abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator vrijdag 2 juni 2017 @ 15:35:53 #1
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171398433
registreer om deze reclame te verbergen
Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kreeg in 1935 tekeningen van onder anderen Rembrandt, Lucas van Leyden, Pieter Bruegel en Albrecht Drer in bruikleen van F.W. Koenigs. Ook de albums met honderden studietekeningen van Fra Bartolommeo, bekend van de grote tentoonstelling die het museum eind vorig jaar organiseerde, vallen onder de collectie-Koenings.

Nu worden de werken teruggeist, maar het museum zegt dat de tekeningen in 1940 aan het museum zijn geschonken door havenbaron D.G. van Beuningen, die ze in april van hetzelfde jaar van Koenigs had gekocht.
quote:
98589_03-studies-voor-omstanders-in-het-schilderij-madonna-della-misericordia-poging3.jpg
Studies voor omstanders op het schilderij ‘Madonna della misericordia’ (ca. 1515), uit de collectie van het Boijmans.
quote:
Familie van F. Koenigs eist werk terug van Boijmans
Museum Boijmans Van Beuningen moet vele honderden waardevolle tekeningen van oude meesters terug-geven. Dat eisen vijf kleinkinderen en n achterkleinkind van Franz W. Koenigs (1881-1941), de zakenman en kunstverzamelaar die de bewuste kunstwerken in 1935 aan het museum in bruikleen gaf. De erven hebben een rechtszaak aangespannen, die woensdag in Rotterdam begint. Gedaagd zijn het museum en de gemeente Rotterdam, eigenaar van het grootste deel van de museumcollectie. (NRC, 14 oktober 2016).
quote:
Koenigs-collectie Boijmans blijkt nog groter dan gedacht
Een 16de-eeuws Frans schetsboek, al driekwart eeuw in bezit van Museum Boijmans Van Beuningen, maakt vermoedelijk ook onderdeel uit van de Koenigs-collectie. Dat bleek donderdag tijdens een zitting over de claim van die de erven Koenigs tegen het museum. Door de claim van de erven Koenigs tegen Museum Boijmans Van Beuningen is de verzameling tekeningen afkomstig van de in 1941 overleden verzamelaar groter geworden. Dat bleek donderdag bij de zitting van de civiele procedure die kan leiden tot de verplichte teruggave van 600 tekeningen van oude meesters. (...) Hoorden de nu geclaimde tekeningen bij de collectie die Van Beuningen kocht, of betrof het een andere bruikleen van Koenigs?

Daarover werd bij de zitting donderdag drie uur gesteggeld.

Veel zal afhangen van de vraag of de rechtbank de inventarislijst die Koenigs in de jaren dertig liet opstellen, accepteert als uitgangspunt. De geclaimde tekeningen staan niet op die lijst. (NRC, 2 juni 2017).
Christine Koenigs is een van de zes eisers. Zij heeft in het verleden tot aan de Raad van State geprocedeerd over andere werken uit de collectie van haar grootvader, maar die verzoeken werden in 2007 afgewezen. Mogelijk heeft ze nu meer kans.

Lees ook zeker deze reconstructie:
quote:
De bedriegelijke kunstdeal van Van Beuningen
Woensdag begint de rechtszaak van de erven Koenigs tegen museum Boijmans. Een zaak die de minder fraaie kant van mecenas Van Beuningen toont. (NRC, 18 oktober 2016).


[ Bericht 0% gewijzigd door Nibb-it op 02-06-2017 15:55:46 ]
  Moderator vrijdag 2 juni 2017 @ 15:38:23 #2
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171398484
NRC besteedt terecht veel aandacht aan deze zaak. Zie bijvoorbeeld de stukken over de vermeende collaboratie van Van Beuningen:
quote:
Hielp Van Beuningen de vijand?
Moet Museum Boijmans Van Beuningen honderden oude tekeningen afstaan? In Rotterdam begint donderdag een rechtszaak waarin het oorlogsverleden van D.G. van Beuningen voor het voetlicht komt. „Museum Boijmans Van Beuningen” – Arnold Heertje krijgt de volledige naam van het Rotterdamse museum niet over zijn lippen. De emeritus hoogleraar noemt het „een schandaal” dat de naam van Danil George van Beuningen (1877-1955) nog altijd aan het museum is verbonden. Wat hem betreft is de naamgever van het museum door zijn amorele handelsgeest een misdadiger. Heertje: „Die man deed gemene zaken met de nazi’s door rechtstreeks kunst te verkopen aan Gring en Hitler. Handelen met de vijand, dat is een van de meest kwalijke dingen in oorlogstijd.” (NRC, 27 mei 2017).
quote:
Naamgever van Rotterdams museum was ‘wl collaborateur’
Relativerende uitspraken van Boijmans-baas Sjarel Ex over kunstverkoop aan de Duitsers door D. G. van Beuningen zijn onterecht, zegt onderzoeker.

De verkoop van tekeningen en schilderijen aan de Duitsers door D.G. van Beuningen in december 1940 en in 1941 kan worden beschouwd als strafbare economische collaboratie. Dat zegt jurist Joggli Meihuizen, gepromoveerd op economische collaboratie en de naoorlogse bestraffing daarvan. (NRC, 29 mei 2017).
  Moderator vrijdag 2 juni 2017 @ 15:47:53 #3
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171398707
Een belangrijk deel van de collectie van Museum Boijmans is inmiddels gedigitaliseerd. Zo ook grote delen van de verzameling-Koenigs. Zie deze pagina om een idee te krijgen van wat er zoal in de verzameling zit.
pi_173344076
registreer om deze reclame te verbergen
Een update:
quote:
Boijmans houdt zeshonderd tekeningen van oude meesters
De rechter heeft een claim van nazaten van verzamelaar Franz W. Koenigs over het eigendom van zeshonderd waardevolle tekeningen van oude meesters bij Boijmans Van Beuningen afgewezen. De waarde van de betwiste werken bedraagt vele miljoenen.

Museum Boijmans Van Beuningen is de rechtmatige eigenaar van de zeshonderd waardevolle tekeningen van oude meesters die werden geclaimd door nazaten van verzamelaar Franz W. Koenigs (1881-1941). Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdagmorgen bepaald. (...)

Museum Boijmans laat in een persverklaring weten tevreden te zijn met de uitspraak. Directeur Sjarel Ex hoopt dat de erven Koenigs na twintig jaar van eigendomsclaims stoppen met juridische procedures tegen het museum. Ex: „We vinden het echt tijd geworden dat dit tijdrovende en belastende proces tot een beheerst einde komt.” (NRC, 23 augustus 2017).
De advocaat van de familie heeft inmiddels aangekondigd dat zijn clinten in hoger beroep gaan.
pi_173345439
quote:
Voor kleindochter Christine Koenigs is het de zoveelste mislukte procedure. Vanaf 1997 diende zij claims in over de collectie van haar grootvader bij de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, de Staat der Nederlanden, de gemeente Rotterdam en bij verschillende buitenlandse musea. Ook die werden afgewezen.
Zou het dan hoop dat het een keer wel lukt, of koppigheid zijn dat ze het blijft proberen?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')