abonnement Unibet Coolblue
pi_166948057

Huginn en Muninn op jacht naar stoute kinderen

Zwarte Piet, een archetype onder vuur.

Welkom bij de Zwarte Pietendiscussie. Bijna een traditie in ons koude kikkerlandje.
In deze reeks hebben we het over de oorsprong van onze geliefde Pieterbaas. Is het een uiting van racisme voortgekomen uit de tijd van de slavernij of is het zwart schminken van gezichten een eeuwenoud gebruik dat gekoesterd moet worden?

Het Sinterklaasfeest is onderdeel van de voor-christelijke midwinterfeesten. Het feest wordt al duizenden jaren in Europa en zelfs daarbuiten gevierd. Uiteraard zijn er uiterlijke verschillen maar er zijn verrassend veel overeenkomsten.
Er is een Sinterklaasfiguur, een oude man met lange witte haren en baard en vaak in de persoon van Sint Nicolaas. Deze wordt vergezeld door een knecht die meestal zwart geschminkt is, overal aan schoorstenen luistert of er nog stoute kinderen zijn en in het bezit is van een roe en zak.

8} De Ultieme Fok!Pietenpoll 8}

Poll: Willen we, in Nederland, meer, of minder Zwarte Pieten?
Minder, minder!
Meer Zwarte Pieten!
Weg. Racisme schaf je niet een beetje af.
Het aantal Pieten moet constant blijven.
Zwarte Piet = liefde.
Geen mening.
Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

Argumentenoverzicht voor- en tegenstanders Zwarte Piet

Geen herhaling van discussies, zie in de spoiler een overzicht van argumenten en tegenargumenten van zowel voor- als tegenstanders, van extreem tot gematigd.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Het niet-rolbevestigende Sinterklaasfeest bij de familie Doorzon (door Gerrit de Jager in diverse delen van de stripserie aangekaart)


INFORMATIE OVER DE ACHTERGRONDEN VAN ZWARTE PIET EN DE DISCUSSIE:

• Volgens de Anti-Pieters is Zwarte Piet een racistisch stereotype dat herinnert aan de tijd van de slavernij. Een gevisualiseerd bewijs dat Zwarte Piet een slaaf moet voorstellen is dit:

Ter ondersteuning wordt kunsthistoricus Elmer Kolfin aangehaald die in dit artikel zelf aangeeft geen onderzoek gedaan te hebben naar de figuur Zwarte Piet zelf maar wel naar de slavernij.
Geen twijfel: 'Zwarte Piet stamt af van kindslaven'

Het Sint en Pietengilde heeft een historisch verantwoorde pagina over Zwarte Piet.

Zwarte piet-lobby draait uiteindelijk om geld:
De geest komt uit de fles: de zwarte piet-discussie is slechts een opmaat voor forse schadevergoedingen die gebaseerd zijn op het Nederlandse slavernijverleden.

Documentaire 'Wild Geraas':
De documentaire van Arnold Jan Scheer (over de WARE oorsprong van Sinterklaas en Zwarte Piet) is namelijk eindelijk af en is online te bestellen of te bekijken via Vimeo. Het lijkt erop dat Scheer geen televisiemaatschappij heeft kunnen vinden die de documentaire zou willen uitzenden maar het is in ieder geval een begin.

quote:
Aan het maken ervan is meer dan 30 jaar research voorafgegaan, waarbij in een periode van de laatste 20 jaar in bijna alle Europese landen Sint Nicolaas- en midwinterriten zijn gefilmd, maar ook daarbuiten en twee jaar lang is vervolmaakt en gemonteerd. Uit ruim honderd uur materiaal is een film ontstaan die een totaal ander licht werpt op het Sinterklaasfeest en op de kwestie Zwarte Piet. Met nieuwe inzichten van deskundigen welke nooit op de televisie werden gezien of gehoord.
De strijd om zwarte Piet woedt in Nederland al jaren. De mensen raakten geïrriteerd, de pro- en anti Pietenmensen lijken in een parallel universum te leven. Maar er is ook een positieve kant. Steeds meer mensen zijn intussen geïnteresseerd geraakt in de ouderdom van het Sinterklaasfeest en de werkelijke oorsprong van Zwarte Piet. De zoektocht naar de Sint en zijn begeleiders leidt onherroepelijk naar onze eigen oorsprong, de ontrafeling van de mythe van de mijter.
http://www.wildgeraasdefilm.nl/
https://vimeo.com/ondemand/wildgeraas/188727445
http://www.arnoldjanscheer.nl/

Diverse video's en afbeeldingen in de spoiler:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

De alternatieve Sinterklaas van Dick Maas.

En verder!

8} oO/ <O) c_/
pi_166948081
quote:
1s.gif Op zondag 27 november 2016 23:45 schreef matthijst het volgende:

[..]

Wel volgens de antipietenclan bij ahoy :)
tja, dat moeten zij weten. van mij hoeft zwarte piet niet per se weg.
pi_166948119
De intocht was top! De sinterklaas journaal is goed en verder zoeken die idioten het maar uit.

Volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen, voordeel is wel dat 80% van Nederland Sylvana uitkotst en zelfs de oude Vara-kliek dit aan het opmerken is.

Die Kick out garde heeft zichzelf wederom flink voor lul gezet bij Ahoy.
pi_166948218
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 00:08 schreef madam-april het volgende:

[..]

Nee die plaatjes als argumentatie noemen we een drogreden: 'ontduiken van de bewijslast'
leg dat eens uit. drogreden is onderhevig aan een waardeoordeel. dat jij het als ongeldig beoordeeld, betekend nog niet dat het dus zo is. is zelfs erg kinderachtig, om dat te denken.
quote:
Er is een, zeker relatief gezien, zeer korte periode geweest dat Zwarte Piet een Surinaams accent had. Maar dat is al een hele tijd geleden.
hier kunnen we dus ophouden. zwarte piet had, ook volgens jou, een surinaams accent. punt klaar. surinamers hebben doorgaans een surinaams accent, en zijn meestal neger. bedankt dat je mijn betoog onderkent. ik dacht al dat het niet meer ging gebeuren.

quote:
Hoe kom je erbij dat hij er precies zo uitziet als de neger karikaturen uit vroegere tijden?
zie de plaatjes, dus... zucht.
quote:
Een knecht was nooit een slaaf. Een knecht was niets meer of minder dan iemand die als beroep ondersteunende werkzaamheden uitvoerde voor een meerdere. Knechten waren altijd in loondienst en vaak diende hun werkzaamheden als opleiding tot het vak van hun meerdere, zij konden uiteindelijk op gelijke hoogte met hun voormalig meerdere komen. Een slaaf was iemand die in het bezit van een eigenaar was en werkzaamheden uitvoerde voor zijn eigenaar zonder daar betaalt voor te krijgen en een slaaf kon onmogelijk op gelijke hoogte komen met hun eigenaar. Een knecht heeft niks met slavernij te maken. Een knecht heeft net zoveel met slavernij te maken als een werknemer van nu met slavernij te maken heeft.
ging het verhaaltje niet, dat de sint piet had vrijgekocht, en dat piet graag bij de sint wou blijven en dus zn knecht werd? en dat is de lovy dovy verklaring. dat hij in 19de eeuse luiedjes een knecht wordt genoemt, kan een verzachting van de werkelijkheid zijn geweest. in oostenrijk is piet een duivel en loopt ie aan een ketting. dat doen knechtjes ook niet, lijkt mij.
quote:
Ik heb nog nooit een neger gezien met van nature (fel) rode lippen, jij wel?
nogmaals, zie de polaatjes. ik verzin die karikaturen niet, he. die bestaan gewoon. met fel rode lippen, ja.
quote:
Wat hebben gouden oorbellen precies met negers en dan specifiek met negerslaven te maken?
zie plaatjes. de neger karikatuur had vaak,of meestal, al dan niet gouden oorbellen, of neusbellen.

quote:
Krullend (zwart) haar is niet voorbehouden aan negers.
maar alle negers hebben het. krullend of kroes en alles ertussenin.
quote:
De kledij zie je op schilderijen voornamelijk bij schildknapen. Maar inderdaad ook bij hulpjes van rijken, dat waren echter lang niet altijd negers (die hulpjes).
maar regelmatig wel.
en dan alles bij elkaar. lijkt me duidelijk.

je kan ook evolutie ontkennen, omdat we er niet zoveel vanaf weten. maar alles wat we weten, is het toch wel duidelijk dat het klopt. zo gaat dat in de wetenschap.
  maandag 28 november 2016 @ 04:54:41 #5
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166948722
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 00:30 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

hier kunnen we dus ophouden. zwarte piet had, ook volgens jou, een surinaams accent. punt klaar. surinamers hebben doorgaans een surinaams accent, en zijn meestal neger.
Jullie vergissen je. Het is een verdraaide stem met een "buitenlands" accent dat uiteraard Spaans moest voorstellen. Alleen waren er indertijd (tijdperk Franco) weinig mensen die bekend waren met de Spaanse taal, dus werd het een mix van accenten die exotisch waren. Hetzelfde koeterwaals werd bijvoorbeeld gebruikt door "Arabische oliesjeiks" tijdens carnaval (erg populair indertijd), maar ook als men gastarbeiders (Turken, Marokkanen, Italianen, Chinezen) na wilde doen. Dat de massamigratie van Surinamers dat "fantasiebuitenlands" heeft beïnvloed, is mogelijk, maar opvallend genoeg heeft Zwarte Piet nooit Surinaamse woorden gebruikt.

quote:
ging het verhaaltje niet, dat de sint piet had vrijgekocht, en dat piet graag bij de sint wou blijven en dus zn knecht werd? en dat is de lovy dovy verklaring. dat hij in 19de eeuse luiedjes een knecht wordt genoemt, kan een verzachting van de werkelijkheid zijn geweest. in oostenrijk is piet een duivel en loopt ie aan een ketting. dat doen knechtjes ook niet,
Het is niet zo dat die hagiografische verhalen waar zijn of zo. Het idee is meer dat men ergens een heilige vandaan haalde om een heidens feest te verdoezelen. Dan werd er een hagiografie gemaakt waarin het verzonnen heiligenleven een christelijke draai moest geven aan de heidense gebruiken.
Aangezien het hele Sinterklaasverhaal draait om dood en wederopstanding werd dat knap lastig, want voor de kerk is dood dood, behalve bij Jezus.
Slaven hebben geen monopolie op ketenen. Met kettingen rammelend hoort bijvoorbeeld bij spoken en daar sluit de figuur van Zwarte Piet naadloos bij aan.
Voor zover ik weet staat die ketting symbool voor de band met het leven, met de levenden (de familie met name), met de wereld van de levenden. Pas als de ketenen zijn verbroken door de levenden, vinden de geesten rust in het hiernamaals (Helheim, het verborgen rijk).


Als je bij het Sint en Pietengilde kijkt bij Zwarte Klazen, vind je een uitleg van die ketting.

[ Bericht 5% gewijzigd door Lunatiek op 28-11-2016 05:05:27 ]
pi_166948776
Ik denk nog steeds dat de zwarte piet een bashi-bazouk moet voorstellen, een ingehuurde lijfwacht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bashi-bazouk
Aangezien Sint Niklaas in het huidige Turkije werd geboren en rondreizen niet bepaal veilig was in die tijd, vermoed ik dat hij huurlingen gebruikte ter bescherming. Dat zullen geen officiele Bashi Bazouks zijn geweest maar misschien gebruikte de beste man wel Negroide personen met kleurige kleding. Gewoon een theorie hoor...... ;)


  maandag 28 november 2016 @ 06:13:06 #7
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_166948783
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 06:05 schreef DUTCHKO het volgende:
Ik denk nog steeds dat de zwarte piet een bashi-bazouk moet voorstellen, een ingehuurde lijfwacht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bashi-bazouk
Aangezien Sint Niklaas in het huidige Turkije werd geboren en rondreizen niet bepaal veilig was in die tijd, vermoed ik dat hij huurlingen gebruikte ter bescherming. Dat zullen geen officiele Bashi Bazouks zijn geweest maar misschien gebruikte de beste man wel Negroide personen met kleurige kleding. Gewoon een theorie hoor...... ;)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Interessante optie, maar in tegenstelling tot de heilige Nicolaas van Myra is Sinterklaas nooit in Turkije geweest. Ook zou je moeten aantonen hoe die bashi bazouk in de Nederlandse folklore is gekomen.qqq
pi_166948801
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 06:13 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Interessante optie, maar in tegenstelling tot de heilige Nicolaas van Myra is Sinterklaas nooit in Turkije geweest. Ook zou je moeten aantonen hoe die bashi bazouk in de Nederlandse folklore is gekomen.qqq
Laat ik nu zomaar denken dat Sinterklaas afgeleid is van Sint Nicolaas, de bsichop van Myra (Turkije) en de beschermheer van kinderen, armen en reizigers.
Sinterklaas of Sint-Nicolaas is de hoofdpersoon van het gelijknamige jaarlijkse volksfeest (oorspronkelijk een kinderfeest) dat op 5 december in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën), en op 6 december in België wordt gevierd. Het is gebaseerd op de traditie over de bisschop van Myra, Sint-Nicolaas, die vanaf de derde eeuw n.Chr. in Klein-Azië leefde.
pi_166949122
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 00:30 schreef pokkerdepok het volgende:

hier kunnen we dus ophouden. zwarte piet had, ook volgens jou, een surinaams accent. punt klaar. surinamers hebben doorgaans een surinaams accent, en zijn meestal neger. bedankt dat je mijn betoog onderkent. ik dacht al dat het niet meer ging gebeuren.
Zie de verklaring van Lunatiek. Daarbij STEL dat ze 'Surinaams' praten én dat dat opgevat wordt als zijnde negatief stereotiep, dan is dat inmiddels al aangepast. En net als met Darkie Day, waarin 'negerliederen' slopen en weer uit gefaseerd zijn, zijn beide tradities op dat gebied weer ok. Darkie Day weer in ere dan ook Zwarte Piet weer in ere.
quote:
ging het verhaaltje niet, dat de sint piet had vrijgekocht, en dat piet graag bij de sint wou blijven en dus zn knecht werd? en dat is de lovy dovy verklaring. dat hij in 19de eeuse luiedjes een knecht wordt genoemt, kan een verzachting van de werkelijkheid zijn geweest. in oostenrijk is piet een duivel en loopt ie aan een ketting. dat doen knechtjes ook niet, lijkt mij.
De bevrijding van de Ethiopische slaaf Piter is 1 van de verhalen rondom Sint Nicolaas. Niet hét verhaal. Daarbij wordt de knecht van de Sint volgens jullie god Schenkman ook nog eens als gelijke aan de Sint afgebeeld in zijn boekje, zitten op een paard net als de Sint. In zijn boekje is nergens een slaaf te bekennen.
quote:
nogmaals, zie de polaatjes. ik verzin die karikaturen niet, he. die bestaan gewoon. met fel rode lippen, ja.
Een negerkarikatuur heeft altijd volle rode lippen. Zwarte Piet heeft rode lippen. Rood is namelijk een prachtig contrast met zwart en symboliseert ook bloed. (Maar iets zegt me dat symboliek een lastig thema voor je is).
quote:
zie plaatjes. de neger karikatuur had vaak,of meestal, al dan niet gouden oorbellen, of neusbellen.
Aangezien Zwarte Piet geen neger is en de Sint beschermheilige van zeelui en zeelui vaak gouden oorbellen droegen en Zwarte Piet via zee naar Nederland vaart zijn de oorbellen makkelijk verklaard.
quote:
maar alle negers hebben het. krullend of kroes en alles ertussenin.
Ah, het cultural appropriation argument. Alsof anderen zich niet eenzelfde haarddracht mogen aanmeten, zie bv ook de vele kroesharigen die hun haar laten ontkroezen. Daarbij hebben de meeste negers echt kroeshaar en niet krullend.
quote:
maar regelmatig wel.
en dan alles bij elkaar. lijkt me duidelijk.
Voor jou is alles duidelijk, voor mij ook. Jij hebt jouw interpretatie, ik de mijne. De jouwe is gestoeld op racisme, de mijne niet. Veel plezier met je racisme.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_166949126
quote:
1s.gif Op maandag 28 november 2016 04:54 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Jullie vergissen je. Het is een verdraaide stem met een "buitenlands" accent dat uiteraard Spaans moest voorstellen. Alleen waren er indertijd (tijdperk Franco) weinig mensen die bekend waren met de Spaanse taal, dus werd het een mix van accenten die exotisch waren. Hetzelfde koeterwaals werd bijvoorbeeld gebruikt door "Arabische oliesjeiks" tijdens carnaval (erg populair indertijd), maar ook als men gastarbeiders (Turken, Marokkanen, Italianen, Chinezen) na wilde doen. Dat de massamigratie van Surinamers dat "fantasiebuitenlands" heeft beïnvloed, is mogelijk, maar opvallend genoeg heeft Zwarte Piet nooit Surinaamse woorden gebruikt.

[..]
leuk verzonnen, maar nee. een surinaams accent is zeer herkenbaar.
en mensen kenden geen spaans?! kom op zeg...
quote:
Het is niet zo dat die hagiografische verhalen waar zijn of zo. Het idee is meer dat men ergens een heilige vandaan haalde om een heidens feest te verdoezelen. Dan werd er een hagiografie gemaakt waarin het verzonnen heiligenleven een christelijke draai moest geven aan de heidense gebruiken.
Aangezien het hele Sinterklaasverhaal draait om dood en wederopstanding werd dat knap lastig, want voor de kerk is dood dood, behalve bij Jezus.
Slaven hebben geen monopolie op ketenen. Met kettingen rammelend hoort bijvoorbeeld bij spoken en daar sluit de figuur van Zwarte Piet naadloos bij aan.
Voor zover ik weet staat die ketting symbool voor de band met het leven, met de levenden (de familie met name), met de wereld van de levenden. Pas als de ketenen zijn verbroken door de levenden, vinden de geesten rust in het hiernamaals (Helheim, het verborgen rijk).

Als je bij het Sint en Pietengilde kijkt bij Zwarte Klazen, vind je een uitleg van die ketting.
die kettingen moeten de duivel in bedwang houden, in het alpen verhaal. piet is die duivel. en de sint is uiteraard het goede.
die totaal ondergeschikte rol was dus later voor neger-piet weggelegd.

en ja, de sint is er later bijgekomen, om het feestje te verchristelijken.
en ik denk dat de christelijke versie een andere betekenis kreeg, dan het heidense feestje. we kunnen allen maar raden wat die heidense betekenis precies was, maar als je kijkt naar andere tradities, is het iets met boze geesten of boemannen, die eens per jaar op bezoek kwamen om ons te straffen voor slecht gedrag. een soort jaarlijkse afrekening. en die gingen dan na hun strafmaatregelen, gewoon weer weg.
lijkt mij logisch, dat de kerk vervolgens die figuren aan de ketting heeft gelegd, en dat je je dan voortaan moest verantwoorden aan een heilige.
en toen was die piet-figuur dus een duivel aan de ketting.
pi_166949897
quote:
0s.gif Op zondag 27 november 2016 23:35 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

ik weet niet zo goed wat ik moet met jouw boze postjes vandaag. volgens mij ben je zelf nogal gefrustreerd.
Valt wel mee. Denk eerder dat het voor jou enorm pijnlijk is. Zo veel energie, dag in dag uit maar geen enkeling die met je mee gaat.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_166949925
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 08:25 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

leuk verzonnen, maar nee. een surinaams accent is zeer herkenbaar.
en mensen kenden geen spaans?! kom op zeg...

[..]

die kettingen moeten de duivel in bedwang houden, in het alpen verhaal. piet is die duivel. en de sint is uiteraard het goede.
die totaal ondergeschikte rol was dus later voor neger-piet weggelegd.

en ja, de sint is er later bijgekomen, om het feestje te verchristelijken.
en ik denk dat de christelijke versie een andere betekenis kreeg, dan het heidense feestje. we kunnen allen maar raden wat die heidense betekenis precies was, maar als je kijkt naar andere tradities, is het iets met boze geesten of boemannen, die eens per jaar op bezoek kwamen om ons te straffen voor slecht gedrag. een soort jaarlijkse afrekening. en die gingen dan na hun strafmaatregelen, gewoon weer weg.
lijkt mij logisch, dat de kerk vervolgens die figuren aan de ketting heeft gelegd, en dat je je dan voortaan moest verantwoorden aan een heilige.
en toen was die piet-figuur dus een duivel aan de ketting.
Levenswerk. Het zwarte piet topic op Fok!.

Wat een leven _O_
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 28 november 2016 @ 09:50:46 #13
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_166949958
De Zwarte Piet-haters hebben hun langste tijd gehad. Het clubje anti-pieten wordt steeds kleiner, de media-hype is weer zo goed als over. De massale arrestaties bij de intocht een paar weken terug heeft ze ook totaal geen goed gedaan. Verder is Piet vrijwel overal in Nederland, afgezien van het Sinterklaasjournaal en een paar politiek correcte gemeentes in de Randstad, gewoon donker/zwart gebleven.

Over Sylvana zal ik maar niet meer beginnen.
  maandag 28 november 2016 @ 11:20:57 #14
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_166951469
Yep. Het is voorbij.
En wat hebben ze nu bereikt? Geertje de grootste. Mooi klaar mee
Haters everywhere but I don't really care.
  maandag 28 november 2016 @ 11:38:34 #15
3542 Gia
User under construction
pi_166951804
Hoorde gisteren nog iemand, medewerker van 'het kasteel van Sinterklaas' (Helmond) zeggen, dat hier bij raadsbesluit is vastgesteld dat Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet blijft en dat veel omringende gemeenten het Helmondse voorbeeld overnemen, waar ze in eerste instantie hadden willen toegeven aan het vermeende racisme-gevoel van enkelen.
pi_166952014
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:50 schreef WheeledWarrior het volgende:
De Zwarte Piet-haters hebben hun langste tijd gehad. Het clubje anti-pieten wordt steeds kleiner, de media-hype is weer zo goed als over. De massale arrestaties bij de intocht een paar weken terug heeft ze ook totaal geen goed gedaan. Verder is Piet vrijwel overal in Nederland, afgezien van het Sinterklaasjournaal en een paar politiek correcte gemeentes in de Randstad, gewoon donker/zwart gebleven.

Over Sylvana zal ik maar niet meer beginnen.
Dat is toch ieder jaar zo? Een kleine minderheid schreeuwt moord en brand, gelooft daadwerkelijk iets te kunnen veranderen terwijl je bij de meeste intochten gewoon zwarte piet ziet.

Bij Ahoy hetzelfde verhaal. Boos schreeuwende mensen die buiten wat korte media aandacht helemaal geen aandacht kregen van de bezoekers van dit evenement. Die maakte zich meer druk om de lange rijen om uiteindelijk sinterklaas en zwarte piet te kunnen zien.
  maandag 28 november 2016 @ 12:01:09 #17
3542 Gia
User under construction
pi_166952253
Helmond:
pi_166952718
Zwarte Piet Power!
pi_166952817
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:47 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Valt wel mee. Denk eerder dat het voor jou enorm pijnlijk is. Zo veel energie, dag in dag uit maar geen enkeling die met je mee gaat.
word ik zooo verdrietig van... niemand begrijpt me
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:48 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Levenswerk. Het zwarte piet topic op Fok!.

Wat een leven _O_
ja, het lijkt al gauw een levenswerk voor iemand als jij.
pi_166952970
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 09:50 schreef WheeledWarrior het volgende:
De Zwarte Piet-haters hebben hun langste tijd gehad. Het clubje anti-pieten wordt steeds kleiner, de media-hype is weer zo goed als over. De massale arrestaties bij de intocht een paar weken terug heeft ze ook totaal geen goed gedaan. Verder is Piet vrijwel overal in Nederland, afgezien van het Sinterklaasjournaal en een paar politiek correcte gemeentes in de Randstad, gewoon donker/zwart gebleven.

Over Sylvana zal ik maar niet meer beginnen.
alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
pi_166953031
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:31 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
Uhh nee?
  maandag 28 november 2016 @ 12:38:41 #22
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_166953089
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:31 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
Dikke onzin.
  maandag 28 november 2016 @ 12:40:14 #23
399552 DUTCHKO
Globetrotter
pi_166953125
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:31 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

alle grote steden (behalve den haag geloof ik) doen voortaan aan roetpieten.
overal in nederland zijn massaal de oorbellen en rode lippenstift weggegooit.
een op de vijf nderlanders steunt verandering.
de discussie is nog nooit zo massaal geweest.

volgens mij gaat het prima zo.
Inderdaad. Slechts een handjevol losers bij de betoging.
Maak van die 1 op de 5 maar 1 op de miljoen. *O* *O* *O* oO/ oO/ oO/ 8} 8}
pi_166953199
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:01 schreef Gia het volgende:
Helmond:
[ afbeelding ]
Mijn nieuwe screensaver! <O)
pi_166953386
quote:
0s.gif Op maandag 28 november 2016 12:24 schreef pokkerdepok het volgende:

[..]

word ik zooo verdrietig van... niemand begrijpt me

[..]

ja, het lijkt al gauw een levenswerk voor iemand als jij.
Kan je niet gewoon gaan werken? oO/
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')