FOK!forum / Culinesse ā gogo / De aardappel !
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 21 september 2017 @ 23:01
Hi,

Na enige tijd zonder aardappelen in mijn menu heb ik vandaag weer eens aardappelen op.

Wat lekker _O_ :9 :Y) _O_ ik was bijna vergeten hoe zo iets eenvoudigs zo heerlijk kan zijn.

Dit maal had ik ze gewoon gekookt in water met een snufje zout en een zelfgemaakte mayonaise erbij waarbij ik meer azijn gebruik dan gemiddeld om het lekker fris te houden :)

En ik heb nog over ook om morgen te bakken :9 :Y)

Samenvatting; aardappelen zijn erg lekker :9 O+
_--_donderdag 21 september 2017 @ 23:03
Dat vind ik ook O+
_--_donderdag 21 september 2017 @ 23:03
Tonijnsalade met aardappelen _O_ _O_
spijkerbroekdonderdag 21 september 2017 @ 23:06
Ik heb een tijdje geleden andijviestamppot gemaakt voor een Amerikaanse vriendin. Ze heeft 3 keer opgeschept :Y)
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 21 september 2017 @ 23:34
quote:
1s.gif Op donderdag 21 september 2017 23:03 schreef _--_ het volgende:
Tonijnsalade met aardappelen _O_ _O_
:Y
Graf..Coudenhove..Kalergidonderdag 21 september 2017 @ 23:34
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 23:06 schreef spijkerbroek het volgende:
Ik heb een tijdje geleden andijviestamppot gemaakt voor een Amerikaanse vriendin. Ze heeft 3 keer opgeschept :Y)
:D Ha ! zal ze leren :P
spijkerbroekdonderdag 21 september 2017 @ 23:36
quote:
10s.gif Op donderdag 21 september 2017 23:34 schreef Graf..Coudenhove..Kalergi het volgende:
:D Ha ! zal ze leren :P
Ze vond het heerlijk, dus. Ze wilde typisch Nederlands eten, dan kan ze het krijgen ook :)
Vanyeldonderdag 21 september 2017 @ 23:46
O+ Aardappels O+
WammesWaggeldonderdag 21 september 2017 @ 23:51
Wat is nou praktisch het nut van een kruimige aardappel? Goed om te stampen?
_--_donderdag 21 september 2017 @ 23:51
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 23:51 schreef WammesWaggel het volgende:
Wat is nou praktisch het nut van een kruimige aardappel? Goed om te stampen?
Het past in elk gerecht.
FutureFairytalevrijdag 22 september 2017 @ 00:21
Bij n bbq laatst sinds lange tijd weer eens aardappelsalade gegeten. En wat vond ik dat lekker!
Bevestigingsmailvrijdag 22 september 2017 @ 06:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2017 00:21 schreef FutureFairytale het volgende:
Bij n bbq laatst sinds lange tijd weer eens aardappelsalade gegeten. En wat vond ik dat lekker!
Zelfgemaakte?

Standaard binnen mijn vriendengroep, hoe wel of niet-culinair het ook is, die aardappelsalade is er, zelfgemaakt of niet. Voor mij is het altijd een goeie aanvulling...
RobinOokvrijdag 22 september 2017 @ 11:27
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 23:51 schreef WammesWaggel het volgende:
Wat is nou praktisch het nut van een kruimige aardappel? Goed om te stampen?
Stampen en puree. Romige, zalvige, zachte, fluffy puree. In plaats van vermalen klei.
Farenjivrijdag 22 september 2017 @ 11:35
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 23:51 schreef WammesWaggel het volgende:
Wat is nou praktisch het nut van een kruimige aardappel? Goed om te stampen?
Een beetje kruimige aardappel wordt krokanter als je hem bakt.
Vanyelvrijdag 22 september 2017 @ 12:03
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 11:27 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Stampen en puree. Romige, zalvige, zachte, fluffy puree. In plaats van vermalen klei.
O+

Ook lekker om op te bakken, zo'n kruimige aardappel >:)
RobinOokvrijdag 22 september 2017 @ 12:55
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2017 12:03 schreef Vanyel het volgende:

[..]

O+

Ook lekker om op te bakken, zo'n kruimige aardappel >:)
}:|
Jagärtrutvrijdag 22 september 2017 @ 13:07
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2017 12:03 schreef Vanyel het volgende:

[..]

O+

Ook lekker om op te bakken, zo'n kruimige aardappel >:)
met een heerlijk brokkelig kantje, en overal kleine stukjes, in roomboter opgebakken aardappelen.... :9
fluitbekzeenaald2.0vrijdag 22 september 2017 @ 13:29
Gebakken aardappels (met spekjes en ui) O+
Patat O+
Aardappelsalade O+
Gepofte aardappel van de bbq met knoflooksaus O+
Aardappelgratin O+
Rusti/hash browns O+
Ovenschotel met aardappel O+
fluitbekzeenaald2.0vrijdag 22 september 2017 @ 13:30
Zoete aardappels zijn trouwens niet verkeerd.
Pietverdrietvrijdag 22 september 2017 @ 17:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 11:27 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Stampen en puree. Romige, zalvige, zachte, fluffy puree. In plaats van vermalen klei.
Met veel boter en een eidooier, wat muskaat en zout.
Pietverdrietvrijdag 22 september 2017 @ 17:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 september 2017 13:07 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

met een heerlijk brokkelig kantje, en overal kleine stukjes, in roomboter opgebakken aardappelen.... :9
Of nog beter, ganzenvet.
RobinOokvrijdag 22 september 2017 @ 18:24
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2017 17:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Met veel boter en een eidooier, wat muskaat en zout.
Boter is niet nodig, warme melk is genoeg.
nogeenoudebekendevrijdag 22 september 2017 @ 18:36
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 september 2017 18:24 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Boter is niet nodig, warme melk is genoeg.
#teamboter.
Farenjivrijdag 22 september 2017 @ 20:28
quote:
14s.gif Op vrijdag 22 september 2017 18:36 schreef nogeenoudebekende het volgende:

[..]

#teamboter.
En room.
Nieuwschierigzaterdag 23 september 2017 @ 18:30
quote:
0s.gif Op donderdag 21 september 2017 23:51 schreef WammesWaggel het volgende:
Wat is nou praktisch het nut van een kruimige aardappel? Goed om te stampen?
Die nemen meer jus op

M'n vader verbouwde zelf de aardappelen in de groentetuin achter het huis.
In november stond er dan 400 kg aardappels in de kelder om de winter mee door te komen. _O_
Pietverdrietzaterdag 23 september 2017 @ 18:42
Heb bloemige aardappels geschilt en gekwart, bakplaat ingevet met ganzenvet, aardappels erop en kippenvleugels erbij. Dit de oven in.
Als je goed bloemige aardappels hebt worden deze heel krokant hierdoor, en zuigen zich vol met wat er uit de kip loopt tijdens het bakken.
Jum jum jummie.
Chivazzondag 24 september 2017 @ 11:08
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 september 2017 18:42 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb bloemige aardappels geschilt en gekwart, bakplaat ingevet met ganzenvet, aardappels erop en kippenvleugels erbij. Dit de oven in.
Als je goed bloemige aardappels hebt worden deze heel krokant hierdoor, en zuigen zich vol met wat er uit de kip loopt tijdens het bakken.
Jum jum jummie.
Zou dit ook werken met gyros?
Heb nog wat gyros in de vriezer, en weet niet goed wat ik er mee moet doen.
derLudolfdinsdag 3 oktober 2017 @ 20:59
quote:
99s.gif Op zaterdag 23 september 2017 18:30 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Die nemen meer jus op

M'n vader verbouwde zelf de aardappelen in de groentetuin achter het huis.
In november stond er dan 400 kg aardappels in de kelder om de winter mee door te komen. _O_
Rekende hij in kilo's? M'n opa ('25) rekende altijd in mudden :P
Nieuwschierigdinsdag 3 oktober 2017 @ 23:35
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 oktober 2017 20:59 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Rekende hij in kilo's? M'n opa ('25) rekende altijd in mudden :P
Klopt, de mud werd ook veel gebruikt ja
En die piepers kwamen ook niet vanzelf in de kelder natuurlijk

Het land moet bewerkt worden
Poters kopen bij de Boerenbond, vroege en late.
Uitzetten van de lijnen
Gaatjes graven en poters ingooien
Hopen dat ze niet bevroren (" een aardappelplant mag de meimaand niet zien" )
Wallen trekken zodat ze niet groen werden van de zon
Dan de strijd met de Coloradokever
En uiteindelijk rooien en rapen met de knieen in de modder
Opslaan in de schuur, regelmatig omscheppen zodat de droge modder er af viel.
Als de eerste nachtvorst dreigde werd het tijd om ze vorstvrij op te slaan
Naar de Boerenbond om anti-spruit poeder te halen
Kisten met oude kranten onderin vol piepers scheppen en poederen.
En tenslotte alles de kelder in sjouwen. De kisten op bakstenen tegen optrekkend vocht.
En dan in april gingen de resterende kisten weer naar de schuur want de nieuwe kwamen pas weer rond de verjaardag van Prins Bernard.
kibodonderdag 5 oktober 2017 @ 16:24
Hoera voor de kruimige pieper dus.
Maar welk voordeel heeft de vastkokende dan?
Pietverdrietdonderdag 5 oktober 2017 @ 19:37
quote:
0s.gif Op donderdag 5 oktober 2017 16:24 schreef kibo het volgende:
Hoera voor de kruimige pieper dus.
Maar welk voordeel heeft de vastkokende dan?
Aardappelsalade om maar wat te noemen.
Opperdoes ronde zijn ook vastkokend, maar vreselijk lekker
derLudolfdonderdag 5 oktober 2017 @ 21:09
quote:
99s.gif Op dinsdag 3 oktober 2017 23:35 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Klopt, de mud werd ook veel gebruikt ja
En die piepers kwamen ook niet vanzelf in de kelder natuurlijk

Het land moet bewerkt worden
Poters kopen bij de Boerenbond, vroege en late.
Uitzetten van de lijnen
Gaatjes graven en poters ingooien
Hopen dat ze niet bevroren (" een aardappelplant mag de meimaand niet zien" )
Wallen trekken zodat ze niet groen werden van de zon
Dan de strijd met de Coloradokever
En uiteindelijk rooien en rapen met de knieen in de modder
Opslaan in de schuur, regelmatig omscheppen zodat de droge modder er af viel.
Als de eerste nachtvorst dreigde werd het tijd om ze vorstvrij op te slaan
Naar de Boerenbond om anti-spruit poeder te halen
Kisten met oude kranten onderin vol piepers scheppen en poederen.
En tenslotte alles de kelder in sjouwen. De kisten op bakstenen tegen optrekkend vocht.
En dan in april gingen de resterende kisten weer naar de schuur want de nieuwe kwamen pas weer rond de verjaardag van Prins Bernard.
Jaja ik ken het hoor, zeker tot z'n 85e heeft hij aardappels verbouwd, de laatste jaren heb ze gepoot en aangeaard. Omspitten en 'krabben' deed hij zelf, elke dag een klein stukje ;)

De 'strepentrekker' en aanaarder staan hier nog in de schuur.