In de loop der tijd kan je insulinebehoefte ook wat veranderen. Door seizoensinvloeden maar ook door andere zaken (bijv. stofwisseling, hormonen). Heb zelf een insulinepomp en over de jaren heen verandert zo nu en dan mijn basaalstand (eenheden die per uur worden afgegeven onafhankelijk van eten) maar ook de koolhydraatratio.quote:Op donderdag 16 augustus 2018 15:40 schreef Eightyone het volgende:
Nee, geen seizoensinvloeden vooralsnog. Iig is me geen patroon opgevallen door de jaren heen. En ik heb mezelf bovendien altijd aangeleerd heel afwisselend te spuiten, qua spuitplekken.
Mijn Lantus spuit ik btw zo'n beetje half 10, kwart voor 10 's avonds in. Dat is standaard.
Nog iets anders: De laatste jaren ontstaan er veel gemakkelijker hele late hoge pieken (na 3-5 uur pas), als ik vet heb gegeten. Die vielen me eerder ook niet zo op. M'n overgevoeligheid voor (zeer) vet eten is ook toegenomen, maar ik weet niet of dat met elkaar te maken heeft.
Misschien ook interessant om te kijken wat je op je broodjes hebt zitten? Kaas (eiwitten) geeft misschien ook dat effect.quote:Op donderdag 16 augustus 2018 20:52 schreef Maurice76 het volgende:
Met vet heb ik verder geen echte ervaring wat dat betreft. Wel heb ik gemerkt dat ik met bepaalde producten - zoals bijvoorbeeld bruine pistoletjes en muesli bollen - dezelfde effecten ervaar. Ik gebruik insuline en eet dat en dan 3 uur later, als de Novo is uitgewerkt, mijn bloedsuiker toch ineens omhoog begint te gaan, zonder dat ik tussentijds gegeten heb. Aangezien het direct te relateren is aan specifieke voedingsmiddelen, betekent dat dus dat de koolhydraten ervan heel langzaam opgenomen worden.
De keer dat ik daar goed achter kwam, een paar jaar geleden, had ik alleen maar 2 pistoletjes op. Kort erna schoot ik eerst een hypo in en een paar uur later schoot ik door richting de 20. Goede leerschool, zogezegd. Tegenwoordig weet ik dat en gebruik ik na een uur of 3 wat extra insuline om te compenseren.
Meestal iets van filet americain, of een Johma salade of iets dergelijks. Ik heb bij mezelf geen relatie kunnen ontdekken tussen beleg en late hoge suikers, in elk geval, waar ik die wel zie met de pistoletjes en muesli bollen.quote:Op donderdag 16 augustus 2018 21:08 schreef NedKelly het volgende:
[..]
Misschien ook interessant om te kijken wat je op je broodjes hebt zitten? Kaas (eiwitten) geeft misschien ook dat effect.
Klopt, dat fenomeen ken ik . Heel goed met mijn neus op die feiten gedrukt, een paar jaar geleden. Ik had midden in de nacht een hypo van 2,1 en een enorme vreetstuip - waar ik me ook aan te buiten ben gegaan. Ik heb toen - terwijl ik nog in die hypo zat - uitgerekend hoeveel koolhydraten ik nou eigenlijk gegeten had en insuline gebruikt om het "overschot" ten opzichte van de hypo te compenseren. Toen ik 's morgens opstond, zat ik op ~30. Heb het ziekenhuis gebeld en die vertelden me toen dat dat kwam door de glucagon van mijn eigen lijf. Heb het nog nooit zo erg gehad, maar sinds die keer ben ik me er wel van bewust en kan ik afhankelijk van het type hypo dus ook inschatten hoe dat latere verloop gaat in mijn suiker.quote:Dat doorschieten na een hypo kan deels ook komen omdat je lichaam soms zelf ook nog gaat regulieren waardoor je hoog (en vaak wat langer hoog) blijft zitten.
Toppie! Succes! En geniet van je reis!quote:Op donderdag 16 augustus 2018 21:47 schreef automatic_ het volgende:
Nog bedankt voor de reistips! Ik heb een douane verklaring gehad, dus ik ga het zien
Soort koolhydraten maakt qua reactie zeker uit. Weet zo niet of er verschil zit tussen gewone of volkoren pasta. Ik reageer er in ieder geval super slecht op dus eet het al jaren niet meer. Mijn bloedsuikers stijgen de pan uit, zakken slecht en ik voel me super moe.quote:Op donderdag 23 augustus 2018 07:02 schreef het-is-mij het volgende:
Ja klopt Maurice dat zit bij t pakketje bij kinderen bij en tijdens zkh opname en diabetes caroussel maar viel me nu zo op dat ik me afvroeg of t herkenbaar was
En hoort er nu ws bij dat we leren waar zn suikerwaardes wel of niet op reageren.
Iedereen zal dat, zoals ik hierboven ook lees, herkennen bij bepaalde producten hoe het lichaam erop reageert.
Ow pppfff dat las ik laatst ook idd van iemand die t met de fsl veel beter onder controle had.quote:Op donderdag 23 augustus 2018 13:24 schreef twiFight het volgende:
Ik heb vanwege geldgebrek geen FSL meer en fucking hel, mijn spiegel gaat weer alle kanten op. Hypos nemen ook weer halsoverkop toe.
Dat klinkt goed. Denk dat jullie in een fase zitten met erg aftasten wat de koolhydraatratio is en hoe er gereageerd wordt. Ik heb zelf 3 verschillende ratio's per dag. Onbijt 1 eenheid per 5 koolhydraten, lunch 1 op 8, diner 1 op 6. Dat is ook wel lang aftasten geweest en in de loop der jaren moet het ook steeds weer wat aangepast worden. Je behoefte veranderd.quote:Op donderdag 23 augustus 2018 14:02 schreef het-is-mij het volgende:
@nedkelly, ja we wegen en tellen idd ja.
Zijn uit t zkh met een "basis" schema gekomen qua koolhydraten en waar insuline op is aangepast.
Dat is eigenlijk wat hij zoal op een "normale" schooldag eet en drinkt in combi met t sporten.
Basis weet ik qua koolhydraten maar de donut vd week zocht ik op en bij de mac gister ook aan t tellen
Soms om te weten wat hij ipv een tussendoortje kan nemen en andere ivm bijspuiten.
Ik doe t vaak ook samen om hem met t tellen mee te nemen en bewust te worden.
Hij wilde eigenlijk graag een milkshake bij zijn mac menu gister maar met t lezen van t aantal koolhydraten heeft hij toch maar voor cola zero gekozen
Je moet echt hele slechte waardes hebben wil je aan die richtlijnen voldoen. HbA1c boven de 64 een jaar lang. Als je schommelt, haal je dat niet.quote:Op donderdag 23 augustus 2018 14:04 schreef het-is-mij het volgende:
[..]
Ow pppfff dat las ik laatst ook idd van iemand die t met de fsl veel beter onder controle had.
Kun je met de waarden niet eea aantonen richting verzekeraar om toch voor vergoeding in aanmerking te komen?
Heb me er verder niet in verdiept, weet alleen dat wij ze (als ze te bestellen zijn) vergoed krijgen.
Dankje! Mijn actieve insuline tijd is 3 uur, maar dat was al wel voorbij. Net toch ook nog maar even de noodlijn van Diabeter gebeld voor advies. Moet voorlopig elk uur controleren, maar mag pas over 2 uur evt weer corrigeren. Dus voorlopig nog niet slapen, terwijl ik me juist zo moe en beroerd voel als ik hoog zitquote:Op zaterdag 1 september 2018 22:30 schreef Maurice76 het volgende:
Heftig, Hestia. Is het devies met insuline gebruik overigens ook niet dat je eerder voorzichtig moet zijn dan te scheutig? Ik heb geen idee hoe lang je insuline werkt, maar is het niet verstandiger om eerst die duur af te wachten en dan pas te corrigeren? Sowieso kun je bij hogere waarde al wel corrigeren uiteraard, maar behoudend, zou ik zeggen.
Sterkte & succes!
Aww, ik herken het gevoel. Hopelijk kun je het vandaag rustig aan doen? Gewoon een relax dagje van maken . Je hebt er nu tenminste een goed excuus voor .quote:Op zondag 2 september 2018 00:47 schreef _Hestia_ het volgende:
Nou joepie, nu toch op 3.3. Leuk zo'n ritje in de achtbaan
Nu dus maar gegeten en dan hopelijk zo maar es slapen. Heb het nu wel ff gehad met die diabetes.
Edit zondagmiddag: en om half 4 vannacht zat ik weer op 3.2, terwijl ik om kwart voor 1 met die hypo al geen actieve insuline meer had. Damn wat voel ik me vandaag beroerd zeg
Ook al zit ik nu wel gewoon weer goed. Voelt echt alsof ik ben overreden door een vrachtwagen.
Ja dat is idd het plan. Net wel even de afwas gedaan, maar verder maar een rustig dagje bankhangen en sport kijken.quote:Op zondag 2 september 2018 12:52 schreef Maurice76 het volgende:
[..]
Aww, ik herken het gevoel. Hopelijk kun je het vandaag rustig aan doen? Gewoon een relax dagje van maken . Je hebt er nu tenminste een goed excuus voor .
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |