abonnement Unibet Coolblue
  maandag 2 juli 2018 @ 20:58:27 #301
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_180195287
quote:
12s.gif Op maandag 2 juli 2018 20:45 schreef Rubsyano het volgende:

[..]

Zulke experimenten zijn praktisch niet uitvoerbaar. Wat mij zou overtuigen van een bolvormige aarde is een experiment als [ afbeelding ] het "schiet de laser door de gaten" experiment.
Werkt als volgt:
1. zoek een kanaal met een mooi lang pad er naast op van ten minste 5 km.
2. zet een laser op een zekere hoogte van de grond op. (bijv. 0,5 meter)
3. Zet vervolgens op elke kilometer een balk neer met een gat in het midden gemaakt. Deze gaten bevinden zich allen op de zelfde hoogte (zeg 0,5 meter van de grond).
4. De laatste balk moet zonder gat zijn. Deze staat dus op kilometer 5.
5. Probeer de laser door de gaten te schieten zodat bij de laatste balk de laser precies op de zelfde hoogte van de andere balken te zien is.

Lukt dit wel: aarde is plat.
Lukt dit niet: aarde heeft een kromming.

Hierbij moet je wel een extreem goede en dure laser hebben, die nouwelijks breder wordt over een afstand.
Ook zou dit experiment ten behoeve van de geloofwaardigheid door flat earthers en bolaarde gelovers samen uitgevoerd moeten worden. Anders krijg je wantrouwen wederzijds.

Het voordeel ten opzichte van andere laserexperimenten is dat je hierbij de laser niet precies waterpas hoeft te stellen.

Wat vinden jullie hiervan?
Met de kanttekening dat je voor de hoogte van de gaatjes in de palen uit moet gaan van hoogte boven het wateroppervlak van het kanaal, uitstekend plan. Go for it!

quote:
12s.gif Op maandag 2 juli 2018 20:45 schreef Rubsyano het volgende:

Een ander experiment zou mij ook overtuigen mits goed uitgevoerd.

1. stel een enorm aantal waterpassen precies parralel met het grondoppervlak van de aarde, in een rechte lijn voor zo veel kilometers als mogelijk. De waterpas zal wanneer de aarde bolvormig is, steeds de kromming volgen volgens de wetenschap.

2. stel vervolgens onder deze lijn van waterpassen een plank precies waterpas.

3. Stel vervolgens na deze eerste plank een andere plank perfect recht achter de eerste plank. Vervolgens daar weer een plank achter, ook perfect recht, enzovoort.

De eerste lijn van waterpassen volgt volgens de wetenschap de kromming van de aarde, de tweede lijn zou dat niet moeten doen. Immers, alleen de eerste plank is waterpas gesteld, de volgende planken volgen de lijn van de eerste plank.

Komt de lijn van waterpassen langzaam naar beneden wanneer de afstand toeneemt:
Aarde is bolvormig

Komt de lijn niet langzaam naar beneden wanneer de afstand toeneemt maar blijven de lijnen precies parallel aan elkaar lopen:
De aarde is plat.

Laat maar weten wat jullie vinden.
Deze tweede begrijp ik eerlijk gezegd niet helemaal. Maar misschien is dat omdat ik er nog geen praktische uitvoerbaarheid bij zie.

Ik zou vooralsnog van de eerste uitgaan.
Niet meer aanwezig in dit forum.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')