Wie maakt er een mooie OP?quote:Hier en daar duiken er af en toe topics op over wijn hier in CUL.
Laten we proberen om al deze topics te bundelen in het grote wijntopic.
Vraag je je af wat voor wijn bijv. bij welk gerecht zou passen of wil je ons mee laten beleven in een prachtige fles rode wijn waar je gisteravond van genoten hebt...plaats het hier.
Voor de Fok!kers die werkelijk niets van wijn weten maar er maar al te graag iets over willen leren, hierbij een wiki link over wijn
Verder zijn er Fok!kers onder ons met een behoorlijke kennis van wijn die je graag wegwijs maken en je aan de hand nemen op de ontdekkingstocht door de wondere wereld van wijn.
Maar natuurlijk valt er nog zo veel meer te genieten met wijn uit alle uithoeken van de wereld
Kortom, wijnliefhebbers verenig u en barst maar los..
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:La Tulipe Merlot Premium wordt gevinifiëerd van rijpe Merlotdruiven en een toefje Cabernet Sauvignon. Nadrukkelijk géén houtrijping, maar vinificatie op gekoeld roestvrij staal maakt deze fluwelige rode Bordeaux is soepel, rond en zacht als de buik van een maagd. Deze soepele Bordeaux heeft zijn aromatische fruittonen en zijn jeugdige souplesse optimaal behouden.
Valt me telkens weer op hoe de prijs voor dezelfde fles uiteenloopt, zie deze aangeboden worden met prijzen tussen de 14,99 en 29,95quote:Op donderdag 20 augustus 2015 15:30 schreef markmarkmark het volgende:
een van mijn favoriete wijnen die ik graag mag drinken bij een goed stuk vlees.
http://www.debruijnwijnko(...)rie-2011_1_4258.html
allen uit het zelfde jaar en hele fles? want ze zijn ook in 37,5 cl te krijgen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 16:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Valt me telkens weer op hoe de prijs voor dezelfde fles uiteenloopt, zie deze aangeboden worden met prijzen tussen de 14,99 en 29,95
jaquote:Op vrijdag 21 augustus 2015 02:49 schreef markmarkmark het volgende:
[..]
allen uit het zelfde jaar en hele fles?
vond de prijsrange ook wel erg groot hier, maar zie het vakerquote:want ze zijn ook in 37,5 cl te krijgen.
30 euro is erg aan de prijs ja.
de bruijn heeft altijd wel nette prijzen voor zijn wijnen.
ja, 33 euro is bij ons de verkoop prijs in het restaurant.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 08:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ja
[..]
vond de prijsrange ook wel erg groot hier, maar zie het vaker
Dat is dan een mooie prijs.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 14:28 schreef markmarkmark het volgende:
[..]
ja, 33 euro is bij ons de verkoop prijs in het restaurant.
wij zien wijnen als een luxe product en niet als een product om onze gasten uit te melken.quote:
Dat vind ik fantastisch. Niets feestelijker dan een goeie fles voor een redelijkprijs kunnen bestellen bij het eten. Je ziet het wel vaker tegenwoordig (in Amsterdam).quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 14:36 schreef markmarkmark het volgende:
[..]
wij zien wijnen als een luxe product en niet als een product om onze gasten uit te melken.
alle kaartwijnen gaan voor inkoop plus 17,50 kurkengeld.
wijnen zoals bernardus zijn bij ons een euro of 15 goedkoper dan in andere zaken.
wijnen 3,5x over de kop laten gaan is niet echt van deze tijd meer en mijn inziens korte termijnpolitiek.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 14:37 schreef Z het volgende:
[..]
Dat vind ik fantastisch. Niets feestelijker dan een goeie fles voor een redelijkprijs kunnen bestellen bij het eten. Je ziet het wel vaker tegenwoordig (in Amsterdam).
www.nu.nl/eten-en-drinken(...)fabrieksproduct.htmlquote:'Topbordeaux als merkartikel blijkt fabrieksproduct'
Foto: Thinkstock
Gepubliceerd: 22 augustus 2015 13:32
Laatste update: 23 augustus 2015 12:16
Franse topwijnen behoren tot de duurste ter wereld. De luxestatus blijkt ervoor te zorgen dat het technisch gemaakte fabrieksartikelen zijn geworden. Franse wijnmakers uiten in een uitzendig van het Belgische programma Terzake hun ongenoegen.
Tien tot twintig jaar geleden kostte een 'dure' fles van een van de topchâteaux in de Bordeaux 10 tot 15 maal zoveel als een 'gewone' fles wijn. Wie zich 50 of 75 euro of voor een fles wilde permitteren, kon er af en toe van genieten.
Inmiddels is het verschil opgelopen tot honderd maal of zelfs een veelvoud daarvan. Een wijnbouwer spreekt van duizend maal en nog meer voor de meest bijzondere wijnen. Voor het publiek zijn ze ook voor speciale gelegenheden financieel buiten bereik geraakt.
Verkeerd
Investeerders zoeken buitenkansjes met een waardevast onderpand en een hoog rendement, waardoor wereldberoemde wijnchâteaux worden opgekocht door rijke mensen en grote investeringsmaatschappijen. De vraag naar bijzondere wijnen neemt onder een kleine, maar steeds rijkere groep mensen toe. Het aanbod van illustere topmerken - zoals de Châteaux Latour en Lafite - is beperkt. Daardoor zijn de prijzen van de meest gezochte huizen opgelopen tot duizend euro per fles en meer.
Wijnmakers tonen in het programma hun onvrede en hekelen de ontwikkelingen. Wijngaarden om hen heen zijn opgekocht door rijken en beleggers die er eens per jaar komen lunchen en proeven.
Additieven onvermeld
Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat er alle jaren goede wijn moet worden gemaakt. De hoge investeringen van de grote kopers moeten immers renderen. Bovendien zorgt het ervoor dat wijn een bepaalde smaak moet hebben. Die kunnen volgens de boeren worden toegevoegd uit 'een potje'. De programmamakers filmden de potjes die ze tegenkwamen bij hun rondgang op de beroemde wijndomeinen. Ze concluderen dat er geheel technisch beheerste fabrieksproducten worden gemaakt die los zijn komen te staan van het beroemde 'terroir' dat ze hun naam en faam hebben gegeven.
Het toevoegen van additieven is toegestaan omdat er geen wetgeving bestaat die wijnmakers verplicht hulpstoffen op het etiket te vermelden.
Voorzichtig in een karaf overgieten (decanteren) en hem een uurtje minstens laten staan (chambreren). Dit effect is tegenwoordig trouwens niet zo groot bij de meeste wijnen, vroeger wel, vooral bij Bordeaux, die had veel gassen. Een vers opengetrokken Bordeaux rook tot in de jaren 80 nog naar stal, aarde, en naar een tijdje staan naar bloemetjes en fruit. Moderne productiemethodes en de wil de wijn toegankelijker te maken (plop en drinken) voor de amerikaanse en japanse markt heeft dit te niet gedaan. Wat daarvoor is ingeleverd weet ik zo niet.quote:Op dinsdag 22 december 2015 09:03 schreef fruityloop het volgende:
We gaan aan het hertenrack van AH, met cranberry-portjus, wat rodekool en aardappel-kastanje puree, en dachten daarbij onze enige fles Seña 1999 open te trekken. Heeft iemand een idee hoelang deze zou moeten decanteren?
Overgieten is decanterenquote:Op dinsdag 22 december 2015 11:58 schreef Z het volgende:
Ik zou denken dat je oude wijnen niet te lang moet decanteren? Die zijn immers niet zo krachtig meer. Overgieten is in verband met mogelijk sediment wel handig.
Welke is dit precies, kan het niet zo goed lezen op mobiel. Bij Vleck gehaald?quote:Op dinsdag 22 december 2015 12:07 schreef Z het volgende:
Ah. Ik dacht meer aan ademen.
Wij drinken met kerst iig één van de lekkerste witte wijnen ooit:
[ afbeelding ]
Volgens mij de enige witte van Hervé Souhaut. Inderdaad gekocht bij Vleck.quote:Op dinsdag 22 december 2015 19:15 schreef Quantic het volgende:
[..]
Welke is dit precies, kan het niet zo goed lezen op mobiel. Bij Vleck gehaald?
Je maakt me nieuwsgierig, ik ga van de week ook maar weer langs.quote:Op dinsdag 22 december 2015 20:42 schreef Z het volgende:
[..]
Volgens mij de enige witte van Hervé Souhaut. Inderdaad gekocht bij Vleck.
Weingut Bäcker maakt een beetje boerse maar erg aangename biologische wijnen. Heel klein, persoonlijk zaakje met een erg sympathieke eigenaar, voor mij is hij favoriet om even langs gaan.quote:Op zondag 21 februari 2016 12:28 schreef travelman het volgende:
Met Pasen wil ik 2-3 dagen richting de Ahr; iemand nog tips voor dat gebied?
Eten doen we iig hier: http://www.sanct-peter.de
Dank je: We overnachten waarschijnlijk bij Burggarten, ben benieuwd!quote:Op zondag 21 februari 2016 12:47 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Weingut Bäcker maakt een beetje boerse maar erg aangename biologische wijnen. Heel klein, persoonlijk zaakje met een erg sympathieke eigenaar, voor mij is hij favoriet om even langs gaan.
Weingut Burggarten maakt wat verfijndere wijnen, wel iets minder persoonlijk en grootschaliger.
Mocht je een erg aangename terrasslobber voor als het weer 30 C is, willen, dan kan ik de Jubilus van Weingut Peter Kriechel aanbevelen. De rest van zijn wijnen vind ik niet echt boeiend.
Je zou op internet wat adressen opzoeken en dan langs gaan. Eigenlijk kun je overal proeven voordat je iets koopt. Meestal vraag ik als ik ergens wijn gekocht heb, gewoon of ze me nog een andere wijnboer in de regio kunnen aanbevelen.
Hoever wil je rijden?quote:Op donderdag 7 april 2016 08:31 schreef fruityloop het volgende:
Ok, we gaan over een week of 5 een lang weekend naar Trier in de moezel streek in Duitsland, oftewel Riesling country. Wie heeft er nog tips/wijnhuizen die we zeker moeten bezoeken?
kquote:Op maandag 5 september 2016 05:50 schreef rechtsedirecte het volgende:
Misschien is deze wijn al eens eerder ter sprake gekomen hier maar is er iemand die ervaring heeft met Blanc de Noir?
https://www.blackmarket.c(...)l-otago-blondie-2016
Een overprijste hype of een absolute "must try"?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |