Okee dit ga ik snel weer eens doen.
Mexicaanse bonensoep (maaltijdsoep)
Ik zette op tafel:
- Een schaaltje verse gesneden korianderblaadjes. Apart, want sommige mensen zijn er gek op, zoals ik, anderen zijn nog niet zo ver, en die vinden het vies en naar zeep smaken (stomme Hollanders).
- Een schaaltje crčme fraīche (vette lik over de soep, vindt iedereen lekker, maar sommige mensen zijn aan de lijn, dus toch maar apart)
- Een schaaltje oude kaas, heel fijn geraspt. Ook maar apart, sommige mensen lusten geen kaas.
- Een schaaltje jalapeńos - groene Mexicaanse pepers, barstensvol vitamine C, in kleine stukjes, apart, want sommige mensen vinden het te heet (ik ben er gek op, maar ja, je hebt soms vrouwen die borstvoeding geven, en dan is het niet handig)
Dan de soep. Je begint met runderfond. Kun je zelf maken, maar dat is een ziel met werk. Dus het is een van de weinige dingen die ik met geringe gewetensproblemen uit een potje haal, uit de supermarkt.
Aparte pan voor de vegetariėrs, die begin je met groentebouillon (wat geen bouillon is, maar goed, dat vertellen we ze maar niet, want dan krijg je weer ruzie.)
Water naar de hoeveelheid gasten die je wilt bedienen, reken gerust 400 ml pp, het is een maaltijd he.
Paar aardappeltjes. Soort maakt niet zoveel uit, als je ze maar schilt, goed gaar kookt, en fijn prakt. Gaat om de binding. Maar vergeet de witte peper en het zeezout niet.
Dan kun je in elke supermarkt of bij de groenteboer overal wel een stuk of acht of tien verschillende soorten bonen kopen. Kidneybonen, bruine bonen, limabonen, witte bonen,
Neem een paar van die verschillende blikjes mee.
Koop een pak tomatensap, gooi het erdoor (zelf doe ik stiekem tomaten-groentesap, want dat vind ik heel lekker. Maar ja, dat is wel een beetje instant-groentesoep, dus zondigen tegen de culinaire kerk.)
Snij een paar riblappen in kleine hapbare stukjes.
Peper en zout erover, dat stond er toch al. Doe een laurierblaadje in de pan voor de malsheid.
Zet een koekepan met olijfolie aan, goed heet, en bak het vlees. Voortdurend omroeren, er moet ook gewerkt worden..
Hup, gooi erin. Nog even proeven, en als wat je nu hebt het te waterig is, een halve liter tomate frito erbij. Kost maar een paar dubbeltjes.
Nu heb je je bakpan weer. Mooi.
Snij een banaansjalotje fijn; een rood uitje, wortel, prei, gele paprika (rood kan ook, maar voor de kleur :-) ), geschilde en fijngesneden courgette, in blokjes gesneden tomaat. Kun je plisseren (zodat de schil eraf is), wat een vreemd neerlandicisme is, dat op een Frans woord moet lijken. En wat een hoop werk is. Is alleen voor de luxepaardjes. Moet je eerst een pan steenkoud ijswater klaarzetten. Dan je tomaten insnijden met een kruisje. Dan een andere pan met kokend water opzetten. En tomaat voor tomaat hou je ze dertig seconden onder water, en dan gauw in het ijswater. Kun je ze pellen. Hoop gedoe.
Blikje mais erdoor.
Dan iets heel belangrijks. De kruiden en specerijen.
Naar smaak:
- Knoflook, liefst vers, en zo dun mogelijk gesneden, zodat het smelt tijdens het pruttelen.
- Chilipoeder (je moet zelf maar uitmaken of je puur chilipoeder, of het gebruikelijke kruidenmengsel wilt gebruiken)
- Verse oregano (op het laatst toevoegen, te teer en gevoelig voor hitte)
- Komijnzaad (ZO lekker)
- Korianderzaad
- Zeezout (vooruit, het is een mineraal, maar het mag van mij in het rijtje)
- Witte peper (lekkerder en iets milder dan zwarte peper)
- Paprikapoeder
- Cayennepeper
Proeven. En Proeven.
En.. het.. is.. iets.. geweldigs
GLOEDHEET OPDIENEN, want de kaas die je erop strooit, moet wel smelten natuurlijk!
Dan bak je er een goed stuk brood bij, met roomboter, heb je je maaltijd bij elkaar.
(Is een bij elkaar gejat recept hoor, van goeie koks die het kunnen)
Maar er was wel een vriend die me bij m'n hand greep toen we aan het eten waren. En ik dacht: wat krijgen we nou? Zegt ie heel dramatisch: "Ik zou dit elke dag kunnen eten. Voor de rest van mijn leven. En gelukkig zijn."
En als je een beetje handig winkelt is het qua prijs ook goed te doen. (De Turk is er goed voor.)
[ Bericht 1% gewijzigd door Leef op 07-09-2017 12:52:03 ]