abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 23 juni 2018 @ 10:20:38 #1
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_179986780
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
10s.gif Op maandag 21 mei 2018 19:50 schreef Drugshond het volgende:
[ afbeelding ]

Turkish President Recep Tayyip Erdogan said he intends to tighten his grip on the economy and take more responsibility for monetary policy if he wins an election next month.
--------------
Alsof hij de buitenlandse markt kan besturen. 8)7
--------------

With the Turkish lira at a record low against the dollar and down this year against all 17 major currencies tracked by Bloomberg, Erdogan told Bloomberg TV in London on Monday that after the vote transforms Turkey into a full presidential system, he expects the central bank will have to heed his calls for lower interest rates.

https://www.bloomberg.com(...)-on-turkey-s-economy
========================================
In slechts 13 jr tijd heeft die munt 75 % aan waarde verloren.
Zie grafiek. https://finance.yahoo.com/quote/TRY%3DX?p=TRY%3DX&guccounter=1
----------------------------------
Het zal wel aan mij liggen, maar gaat Turkije niet heel erg stuk.

Nu een beter artikel die inhoudelijk beter is.
Supergroei Turkse economie stuit op wantrouwen
Economische groei


Van een bijna recessie naar een van de snelst groeiende economieŰn: de Turkse economie heeft zich hersteld. Maar twijfels zijn er, veel twijfels.

De Turkse economie groeide met 5,1 procent in het tweede kwartaal. Kan dat wel, vragen critici zich af.
[ afbeelding ]

In Turkije lijkt zich een economisch wonder te voltrekken. Twee weken geleden publiceerde het statistische instituut TŘrkstat de cijfers van het tweede kwartaal. Daaruit bleek dat Turkije met 5,1 procent ÚÚn van de snelst groeiende economieŰn van de G20 is. Alleen China en India doen het beter. Veel experts reageerden sceptisch, net als bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

„Ik was geschokt door de cijfers”, zegt Murat Ucer, een econoom die voor adviesbureau Global Source Turkije volgt. „Ik heb die nacht geen oog dicht gedaan. Mijn prognoses waren veel voorzichtiger. Het verhaal dat ik aan mijn klanten vertelde, moest ik ineens grondig bijstellen.”

Veel economen en analisten kunnen moeilijk geloven dat de Turkse economie zo snel is hersteld na een uitermate slecht jaar. De mislukte coup leidde bijna tot een recessie, de regering wist met veel kunst en vliegwerk een valutacrisis af te wenden, en de toerismesector, een belangrijke bron van buitenlands geld, is nog niet uit de crisis. Hoe kon TŘrkstat dan toch met zulke sterke cijfers op de proppen komen?

Commerzbank, de tweede bank van Duitsland, bracht zelfs een rapport uit met de veelzeggende titel ‘Turkey – Are you kidding me?’. Daarin concludeert Lutz Karpowitz, strateeg opkomende markten, dat de Turkse groeicijfers „meer dan twijfelachtig” zijn en mogelijk zelfs het gevolg zijn van „politieke be´nvloeding”. Een zware aantijging, die overigens niet wordt onderbouwd.

Spiegelt TŘrkstat de economische situatie inderdaad mooier voor dan zij is, wellicht om de regering politiek uit de wind te houden tot de verkiezingen van 2019?

Nieuwe rekenmethode
De achterdocht over de groeicijfers begon toen TŘrkstat eind vorig jaar een nieuwe rekenmethode invoerde. Ineens bleek de gemiddelde levensstandaard in Turkije 20 procent hoger te liggen. Ook stelde TŘrkstat het bruto binnenlands product (bbp) van 2015 bij van 720 miljard dollar naar 861 miljard. Kortom, de omvang van de Turkse economie was met terugwerkende kracht 20 procent groter. En de economische groei sinds 2009 was ineens 1,8 procent hoger.

De invoering van de nieuwe rekenmethode kwam overigens niet uit de lucht vallen. Daar is drie jaar lang aan gewerkt, onder toeziend oog van het Europese statistiekbureau Eurostat. De vorige methode was beperkt en achterhaald, daar was iedereen het over eens. De nieuwe groeicijfers zijn gebaseerd op een veel grotere hoeveelheid data, in lijn met Europese standaarden.

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op TŘrkstat

Zo gebruikt TŘrkstat nu de gegevens van de nationale inkomensadministratie en van het instituut voor sociale zekerheid, waardoor kleine en middelgrote bedrijven ook worden meegewogen in de omvang van de economie. Daarnaast kreeg TŘrkstat na een lang bureaucratisch gevecht toegang tot de annalen van het ministerie van FinanciŰn. Die nieuwe gegevens leiden uiteraard tot andere groeicijfers, maar het resultaat valt of staat bij de rekenmethode.

Tegenstrijdigheden
„De veranderingen in het Turkse bbp en de groeipercentages zijn erg groot, niet alleen vanuit een absoluut perspectief, maar vooral in vergelijking met andere gevallen van herziening naar Europese standaarden of Verenigde Naties standaarden”, stelt Erik Meyersson, econoom bij Goldman Sachs. „In OESO-landen hebben zulke herzieningen een veel kleinere invloed gehad op het bbp en, althans gemiddeld, vrijwel geen effect gehad op de groei van het bbp.”

Hoe dat kan, is een raadsel. „Het probleem is dat we niet weten hoe ze tot deze cijfers zijn gekomen”, zegt Aykut Erdogdu, de tweede man van oppositiepartij CHP. „Als TŘrkstat zijn rekenmethode bekend zou maken, dan zouden ze hun gelijk kunnen bewijzen. Maar ik denk niet dat ze dat van plan zijn. Het wachten is op het rapport van Eurostat. Zij zullen de nieuwe methode zorgvuldig doorlichten, want er zijn zo veel tegenstrijdigheden.”

Ondanks alle scepsis, is er geen enkele aanwijzing dat de regering druk heeft uitgeoefend op TŘrkstat. „Het rapport van Commerzbank is te speculatief”, zegt een analist die anoniem wil blijven. „We zijn allemaal gefrustreerd over de cijfers. Ik denk dat een analist van de bank er genoeg van had en zijn nek heeft uitgestoken. Maar het is meer een opiniestuk dan een onderzoeksrapport.”

‘Groei op stero´den’
Er zijn ook andere geluiden. Timothy Ash, Turkije-expert van vermogensbeheerder Blue Bay Asset Management, vindt 5 procent groei niet zo vreemd, gezien de omstandigheden. „Voor het referendum heeft de regering veel geld in de economie gepompt om een recessie af te wenden. Er waren belastingverlagingen, staatsgaranties voor banken, schuldverlichting voor bedrijven. De export nam toe dankzij de goedkope lira en de economische opleving in Europa.”

Ucer noemt het zelfs ‘groei op stero´den’. „De regering heeft een hoop beleidsruimte gebruikt om een recessie af te wenden. Zulke groei is niet vol te houden, want de structurele problemen zijn niet opgelost. De groei is onevenwichtig en komt voor een groot deel van de bouwsector. Er wordt weinig ge´nvesteerd in machines, een indicatie van toekomstige groei. En Turkije kampt nog altijd een structureel tekort op de lopende rekening.”

Met inflatie van ruim 11 procent, werkloosheid van ruim 10 procent, en een flinke belastingverhoging die vorige week werd aangekondigd, merken veel Turken weinig van de 5,1 procent groei. Uit een recent opinie-onderzoek aan van de zakenkrant DŘnya bleek dat het vertrouwen in de economie afneemt. Het percentage dat de economie ziet als het grootste probleem steeg van 39 in het eerste kwartaal naar 49 procent in het tweede. Slechts 46 procent van de respondenten dacht dat Turkije welvarender zou zijn over vijf jaar. „Dit is zonder twijfel het meest gehate herstel in de historie”, concludeerde Istanbul Analytics.
---------------------------------------------------------------------------------------
Dit alles heeft te maken dat Erdogan steeds meer invloed probeert uit te oefenen op hun eigen centrale bank. Maar het is nu ook fair om te zeggen dat Turkije in een financiŰle zeepbel leeft.

Griekenland, ItaliŰ, ik zet nu mijn geld op Turkije die klapt. Laatst genoemde is gelukkig geen EU-land.
hier verder
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zaterdag 23 juni 2018 @ 11:30:25 #2
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179987828
Mooi,

Turkije gaat naar zijn parlementaire verkiezingen later deze maand onder een wolk van grote economische onzekerheden. Dat schrijft het magazine The Economist naar aanleiding van een hernieuwde oproep van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan zijn onderdanen om hun gespaarde dollars in te leveren en te ruilen voor Turkse lira.

Van een bouwput economie naar niks eigenlijk.
  zaterdag 23 juni 2018 @ 11:39:18 #3
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
  zaterdag 23 juni 2018 @ 11:41:44 #4
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_179987961
registreer om deze reclame te verbergen
Suc6 met de verkiezingen. Erdogan die invloed wil van de Nationale Turkse Bank. Dan ben je echt een FR*ing mongool. (MugaBE 2.0)
  zaterdag 23 juni 2018 @ 12:23:41 #5
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_179988411
https://valutawijzer.nl/turkse-lira/

Het verval van de Lira gaat ook in een versnelling nu
gewone mensen merken het dat alles duurder wordt en lonen stagneren

Zal Erdogan de Noodtoestand opheffen die hem nu alle controle en macht geeft ????
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
pi_179989492
Ben benieuwd hoe dit afloopt.
Weggegaan en opgerot
pi_179989706
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 13:57 schreef robijntjestralendwit het volgende:
Ben benieuwd hoe dit afloopt.
foto.png
  zaterdag 23 juni 2018 @ 14:10:30 #8
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_179989766
quote:
9s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Als ik de pers hier in Nederland onder controle had dan zou ik ook zulke berichten verspreiden
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
pi_179989802
Hehehe :')
  zaterdag 23 juni 2018 @ 14:17:13 #10
233102 cherrycoke
This picture disturbs me
pi_179989917
gouden handel nu in turks vastgoed? of kom je bedrogen uit?

moeilijk moeilijk
🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂🚂
pi_179990050
quote:
14s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:17 schreef cherrycoke het volgende:
gouden handel nu in turks vastgoed?
Vodafone en Letgo think so.
  zaterdag 23 juni 2018 @ 14:22:50 #12
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_179990080
quote:
14s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:17 schreef cherrycoke het volgende:
gouden handel nu in turks vastgoed? of kom je bedrogen uit?

moeilijk moeilijk
kopen in lira en hypotheek in Euro

ja
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
pi_179990225
quote:
9s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:07 schreef Triggershot het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Het is wel een beetje groei zoals in China, heel veel nieuwe gebouwen bouwen. :P
Met extra vezels!
pi_179990231
Mogen ze hier trouwens ook wel doen met het woningtekort!!11
Met extra vezels!
pi_179990244
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:10 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Als ik de pers hier in Nederland onder controle had dan zou ik ook zulke berichten verspreiden
Heeft Turkije de Nederlandse pers onder controle? :o
Met extra vezels!
pi_179990277
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:29 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Het is wel een beetje groei zoals in China, heel veel nieuwe gebouwen bouwen. :P
Ik kan niet anders dan verwachten dat de brug en vliegveld in de komende jaren ook gigantisch veel geld gaan opleveren aan de schatkist.

quote:
Havalimanı inşaatında šalışanların sayısı 30 bini gešerken, tamamlandığında da doğrudan ve dolaylı 225 bin kişiye istihdam yaratacak.
Het vliegveld zou zorgen voor 225.000 nieuwe arbeidsplaatsen.
pi_179990304
Bedoel je met de schatkist hoeveel geld de overheid binnenhaalt met belastingen?

Dat staat een beetje los van economische groei toch :P
Met extra vezels!
pi_179990335
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:33 schreef Volkorenbrood het volgende:
Bedoel je met de schatkist hoeveel geld de overheid binnenhaalt met belastingen?

Dat staat een beetje los van economische groei toch :P
Indien de trend zich voorzet ---> Meer belastingen ---- > meer investeringen -----> meer werkplekken----> meer inkomsten ----> Meer koopkracht.
pi_179990346
quote:
11s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:34 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Indien de trend zich voorzet ---> Meer belastingen ---- > meer investeringen -----> meer werkplekken----> meer inkomsten ----> Meer koopkracht.
Je mist nog het magische woord, de Keynesian multiplier. :P
Met extra vezels!
pi_179990395
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:35 schreef Volkorenbrood het volgende:

[..]

Je mist nog het magische woord, de Keynesian multiplier. :P
Ik ben verder geen econoom natuurlijk, maar we gaan het zien of het de economie gaat bevorderen. Ik verwacht van wel.
pi_179990413
Karamollaoglu: "Als wij verkozen worden stoppen we per direct de bouw en investeringen van alles."

Blijf lachen om de uitspraak. :')
pi_179990541
quote:
9s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:39 schreef Triggershot het volgende:
Karamollaoglu: "Als wij verkozen worden stoppen we per direct de bouw en investeringen van alles."

Blijf lachen om de uitspraak. :')
kennelijk scoort hij bij een specifiek publiek met dit soort retoriek
Ik heb Hem niet uit vrees voor de hel noch uit liefde voor het paradijs gediend, want dan zou ik als de slechte huurling zijn geweest; ik heb hem veeleer gediend in liefde tot Hem en in verlangen naar Hem.
pi_179990596
quote:
9s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:39 schreef Triggershot het volgende:
Karamollaoglu: "Als wij verkozen worden stoppen we per direct de bouw en investeringen van alles."

Blijf lachen om de uitspraak. :')
Haha is dat echt?

Bron?
Met extra vezels!
pi_179990633
quote:
11s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:38 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Ik ben verder geen econoom natuurlijk, maar we gaan het zien of het de economie gaat bevorderen. Ik verwacht van wel.
Ik denk het ook. Heb overigens nooit bezwaren gehad tegen bruggen en vliegvelden.

Meer het op jezelf teveel ermee op de borst kloppen. Uiteindelijk zijn er honderdduizenden mensen betrokken bij zo een project en hoort het gewoon normaal te zijn.

Al helemaal die brug, is gewoon door de private sector opgetuigd en ze proberen nu de brug terug te verdienen door een lekker hoog tarief te vragen. Is allemaal prima, en goed, en mag gewoon, maar dat persoonlijk claimen vind ik opmerkelijk. :P

Rutte gaat ook niet zeggen straks "WIJ HEBBEN LELYSTAD AIRPORT GEBOUWD" "WIJ HEBBEN GEINVESTEERD IN DE SPOORWEGEN" "VOOR MIJ WAS ER GEEN 4G".
"VROEGER HAD NIEMAND KOELKASTEN".

Zou wel grappig zijn trouwens. _O-
Met extra vezels!
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')