abonnement Unibet Coolblue
  Trouwste user 2022 dinsdag 15 augustus 2017 @ 21:42:32 #1
7889 tong80
Spleenheup
pi_173170010
Saoedische prinsen die uit de pas lopen, moeten op hun tellen passen. Drie van hen zijn de afgelopen twee jaar in het buitenland ontvoerd. Alles wijst erop dat ze gevangen zitten in Saoedi-Arabië, een absolute monarchie die geen kritiek duldt.



Alle drie hadden zij kritiek op hun Saoedische regering, op het Koninklijk Huis van Saoed waarvan zij lid zijn. Zij pleitten voor hervorming, voor democratische vrijheden. Alle drie zijn ze van de aardbodem verdwenen. Sultan bin Turki bin Abdulaziz verdween vorig jaar uit Parijs, Prins Turki bin Bandar werd het laatst gezien in Marokko, in 2015, en prins Saud bin Saif al-Nasr verliet datzelfde jaar Milaan zonder een spoor achter te laten.

Geheime dienst
Volgens de makers van een documentaire van de Britse tv-zender BBC zijn de drie prinsen ontvoerd door de Saoedische geheime dienst om hen, weggestopt in een gevangenis, voorgoed tot zwijgen te brengen. De regering weigert elk commentaar op het relaas van getuigen in de BBC-documentaire.

Een van de prinsen, Sultan ('de hoogste in rang'), werd zelfs twee keer ontvoerd. Over de eerste keer vertelde hij zelf uitvoerig nadat hij was overgebracht naar het Westen voor een medische behandeling en zich uit de voeten maakte.

Op de ochtend van 12 juni 2003 wordt hij naar een paleis nabij Genève in Zwitserland gebracht. Sultan woont in de stad en kent het paleis, het is een van de vele buitenverblijven van zijn oom, de inmiddels overleden koning Fahd. Diens favoriete zoon, prins Abdulaziz bin Fahd, heeft hem uitgenodigd voor het ontbijt. Sultan wordt gevraagd naar Saoedi-Arabië terug te keren om een oplossing te vinden voor zijn kritiek op het Saoedische leiderschap. Al een jaar lang veroordeelt hij in interviews schendingen van de mensenrechten en corruptie in zijn vaderland. De prins weigert, waarna iedereen de kamer verlaat. Kort daarop stormen gemaskerde mannen binnen die Sultan boeien. Hij voelt een injectienaald in zijn nek. Voor hij het weet zit hij in een ambulancevliegtuig dat klaar staat op de luchthaven, voor een enkeltje Ryaad.

Doodzonde
Als zijn gezondheid in 2010 verslechtert mag hij voor behandeling naar Boston, in de VS. Daar aangekomen begaat hij in de ogen van het Huis van Saoed een doodzonde. Hij sleept in Zwitserland prins Abdulaziz bin Fadh voor de rechter, op beschuldiging van ontvoering. Voor het eerst dient een Saoedische prins een aanklacht in tegen een andere prins. Sultan legt een getuigenis af maar de Zwitserse justitie maakt geen haast met de zaak. Hij blijft in het Westen.

In januari 2016 wil de prins zijn vader in Caïro (Egypte) bezoeken. Ook deze is een criticus van de absolute monarchie. Als het Saoedische consulaat hem een privévliegtuig aanbiedt, gaat er kennelijk geen lichtje branden. Hij zal nooit aankomen in Caïro, wordt volgens andere inzittenden in het toestel direct naar Saoedi-Arabië gevlogen.



Prins Turki bin Bandar vlucht in 2012 naar Parijs nadat hij in zijn vaderland op vrije voeten is gesteld. De ruzie van de ex-majoor van politie met familie over een erfenis was zo hoog opgelopen dat hij celstraf had gekregen. Vanuit Parijs zet hij video’s op YouTube waarin hij oproept tot hervormingen in Saoedi-Arabië. Hij neemt gesprekken op waarin hij, compleet met dreigementen, te horen krijgt dat hij moet terugkeren.

Hij geeft zijn vriend Wael notities die hij heeft geschreven want ‘ik weet dat ze me een keer zullen ontvoeren of vermoorden’. In 2015 verdwijnt hij van de radar. Onderzoek van de BBC wijst uit dat hij tijdens een bezoek aan Marokko wordt gearresteerd en uitgeleverd aan Saoedi-Arabië.



En dan is er nog Saud bin Saif a-Nasr, een prins die dol is op casino’s en exclusieve hotels. In 2014 pleit hij voor de vervolging van de Saoedische regering wegens haar steun aan de staatsgreep tegen de Egyptische president Mohammed Mori. Een jaar later roept hij op tot een coup tegen koning Salman.

Daarmee heeft hij zijn lot bezegeld. Volgens een andere dissidente prins werd hij in 2015 in de val gelokt. Hij moest van Milaan naar Rome voor een zakendeal. Een vliegtuig van het Russisch-Italiaanse bedrijf waarmee hij zou onderhandelen, haalde hem op. Het toestel vloog direct door naar Saoedi-Arabië. Van hem is nooit meer iets vernomen.

http://www.ad.nl/buitenla(...)e-gevangen~a4f9360d/

Wim Lex heeft iig net als zijn co-pilote een verleden met vliegtuigen en de geheime dienst.

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_173170256
Ik las hier iets over op de site van BBC, het schijnt 38 x uitgezonden te worden, maar kunnen wij in Nederland het nog ergens zien?
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
  Trouwste user 2022 dinsdag 15 augustus 2017 @ 22:01:46 #3
7889 tong80
Spleenheup
pi_173170584
quote:
14s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 21:51 schreef ietjefietje het volgende:
Ik las hier iets over op de site van BBC, het schijnt 38 x uitgezonden te worden, maar kunnen wij in Nederland het nog ergens zien?
Uitgezonden ?

:P
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_173170824
Mocht iemand deze documentaire gevonden hebben en zo vriendelijk willen zijn om hier de link te plaatsen?
  dinsdag 15 augustus 2017 @ 22:14:27 #5
256666 leeell
I know you're lonely
pi_173171066
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  Trouwste user 2022 dinsdag 15 augustus 2017 @ 22:17:54 #6
7889 tong80
Spleenheup
pi_173171201
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_173176835
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 22:17 schreef tong80 het volgende:

[..]

Cool

:P
die link doet bij mij niks, maar ik zag dat er wel een 8 min reportage op Youtube staat.
Ik zou best christen en verlost willen zijn, als de christenen er maar wat verloster uit zouden zien.
(Nietzsche)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')