abonnement Unibet Coolblue
pi_160622107
Als ik weer worst ga maken, ga ik wel eens nadenken over welk vlees ik wil gebruiken.
Maar ik had dit keer oa een kilo gehakt en 1 kilo kippedijfilet besteld en dat waren 2 zakken diepbevroren Vlees. Niet handig om t dan in porties in te vriezen. En flink wat iom in 1x te verwerken.

Iberico bestel ik dan weer bij de marktslager hier.
We have far more in common than that which devides us..
  zaterdag 12 maart 2016 @ 22:03:20 #27
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_160623119
Gewoon niet zo moeilijk doen. Van vlees twee keer invriezen ga je niet dood. Gewoon een beetje logisch nadenken. Niet ontdooien en dan een week in een vitrine leggen. Het vlees is na verwerking al heel snel ingevroren en kun je ook gewoon als vers beschouwen.
pi_160623849
Met kip vind ik ontdooien en weer invriezen niet zo'n goed idee, verwerken gaat wel lukken. Het gehakt heb ik in een pastasaus gedaan.
Maar wat mij vooral verbaasde was dat het vlees bevroren binnenkwam terwijl op de site stond dat,wanneer je bevroren vlees wilde hebben, je het vlees maar op bepaalde dag geleverd kon krijgen en extra moest betalen.
We have far more in common than that which devides us..
pi_160631269
CUL / Stavromulabeta maakt worst
Ook een mooi topic. Helaas doem veel foto's het niet meer.
pi_160631726
Daarom ook een nieuw (algemeen?) topic begonnen ;)

Ga er zo aan beginnen!
  zondag 13 maart 2016 @ 12:07:50 #31
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_160632206
Ik ga dit topic even volgen :). Heb een vleesmolen (opzetstuk KitchenAid) maar heb er tot nu toe nog niet zoveel mee gedaan.
pi_160635920
Hmm bang dat m'n vet/vlees verhouding niet helemaal klopt. Test worst gaat zo de pan in.
pi_160636731
...En dat viel eigenlijk goed mee!


Kruiden voorbereiden:Y Venkelzaad, peper, zout, melkpoeder, knoflook en witte wijn (staat in de vriezer).


Kinnebak


Vlees in blokjes snijden ter grootte van een golfbal. Dit is kinnebak + varkensschouder. De slager had hier het zwoerd en de zeentjes al van verwijderd.


De Porkert!


Na het vlees gemalen te hebben, eerst even weer een kwartier in de diepvries. Daarna de kruiden er bij en mengen tot je een ons weegt.


Dat ziet er dan zo uit, had mogelijk nog iets langer kunnen mengen.


De vulpijp op de Porkert.


Darm op de Porkert.


En de eerste worst is een feit!


Kleiner gemaakt.


En de test worst in de pan! Helaas geen foto van het eindresultaat, want hij was al heel snel soldaat :') Er zijn hier ook nog wat luchtbelletjes te zien.

Bevindingen:
Zeer lekkere worst, al is er (uiteraard) ruimte voor verbetering. De volgende keer de worst iets minder afvullen, dit is te bereiken door een kleinere vulpijp te gebruiken. Ik heb nu de middelste maat gebruikt, volgende keer de dunste maat gebruiken. Onder andere hier door was het test worstje ook open geknald (deels ook mijn fout want ik had het vuur veel te hoog staan tijdens het bakken). Daarnaast in de bereiding heb ik de worst 5-10 minuten gepocheerd op +/- 70 a 80 graden alvorens deze te bakken, dit had ik beter nog een 5 tot 10 minuten langer gedaan. Ik denk zelf dat het mengen ook nog wat langer had gemogen, om een betere binding te krijgen. Maar al met al mag ik niet klagen en ben ik best tevreden voor een eerste keer.

Ik was in eerste instantie bang dat de vet/vlees verhouding niet goed was, want ik vond het gehakt en deeg heel bleek. Dit viel echt goed mee. Misschien iets vetter dan een reguliere slagers/supermarkt worst, maar wel veel smaakvoller.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 5% gewijzigd door FranticDJ op 14-03-2016 23:19:09 ]
pi_160636982
Dat ziet er lekker uit zeg!
We have far more in common than that which devides us..
pi_160636998
:Y liggen er nog een paar te rusten voor morgen. Dan zal ik wel propere bakfoto's/eindresultaat foto's maken ;)

Moet ook eens investeren in scherpe messen :')
pi_160637332
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 maart 2016 22:26 schreef Kaatje1 het volgende:
Met kip vind ik ontdooien en weer invriezen niet zo'n goed idee, verwerken gaat wel lukken. Het gehakt heb ik in een pastasaus gedaan.
Maar wat mij vooral verbaasde was dat het vlees bevroren binnenkwam terwijl op de site stond dat,wanneer je bevroren vlees wilde hebben, je het vlees maar op bepaalde dag geleverd kon krijgen en extra moest betalen.
Nee hoor, er staat dat als je gebruik wil maken van vriestransport je vlees op bepaalde dagen geleverd wordt. Verdere levering is via post nl waarbij je het risico loopt dat je vlees niet meer volledig bevroren is. Maar ik snap op zich de verwarring wel. Ik heb er nooit zo op gelet omdat ik Beef & steak via via ken en daardoor weet dat het bevroren is, maar er staat eigenlijk nergens duidelijk dat het om bevroren vlees gaat.
pi_160637432
Wat is trouwens het doel/nut van het pocheren van de worst?

en oja, hulde voor je topic! Mooi duidelijk en overzichtelijk. Krijg er honger van :9~
pi_160637535
quote:
0s.gif Op zondag 13 maart 2016 15:49 schreef Sjaam het volgende:
Wat is trouwens het doel/nut van het pocheren van de worst?
Voor zover ik heb begrepen kan je het beste pocheren als je 'm niet een dagje laat liggen. Een dagje laten liggen is beter voor de smaak (dat ga ik morgen onder vinden ;)) Daarnaast gaar je 'm ook veel rustiger door te pocheren en is de kans dat ie open knalt kleiner (wat bij mij dus alsnog gebeurde omdat ik het vuur veel te hoog had staan).

quote:
en oja, hulde voor je topic! Mooi duidelijk en overzichtelijk. Krijg er honger van :9~
*O* Thanks :) Gauw zelf worst maken :Y

Ben benieuwd naar jullie creaties & tips :Y
pi_160637688
quote:
0s.gif Op zondag 13 maart 2016 15:46 schreef Sjaam het volgende:

[..]

Nee hoor, er staat dat als je gebruik wil maken van vriestransport je vlees op bepaalde dagen geleverd wordt. Verdere levering is via post nl waarbij je het risico loopt dat je vlees niet meer volledig bevroren is. Maar ik snap op zich de verwarring wel. Ik heb er nooit zo op gelet omdat ik Beef & steak via via ken en daardoor weet dat het bevroren is, maar er staat eigenlijk nergens duidelijk dat het om bevroren vlees gaat.
Ik weet het nu ook maar op de site hebben ze het over vriestransport en koeltransport, dat laatste als je het zelf in de vriezer wilt bewaren en ging ervan uit dat iets met koeltransport verzondn, koelkastkoel was en vriestransport vriezerkoud zou zijn.
Maar goed,het komt allemaal wel op, we gaan gewoon verder over worst maken.
We have far more in common than that which devides us..
pi_160637739
quote:
0s.gif Op zondag 13 maart 2016 15:53 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Voor zover ik heb begrepen kan je het beste pocheren als je 'm niet een dagje laat liggen. Een dagje laten liggen is beter voor de smaak (dat ga ik morgen onder vinden ;)) Daarnaast gaar je 'm ook veel rustiger door te pocheren en is de kans dat ie open knalt kleiner (wat bij mij dus alsnog gebeurde omdat ik het vuur veel te hoog had staan).

[..]

*O* Thanks :) Gauw zelf worst maken :Y

Ben benieuwd naar jullie creaties & tips :Y
Al wel eens zelf worst gemaakt. Maar toen deden we eigenlijk maar wat, want niet echt ingelezen ofzo. Was vooral omdat er een worst maak onderdeel bij de gehaktmolen zat dus leuk om te proberen. Verhoudingen toen heel erg op de gok gedaan. Waren toen niet super tevreden, worst had een heel rul mondgevoel ofzo, ik weet het niet meer precies. Geloof dat we het toen nog eens gedaan hadden en langer gekneed hadden? Of meer vet toegevoegd? ik weet het niet meer _O- Nou ja, zeker voor herhaling vatbaar dan mét wat kennis zodat we ook weten wat we aan het doen zijn. Ga je topic zeker in de gaten houden en dan mijn ervaringen delen!
pi_160637776
quote:
0s.gif Op zondag 13 maart 2016 16:00 schreef Sjaam het volgende:

[..]

Al wel eens zelf worst gemaakt. Maar toen deden we eigenlijk maar wat, want niet echt ingelezen ofzo. Was vooral omdat er een worst maak onderdeel bij de gehaktmolen zat dus leuk om te proberen. Verhoudingen toen heel erg op de gok gedaan. Waren toen niet super tevreden, worst had een heel rul mondgevoel ofzo, ik weet het niet meer precies. Geloof dat we het toen nog eens gedaan hadden en langer gekneed hadden? Of meer vet toegevoegd? ik weet het niet meer _O- Nou ja, zeker voor herhaling vatbaar dan mét wat kennis zodat we ook weten wat we aan het doen zijn. Ga je topic zeker in de gaten houden en dan mijn ervaringen delen!
Yes vet verhouding, goed (lang genoeg) mengen en het belangrijkste: koud blijven werken. Ben benieuwd :)
pi_160663874
En zoals beloofd, het eindresultaat:

Na een dagje liggen :)

20 minuutjes wellen op ongeveer 75 graden

Ff kleuren in de boter

Money shot :P
pi_160663981
quote:
0s.gif Op maandag 14 maart 2016 17:35 schreef FranticDJ het volgende:
En zoals beloofd, het eindresultaat:

[ afbeelding ]Na een dagje liggen :)

[ afbeelding ]20 minuutjes wellen op ongeveer 75 graden

[ afbeelding ]Ff kleuren in de boter

[ afbeelding ]Money shot :P
_O_ ziet er geweldig uit. Hoe is de smaak?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_160664005
quote:
0s.gif Op maandag 14 maart 2016 17:42 schreef Isabeau het volgende:

[..]

_O_ ziet er geweldig uit. Hoe is de smaak?
Thanks :) Ja geniaal. Witte wijn tikkeltje overheersend denk ik maar dat mag de pret niet drukken. Dat dagje rusten heeft 'm wel goed gedaan. Veel voller van smaak dan de proefworst van gisteren :)
  woensdag 16 maart 2016 @ 11:30:12 #45
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_160709768
Ziet er goed uit! Waar heb je darm gekocht?
pi_160710568
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2016 11:30 schreef Helsinki het volgende:
Ziet er goed uit! Waar heb je darm gekocht?
Thanks, www.vuurenrook.nl kan je per darm (9m) of per hank (90m) bestellen :)
en ook verschillende maten, schapendarmen, zakeinden, rolladenetten, kunststofdarmen, etc.

Maar ik kan 'm ook gewoon bij m'n slager krijgen :)
pi_160713924
Ooee, terugvindtopic. Ik ben ook zeker een keer van plan een workshop te gaan volgen. Hebben jullie een aanrader waar ik deze kan volgen? Liefst een beetje in het zuiden van het land. Woon zelf namelijk in de omgeving Eindhoven.
pi_160714388
Hmm kon zo snel ff geen workshop in Noord-Brabant vinden, wel in Nunspeet (rookovens-online) en Renswoude (vuurenrook) en de rest voornamelijk randstad.

Miss dat een modje dit kan toevoegen aan de OP:

Workshops:
http://www.worstlog.com
http://www.wildvleesch.nl
http://www.vuurenrook.nl
http://www.rookovens-online.nl
http://www.runderkamp.nl

[ Bericht 2% gewijzigd door FranticDJ op 16-03-2016 15:23:01 ]
  woensdag 16 maart 2016 @ 14:52:50 #49
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_160714507
quote:
0s.gif Op woensdag 16 maart 2016 12:01 schreef FranticDJ het volgende:

[..]

Thanks, www.vuurenrook.nl kan je per darm (9m) of per hank (90m) bestellen :)
en ook verschillende maten, schapendarmen, zakeinden, rolladenetten, kunststofdarmen, etc.

Maar ik kan 'm ook gewoon bij m'n slager krijgen :)
9m lijkt me wel voldoende voor nu :+. Dankje! Ga er straks even naar kijken.
pi_160715109
quote:
1s.gif Op woensdag 16 maart 2016 14:52 schreef Helsinki het volgende:

[..]

9m lijkt me wel voldoende voor nu :+. Dankje! Ga er straks even naar kijken.
Alles wat je over houdt kan je gewoon bewaren hoor ;). Weer ff goed uitspoelen en op flink veel zout bewaren. Mijn restant zit nu in een weckpot met zout in de koelkast.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')