiggelen. Samen met Berry van Aerle en Hans van Breukelen een leuk elftal lijkt me. Arnold Mühren is te oud.

Ik ga verder niet uitweiden wat Beenhakkert en Michels allemaal op hun conto hebben. Daarmee zou ik dit eerbetoon aan de grote kleine man te kort doen. Mocht deze column te lang zijn. Begrijp dan dat ik geprobeerd heb het zo beknopt mogelijk te houden. Zelfs het jeugd-WK-1983 in Mexico niet heb vermeld. Petje af voor deze held. Echte oranje tulpen kunnen niet worden geknot. Daar blijven we trots op. Tot in lengte van dagen in ons hart. Ik word er zelf stil van.

tong80

Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zondag 31 maart 2024 @ 12:26:04 #205
7889 tong80
Spleenheup
pi_213033865
Eindelijk is m'n nieuwe mediabox geïnstalleerd. Kan nu ESPN ontvangen. Val met m'n neus in de boter. Het Nederlandse voetbal rechtstreeks en in de analyse-herhaling. In de armoedige Nederlandse-en internationale voetbaltijden, derderangs ex-voetballers de waarheid horen verkondigen. Ene van der Kwakman uit Volendam, en een verdwaalde Deen. Perez met z'n kwetsend gezwets.



De 21ste eeuw gaat voor me open. Waar Depay topscorer allertijden kan worden in Oranje. Luuk de Jong, Wout Weghorst en Vincent Jansen de andere spitsen zijn. "Vroeger" Willie vanderKuijlen, Ruud Geels, Kees Kist, Wim Kieft, Roy Makaay, Klaas Jan Huntelaar, Jerrel Hasselbaink en Ruud van Nistelrooij reserve spitsen van Oranje waren.

Waar Miroslaw Klose all time topscorer op WK's kan worden. De echte Ronaldo en de legende Gerd Müller uit het Kröller Müller voetbalmuseum mag schieten. Waar Messi 8 keer Europees voetballer van het jaar wordt, de tweedehands Ronaldo in z'n slipstream de dubbele schaar tot in tranen toe ziet mislukken. Toch jankt dat-ie niet wordt gewaardeerd met z'n 5 uitverkiezingen.

Terwijl Bergkamp, Cantona, Laudrup, Lineker, Eusebio, Puskas, Batistuta, Vialli, Gascoinge, Henry, van Hanegem, Netzer, Shearer, Seeler, Panenka, Nilis, Ginola, Zoff, Rensenbrink, Figo, Guardiola, Berry van Aerle, Deina, Boniek, Buffon, Maldini, Rijkaard, Baresi, Klinsmann, Raôul bij elkaar nul keer Europees voetballer van het jaar werden. Laat opa maar zeuren dat het vroeger beter was. Ik ga lekker genieten van ESPN. En me bevestigd zien in m'n mening.

P.S. Vinden jullie Virgil van Dijk ook zo overgewaardeerd ? Als je hem vergelijkt met Rinus Israël, Ruud Krol, Ronald Koeman en Frank de Boer.

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 dinsdag 2 april 2024 @ 14:26:34 #206
7889 tong80
Spleenheup
pi_213060839
Niet Bobby Charlton, George Best, David Beckam of Denis Law werd in 2000 gekozen tot speler van de eeuw van Manchester United, maar een charismatische Fransman. Slechts 1,2 miljoen pond moest Manchester in november 1992 betalen aan Leeds United. Een schijntje bleek later gezien de waarde die hij voor het elftal kreeg.



Eric Cantona begon als jonge speler bij Olympique Marseille, waar hij niet doorbrak. Hij vertrok naar het Auxerre van de legendarische trainer Guy Roux. Hij kon er echter niet aarden, miste de warmte van het zuiden. Hij werd verhuurd aan Martigues. Hij deed het daar zo goed dat Auxerre hem terughaalde. Hij deed het bij Auxerre ook geweldig, zodat ie als 21-jarige aanvaller debuteerde als international tegen West-Duitsland. Bij de 2-1 nederlaag maakte hij zijn eerste interlanddoelpunt. Er zouden voor Frankrijk nog 19 doelpunten volgen in 40 interlands.

Door zijn goede spel kocht Olympique Marseille hem voor een recordbedrag van 22 miljoen francs terug. Hij bleef goed presteren, maar na het beledigen van bondscoach Henry Michel werd hij voor een jaar geschorst als international van Frankrijk. Toen hij later in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Torpedo Moskou werd gewisseld, zijn shirt verscheurde en weggooide, werd hij door Olympique voor een maand geschorst. Zijn reputatie als enfant terrible was gevestigd. Hij werd weer eens verhuurd, aan Girondins de Bordeaux, Montpellier en Nimes. Tijdens een wedstrijd met die laatste club gooide hij een bal naar de scheidsrechter. Dat kwam hem namens de Franse bond op een maand schorsing te staan. Daar kwam nog een maand schorsing bij na het beledigen van die bond. Cantona besloot hierop te stoppen met voetballen. Zijn fans wisten hem echter over te halen om op zijn besluit terug te komen. Met succes. Succesvol zou ie zeker worden.

Een ongekende invloed zou hij in de Engelse hoogste klasse krijgen als één van de eerste buitenlandse toppers in de toenmalige First Division, de huidige Premier League. In zijn eerste en enige seizoen bij Leeds United werd hij onmiddellijk landskampioen. Voor een bescheiden bedrag werd Manchester United de nieuwe werkgever. Sir Alex Ferguson mocht dan vanaf 1986 de fundamenten hebben gelegd, het was Cantona die Manchester United weer het aanzien van een topclub schonk. Tussen 1967 en 1993 wonnen The Red Devils niet één landstitel. Iets dat je je tegenwoordig niet meer kunt voorstellen. De successen uit het verleden, plus de grote spelers die er ooit speelden, zorgden nog voor de status van een topclub. Qua prestaties bleef het ver achter. Er werd zelfs gedegradeerd. Met Cantona in de ploeg reeg Fergusons brigade plotseling de kampioenschappen aaneen.

In 1993, 1994, 1996 en 1997 finishte United als eerste. Dat waren Cantona's titels. In 1994 en 1996 won hij tevens de in Engeland hoog aangeschreven FA-Cup. Hij maakte de goals, dirigeerde het spel, controleerde, heerste en verdeelde. Met zijn fantastische charisma, geniale voetbalgaven en artisticiteit zal hij voor altijd één van Uniteds grootste legendes blijven. Echter, In januari 1995 kwam het duiveltje op zijn schouder weer tot leven. Hij gaf in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace, nadat hij door hem was uitgescholden, een supporter van die club een karatetrap. Dat leverde Cantona negen maanden schorsing op. Mede daardoor werd United dat seizoen geen kampioen. Het enige jaar dat Eric Cantona in Engeland de landstitel niet won.

Het seizoen daarna kwam "Eric the King" groots terug. Majestueus leidde hij United naar weer een landstitel. Hij kwam, zag en overwon. Dankzij het Franse genie had Manchester United zich weer bij de grootste clubs ter wereld geschaard. Een status die ze nog steeds bekleden. Als door een satijnen mantel omfloerst, door de kleren van de Keizer. De Koning te rijk.

tong80



:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_213080287
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 april 2024 14:26 schreef tong80 het volgende:
Niet Bobby Charlton, George Best, David Beckam of Denis Law werd in 2000 gekozen tot speler van de eeuw van Manchester United, maar een charismatische Fransman. Slechts 1,2 miljoen pond moest Manchester in november 1992 betalen aan Leeds United. Een schijntje bleek later gezien de waarde die hij voor het elftal kreeg.

[ afbeelding ]

Eric Cantona begon als jonge speler bij Olympique Marseille, waar hij niet doorbrak. Hij vertrok naar het Auxerre van de legendarische trainer Guy Roux. Hij kon er echter niet aarden, miste de warmte van het zuiden. Hij werd verhuurd aan Martigues. Hij deed het daar zo goed dat Auxerre hem terughaalde. Hij deed het bij Auxerre ook geweldig, zodat ie als 21-jarige aanvaller debuteerde als international tegen West-Duitsland. Bij de 2-1 nederlaag maakte hij zijn eerste interlanddoelpunt. Er zouden voor Frankrijk nog 19 doelpunten volgen in 40 interlands.

Door zijn goede spel kocht Olympique Marseille hem voor een recordbedrag van 22 miljoen francs terug. Hij bleef goed presteren, maar na het beledigen van bondscoach Henry Michel werd hij voor een jaar geschorst als international van Frankrijk. Toen hij later in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Torpedo Moskou werd gewisseld, zijn shirt verscheurde en weggooide, werd hij door Olympique voor een maand geschorst. Zijn reputatie als enfant terrible was gevestigd. Hij werd weer eens verhuurd, aan Girondins de Bordeaux, Montpellier en Nimes. Tijdens een wedstrijd met die laatste club gooide hij een bal naar de scheidsrechter. Dat kwam hem namens de Franse bond op een maand schorsing te staan. Daar kwam nog een maand schorsing bij na het beledigen van die bond. Cantona besloot hierop te stoppen met voetballen. Zijn fans wisten hem echter over te halen om op zijn besluit terug te komen. Met succes. Succesvol zou ie zeker worden.

Een ongekende invloed zou hij in de Engelse hoogste klasse krijgen als één van de eerste buitenlandse toppers in de toenmalige First Division, de huidige Premier League. In zijn eerste en enige seizoen bij Leeds United werd hij onmiddellijk landskampioen. Voor een bescheiden bedrag werd Manchester United de nieuwe werkgever. Sir Alex Ferguson mocht dan vanaf 1986 de fundamenten hebben gelegd, het was Cantona die Manchester United weer het aanzien van een topclub schonk. Tussen 1967 en 1993 wonnen The Red Devils niet één landstitel. Iets dat je je tegenwoordig niet meer kunt voorstellen. De successen uit het verleden, plus de grote spelers die er ooit speelden, zorgden nog voor de status van een topclub. Qua prestaties bleef het ver achter. Er werd zelfs gedegradeerd. Met Cantona in de ploeg reeg Fergusons brigade plotseling de kampioenschappen aaneen.

In 1993, 1994, 1996 en 1997 finishte United als eerste. Dat waren Cantona's titels. In 1994 en 1996 won hij tevens de in Engeland hoog aangeschreven FA-Cup. Hij maakte de goals, dirigeerde het spel, controleerde, heerste en verdeelde. Met zijn fantastische charisma, geniale voetbalgaven en artisticiteit zal hij voor altijd één van Uniteds grootste legendes blijven. Echter, In januari 1995 kwam het duiveltje op zijn schouder weer tot leven. Hij gaf in de uitwedstrijd tegen Crystal Palace, nadat hij door hem was uitgescholden, een supporter van die club een karatetrap. Dat leverde Cantona negen maanden schorsing op. Mede daardoor werd United dat seizoen geen kampioen. Het enige jaar dat Eric Cantona in Engeland de landstitel niet won.

Het seizoen daarna kwam "Eric the King" groots terug. Majestueus leidde hij United naar weer een landstitel. Hij kwam, zag en overwon. Dankzij het Franse genie had Manchester United zich weer bij de grootste clubs ter wereld geschaard. Een status die ze nog steeds bekleden. Als door een satijnen mantel omfloerst, door de kleren van de Keizer. De Koning te rijk.

tong80

[ afbeelding ]

:T
Laatst sprak ik Alex en die zei dat Cantona in zijn top 3 wereldspelers op 1 stond gevolgd door Scholes en C. Ronaldo.
  Trouwste user 2022 donderdag 4 april 2024 @ 12:55:18 #208
7889 tong80
Spleenheup
pi_213082679
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2024 09:29 schreef stokj het volgende:

[..]
Laatst sprak ik Alex en die zei dat Cantona in zijn top 3 wereldspelers op 1 stond gevolgd door Scholes en C. Ronaldo.
Ik denk dat we met z'n allen Scholes hebben onderschat. Het was geen glamourboy of flamboyante persoonlijkheid. Net zoals met Debruyne.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_213084826
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2024 12:55 schreef tong80 het volgende:

[..]
Ik denk dat we met z'n allen Scholes hebben onderschat. Het was geen glamourboy of flamboyante persoonlijkheid. Net zoals met Debruyne.

:T
Inderdaed
  Trouwste user 2022 zaterdag 6 april 2024 @ 18:45:12 #210
7889 tong80
Spleenheup
pi_213111743
Je kunt naar mindere voetballers worden vernoemd dan naar Denis Law. Dennis Bergkamp had zijn voornaam te danken aan deze Schotse Manchester United legende. Een voetballer uit een sprookjesboek. Met een dramatische wending op het eind.

Denis Law was het zevende kind in een arm vissersgezin. Zijn eerste voetbalschoenen kreeg hij op zijn 14e van de buurman. Het was al snel duidelijk dat-ie bovengemiddeld begaafd was. Hij mocht als schriel, brildragend spelertje een proefwedstrijd spelen voor Huddersfield Town in Engeland. Hij werd ondanks de twijfels aangenomen.

In 1954 maakte hij, als 16-jarige, zijn debuut. Matt Busby, trainer van Manchester United wilde hem kopen. Huddersfield Town weigerde het bod van 10.000 pond. Nota bene de latere Liverpool-coach Bill Shankly hield de transfer tegen.

Manchester City werd twee jaar later zijn eerste club op het hoogste niveau. Inmiddels was de scorende dribbelaar al international. Nog steeds is ie topscorer van de Barmy Army. Via een omweg werd ie alsnog speler van Manchester United. Hij zou er 11 seizoenen spelen met 170 doelpunten. met als kroon de verkiezing tot Europees voetballer van het jaar. En de Europacup-1 winst in 1968.

Hij nam na 11 jaar afscheid van United om bij City zijn carriere af te sluiten. Zijn laatste competitiewedstrijd in de laatste wedstrijd van het seizoen 1973/1974 eindigde dramatisch. Door een magistrale hakbal in het doel tijdens Manchester City-Manchester United degradeerde Manchester United. Hij weigerde te juichen, hij vroeg zelfs om gewisseld te worden. Gebroken, vochtige ogen, zat ie in de dug-out. Geen vreugdetranen. Wel een Schotse legende geboren. Het laatste schot uit z'n carriere, als handtekening onder een Schotse sage.

En Dennis The Flying Dutchman ? Still flying. Also One of the greatests...

'Nederland, Nederland gaat in de halve finale komen,
ik heb opeens zo'n gevoel dat we in de halve finale gaan komen
Met balbezit voor Frank de Boer
Frank de Boer speelt de bal, heel goed naar Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp
Dennis Bergkamp neemt de bal aan Dennis Bergkamp!
AAAAAAAAARGH!
Frank de Boer speelt de bal naar Dennis Bergkamp
Die neemt de bal feilloos aan
En die schiet de bal erin

We spelen nog officieel 20 seconden
Dennis Bergkamp 2-1
AAAAAAAAAAARGH!'

tong80


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 zondag 7 april 2024 @ 12:57:00 #211
7889 tong80
Spleenheup
pi_213122811
Er zijn middenvoors en pure spitsen. Pelé, Cruijff, Messi, de Ronaldo's en Maradona startten een wedstrijd als midvoor, zwierven nadien vaak over het hele veld. Maakten solo's vanaf de eigen helft. Of werden strateeg op het strijdtoneel. De pure spits zag het strafschopgebied van zijn eigen team van afstand of later via TV-beelden. Kwam alleen op eigen helft om niet buitenspel te staan. Die vertoefde bij de vijand, als een tijger loerend op die ene kans, om z'n prooi te verschalken.



Wie de grootste pure spits is, of was, zal vaak per land afhangen. Ik als Nederlander durf te beweren, one gewähr, dat het Gerd Müller de Duitser is. De nare herinnering aan zijn doelpunt in de WK-74 finale tegen het Nederlands Elftal doet geen afbreuk aan mijn objectieve mening. De bittere nasmaak voor zoete koek nemend. Zijn statistieken spreken voor zich, zoals zijn voeten uit z'n sloffen schoten. Bayern en die manschaft op z'n ouwe schoen kampioen makend.

Müller was met zijn 176 centimeter niet letterlijk groot. Zijn statistieken wel.....453 doelpunten voor Bayern in 398 wedstrijden. 38 doelpunten in het seizoen 69/70 en 40 in 71/72. Voor de toen nog West-Duitsers scoorde hij 68 keer in 62 interlands.

Müller scoorde bij zijn eerste club Nördlingen in het seizoen 63/64 al 46 doelpunten in 31 wedstrijden. Aanleiding voor Bayern München, een topclub in wording, hem een contract aan te bieden. Bayern werd de huidige Europese grootmacht mede door de jonge Gerd Müller en de tevens jonge middenvelder Franz Beckenbauer.
Müller won met Bayern 3 keer op rij de Europacup-1. Werd in 1972 Europees kampioen met Die Manschaft. Werd Europees voetballer van het jaar in 1970. Werd 7 keer topscorer in de Bundesliga, 4 keer topscorer in de EC-1. Twee keer Europees topscorer. Topscorer WK-70 en EK-72. Wereldkampioen met West-Duitsland met een typisch doelpunt van 'Der Bomber' in de finale tegen Oranje. Cijfers om bij te watertanden. De fijnproevers op hun wenken bediend. De waterlanders voor de opponent.

Ondanks alle successen zocht-ie het zoals andere grootheden als Garrincha, Best, Socrates en Gascoigne in de drank. De redding kwam van zijn voormalige club. Müller, inmiddels aan de grond en in Amerika wonend, na er kort gevoetbald te hebben, werd terug naar West-Duitsland gehaald. Bayern München hielp hem van de drank af te komen en gaven hem diverse functies binnen de technische staf.
Na 22 jaar werd er bij hem echter de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Gerd Müller overleed 12 jaar later in een rusthuis op 15 augustus 2021. Een groot speler van één meter 76, wereldkampioen in 1974, werd 75 jaar. Zelfs 'Der Bomber' op het gras was er ingetuind.

tong80/Herman (Geen Tsjuiphof)

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 maandag 8 april 2024 @ 10:45:25 #212
7889 tong80
Spleenheup
pi_213134698
Weinig voetbalcarrieres zijn zo'n sprookje geweest als die van Jerrel Hasselbaink. Hij had zijn jongensdroom eigenlijk al opgegeven. Als mislukte prof van Telstar en AZ-67 ging ie weer bij de amateurs van Neerlandia spelen. In 1990 debuteerde de snelle aanvaller het seizoen 1990/1991 in de eerste divisie bij Telstar. Hij vertrok daarna naar AZ-67, destijds nog in de Eerste Divisie vertoevend. En zonder dubbele cijfertjes. Hij brak bij AZ-67 echter nooit door. Scoorde maar 5 keer in zo'n 50 wedstrijden.

Weer een prille belofte in de kiem gesmoord. Echter in het seizoen 1995/96 vertrok hij toch nog naar het Portugese Campomaiorense. Niemand weet nog hoe de Portugezen bij hem terecht kwamen. Hier kreeg Hasselbaink de bijnaam Jimmy "Floyd", onder deze naam staat hij sindsdien bekend. Bij deze club scoorde hij 12 maal in 31 optredens, Campomaiorense degradeerde echter uit de hoogste divisie. Hasselbaink werd overgenomen door Boavista FC. Een mooie sub-topper. In de SuperLiga scoorde hij 20 doelpunten in 29 duels, en veroverde Boavista ten koste van Benfica de Taça de Portugal (Portugese beker). Zijn doelpuntenproductie in Portugal bleef opvallen op. In juni 1997 haalde Leeds United hem voor een transfersom van 2 miljoen pond naar de Premier League. Een mooie traditionele club, zelfs een EC-1 finale gespeeld in de jaren 70.

In zijn tweede seizoen werd hij met 18 doelpunten topscorer van Engeland, hij deelde deze titel met Michael Owen en Dwight Yorke. Wereldtoppers. Michael Owen zelfs Europees voetballer van het jaar. Hij vertrok in 1999 naar Atlético Madrid, na een onenigheid met Leeds United over contractverlenging. Met deze overstap was 40 miljoen gulden (omgerekend achttien miljoen euro) gemoeid, waarmee Hasselbaink destijds de duurste Nederlandse voetballer aller tijden was. Hasselbaink was niet eens basisspeler van Oranje.

De Nederlandse Europees voetballers van het jaar, Cruijff, Gullit en van Basten kosten voor Barcelona en Milan minder. In zijn debuutseizoen in de Primera Division scoorde Hasselbaink 29 doelpunten, waarmee hij vice-topscorer van Spanje werd. Chelsea, destijds een in opkomst zijnde topclub, haalde Hasselbaink voor 24 miljoen euro terug naar Engeland, destijds een recordtransfer voor de Londense club. In zijn eerste seizoen werd hij voor de tweede maal topscorer van de Premier League met 23 goals. Dit aantal wist Hasselbaink in zijn tweede seizoen bij Chelsea te evenaren. Ongekende aantallen voor een speler die niet met hoofdletters in de Nederlandse geschiedenisboeken staat. Wel z'n handtekeningen krullend onder zijn palmares. Als z'n mooiste schot in de kruising.

Pas vlak voor het WK-98 maakte Hasselbaink zijn debuut in Oranje. Op dat WK in Frankrijk zou hij in twee groepswedstrijden spelen. Hasselbaink speelde in totaal 23 interlands, waarin hij negen doelpunten produceerde. Elf keer begon hij in de basis. Geen slecht gemiddelde voor een supersub. Tegenwoordig zou Oranje een moord doen voor zo'n spits. Hasselbaink moest echter concurreren met andere sluipschutters. Dennis Bergkamp, Roy Mackaay, Ruud van Nistelrooij, Pierre van Hooijdonck en Patrick Kluivert. Internationale topspitsen.
Desalniettemin een schitterende loopbaan bij topclubs in top-voetballanden. Hasselbaink heeft met Willy Dullens en Wim Hofkens gemeen dat ze als international nooit in de Eredivisie hebben gespeeld. En als Amsterdamse international, net zoals Robbie Rensenbrink, Rinus Israël, Jordy Cruijff, Ruud Gullit en Jan Jongbloed, nooit voor Ajax uitgekomen. Hasselbaink. Van bainkzitter, tot uitblinker. Een voetbalsprookje, met geen pen te beschrijven. Daarom een 10 met een griffel.

tong80


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 dinsdag 9 april 2024 @ 12:28:06 #213
7889 tong80
Spleenheup
pi_213146063
Hij werd niet ouder dan 49. Eén van de beste spelers ooit. Manuel 'Garrincha' dos Santos (1933-1983). Zijn privé leven mag dan worden getekend door alcohol en verslavingen, binnen de krijtlijnen was Garrincha een geniale voetballer. Samen met Pelé, Zico en Ronaldo de beste Braziliaan. Garrincha is misschien ook de meest ondergewaardeerde speler ooit.

Na het recent overlijden van Pelé, kwam de discussie weer op gang wie de beste spelers waren. Of wie de allerbeste. Helaas is het voetbalgeheugen vaak van korte duur en worden de overgewaardeerde Messi en Ronaldo veelvuldig genoemd. In dit schrale voetbaltijdperk, 2000-2024, is het gemakkelijker uit te blinken dan in vroeger tijden. Een middelmatige spits zoals Miroslaw Klose van Duitsland, kon zelfs topscorer allertijden op WK's worden. Een Italiaanse houwdegen, Cannevaro, wereldvoetballer van het jaar.

Garrincha speelde meer dan 30 interlands aan de zijde van Pelé. Niet één er van werd verloren. Sterker nog, Klein Vogeltje (zijn bijnaam, gekregen door z'n zus), verloor in zijn 50 interlands maar één keer. Op het WK-66 in zijn allerlaatste interland. Op de WK's 1958 en 1962 werd de wonderdribbelaar, ondanks het verschil in lengte van zijn benen, gekozen tot beste speler van het toernooi. Scoren deed hij ook buiten het veld. Gezien zijn 13 (buitenechtelijke) kinderen. Zelfs na het WK-58 in Zweden liet hij een medewerkster van het hotel waar Brazilië verbleef zwanger achter.

41 jaar geleden overleed Garrincha op 49jarige leeftijd aan lever cirroce. Net geen 50 geworden. Net geen halve eeuw. Wel eeuwig op het netvlies. Vaak in zwart-wit. Zoals het gestreepte shirt van "zijn" Botafogo. In het shirt van Botafogo, legde Garrincha zijn laatste kilometers af. Vanaf het Maracanâ stadion begeleidde een menigte van minstens één miljoen Brazilianen hun held naar zijn laatste rustplaat. Op een muur stond in grote letters geschilderd: "Bedankt dat je geleefd hebt Garrincha."

tong80


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 woensdag 10 april 2024 @ 11:09:05 #214
7889 tong80
Spleenheup
pi_213156938
Je hebt goede voetballers, je hebt cult/club-helden, je hebt clowns op het veld en je hebt voorbeeldige profs. Zelden heb je ze in één persoon. Bruce Grobbelaar was er één van. Tussen 1981 en 1994 speelde hij als doelman 440 competitiewedstrijden voor Liverpool.

Ook in Europa maakte hij furore. Dat de doelman uit het Afrikaanse Zimbabwe kwam maakte het plaatje compleet. Buiten Liverpool versleet ie nog 18 clubs. In zijn dertienjarige periode als Liverpudlian (1981-1994) verzamelde Grobbelaar een hele rits aan hoofdprijzen, waaronder zes landskampioenschappen, drie FA Cup’s en een Europa Cup I. Deze laatste prijs won Liverpool na het nemen van strafschoppen.

Mede door het bizarre gedrag van Grobbelaar wisten de Engelsen AS Roma te verslaan. De goalie deed tijdens de strafschoppenreeks namelijk alsof hij dronken was, om zo tegenstanders te misleiden. Op het moment dat de Italiaan Bruno Grazziani wilde aanleggen om zijn strafschop te nemen, suggereerde Grobbelaar dat zijn doellijn onder stroom zou staan. Het bizarre gedrag wat volgde werd Grazziani teveel en hij schoot zijn pingel over. Liverpool pakte de Europa Cup I en Grobbelaar was de grote held.

Hoewel het hoofdstuk Liverpool een groot succesverhaal lijkt, was de start wel vals. In één van zijn eerste wedstrijden voor The Reds had de doelman het niet razend druk. Grobbelaar besloot daarom in de tweede helft maar als een aap aan de lat te hangen en zichzelf zo bezig te houden. Dit viel niet goed bij een bestuurslid van Liverpool en de man kwam dit dan ook na afloop melden. “Luister jongen, dit soort gedrag accepteren wij niet bij Liverpool”, werd de Afrikaan toegesnauwd.

tong80


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 donderdag 11 april 2024 @ 11:12:12 #215
7889 tong80
Spleenheup
pi_213168009
‘We gaan in de halve finale komen, ik heb ineens zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen. Met het balbezit voor Frank de Boer, Frank de Boer speelt de bal, heel goed, naar Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp neemt de bal aan, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp.

Oooooooh, Frank de Boer speelt de bal op Dennis Bergkamp, die neemt de bal feilloos aan en die schiet de bal erin. We spelen nog officieel 20 seconden, Dennis Berregkamp, 2-1! AAAAAAAAAAH’

WK-98 in Frankrijk. Kwartfinale Nederland-Argentinië voor 55.000 toeschouwers Stade Vélodrome Marseille. Een klassieker op het WK. Op het WK-74 en WK-78 speelden beide landen immers al tegen elkaar. Het werd een legendarische wedstrijd. Met alles wat je bij een klassieker mag wensen. Hartstocht, mooie doelpunten, rode en gele kaarten, uitzinnige toeschouwers. Kortom een zinderende wedstrijd, met een apotheose geschreven door de beste scriptschrijver in Hollywood. Met nog een minuut te spelen, 89ste minuut, lange bal van Frank de boer. De perfecte pass als de beste quarterback in het American Football. In die sport heb je de End-zone. Nu werd het de Den-zone.

Dennis Bergkamp werd in Engeland al God genoemd. Nu zag heel de wereld waarom. Maradona had ooit de hand van God nodig om Engeland te verslaan in een kwartfinale op een WK. Waarna hij het goed maakte met de mooiste solo ooit. Een doelpunt dat terecht gekozen werd tot WK-doelpunt van de eeuw. Het doelpunt van Bergkamp tegen Argentinië eindigde als tweede. Twee doelpunten van ultieme schoonheid op het hoogste podium. De Non Flying Dutchman vertoefde even in de hoogste regionen. Voor eeuwig zwevend met de bal aan de voet.

tong80


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_213170172
Gaaf zeg!
* Verwijderd *
  Trouwste user 2022 donderdag 11 april 2024 @ 16:05:07 #217
7889 tong80
Spleenheup
pi_213170716
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2024 15:04 schreef zoekeenleven het volgende:
Gaaf zeg!
Er staat er iedere week één op de Frontpage. 230 inmiddels. Vanaf volgende week ga ik er EK-columns plaatsen. Net zoals o.a. tijdens het laatste WK. Daarna over de Olympische Spelen. :)

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 vrijdag 12 april 2024 @ 11:46:06 #218
7889 tong80
Spleenheup
pi_213178478
17 lijkt wel de leeftijd waarop iedere aanstaande Nederlandse topper (scorend) debuteert. Cruijff, Vanenburg, van Basten en Bergkamp bijvoorbeeld. Faas Wilkes ging ze voor bij Xerxes.



Faas Wilkes was ook de eerste Nederlandse speler die als prof furore maakte in het buitenland. Willem Kieft was als 18 jarige Europees topscorer al te oud. Diens scheve verschijning sierde de toren van Pisa niet. Zelfs de spits niet. De voornaam van Kieft werd dan ook niet befaamd. Faas echter wel. De oprecht blanke, niet-geadopteerde, ballen kaatsende en fiedeljeppende Fries Abe Lenstra durfde niet en Gerrit Keizer bij Arsenal was te onbeduidend.

Er zijn bejaarde Italianen die Faas heten. Door hun ouders vernoemd naar de weergaloze dribbelaar. Bij Inter Milaan en Torino schrijven ze zijn naam in gouden letters. Dennis zegt ze in Milaan weinig meer. Die maakte meer furore in de Meer en op Highbury. Faas Wilkes zijn status is met geen pen te beschrijven. De wijzende tifosi, sturen hun verafgode blik, op een gouden blad naar de pagina van Faas. Ook in Spanje, en dan vooral Valencia, dragen ze hem nog steeds virtueel op de schouders. Iets dat ooit letterlijk gebeurde na een historische overwinning tegen het grote Real Madrid. Samen met Alfredo di Stefano van Real Madrid en Kubala van Barcelona was hij de ster in de jaren 50. Vergelijkbaar met Messi en Ronaldo in de moderne tijd.

Wilkes was het grote voorbeeld voor Johan Cruijff. Doordat de KNVB tegen profvoetbal was speelde hij tussen 1949 en 1956 geen interlands. Uiteindelijk speelde hij er toch nog 38, waarin hij 35 keer scoorde. Een ongekend gemiddelde. Dennis Bergkamp was de speler die in 1998 pas dit aantal doelpunten overtrof. De Tulp, zoals Faas Wilkes in Italië werd genoemd, gaf het stokje door aan een protegé van Cruijff. Daar waar ie zelf de verlosser stimuleerde en inspireerde.

Faas Wilkes zou 82 jaar worden. De eerste wegbereider van het Nederlandse topvoetbal. Een bijna vergeten grootheid. In een land waar men het momenteel moet hebben van Luuk de Jong en Wout Weghorst. Memphis Depay niet te vergeten. De oer-Hollandsche spits. Met de typisch Nederlandse leeuw onder z'n hempie.

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_213215101
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2024 16:05 schreef tong80 het volgende:

[..]
Er staat er iedere week één op de Frontpage. 230 inmiddels. Vanaf volgende week ga ik er EK-columns plaatsen. Net zoals o.a. tijdens het laatste WK. Daarna over de Olympische Spelen. :)

:T
Ik kan niet wachten!
* Verwijderd *
pi_213215673
@tong80 Dat Louis III wordt genoemd als nieuwe trainer is op zicht ook een heel verhaal :P
Ik ken mensen die nog gymles van hem hebben gehad toen hij speler was. Toen was hij al zoals hij nu is. Wel prachtig.

https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/andries-jonker-weet-wat-de-ideale-oplossing-is-voor-ajax-schuif-louis-van-gaal-naar-voren-als-trainer~a820a092/

https://www.voetbalzone.nl/nieuws/noodzakelijk-dat-van-praag-van-gaal-vandaag-nog-vraagt-als-trainer-van-ajax/433533
  Trouwste user 2022 maandag 15 april 2024 @ 11:41:50 #221
7889 tong80
Spleenheup
pi_213215731
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2024 11:36 schreef stokj het volgende:
@:tong80 Dat Louis III wordt genoemd als nieuwe trainer is op zicht ook een heel verhaal :P
Ik ken mensen die nog gymles van hem hebben gehad toen hij speler was. Toen was hij al zoals hij nu is. Wel prachtig.

https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/andries-jonker-weet-wat-de-ideale-oplossing-is-voor-ajax-schuif-louis-van-gaal-naar-voren-als-trainer~a820a092/

https://www.voetbalzone.nl/nieuws/noodzakelijk-dat-van-praag-van-gaal-vandaag-nog-vraagt-als-trainer-van-ajax/433533
In principe deugt-ie natuurlijk. Maar liever niet weer terugvallen naar iemand uit het verleden. En al helemaal niet naar iemand die vol van zich zelf is en geen twijfels kent. Het afgelopen WK maakte duidelijk dat ie niks meer heeft te winnen. Speelde op resultaat terwijl ie "vroeger" resultaat aan schoonheid koppelde. We hebben iemand nodig die Ajax voorop stelt en niet z'n reputatie belangrijker vindt. Daar zijn er niet veel van. Ik zou voor Wim Jonk gaan. Jordi als technisch directeur.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_213218611
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2024 11:41 schreef tong80 het volgende:

[..]
In principe deugt-ie natuurlijk. Maar liever niet weer terugvallen naar iemand uit het verleden. En al helemaal niet naar iemand die vol van zich zelf is en geen twijfels kent. Het afgelopen WK maakte duidelijk dat ie niks meer heeft te winnen. Speelde op resultaat terwijl ie "vroeger" resultaat aan schoonheid koppelde. We hebben iemand nodig die Ajax voorop stelt en niet z'n reputatie belangrijker vindt. Daar zijn er niet veel van. Ik zou voor Wim Jonk gaan. Jordi als technisch directeur.

:T
Wim Jonk had vroeger wel interesse voordat hij werd weggejaagd :P
En Jordy zag een baan als TD wel zitten in de toekomst, als het goed is is hij beschikbaar. Maarja :P
  Trouwste user 2022 dinsdag 16 april 2024 @ 09:52:15 #223
7889 tong80
Spleenheup
pi_213225210
Half lege plastic bierglazen en kleine wegwerpaanstekers op het veld, spelersvrouwen die zogenaamd in de prostitutie bijklussen, spelers die netjes, met twee woorden, om een gele kaart voor de tegenstanders vragen. Keurige hockey- en honkbal-ballen en volleybaltrainers die het voor het zeggen hebben bij de topclubs. Iemand die 'Foei, stoute politie agent' roept bij FC Den Bosch. Wel zeker twee keer per maand een minuut vuurwerk van Henk bij NIVO.

Het loopt de spuigaten uit in de Nederlandse stadions en op de amateurvelden. Wanneer stopt deze gekte ? Wanneer worden wedstrijden weer eens ouderwets en goed verkloot ? Waar blijven de zwaargewonden na vechtpartijen op de tribunes? Waar blijven de volle bierflesjes, die goed gemikt doel troffen ? Zoals ooit bij NAC en Inter Milaan. Waar zijn de sinaasappelbom en ijzeren staaf ? Waar zijn de sigaar en sigarettenwalmen gebleven ? We snakken naar Bengaalse voetzoekende tijger-kanonkilo knallers in het uit vak. We snakken naar ijdele, megalomane voorzitters en frauderende clubeigenaren.

Vroeger was niet alles beter, maar veel wel. Het voetbal zelf natuurlijk. Maar ook de randzaken waren geen kattenpis. Of voor de kat z'n kut. Toen werd er niet gezeken over een hi ha hondenlul meer of minder. Kon de Kromme gewoon openlijk op het veld racistisch een spleetoog uit Zuid-Korea nadoen tijdens FC Utrecht-PSV. Mocht Johan Derksen op het veld en in de VI iedereen nog figuurlijk en letterlijk afslachten. Weliswaar geen Friesland, maar in Veendam deden in het noorden ook de kaasschaaf en botte bijl van Derksen hun werk. Toen veegde de huidige bondscoach Ronald Koeman ongestraft z'n reet met een Duits voetbalshirt af. Waar ik bij was op het EK-88. Ik stond immers achter het doel. Stonden meiden nog gewoon woke te koke i.p.v. dat Joke loopt te stoke dat ze hetzelfde loonstrookje moet krijgen als de Berry van Aerle's van tegenwoordig.

Zoals juni 1979. Nacompetitie FC Groningen-Telstar. FC Groningen leidt met 2-0. Fred Bischot, linksback en aanvoerder van Telstar, staat op het punt om in te gooien tot hij iets langs zijn oor hoort suizen. Een medespeler raapt een mes op dat uit het publiek op het veld is gegooid.
Scheidsrechter Bep Thomas staakt de wedstrijd, waarna Telstar ontdaan weigert de wedstrijd te hervatten. De Telstar-spelers worden bekogeld met stenen terwijl ze onder politiebegeleiding het stadion verlaten. Een 41-jarige Groninger wordt gearresteerd als messenwerper. Na het uitspelen van het restant wint FC Groningen met 3-0. Willem 2 zal uiteindelijk promoveren.

Ik was erbij, samen met m'n maten Ton vd Hoek en Harry Gloudemans en z'n vader, toen Willem 2 de laatste wedstrijd won. Kan me er weinig meer van herinneren. Zo messcherp is m'n geheugen ook niet meer. Als FC Den Bosch fan was ik wel jaloers. Hetzelfde gevoel dat ik momenteel heb als ik naar de ranglijst kijk van de KKD. Sommige dingen veranderen nooit. Nu nog Koeman straks op het EK, weer in Duitsland, die z'n kont afveegt met een Duits shirt. Dan ga ik weer drinken en roken. Koken niet. Ben immers geen magnetrong. Zal wel zorgen dat ik erbij ben als......

Herman/tong80


:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  Trouwste user 2022 donderdag 25 april 2024 @ 18:12:57 #224
7889 tong80
Spleenheup
pi_213324242
Er zijn spelers die je aan hun voornaam herkent. Oeki, Koko, Epi of Clarence. Ik wil daar Kiki aan toevoegen. Kiki is een beetje vergeten voetballer. Terwijl-ie 3 keer landskampioen werd, de Champions League, Wereldbeker voor clubteams en Europese-Supercup heeft gewonnen. Speelde bij o.a. Ajax, Malaga, Atletico Madrid, Manchester City, Bordeaux en AZ. Niet de minste clubs. Stond bijvoorbeeld ook in de basis bij Ajax-Juventus. De verloren CL-finale 96. Dat de spelers van De Oude Dame stijf van de doping stonden kwam helaas pas jaren later aan het licht. Hij schreef op 21 augustus 1996 tevens Ajax-geschiedenis door het eerste doelpunt ooit in de Arena te scoren, in een wedstrijd die Ajax met 1-0 won van NAC-Breda. Destijds speelde Ajax nog de pannen van het open dak. En moest Marco van Basten nog een pannenkoekenbakker worden. 'Het kan verkeren' schreef Brederode ooit. De rode lantaren nog niet gedragen.



Kiki Musampa werd, door zijn goede spel in Manchester, voor het Nederlands elftal opgeroepen door de toen nog heilige San Marco. Helaas kreeg hij geen speelminuten. Hij speelde wel op WK's en EK's met jong Oranje. Daardoor kon hij niet voor Congo-Kinshasa uitkomen. De FIFA-regels lieten dat niet toe. De geboren Edenaar moest er maar vrede mee hebben. (Volgende week een column over Zaïre/Congo op het WK-74)

In die jaren was het internationale voetbal niet zo vaak op tv te zien. Daarom staat de naam Kiki Musampa niet bij iedere voetballiefhebber in het geheugen gegrift. Ook kon hij de voetsporen van Edgard Davids en Richard Witchge niet volledig vullen. De spelers die hij opvolgde waren van wereldklasse. Toch verdient Kiki respect en meer waardering. Een mooie carriere bij grote clubs. Kiki is echter geen grote naam. In de voetbalanalen een voetnoot. Als voetballer groter dan de herinneringen die niet bekleven. Een snelle en wendbare, kleine linkermiddenvelder.

Heinz, Clarence, Edgar, Velibor, Sören, Tsjeu, Finidi, Nwanku, Winston, Jari en Kiki. Je kunt in een slechter rijtje, met karakteristieke voornamen staan op de elftalfoto. In het seizoen dat Ajax onderaan het rechterrijtje bungelde zou er Sven tussen staan. Uitgemaakt worden voor onzin uitkramer. De Mislinlat ligt niet meer zo hoog. De pannenkoeken met boter en suiker ingemaakt. De scheve schaats het klappen niet waard.

tong80

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  donderdag 25 april 2024 @ 19:13:15 #225
268045 Boezeidekoe
Ik ben een tong80 fan,jij ook?
pi_213324981
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2024 18:12 schreef tong80 het volgende:
Er zijn spelers die je aan hun voornaam herkent. Oeki, Koko, Epi of Clarence. Ik wil daar Kiki aan toevoegen. Kiki is een beetje vergeten voetballer. Terwijl-ie 3 keer landskampioen werd, de Champions League, Wereldbeker voor clubteams en Europese-Supercup heeft gewonnen. Speelde bij o.a. Ajax, Malaga, Atletico Madrid, Manchester City, Bordeaux en AZ. Niet de minste clubs. Stond bijvoorbeeld ook in de basis bij Ajax-Juventus. De verloren CL-finale 96. Dat de spelers van De Oude Dame stijf van de doping stonden kwam helaas pas jaren later aan het licht. Hij schreef op 21 augustus 1996 tevens Ajax-geschiedenis door het eerste doelpunt ooit in de Arena te scoren, in een wedstrijd die Ajax met 1-0 won van NAC-Breda. Destijds speelde Ajax nog de pannen van het open dak. En moest Marco van Basten nog een pannenkoekenbakker worden. 'Het kan verkeren' schreef Brederode ooit. De rode lantaren nog niet gedragen.

[ afbeelding ]

Kiki Musampa werd, door zijn goede spel in Manchester, voor het Nederlands elftal opgeroepen door de toen nog heilige San Marco. Helaas kreeg hij geen speelminuten. Hij speelde wel op WK's en EK's met jong Oranje. Daardoor kon hij niet voor Congo-Kinshasa uitkomen. De FIFA-regels lieten dat niet toe. De geboren Edenaar moest er maar vrede mee hebben. (Volgende week een column over Zaïre/Congo op het WK-74)

In die jaren was het internationale voetbal niet zo vaak op tv te zien. Daarom staat de naam Kiki Musampa niet bij iedere voetballiefhebber in het geheugen gegrift. Ook kon hij de voetsporen van Edgard Davids en Richard Witchge niet volledig vullen. De spelers die hij opvolgde waren van wereldklasse. Toch verdient Kiki respect en meer waardering. Een mooie carriere bij grote clubs. Kiki is echter geen grote naam. In de voetbalanalen een voetnoot. Als voetballer groter dan de herinneringen die niet bekleven. Een snelle en wendbare, kleine linkermiddenvelder.

Heinz, Clarence, Edgar, Velibor, Sören, Tsjeu, Finidi, Nwanku, Winston, Jari en Kiki. Je kunt in een slechter rijtje, met karakteristieke voornamen staan op de elftalfoto. In het seizoen dat Ajax onderaan het rechterrijtje bungelde zou er Sven tussen staan. Uitgemaakt worden voor onzin uitkramer. De Mislinlat ligt niet meer zo hoog. De pannenkoeken met boter en suiker ingemaakt. De scheve schaats het klappen niet waard.

tong80

:T
In het kader van "ik stond achter het doel in '88" :

Kiki zat bij mij op school en we hebben bij dezelfde amateurclub gevoetbald. Zijn debuut was tijdens Ajax - Feyenoord ergens in '94 ofzo. Ajax won met 4-1 en als ik me goed herinner scoorde hij. Op maandag liep de hele school achter hem aan. Wat een verschrikkelijk eng en arrogant mannetje was dat zeg. Gadverdamme
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')