Twentsche_Ros | zondag 5 augustus 2018 @ 20:03 |
Er zijn verschillende ideeën over sinaasappelschillen. Of ze zitten vol vezels en vitaminen. Of ze zijn bespoten en dus giftig. Om de oranje kleur te krijgen schijnen ze wel eens te worden gespoten. Nu is het zo dat ik sinaasappels vaak met een fijnschiller schil. Hierdoor is alleen het buitenste oranje laagje weg. Het grootste deel van de schil (het witte) zit nog vast aan de sinaasappel. Dan snij ik de vrucht eerst in de lengte in vieren. En daarna overdwars, zodat je uiteindelijk 8 partjes krijgt. En die zijn prima eetbaar. Maar: zit er in de overgebleven schil dan nog chemische middelen? Hoe diep gaan die "bestrijdingsmiddelen"? | |
halfway | zondag 5 augustus 2018 @ 20:17 |
Die krijgen een wax badje de rest is onzin. | |
nogeenoudebekende | zondag 5 augustus 2018 @ 20:18 |
Goed afwassen. Eventueel voor je gevoel biologisch pakken. | |
Postbus100 | zondag 5 augustus 2018 @ 21:26 |
Ieuw, schillen | |
Twentsche_Ros | zondag 5 augustus 2018 @ 22:33 |
Dus met dun schillen ben ik gevrijwaard van chemische zooi (waaronder ik het wasbadje ook reken). | |
realAIVD | zondag 5 augustus 2018 @ 22:49 |
Ja, maar je bent wel verzekerd van een bittere sinaasappel....als je dat niet wilt dan moet je dat "witte" weghalen....de oranje schil (zest) is juist lekker!....gewoon afwassen is voldoende om je geen zorgen te maken over gif, trouwens | |
golfer | zondag 5 augustus 2018 @ 22:52 |
Dat dus. | |
Spanky78 | zondag 5 augustus 2018 @ 23:00 |
veel sinaasappels worden behandeld met fungicides en soms met sorbaat (dat laatste kan niet zoveel kwaad). Die fungicide, tsja, ik eet die liever niet. Ik probeer als ik schil van citrus wil gebruiken. Onbehandelde te vinden. Dat waslaagje is overigens niet gevaarlijk. Ben overigens niet kinderachtig met dit soort dingen, maar die fungicides zijn over het algemeen geen fijne goedjes. | |
realAIVD | maandag 6 augustus 2018 @ 07:52 |
Dosis sola facit venenum (alleen de hoeveelheid maakt het vergif) zei Paracelsus al in de 16e eeuw. De keerzijde hiervan is dat er voor iedere giftige stof ook een drempelwaarde te vinden is waarbij nog geen enkel nadelig effect op het organisme aantoonbaar is. Nu is de regelgeving in Nederland zo, dat er gewerkt wordt met grenzen die 100 tot 1000 keer lager dan die drempelwaarde liggen, zodat men zeker weet dat het ook voor je baby en je oude immuungecompromitteerde oma geen kwaad kan als ze 10 sinaasappels op een dag wegkauwen. Dus ja, je bent blijkbaar wel kinderachtig in die dingen en dat mag natuurlijk best. Neemt niet weg dat als je een sinaasappel wast, het opeten van de schil absoluut geen kwaad kan, dat is een feit (en dat is toch waar naar gevraagd werd) | |
PiyeReloaded | maandag 6 augustus 2018 @ 08:02 |
Dat is toch niet lekker man? De oorlog is al een tijdje voorbij hoor. Gun jezelf gewoon geschilde sinaasappels. | |
Twentsche_Ros | maandag 6 augustus 2018 @ 11:50 |
Weet ik. Maar ik ben een ongelofelijke "Ebenezer Scrooge" op het gebied van spaarzaamheid en zuinigheid. Ik ken alle kringloopwinkels en vertoef graag op de markt een half uur voor sluitingstijd tussen de medelanders... | |
Fokpop | dinsdag 7 augustus 2018 @ 00:21 |
Man | |
PiyeReloaded | dinsdag 7 augustus 2018 @ 09:27 |
Ik had verwacht dat je zou vertellen dat je het gewoon lekker vond. Dit is toch geen leven man? Niks mis met spaarzaamheid, maar je mag echt weleens een schil weggooien. Desnoods maak je er compost van, heb je er toch wat aan. | |
Twentsche_Ros | dinsdag 7 augustus 2018 @ 11:38 |
Ze zijn ook lekker. Kiwi eet ik ook met hele schil, net als een appel. Wordt ook aanbevolen. Is gezond... | |
sirdanilot | dinsdag 7 augustus 2018 @ 20:41 |
Als je schil van citrus wil gebruiken is biologisch het beste. je gaat echt niet dood of de kanker krijgen als je heel af en toe een beetje citroen of sinaasappelrasp van een niet biologische citrusvrucht gebruikt hoor. Die dingen zijn inderdaad bespoten en hebben een waslaag en dat is niet het meest gezonde wat je kan hebben maar het blijven EU goedgekeurde stoffen. Gewoon niet te vaak doen. | |
The_Emotion | maandag 20 augustus 2018 @ 02:19 |
Van de schillen kan je ook marmelade maken en op brood smeren | |
Twentsche_Ros | maandag 20 augustus 2018 @ 13:56 |
Ja, maar dan voeg je weer een hoop suikers toe. Het gaat me om de voedingswaarde vd zuivere schil. | |
HaverMoutKoekje | maandag 20 augustus 2018 @ 17:02 |
Ik eet nog altijd de witte binnenkant van de schil ook op Op lagere school riepen ze altijd dat je er kanker van krijgt | |
derLudolf | dinsdag 21 augustus 2018 @ 18:17 |
De Hazard Index van residuen van gewasbeschermingsmiddelen is erg laag: https://www.sciencedirect(...)ii/S0278691517306877 Medicijnresten in drinkwater zijn veel hoger. | |
realAIVD | dinsdag 21 augustus 2018 @ 18:27 |
Inderdaad, afronden dus dit topic, het gaat letterlijk nergens over | |
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:12 |
Maar er is geen sprake van gewasbeschermingsmiddelen, maar fungicides ter conservering | |
Spanky78 | dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:14 |
De normale types zijn niet enorm gevaarlijk, als ze worden gebruikt volgens de regels en als er niet iemand toch even met een verboden goedje langsloopt. Net zoiets als druiven uit India.. in theorie volledig ongevaarlijk. Maar er worden residuen gevonden van zaken die hier almjaren streng verboden zijn. | |
Spanky78 | dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:16 |
Het risico is niet enorm hoog https://www.researchgate.(...)vey_in_citrus_fruits | |
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:18 |
Dat klopt ongetwijfeld maar het verkeerde onderzoek als onderbouwing werd gebruikt | |
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:19 |
De fungicides in de wax zijn geen pesticiden | |
derLudolf | dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:23 |
Fungiciden zijn inderdaad geen pesticiden | |
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:26 |
Verder kan je je beter zorgen maken over of je je huis wel goed lucht of over de schimmelsporen en bacteriën uit je bioafval | |
Spanky78 | dinsdag 21 augustus 2018 @ 20:05 |
Er zijn allerlei zaken waar je beter op kunt letten. Het gevaar zit hem eerder in het gebruik van zaken die echt niet duur de beugel kunnen als gewasbescherming of bewaarmiddelen. | |
Spanky78 | dinsdag 21 augustus 2018 @ 20:06 |
Dat maakt toch niet uit, het gaat erom of er toxisch spul in zit. Dat blijkt mee te vallen. | |
Spanky78 | dinsdag 21 augustus 2018 @ 20:07 |
De koelkast. De vaatdoekjes en schuursponsjes. | |
halfway | dinsdag 21 augustus 2018 @ 21:27 |
Dat maakt heel veel uit, pesticiden werken vaak op de zenuwen van ongedierte dus ook op de mens. | |
Pietverdriet | woensdag 22 augustus 2018 @ 05:24 |
Je moest eens weten wat planten zelf produceren | |
Twentsche_Ros | woensdag 22 augustus 2018 @ 07:10 |
Dat laatste is dus niet zo. Maar ik vind het witte goed te eten. Zitten daar meer vitaminen in en/ of vezels dan in de binnenkant vd sinaasappel? [ Bericht 0% gewijzigd door Twentsche_Ros op 22-08-2018 07:24:39 ] | |
Hiddendoe | woensdag 22 augustus 2018 @ 07:20 |
TS, ooit overwogen om zelf je sinaasappels te kweken? https://www.youtube.com/r(...)naasappelboom+kweken | |
Twentsche_Ros | woensdag 22 augustus 2018 @ 08:17 |
Ik heb n pruimenboom. Ze zijn 1 week rijp en dan moet je ze snel opeten of weggeven anders zijn ze verrot. Aan de boom worden ze opgegeten door de vogels. En eerder in t seizoen zijn ze nog niet rijp. Ik zit wel eens te denken aan een walnotenboom. Langer houdbaar en door de bast geen prooi voor vogels. [ Bericht 0% gewijzigd door Twentsche_Ros op 22-08-2018 09:22:05 ] | |
Spanky78 | woensdag 22 augustus 2018 @ 13:05 |
Ja, een zieke plant maakt vaak gevaarlijkere antistoffen dan de ziekte oplevert voor mensen. Allerlei Statines enzo. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 22 augustus 2018 @ 13:35 |
gun die vogels ook eens een lekker hapje | |
Twentsche_Ros | woensdag 22 augustus 2018 @ 14:28 |
Als ik m zelf geplant heb ook? Dr zijn genoeg wilde vruchten | |
halfway | woensdag 22 augustus 2018 @ 17:53 |
Pyrethrum? | |
Pietverdriet | woensdag 22 augustus 2018 @ 17:55 |
Jep. | |
Spanky78 | woensdag 22 augustus 2018 @ 19:37 |
Glycoalkaloide, tomaten en aardappels maken soortgelijke stoffen. Maar aardappelen zijn pas gevaarlijk als je ze eerst als ze ontspruiten en ook groene aardappelen kun je beter niet eten. Je moet alsnog een kilo eten ofzo om ziek te worden. En het gif werkt op korte termijn, je krijgt er geen kanker van ofzo. | |
Twentsche_Ros | woensdag 29 augustus 2018 @ 07:35 |
http://www.natuurlijkrauwleven.com https://www.smulweb.nl/bl(...)e-c-in-vers-fruitsap Albedo heet dat witte deel. En het is heel gezond. [ Bericht 34% gewijzigd door Twentsche_Ros op 29-08-2018 07:42:16 ] | |
Sigaartje | maandag 10 september 2018 @ 17:28 |
Ja, dit snap ik dus ook niet. Daarom maak ik sommige gerechten niet, dan moet je: citroenschil raspen. Getverdemme. Dat doe je toch niet? Dan neem je toch een schijfje citroen, sorry hoor, maar is dat uit armoede of zo? | |
Pietverdriet | maandag 10 september 2018 @ 18:25 |
Nee, de smaak is anders, citroenschil in koekjes of gebak, ijs, gerechten, smaakt anders dan citroensapof schijfjes. Citroenen dun schillen en in Vodka leggen, wat suiker erbij en je hebt na een paar maanden een goddelijke limoncello |