abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173579839
registreer om deze reclame te verbergen
Theodorus Alexander Leonardus Maria ("Theo") Sontrop (Haarlem, 2 mei 1931 – Vlieland, 3 september 2017) was een Nederlands dichter, letterkundige en uitgever.

Hoewel hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, was Theo Sontrop van 1 december 1956 tot 19 januari 1959 redacteur van het aan de Universiteit van Amsterdam gelieerde studentenweekblad Propria Cures. Hij werkte samen met redacteuren als Piet Borst, Hugo Brandt Corstius, Joop Goudsblom, Renate Rubinstein en Aad Nuis.

Later werd Sontrop leraar en was hij betrokken bij uitgeverij J.M. Meulenhoff. Van 1972 tot 1991 was hij directeur van uitgeverij De Arbeiderspers. In deze jaren bracht Theo Sontrop samen met hoofdredacteur Martin Ros De Arbeiderspers van een sociaaldemocratische, op het grote publiek georiënteerde uitgeverij, tot een van de literair toonaangevende uitgeverijen van Nederland, met een breed fonds van Nederlandse, Vlaamse en internationale (vertaalde) auteurs. Tijdens zijn directeurschap werd de serie Privé-domein een begrip. Sontrop werd als directeur opgevolgd door Ronald Dietz.

Theo Sontrop had in de jaren tachtig een column in het satirische VPRO-radioprogramma Borát.

Op Vlieland is de voormalige literaire uitgever en dichter Theo Sontrop op 86-jarige leeftijd overleden. Als baas van de Arbeiderspers was Sontrop in de jaren 70 en 80 een van de meest toonaangevende en markante figuren in de uitgeverswereld.

xxl.jpg

De geboren Haarlemmer was als student verbonden aan het Amsterdamse weekblad Propria Cures en belandde later in de uitgeverswereld. In 1972 werd hij directeur van de Arbeiderspers. De uitgeverij groeide onder hem en hoofdredacteur Martin Ros uit tot een van de belangrijkste literaire uitgeverijen van het land.

Sontrop haalde onder anderen de schrijvers Geerten Meijsing en F.B. Hotz bij de Arbeiderspers en was ook een drijvende kracht achter de veelgeroemde Privé-domeinreeks, met uitgaven van onder anderen Flaubert en Pessoa.
Lui

Sontrop publiceerde zelf ook een paar goed ontvangen dichtbundels, maar een veelschrijver was hij niet. Dat lag volgens hemzelf zowel aan zijn drukke uitgeverswerk als aan zijn "pure luiheid" als dichter.

Na zijn vertrek bij de Arbeiderspers, in 1991, ging Sontrop op Vlieland wonen. Hij leidde daar een teruggetrokken leven. Wel kreeg hij soms nog bezoek van schrijvers met wie hij bevriend was gebleven.

https://nos.nl/artikel/21(...)ntrop-overleden.html

Een mij dierbare FOK!ster heeft gelukkig waardig afscheid van hem kunnen nemen.

'Ik ben afschuwelijk openhartig over dingen die er niet toe doen.'

:{
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_173580170
Oh jee, hoop niet dat dit jouw toekomstige uitgever was Tong.
RIP aan allen.
pi_173581899
quote:
11s.gif Op maandag 4 september 2017 12:13 schreef LurkJeRot het volgende:
Oh jee, hoop niet dat dit jouw toekomstige uitgever was Tong.
RIP aan allen.
Ha ha ha. Nee. Was wel een grootheid.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')