FOK!forum / Cultuur & Historie / [agenda] 450 jaar Tachtigjarige Oorlog
Nibb-itvrijdag 13 april 2018 @ 13:39
dNCyiWt.jpg

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. In dat kader worden er door het hele land tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. De NTR komt in het najaar met een zevendelige documentaireserie, gepresenteerd door Hans Goedkoop, en ook worden er een hoop nieuwe historische boeken verwacht.

Dit topic is bedoeld om alles wat met de festiviteiten te maken heeft te delen, van tentoonstelling tot boekentip.

Vanaf 23 april is op de website 80jaaroorlog.nl een interactieve landkaart te zien die een overzicht geeft van historische locaties, actuele tentoonstellingen en evenementen in 2018. Zo kan iedereen op zoek naar evenementen bij hem of haar in de buurt en verder weg. De initiatiefnemers van het project zijn de NTR, het Dordrechts Museum, het Nationaal Militair Museum, het Prinsenhof en het Rijksmuseum.

De eerste grote tentoonstelling opent al op 25 april in het Nationaal Militair Museum, Soesterberg.
quote:
Willem van Oranje
De tentoonstelling ‘Willem’ geeft een uniek beeld van het leven van de jonge Willem van Oranje en zijn onbekende jaren als militair en veldheer ver voordat de Tachtigjarige Oorlog of de Nederlandse Opstand uitbrak. Duidelijk wordt hoe hij de leider van de Opstand kon worden en gezien wordt als ‘Vader des Vaderlands’. Aanleiding voor de tentoonstelling is dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de Tachtigjarige oorlog uitbrak.

In de tentoonstelling zijn absolute topstukken uit binnen- en buitenland te zien, zoals de bevelhebbersstaf van Willem van Oranje, die tijdens onderzoek voor deze tentoonstelling is getraceerd. Net als deze staf zijn veel objecten nog nooit eerder voor het (Nederlandse) publiek te zien geweest. ‘Willem’ is voor het grote publiek te zien van 25 april t/m 28 oktober 2018. (NMM).
Nibb-itvrijdag 13 april 2018 @ 13:51
quote:
‘Sainct Nicolas!’, de standaardvloek van Willem van Oranje
Over Willem van Oranje zijn, volgens gangbare bibliografieën, bijna 1400 wetenschappelijke boeken en artikelen verschenen. Valt er aan het beeld van de ‘Vader des vaderlands’ dan nog wel iets toe te voegen? Wel als er nieuw materiaal gebruikt wordt. Historicus Ronald de Graaf benut in het boek De prins. Willem van Oranje 1533-1584 (Uitgeverij Karmijn, 2018) de correspondentie van Willem van Oranje met een goede vriend van hem. Het resultaat is een persoonlijke en intieme biografie van Willem van Oranje. (Historiek).
Voor dit boek werden nooit eerder gebruikte bronnen onderzocht: in Duitse archieven vond auteur Ronald de Graaf de persoonlijke correspondentie tussen Willem van Oranje en zijn boezemvriend, Günther van Schwarzburg. Deze Günther was niet alleen zijn belangrijkste vertrouweling, maar ook zijn zwager, de man die zijn leven redde en zijn partner in crime. De briefwisseling tussen Willem en Günther gaat over oorlog en staatkunde, over vrouwen en het society-leven. Maar ze correspondeerden ook uitgebreid over 'Hausmacht' en religie.
Surveillance-Fietsvrijdag 13 april 2018 @ 14:22
quote:
De NTR komt in het najaar met een zevendelige documentaireserie, gepresenteerd door Hans Goedkoop
Leuk. *O* Tien keer beter dan Jortje Kelder en die andere pipo.
DatDitKanJohmaandag 16 april 2018 @ 12:05
Een toch belangrijk stukje geschiedenis waar in mijn mening over het algemeen toch te weinig over word gesproken.
Top, die evenementen!
Nibb-itdonderdag 19 april 2018 @ 13:22
quote:
450 jaar Slag bij Heiligerlee
Op 23 mei 2018 is het exact 450 jaar geleden dat de Staatse troepen de Spanjaarden bij Heiligerlee versloegen. Dit werd beschouwd als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis wordt van 22 tot en met 27 mei 2018 uitgebreid herdacht en feestelijk gevierd. Er komen ca. 500 re-enactors uit heel de wereld om de Slag bij Heiligerlee na te spelen. Ook wordt het muziektheaterstuk ‘Nunc aut Nunquan’ opgevoerd. Verder worden nog meer activiteiten georganiseerd , zoals een herdenking bij het monument Graaf Adolf, een educatief programma voor kinderen, een tentoonstelling bij het museum, feestavonden, historisch festival, bezichtiging kampement, en nog veel meer! (Oldambt).
22 t/m 27 mei. Meer details op de site.
Cobra4maandag 23 april 2018 @ 14:02
De site is operationeel. :)
zakjapannertjemaandag 23 april 2018 @ 14:24
quote:
1s.gif Op maandag 23 april 2018 14:02 schreef Cobra4 het volgende:
De site is operationeel. :)
Beetje teleurstellend. Het Zeeuws Museum in Middelburg met hun beroemde wandtapijten over de Tachtigjarige Oorlog staat er niet eens op :N
Nibb-itmaandag 23 april 2018 @ 15:32
Ik denk dat die tentoonstelling over Coornhert in Haarlem zeker de moeite waard is. Die is inmiddels al te bezoeken:
quote:
‘Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590): leven, werk en denkbeelden van een strijdbare Haarlemse humanist’
in de Hoofdwacht, Grote Markt 17 (hoek Smedestraat), van 14 april tot en met 16 september. Geopend: vrijdag/zaterdag/zondag van 13.00-17.00 uur. Op 8 en 9 september (Open Monumentendagen) geopend zaterdag van 10.00-17.00 en zondag van 12.00-17.00 uur. Toegang gratis.

‘Coornhert als prentmaker en inspirator van kunstenaars’
in de Janskerk, publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, van 16 april tot en met 8 juni. Geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur. Ook geopend op zaterdag 21 april en zaterdag 19 mei van 9.00-17.00 uur. Toegang gratis; ook gratis een catalogus met een nadere toelichting op alle geëxposeerde prenten. (Coornhertjaar Haarlem).
Zie de site voor meer informatie en een overzicht van lezingen. Zie voor een idee van Coornhert's grafische productie de catalogus van het Rijksmuseum.
DeParodonderdag 26 april 2018 @ 02:11
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2018 12:05 schreef DatDitKanJoh het volgende:
Een toch belangrijk stukje geschiedenis waar in mijn mening over het algemeen toch te weinig over word gesproken.
Top, die evenementen!
Een belangrijk stukje geschiedenis. Gewoon het ontstaan van ons land :P dus.
Nibb-itdinsdag 8 mei 2018 @ 15:14
Cobra4woensdag 23 mei 2018 @ 17:04
Vandaag 450 jaar geleden vond de Slag bij Heiligerlee plaats: het eerste gewapende treffen met het Spaanse gezag op ‘Nederlands’ grondgebied dat een (aanvankelijk) succes was voor de opstandelingen. Velen zien dit dan ook als het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Als onderdeel van een omvangrijk aanvalsplan door Willem van Oranje, rukten diens broers Lodewijk en Adolf van Nassau met zo’n 3300 man op naar Groningen. Bij Heiligerlee, een klooster ten noordwesten van Winschoten, kwam het op 23 mei 1568 tot een treffen met een even groot leger onder leiding van graaf Arenberg (stadhouder van Friesland, Groningen, Lingen en Overijssel). De troepen van de Spaanse koning moesten eerst een stuk veen passeren voordat zij het opstandelingenleger konden bereiken en raakten in wanorde. Lodewijk van Nassau had op dit moment gewacht om de tegenaanval in te zetten. De koninklijke soldaten sloegen op de vlucht en leden enorme verliezen. Onder de 1500 doden bevond zich Arenberg. De verliezen van de opstandelingen bedroegen slechts 50 à 70 man, onder wie ook Adolf van Nassau.

Strategisch resultaat leverde de overwinning bij Heiligerlee de opstandelingen echter niet op. De stad Groningen bleef trouw aan koning Filips. Bovendien besloot de Spaanse veldheer Alva hierop persoonlijk naar Groningen te gaan om met de opstandelingen af te rekenen.

(NIMH)
Nibb-itdonderdag 19 juli 2018 @ 00:34
Een (kleine) tentoonstelling:
quote:
Topstukken uit de Tachtigjarige Oorlog
Vanaf 14 mei 2018 zijn er in de Koninklijke Bibliotheek enkele topstukken te bewonderen uit het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In de wandvitrine van de expositie topstukken illustreren prenten van Frans Hogenberg de belangrijkste gebeurtenissen uit het begin van de Opstand. Ook worden er handschriften tentoongesteld met gedichten tegen de Spaanse overheersing en zijn er documenten te bezichtigen met het geheimschrift van de hertog van Alva. Willem van Oranje speelt natuurlijk een belangrijke rol in de expositie. Men kan enkele authentieke brieven van hem lezen, alsook pamfletten bekijken die in 1584 werden gedrukt en verslag doen over de moordaanslag van Balthasar Gerards.

De tentoonstelling is voor iedereen vrij toegankelijk. (Koninklijke Bibliotheek).
En wat leesvoer:
quote:
Beggars, iconoclasts, and civic patriots
The Dutch Revolt has long been hailed as the triumph of political freedom over monarchical tyranny. In 1781, John Adams observed that the American Revolution was its "transcript." Known for its many protagonists--King Philip II, the Duke of Alba, the counts of Egmont and Hornes, radical Calvinists, obstreperous townspeople, and William of Orange--the Dutch Revolt brought into relief conflicts among civic freedoms, religious dissent, representative institutions, and royal authority.

Drawing on a vast array of sources--including archival documents, political and religious pamphlets, ballads, chronicles and letters, and a rich store of popular prints--Peter Arnade gives us a new history of the core years of the revolt between 1566 and 1585, showing how the act of rebellion forged a political identity through ritual, symbol, and public action. In Beggars, Iconoclasts, and Civic Patriots, Arnade focuses on the political culture that took shape during the Revolt, a culture that itself fueled decades of turmoil. He sees the pulse of the Revolt in its public dramatization-the acts, words, and cultural representations that were its "daily bread and popular voice."

The violent wave of radical iconoclasm that swept the southern Netherlands in 1566 is the book's pivot, setting the stage for the Duke of Alba's brutal effort to restore the authority of the Spanish crown. Arnade details the sieges and violent sacks of Dutch cities by the Army of Flanders, and the response of Dutch rebels, who touted defiant cities as the seats and guarantors of unassailable rights and freedoms. This civic patriotism hailed William of Orange as father of the fatherland, his apotheosis hearkening back to late medieval princely ritual even as it invoked new republican imagery. (Cornell).
Nibb-itwoensdag 26 september 2018 @ 11:18
quote:
SpmQp98.jpg

80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland
12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Tachtigjarige Oorlog, die 450 jaar geleden begon. Maar wat is de betekenis van die oorlog, waarom is dit conflict voor Nederland nog steeds belangrijk? In de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog figureren spotprenten, tapijten, wapens, schilderijen van onder anderen Brueghel, Rubens en Ter Borch als ‘ooggetuigen’ in het verhaal van het ontstaan van Nederland.

Met een eigentijds tentoonstellingsontwerp van de Vlaamse theatervormgever Roel van Berckelaer toont het Rijksmuseum hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Ook wordt duidelijk hoe het zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland is de eerste grote tentoonstelling die het gehele conflict belicht en ook het internationale perspectief ervan laat zien. Kwesties als godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging die ook vandaag de dag actueel zijn, duiken steeds op. (Rijksmuseum).
SPOILER
Bij de tentoonstelling verschijnt een videotour met onder andere Hans Goedkoop en Massih Hutak. De NTR wijdt in het najaar twee televisieseries aan de Tachtigjarige Oorlog. Samen met de NTR en Uitgeverij Atlas Contact geeft het Rijksmuseum de publicatie 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland uit.

Met een eigentijds tentoonstellingsontwerp van de Vlaamse theatervormgever Roel van Berckelaer toont het Rijksmuseum hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Ook wordt duidelijk hoe het zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland is de eerste grote tentoonstelling die het gehele conflict belicht en ook het internationale perspectief ervan laat zien. Kwesties als godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging die ook vandaag de dag actueel zijn, duiken steeds op.

Bij de tentoonstelling verschijnt een videotour met onder andere Hans Goedkoop en Massih Hutak. De NTR wijdt in het najaar twee televisieseries aan de Tachtigjarige Oorlog. Samen met de NTR en Uitgeverij Atlas Contact geeft het Rijksmuseum de publicatie 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland uit.

Nationale geheugen
Iedereen heeft weleens gehoord van de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648), de opstand van de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tegen de Spaanse koning Filips II. Begrippen als beeldenstorm, twaalfjarig bestand, Leidens Ontzet of de Slag bij Nieuwpoort zijn onderdeel van ons nationale geheugen. Maar wat heeft dit alles met elkaar te maken, wat is eigenlijk de betekenis van die oorlog en waarom is deze periode voor Nederland nog steeds belangrijk?

Essentiële thema’s
Begonnen als een opstand tegen het gevestigde gezag van koning en kerk, ontwikkelde het conflict zich tot een oorlog tussen twee staten, Nederland en Spanje, met een wereldwijd karakter. Wat ooit één land was, viel in twee delen uiteen, waarna beide gebieden, nu Nederland en België, uit elkaar groeiden. Het noorden, het huidige Nederland, werd mede dankzij de oorlog ongelooflijk welvarend én een wereldmacht. Deze ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor zowel noord als zuid staan in de tentoonstelling centraal, waarbij verschillende perspectieven aandacht krijgen. Steeds wordt de vraag gesteld wat de betekenis van deze periode is voor de samenleving waarin wij nu leven. Nederland is immers uit deze oorlog voortgekomen. Bovendien ging het tijdens de opstand om essentiële thema’s als tolerantie, opstand, zelfbeschikking en vrijheid, thema’s die ook nu belangrijk zijn.

Objecten als ooggetuigen
In 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland zijn tweehonderd kunstwerken en voorwerpen te zien die zelf een rol speelden in dit conflict en hier ‘ooggetuigen’ van waren. De bezoeker ziet in deze voorwerpen slachtoffers van de beeldenstorm, propaganda, triomfalistische kunstwerken, uitingen van overwinning en verlies en ontroerende persoonlijke herinneringen. Te zien zijn schilderijen van onder anderen Bruegel, Rubens en Ter Borch, beelden van Willem van Oranje en Piet Hein, grote wandtapijten met slagen en belegeringen, wapens en natuurlijk belangrijke documenten als de Pacificatie van Gent en de Vrede van Munster van 1648, waarmee de oorlog eindelijk beëindigd werd.

Twee televisieseries
In de 7-delige televisieserie 80 Jaar Oorlog brengt de NTR vanaf 28 september de verhalen die overal in Nederland en daarbuiten te vinden zijn. Van Groningen tot Brussel en van Den Briel tot Groenlo, overziet Hans Goedkoop met deskundigen het slagveld. Vanaf 30 september zendt de NTR ook de historische comedy Welkom in de 80-jarige Oorlog uit, waar Willem van Oranje, Maurits, Filips II en Alva wekelijks aanschuiven in de hilarische talkshow van Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom).

Publicatie
Het Rijksmuseum, NTR en Uitgeverij Atlas Contact publiceren gezamenlijk het rijk geïllustreerde boek 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland. Het verhaal van de oorlog wordt hierin beschreven door Gijs van der Ham, senior conservator Geschiedenis van het Rijksmuseum, waarvoor kunstwerken en voorwerpen uit de tentoonstelling het uitgangspunt vormen. Zijn verhaal wordt afgewisseld met persoonlijke verhalen uit de NTR-serie met een link naar het heden en essays van onder anderen Judith Pollmann en Peter Vandermeersch. Vanaf oktober 2018 in de Rijksmuseumshop en in de boekhandel.
Nibb-itwoensdag 26 september 2018 @ 11:22
Op Historiek een voorpublicatie uit de publieksuitgave die bij de tentoonstelling verschijnt:
quote:
Was de Tachtigjarige Oorlog een overwinningsverhaal?
Essay uit het boek “80 jaar oorlog” van het Rijksmuseum

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Het jubileumjaar is onder meer aanleiding voor een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum en een zevendelige televisieserie van de NTR. In een bijbehorend boek, getiteld 80 jaar oorlog, beschrijft senior conservator Gijs van der Ham hoe verzet, opstand en burgeroorlog ervoor zorgden dat de bestaande Nederlanden in twee delen uiteenvielen. Het noorden, het huidige Nederland, werd onafhankelijk. Het zuiden, nu grofweg België, bleef onderdeel van het Spaanse rijk. Pas tachtig jaar en drie generaties later kon vrede worden gesloten. Het boek bevat ook enkele beschouwende essays. Op Historiek publiceren we een van die essays. Rijksmuseum-conservator Stephanie Archangel plaatst in haar artikel enkele kanttekeningen bij de veelgeroemde vrijheidsstrijd.


[ Bericht 6% gewijzigd door Nibb-it op 26-09-2018 20:45:22 ]
Nibb-itwoensdag 26 september 2018 @ 11:36
Komende zaterdag is in Den Briel een bijzondere herinneringsdag, met onder meer een lezing van Hans Goedkoop. Zie voor details de website van het Historisch Museum Den Briel.

quote:
80jaar%20oorlog%20logo.png

80 Jaar Oorlog in ’t land
Bijzonder herinneringsprogramma in Brielle op 29 september

Het is 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon (1568-1648). Speciaal voor dit herinneringsjaar bundelen het Rijksmuseum en de NTR hun krachten. Samen met lokale instanties en uitgeverij Atlas Contact organiseren zij bijzondere publieksprogramma’s in steden die cruciaal waren in de 80 jaar durende strijd.

De NTR zendt vanaf 28 september de documentaireserie ‘80 Jaar Oorlog’ uit. Per aflevering staan één of meerdere steden centraal. In aflevering 2, die op 5 oktober wordt uitgezonden, speelt de verovering van Brielle in 1572 een belangrijke rol. Om deze bijzondere stad extra in de schijnwerpers te zetten wordt op 29 september in de hele stad een speciaal programma georganiseerd dat gratis toegankelijk is. Bezoekers krijgen een exclusieve preview van de aflevering van de NTR televisieserie over Brielle. En het Rijksmuseum vertelt hoe de Briellenaren hun verhaal kunnen terug zien in de tentoonstelling ‘80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ die van 12 oktober 2018 – 20 januari 2019 te zien is. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de diverse activiteiten.
SPOILER
Hans Goedkoop houdt voordracht in Brielle tijdens publieksdag 80 Jaar Oorlog
De bekende historicus en presentator van geschiedenisprogramma’s voor de NTR en
VPRO, Hans Goedkoop, zal zaterdag 29 september a.s. in Brielle aanwezig zijn. Goedkoop houdt in het kader van de publieksdag 80 Jaar Oorlog in de Sint-Catharijnekerk een voordracht. Het gratis programma van de publieksdag is als volgt:

Locatie Bedevaartskerk
10.00-12.00 uur: Speciale openstelling en rondleiding Bedevaartskerk HH Martelaren van Gorcum en Ciborium. Deze 19 geestelijken werden 9 juli 1572 door de watergeuzen even buiten Brielle opgehangen.

Locatie Sint Catharijnekerk
12.00 uur: inloop met koffie/thee
12.30 uur: welkom door burgemeester
12.45 uur:
- Exclusieve voorvertoning 80 Jaar Oorlog -
aflevering Brielle van 5 oktober (NTR)
- Presentatie tentoonstelling 80 Jaar Oorlog.
De geboorte van Nederland. (Rijksmuseum)
- Uitvoering in kostuum van scenes uit het
toneelstuk Om de Sleutel van de Stad zoals
de 1 aprilvereniging dat elk jaar op 1 april uitvoert.
- Geuzenkinderen in kostuum zingen geuzenliederen,
worden muzikaal begeleid
14.30 uur formele afsluiting ; het programma wordt
elders voortgezet

Locatie stad/museum
Vanaf 15.00 uur keuze uit:
- Gratis bezoek aan museum (De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel)
- Gratis rondleiding door stadsgidsen langs locaties 1 april 1572, waaronder het 1 aprilmonument bij de Noordpoort.
Nibb-itwoensdag 26 september 2018 @ 18:00
Op 3 oktober is er een soortgelijke publieksavond in het stadhuis van Haarlem:
quote:
Haarlem speelde een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Om deze bijzondere stad extra in de schijnwerpers te zetten wordt op 3 oktober vanaf 20.00 uur in de Gravenzaal van het Haarlemse stadhuis een speciaal programma georganiseerd dat gratis toegankelijk is. Bezoekers krijgen een exclusieve preview van aflevering 3 van de NTR televisieserie over 80 Jaar Oorlog. In die aflevering, die op 12 september wordt uitgezonden, komt Haarlem uitgebreid aan bod. Daarnaast vertelt het Rijksmuseum hoe de Haarlemmers hun verhaal kunnen terug zien in de tentoonstelling ‘80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ die vanaf 12 oktober te zien is.
En het Instituto Cervantes in Utrecht organiseert de komende maanden ook een aantal activiteiten, waaronder een collegereeks. Zie de brochure: https://utrecht.cervantes.es/imagenes/tarjeton_80_anos_web.pdf
Bluesdudevrijdag 28 september 2018 @ 09:52
quote:
Bij De Nieuws BV vertelt presentator Hans Goedkoop over de nieuwe NTR-serie ’80 Jaar Oorlog’ over de Tachtigjarige Oorlog die 450 jaar geleden losbarstte. Hij legt uit dat het beeld dat daarvan bestaat, dat van een onderdrukt volk dat streed tegen de Spaanse overheerser, in strijd is met de werkelijkheid. De Tachtigjarige Oorlog was vooral een burgeroorlog, enigszins te vergelijken met wat zich nu in Syrië afspeelt. Niet alleen ging het om de strijd tussen katholieken en protestanten, maar ook tussen arm en rijk, tussen stad en platteland. “En dat liep allemaal door elkaar. Wat voor de een bevrijding was, was voor de ander onderdrukking.”

Goedkoop gaat in op het Leidens Ontzet, een historische gebeurtenis die tot op de dag van vandaag gevierd wordt. De stad werd belegerd en de bevolking leed daar gruwelijk onder. Toch was voor de katholieken in Leiden de bevrijding geen feest want het betekende overheersing door de protestanten. “Den Bosch bijvoorbeeld is ook belegerd geweest. Daar hoor je niemand meer over want de bevolking was katholiek. Priesters werden door de bevrijders de stad uitgejaagd. De bevrijders, dat waren extremisten die zich te buiten gingen aan de meest gruwelijke zaken.”

Na de Tachtigjarige Oorlog is de strijd omgevormd tot een historisch gewenst verhaal van een natie die geboren werd maar volgens Goedkoop werken de gebeurtenissen uit die tijd nog steeds door. Zo verklaart hij dat de welig tierende drugshandel in de provincie Brabant deels te wijten is aan de afkeer van de overheid die daar destijds is ontstaan.
Zie het interview: https://joop.bnnvara.nl/n(...)komen-uit-extremisme
Bluesdudevrijdag 28 september 2018 @ 10:02
De overwinnaar schrijft de geschiedenis, toch ?
Daar ontstond het zelfbeeld van het tolerante Nederland , vooral tegenover godsdiienstigen.
( volgens dit zelfbeeld is de PVV zeer on-nederlands)
Her verhaal van Goedkoop doet me denken aan de Indonesische nationalistische visies over hun onafhankelijkheidsstrijd.
Ook daar waren er elementen van burgeroorlog die in de herinnering zijn vervaagd... nationalisten versus communisten, islamisten, extremistische burgers.
Extremisten die burgers mishandelen en vermoorden. Niet alleen Nederlanders, maar ook andere Indonesische etnische groepen.
Of excessen van het Indonesische leger...... wilt men natuurlijk liever niet weten.

l'histoire se répète
Bluesdudezaterdag 29 september 2018 @ 09:58
quote:
Leo Adriaenssen promoveerde op 26 oktober 2007 aan de Universiteit van Tilburg. Centraal in de promotie staat de wording van de Nederlandse staat in de 80-jarige oorlog. Dit ging in de 16e en 17e eeuw gepaard met oorlogsgeweld onder leiding van Willem van Oranje, Maurits van Nassau en de Staten-Generaal. Adriaenssen onderzocht in zijn proefschrift hoe de plattelandsbevolking in de Meierij van 's-Hertogenbosch dat geweld onderging.

Hij concludeerde dat de Opstand niet alleen gezien kan worden als een glorieuze bevrijdingsstrijd, maar tevens als een misdadige oorlog. De plattelandsbevolking van de Meierij van 's-Hertogenbosch werd tussen 1572 en 1629 geteisterd door veel oorlogsgeweld. Zij was geen partij in de oorlog, maar zat klem tussen de Republikeinse Staten, het koninkrijk Spanje en het bestuur van de stad 's-Hertogenbosch.

Adriaenssen onderzocht welke fysieke, politieke, economische en andere middelen de bevolking hanteerde om het geweld te overleven tot aan de verovering van 's-Hertogenbosch door de Staatse troepen in 1629. Militair-technologische vernieuwingen, professionalisering, fiscalisering en bureaucratisering van de strijd betekenden dat de bevolking zich nauwelijks kon verweren tegen brandstichting en roof. De plattelandsbevolking kocht plunderingen en brandstichtingen door legers vaak af. Als de bevolking te arm was om te betalen was tijdelijk vluchten een allerlaatste optie. Als men gedwongen was om lang weg te blijven dan konden de boeren hun bedrijf meestal slechts ver onder de waarde verkopen. De bevolking organiseerde zich in plaatselijke weerkorpsen, de zogenoemde rotten. De oorlogsschulden leidden tot jaarlijkse betalingen van aflossingen en renten op geleende kapitalen die plaatselijk over de bevolking omgeslagen werden, waardoor ook dorpskassen opgericht werden. Deze hielpen volgens Adriaenssen een totale maatschappelijke ontwrichting voorkomen.

Volgens Adriaenssen moest de bevolking van de Meierij de bevrijdingsoorlog tegen Spanje niettemin betalen met een demografisch verlies van bijna 70 procent. Volgens Adriaenssen was er sprake van een uithongeringspolitiek, waarbij Staatse troepen stelselmatig oogsten verwoestten, landerijen onder water zetten en dorpen verbrandden. Willem van Oranje was een van de initiatiefnemers van dit beleid en zijn zoons Maurits en Frederik Hendrik van Oranje waren als bevelhebbers mede verantwoordelijk. Gezien de mate van geweld waaraan de bevolking werd blootgesteld en omdat de plattelandsbevolking van de Meierij in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Hollandse kooplieden weinig belangen had bij de nieuwe staat, was de Tachtigjarige-Oorlog volgens Adriaenssen niet te rechtvaardigen. Collega-historici hebben erop gewezen dat het demografisch verlies niet in alle plaatsen even groot was, en dat de terugval van de bevolking ook in belangrijke mate aan een soms tijdelijke vlucht van een deel van de bevolking toegeschreven kan worden.

De opvattingen van Adriaenssen hebben geleid tot discussie in de media over het beeld van Willem van Oranje als 'vader des vaderlands'. In een interview in de Telegraaf zei Adriaenssen hierover: "Het heldhaftige beeld van de bevrijdingsstrijd dat nu bestaat, is absoluut niet representatief. Willem van Oranje maakte zich met zijn tactiek van de verschroeide aarde schuldig aan oorlogsmisdaden tegen zijn eigen bevolking." In het VPRO-radioprogramma OVT verklaarde hij dat Willem van Oranje een grotere oorlogsmisdadiger was dan Stalin.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Leo_Adriaenssen

download het boek Staatsvormend geweld
Cobra4zaterdag 29 september 2018 @ 12:25
Merci!
Nibb-itzaterdag 29 september 2018 @ 12:44
Zie in dit licht ook zeker Tranen van bloed door Peter de Cauwer. :)
Nibb-itmaandag 8 oktober 2018 @ 13:32
https://www.npostart.nl/80-jaar-oorlog/VPWON_1268981

Inmiddels staan de eerste twee delen van 80 Jaar Oorlog online. Met NPO Plus kun je de resterende afleveringen al vooruitkijken.
Dtrierumwoensdag 17 oktober 2018 @ 23:24
Ik was nog niet gegrepen door de eerste twee afleveringen. Vind de jeugdvariant (welkom in de...) tot nu toe sterker.
Bluesdudezaterdag 20 oktober 2018 @ 23:53
Het is verfrissend dat men ook de Belgische verhalen vertellen.
In deze fase van de 80-jarige oorlog hoort die geschiedenis bij de noord-nederlandse historie.
Dtrierumwoensdag 31 oktober 2018 @ 22:06
Gemiste kans hoe summier de tactische vondsten van Maurits worden beschreven.
Nibb-itwoensdag 31 oktober 2018 @ 22:11
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2018 22:06 schreef Dtrierum het volgende:
Gemiste kans hoe summier de tactische vondsten van Maurits worden beschreven.
Het is wel een verhaal van de (hele) grote lijnen, inderdaad. Maar dat geeft niets.
zakjapannertjezaterdag 3 november 2018 @ 21:05
quote:
In het huidige Zeeuws-Vlaanderen zijn ook polders lange tijd met opzet aan de zee prijsgegeven. Het gebied raakte naast het oorlogsgeweld ook door het natuurgeweld grotendeels ontvolkt. Heleboel polders verdwenen op deze manier ook voorgoed, zoals in het Verdronken Land van Saeftinghe. Er zijn ook hele stukken verdronken land weer ingepolderd wanneer het veilig genoeg werd geacht, zoals op het moment toen het vrede werd met Spanje, zoals bv. met de Zaamslagpolder.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zaamslagpolder

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inundatie_(1583)
zakjapannertjewoensdag 7 november 2018 @ 18:41
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2018 23:24 schreef Dtrierum het volgende:
Ik was nog niet gegrepen door de eerste twee afleveringen. Vind de jeugdvariant (welkom in de...) tot nu toe sterker.
Kenau _O_

Alleen een zingende Prins Maurits en Van Oldenbarnevelt hier in dit filmpje wel
zakjapannertjedonderdag 15 november 2018 @ 21:04
quote:
DONDERDAG 15 NOVEMBER 2018, 18:05
DEEL DIT ARTIKEL:

Beulszwaard Johan van Oldenbarnevelt naar Haags museum

DEN HAAG - Het zwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt in 1619 op het Binnenhof zou zijn onthoofd, komt deze winter terug naar Den Haag. Het zal te zien zijn in Museum de Gevangenpoort. Daar is vanaf medio februari een presentatie over het proces tegen en de executie van de staatsman.

Om het zwaard is het één en ander te doen onder historici. Het Rijksmuseum bezit ook een zwaard waarmee Van Oldenbarnevelt zou zijn gedood, maar dat betwijfelt de echtheid daarvan inmiddels flink.

De Staatlichen Kunstsammlungen in het Duitse Dresden hebben echter een zwaard dat zeker aan Hans Pruijm heeft toebehoord, de scherprechter die ook zeker Van Oldenbarnevelt executeerde. Dat zwaard, nu tijdelijk in het Rijks te zien, komt in februari naar de stad waar Van Oldenbarnevelt is opgepakt en omgebracht.

Machtsstrijd met prins Maurits van Oranje
De omstreden executie van Van Oldenbarnevelt volgde op een jarenlange machtsstrijd met prins Maurits van Oranje. De staatsman trof op het schavot wel een vakman in Pruijm. Hij stond als erg kundig te boek. De in het Duitse Meisenheim geboren beul trad op het Binnenhof toevallig op als vervanger van een zieke collega.

De laatste woorden van Van Oldenbarnevelt zouden zijn geweest: 'Maak het kort, maak het kort.' Volgens historici is het overigens niet duidelijk of hij tegen zijn beul sprak of tegen zijn knecht die afscheid van hem kwam nemen.

Ook persoonlijke bezittingen te zien
Het Haags Historisch Museum opent op zaterdag 1 december al een expositie over Van Oldenbarnevelt. Daarin zijn behalve historische documenten, schilderijen, spotprenten, politieke en religieuze propaganda ook persoonlijke bezittingen te zien.
https://www.omroepwest.nl(...)lt-naar-Haags-museum
Nibb-itdonderdag 15 november 2018 @ 21:43
Lijkt een beetje op het gedoe rond de kist van Hugo de Groot. :P

Klinkt wel als een interessante tentoonstelling!
zakjapannertjevrijdag 25 januari 2019 @ 14:10
quote:
meer mensen uit de voormalige generaliteitslanden roeren zich:
quote:
'We vertellen de Tachtigjarige Oorlog te veel als Hollands glorieverhaal'
GISTEREN, 13:30BINNENLAND, CULTUUR & MEDIA

Het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog is bekend: de glorieuze Hollandse steden verzetten zich tegen de wrede, hardvochtige hertog van Alva. Ons land werd geboren en handelslieden trokken daarna succesvol de wereld over in de Gouden Eeuw.

Dat clichébeeld moet van tafel, betoogt de Heerlense historicus Jos Mosmuller in een pamflet. Het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog wordt te veel vanuit een 'Hollands' perspectief belicht, vindt hij. Het leed van de Limburgers en Brabanders zou bijvoorbeeld een ondergeschoven kindje zijn.
https://nos.nl/artikel/22(...)s-glorieverhaal.html

artikel waar het om gaat: https://www.volkskrant.nl(...)ollanders-~ba98f48f/
zakjapannertjevrijdag 25 januari 2019 @ 15:31
quote:
VRIJDAG 25 JANUARI 2019, 13:43
DEEL DIT ARTIKEL:

Hulst koopt topstukken over de Tachtigjarige Oorlog

Prenten over veldslagen en aanvallen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, oude landkaarten en bijzondere tekeningen, de gemeente Hulst heeft zestig archiefstukken gekocht. De prenten, tekeningen en kaarten waren verzameld door Wim Gielen uit Hulst.
voor een aantal foto's en meer zie: https://www.omroepzeeland(...)Tachtigjarige-Oorlog
zakjapannertjemaandag 18 maart 2019 @ 02:13
https://www.trouw.nl/cult(...)-gesticht-~aef6b636/
WebHawkdonderdag 28 maart 2019 @ 21:18
450 jaar Tachtigjarige Oorlog. Dat was niet echt fantastisch.