abonnement Unibet Coolblue
pi_149882491
ik zal er nog wel een "mooie" OP van maken, maar voorlopig dan maar zonder opmaak.
Rock on.....



Over Zwijndrecht

Zwijndrecht is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
De gemeente ligt in de Zwijndrechtse Waard (een deel van IJsselmonde) en grenst aan Barendrecht, Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht en de rivieren Noord en Oude Maas.
Het bekende 'Drierivierenpunt' ligt bij Zwijndrecht.
De rivieren 'de Noord', 'de Beneden-Merwede' en 'de Oude Maas' komen hier samen en het is het meest bevaren punt in Nederland. In 2003 werd de gemeente Heerjansdam aan Zwijndrecht toegevoegd.

Zwijndrecht fungeert al jaren als voorstad voor Dordrecht. Pogingen van die stad om via het Rijk een annexatie van Zwijndrecht gedaan te krijgen zijn echter steeds mislukt.

De gemeente telt 45.656 inwoners (1 januari 2006, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 22,77 km² (waarvan 2,28 km² water).



Geschiedenis

Zwijndrecht vanaf het Zwijndrechts Veerhoofd te Dordrecht. Het ontstaan van Zwijndrecht is nauw verbonden met de historie van de Zwijndrechtse Waard.
De naam 'Suindrecht' voor het gebied van de Zwijndrechtse Waard komt voor het eerst voor in 1006, in een giftbrief waarmee Bisschop Ansfrid goederen schenkt aan een klooster nabij Amersfoort.
De schenking omvatte onder meer de kerk van Zwijndrecht. Het afstaan van Suindrecht en zijn andere bezittingen door de Graaf van Leuven en Hui was een voorwaarde om Bisschop te worden.
De gift wordt in een acte uit 1028 bevestigd, hiermee wordt ook bewezen dat het gebied toen al bewoond werd. Zwijndrecht heeft in de 15e gebloeid als belangrijke locatie voor de zoutwinningindustrie.
Dit ging in de 17e eeuw over naar tuidersdorp om in de 19e eeuw weer meer industrie te krijgen.

Zwin en drecht
De naam Zwijndrecht is een samenvoeging van de West-Frankische woorden Suin (Zwin, Zwijn) en drecht. Zwin komt van 'Swinen' en kan worden vertaald als het weglopen van water als in het afnemen van diepte tijdens eb. Drecht betekent oversteekplaats, overvaart of veer.
Zwijndrecht betekent dus letterlijk 'getijdengeul waar kan worden overgestoken' Deze uitleg doet vermoeden dat Zwijndrecht vroeger bij laag water aan Dordrecht vastzat, tijdens hoog water waren beide nederzettingen gescheiden.
Een situatie die zou dateren van voor de twaalfde eeuw. Deze situatie zou hebben bestaan tot aan de Elisabethvloed in 1421.
De gelijknamige Vlaamse gemeente Zwijndrecht heeft de zelfde ligging ten opzichte van Antwerpen.

De benaming Zwijndrecht gold eerst voor de hele Zwijndrechtse Waard, die werd begrensd door de rivieren de Pelster, de Noord, de Oude Maas en het Waaltje, tussen Heerjansdam en Oostendam.
Bewoners van dat gebied moeten al in de vroege Middeleeuwen (900 - 1300) hun land (beperkt) hebben bedijkt, als bescherming tegen veelvuldige overstromingen.

Ambachtsheerlijkheden
In 1322 vond een watersnood plaats waarbij velen het leven verloren. Dat was voor graaf Willem III van Holland aanleiding om bedijkingsplannen te ontwikkelen. In een oorkonde van 14 januari 1331 bepaalde hij dat ‘degenen die delen van de Zwijndrechtse Waard bedijkten, ambachtsheer werden van dat deel van de Waard
Door die oorkonde ontstonden de ambachtsheerlijkheden, genoemd naar hun bedijkers. Schobbelands Ambacht, Heer Oudelands Ambacht, Groote en Kleine Lindt, Heerjansdam, Kijfhoek, Meerdervoort, Sandelingen Ambacht en Alewijns Ambacht.

In de periode na de bedijkingwerkzaamheden (na 1337), werden in de diverse ambachten woongemeenschappen gesticht. Inwoners van Rijsoord bouwden als eerste een kerk, rond 1395 volgden kerken in Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Kijfhoek en Heer Oudelands Ambacht.
Nog later kwam daar de kerk van Schobbelands Ambacht bij. In Kleine Lindt stond geen kerk.

Gemeentelijke status
De diverse woongemeenschappen, die onder bestuur stonden van ambachtsheren en erfgenamen, kregen in 1833 de officiële gemeentelijke status. In de tweede helft van de negentiende eeuw verenigden een vijftal dorpen zich tot het Zwijndrecht zoals dat tot eind 2002 bekend was. In 1855 werd Meerdervoort bij Zwijndrecht gevoegd, twee jaar later gingen Heer Oudelands Ambacht en Kijfhoek samen met Groote Lindt.
Pas in 1881 werd Groote Lindt bij Zwijndrecht ingelijfd. Sinds 1 januari 2003 behoort ook de kern Heerjansdam tot de gemeente.

Bestaansbronnen
Door de eeuwen heen creëerden de bewoners van de Zwijndrechtse Waard allerlei bestaansbronnen. Leefden ze in de periode voor de bedijking vooral van de visserij, na de bedijkingwerkzaamheden ontwikkelden de inwoners van Zwijndrecht en omgeving eerst land- en later tuinbouwactiviteiten.
Vanaf 1850 boden tuinders hun spullen aan op markten, begin twintigste eeuw verkochten ze hun producten op een veiling. Rond dezelfde tijd begon de export van groenten richting Duitsland en Engeland, per trein (vanaf 1872) en boot.

Inwoners van de Zwijndrechtse Waard verdienden daarnaast lange tijd een inkomen met zoutbereiding. In 1590 verleende de Dijkgraaf der Hoogheemraden een eerste vergunning voor het oprichten van een zoutkeet (ook wel zoutziederij genoemd), in de zeventiende en achttiende eeuw telde Zwijndrecht ruim veertig zoutketen.
Na zoutvondsten in Boekelo, liep de productie in Zwijndrecht langzaam terug. In 1958 werd de laatste Zwijndrechtse keet gesloopt.

Halverwege de negentiende eeuw vestigden de eerste industrieën zich in Zwijndrecht; een glasblazerij, vensterglasfirma, bierbrouwerij en chocoladefabriek.
Rond 1900 kwamen grotere productiebedrijven als rijstpellerij Euryza en chemische fabrieken als Hercules, Van de Bergh en Jurgens (het tegenwoordige Unimills) naar de gemeente. In de twintigste eeuw industrialiseerde Zwijndrecht gestaag.

Gemeentewapen
Het wapen van Zwijndrecht is volgens deskundigen een oud familiewapen, ooit gevoerd door een familie Van Zwijndrecht. Op 20 februari 1816 is bij besluit van de De Hooge Raad van Adel de gemeente Zwijndrecht in het bezit gesteld van dit wapen. Het bestaat het uit een gouden schild, beladen met drie zwarte vuurijzers (heugels). Kenmerkend voor het wapen is de eerste heugel met negen tanden, terwijl de tweede en de derde heugel acht tanden hebben.
Aanvankelijk werd aangenomen dat de heugels een symbool waren voor de vuurijzers waarmee zoutpannen boven het vuur werden gehangen in de vele zoutziederijen van Zwijndrecht.
Dit is echter onwaarschijnlijk, omdat het wapen al in 1453 werd gevoerd, terwijl de zoutindustrie pas ontstond aan het einde van de zestiende eeuw. De herkomst van de heugels en van de familie Van Zwijndrecht is onbekend.

Internationaal
De gemeente Zwijndrecht onderhoudt een aantal internationale contacten aan voor het onderhouden, stimuleren en ontwikkelen van (bestaande) vriendschapsrelaties op het gebied van jumelageovereenkomsten, het bevorderen van handelscontacten, het organiseren van internationale uitwisselingsprogramma's op het gebied van cultuur, sport, onderwijs, economie en handel, en het bevorderen van internationale betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

Partnersteden
Zwijndrecht heeft drie partnersteden, namelijk:

- Zwijndrecht (Belgie) Website
- Poprad (Slovenie) Website
- Norderstedt (Duitsland) Website

Beroemde mensen die in Zwijndrecht wonen / gewoont hebben
Ellemieke Vermolen, model & presentatrice Filmpje over haar leven in Zwijndrecht
Anouk, zangeres
Remon Stotijn, Artiest (Anonymous Mis Postman)
Raymond Heijstek, honkballer
Ramona Stook, ritmisch gymnaste
Percy Isenia, honkballer
Arnold Vanderlijde, bokser
Sebastian Wulff, tv-presentator en cabaretier
Def Rhymz, rapper
Mohammed Benzakour, politicus
Andries 'De Ridder', Grootste dorpsgek van Nederland
Justine Pelmelay, zangeres
Kees Jansma, presentator
Dick Passchier, tv-presentator

Handige links over Zwijndrecht
Gemeente site
Wikipedia
Geschiedenis Zwijndrecht
Internetlinks Zwijndrechtse bedrijven / winkels
Veerplein
Brandweer
Dierenambulance
Fotoclub

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rapsong over dé city
Swinstate - Zwijntje Zwijntje

Fokkers wonend in Zwijndrecht
- renz0r
- TheSorrow
- staticdata
- Ashavan
- geelkuikentje
- Gekke_sandra
- Esje-lief
- Robin2130
- Caesu
- Met-Yvana
- Thurtje
- Zaphod82
- karr-1
- Amigoow
- Sleki
- Lausteen
- truStie
- Harmen1984
- alpeko
- rpr8
- rollator_GSI
- OProg
- RIVDSL
- Maleduck
- Dulk
- Ploertendoder
- Luiaerdt
- Rowdie
- Patje1987
- Dunnevandale

En nog vele andere. Wil je erbij? Meldt het a.u.b.

Oud Zwijndrechters, geboren, werkend, schoolgaand, regelmatig wonend
- Esto
- Beaver
- MissMSX
- denB
- methodmich
- MissBliss
- Ritchie
- ThaZone

En nog vele andere. Wil je erbij? Meldt het a.u.b.

STA / Zwijndrecht #13 Waar de verkiezingen weer voor de deur staan

[ Bericht 1% gewijzigd door MissMSX op 21-02-2015 17:09:21 ]
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149882575
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:12 schreef Dunnevandale het volgende:
n
[..]

Daar sluit ik me volledig bij aan,de "gemiddelde"Rotterdammer met bijbehorende grote mond en grootspraak :r .
Verder houd ik meer van oude gebouwen in stadscentra zoals in bijvoorbeeld Den Haag,Amsterdam,Dordrecht etc.....
Grote mond en grootspraak? Is me echt nooit opgevallen :o Vind ik meer bij Amsterdammers passen.

Maar ik denk nu even aan Den Haag en daar heb je ze ook wel. Denk dan ook eerder dat het met volkse types te maken heeft dan met een bepaalde stad.

Ik vind ze wel leuk Rotterdammers. Moet ook altijd stiekem grinniken als ik met de metro van Den Haag naar Rotterdam ga. Op een gegeven moment zie je gewoon aan de mensen die instappen dat je Rotterdam nadert. Van die kleding en accesoires waar je een Hagenees nooit in/mee zal zien lopen :D
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149882602
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:25 schreef MissMSX het volgende:

[..]

Grote mond en grootspraak? Is me echt nooit opgevallen :o Vind ik meer bij Amsterdammers passen.

Maar ik denk nu even aan Den Haag en daar heb je ze ook wel. Denk dan ook eerder dat het met volkse types te maken heeft dan met een bepaalde stad.

Ik vind ze wel leuk Rotterdammers. Moet ook altijd stiekem grinniken als ik met de metro van Den Haag naar Rotterdam ga. Op een gegeven moment zie je gewoon aan de mensen die instappen dat je Rotterdam nadert. Van die kleding en accesoires waar je een Hagenees nooit in/mee zal zien lopen :D
Als ik iemand met Rotterdams accent hoor praten wil ik altijd gaan slaan(en dat terwijl ik nog nooit van mijn leven iemand heb geslagen) :9~
pi_149882660
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:27 schreef Dunnevandale het volgende:

[..]

Als ik iemand met Rotterdams accent hoor praten wil ik altijd gaan slaan(en dat terwijl ik nog nooit van mijn leven iemand heb geslagen) :9~
Oh. Bij mij horen de Hagenaars altijd wel een licht Rotterdams accent :@
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149882674
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:30 schreef MissMSX het volgende:

[..]

Oh. Bij mij horen de Hagenaars altijd wel een licht Rotterdams accent :@
Nou ja, misschien meer Zwijndrechts, maar weten zij veel _O-

Dat praat ook bijna niemand meer he? Jammer ;(
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149882891
Hagenezen zijn nog erger natuurlijk. Amsterdammers hebben in ieder geval gevoel. Grote mond maar klein hart. Het ontbreekt hier nogal aan gevoel, vriendelijkheid, empathie en goede smaak. Generaliserend gesproken natuurlijk. Bijvoorbeeld eten omdat je nu eenmaal moet 'vreten'.

Als ik hier ga hardlopen zeggen alleen mede hardlopers je gedag. Vorige week in het Amsterdamse bos gewandeld: niemand zegt iets. Dat is in de "provincie" echt wel anders.
  zaterdag 21 februari 2015 @ 11:43:09 #7
152789 karr-1
One man can make a difference
pi_149882926
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:41 schreef alpeko het volgende:
Hagenezen zijn nog erger natuurlijk.
Ik ben getrouwd met een Hagenees, die al bijna 13 jaar in Zwijndrecht woont nu.
Op zondag 22 november 2015 20:44 schreef Bart2002 het volgende:
"Je bent wel een ongelooflijk eigenwijs pijpje drop."
pi_149882970
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:43 schreef karr-1 het volgende:

[..]

Ik ben getrouwd met een Hagenees, die al bijna 13 jaar in Zwijndrecht woont nu.
Wanneer kwam je daar achter?
pi_149883240
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:30 schreef MissMSX het volgende:

[..]


Dat praat ook bijna niemand meer he? Jammer ;(
Daar zal dan wel een goede reden voor zijn :) Dat was echt niet om aan te horen.
pi_149883337
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:41 schreef alpeko het volgende:
Hagenezen zijn nog erger natuurlijk. Amsterdammers hebben in ieder geval gevoel. Grote mond maar klein hart. Het ontbreekt hier nogal aan gevoel, vriendelijkheid, empathie en goede smaak. Generaliserend gesproken natuurlijk. Bijvoorbeeld eten omdat je nu eenmaal moet 'vreten'.

Als ik hier ga hardlopen zeggen alleen mede hardlopers je gedag. Vorige week in het Amsterdamse bos gewandeld: niemand zegt iets. Dat is in de "provincie" echt wel anders.
Zo ervaar ik dat helemaal niet :D

Hier wordt er ook gewoon gedag gezegd trouwens. Ook wandelaars onderling. Zelfs hondenuitlaters tegen niet-hondenuitlaters :P
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149883371
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:56 schreef alpeko het volgende:

[..]

Daar zal dan wel een goede reden voor zijn :) Dat was echt niet om aan te horen.
Hahaha, ik vind het wel leuk :D
Maar toegegeven, ik gooi er vaker wat Sliedrechts doorheen dan wat Zwijndrechts :D (mijn moeder komt uit Sliedrecht). FF een baaksie doen c_/
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149883424
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 12:01 schreef MissMSX het volgende:

[..]


Hier wordt er ook gewoon gedag gezegd trouwens. Ook wandelaars onderling. Zelfs hondenuitlaters tegen niet-hondenuitlaters :P
Mijn ervaring hier is, hardlopers niet meegeteld, dat 75% langs je heen kijkt. In de provincie groet juist 75% je. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen :D
pi_149883496
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 12:04 schreef alpeko het volgende:

[..]

Mijn ervaring hier is, hardlopers niet meegeteld, dat 75% langs je heen kijkt. In de provincie groet juist 75% je. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen :D
Ik vind het sowieso irritant dat als ik half aan het doodgaan ben tijdens het hardlopen ik nog energie moet besteden aan groeten ;(

En het hangt erg van de locatie af. Op de grote wegen groet vrijwel niemand, kleinere straten in bepaalde buurten al meer, en in de natuur heel veel mensen.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149883559
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 12:02 schreef MissMSX het volgende:

[..]

Hahaha, ik vind het wel leuk :D
Maar toegegeven, ik gooi er vaker wat Sliedrechts doorheen dan wat Zwijndrechts :D (mijn moeder komt uit Sliedrecht). FF een baaksie doen c_/
Was vorig jaar nog een mooie ruzie bij de Rijdende Rechter met plat Sliedrechts pratende figuren. Dat was echt niet om aan te horen en ook niet te verstaan.
Ook daarvoor geldt voor mij, maar dat is een kwestie van smaak, dat ik liever dialect uit de provincie hoor. Hoewel, Limburgs staat me ook tegen. Brabantse, Noord-Nederlandse of Twentse tongval vind ik best aantrekkelijk bij een vrouw. Met mate dan. Ilse DeLange Nederlands zeg maar.
pi_149883702
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 12:10 schreef alpeko het volgende:

[..]

Was vorig jaar nog een mooie ruzie bij de Rijdende Rechter met plat Sliedrechts pratende figuren. Dat was echt niet om aan te horen en ook niet te verstaan.
Ook daarvoor geldt voor mij, maar dat is een kwestie van smaak, dat ik liever dialect uit de provincie hoor. Hoewel, Limburgs staat me ook tegen. Brabantse, Noord-Nederlandse of Twentse tongval vind ik best aantrekkelijk bij een vrouw. Met mate dan. Ilse DeLange Nederlands zeg maar.
LOL dat heb ik ook speciaal zitten kijken. Wat een treurnis. Ik kon het verstaan :@
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  zaterdag 21 februari 2015 @ 12:35:02 #16
152789 karr-1
One man can make a difference
pi_149884196
quote:
16s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 11:45 schreef alpeko het volgende:

[..]

Wanneer kwam je daar achter?
Vanaf het begin van de relatie al. Hij is geboren en getogen in Den Haag en woonde in Zoetermeer toen wij elkaar leerden kennen. Hij is voor mij naar Zwijndrecht verhuist.
Op zondag 22 november 2015 20:44 schreef Bart2002 het volgende:
"Je bent wel een ongelooflijk eigenwijs pijpje drop."
pi_149885451
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 12:35 schreef karr-1 het volgende:

[..]

Vanaf het begin van de relatie al. Hij is geboren en getogen in Den Haag en woonde in Zoetermeer toen wij elkaar leerden kennen. Hij is voor mij naar Zwijndrecht verhuist.
Net als mijn vader voor mijn moeder jaaaaaaaaaaaaren geleden O+
  zaterdag 21 februari 2015 @ 16:17:34 #18
152789 karr-1
One man can make a difference
pi_149890377
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 februari 2015 13:31 schreef Dunnevandale het volgende:

[..]

Net als mijn vader voor mijn moeder jaaaaaaaaaaaaren geleden O+
_O_
Op zondag 22 november 2015 20:44 schreef Bart2002 het volgende:
"Je bent wel een ongelooflijk eigenwijs pijpje drop."
pi_149918461
Over Den Haag gesproken,ik ga vandaag maar eens Indonesisch?Moluks eten halen bij CuCu op het Veerplein,kijken wat het is :Y)
  zondag 22 februari 2015 @ 16:58:27 #20
152789 karr-1
One man can make a difference
pi_149923421
quote:
0s.gif Op zondag 22 februari 2015 14:57 schreef Dunnevandale het volgende:
Over Den Haag gesproken,ik ga vandaag maar eens Indonesisch?Moluks eten halen bij CuCu op het Veerplein,kijken wat het is :Y)
Ben ik ook wel benieuwd naar, ik liep er net nog langs.
Op zondag 22 november 2015 20:44 schreef Bart2002 het volgende:
"Je bent wel een ongelooflijk eigenwijs pijpje drop."
  zondag 22 februari 2015 @ 17:11:53 #21
152789 karr-1
One man can make a difference
pi_149923955
Heeft iemand deze stenen inmiddels al zien liggen op het Veerplein? Vorige week geplaatst, ben er net even langsgelopen

Op zondag 22 november 2015 20:44 schreef Bart2002 het volgende:
"Je bent wel een ongelooflijk eigenwijs pijpje drop."
pi_149924759
quote:
0s.gif Op zondag 22 februari 2015 17:11 schreef karr-1 het volgende:
Heeft iemand deze stenen inmiddels al zien liggen op het Veerplein? Vorige week geplaatst, ben er net even langsgelopen

[ afbeelding ]
Ik was er net maar niets gezien. Mooie gedenking.
  zondag 22 februari 2015 @ 17:31:15 #23
152789 karr-1
One man can make a difference
pi_149924802
quote:
0s.gif Op zondag 22 februari 2015 17:30 schreef alpeko het volgende:

[..]

Ik was er net maar niets gezien.
Ze liggen aan de rechterkant als je vanaf de dijk komt lopen, voor 1 van de winkels in de grond
Op zondag 22 november 2015 20:44 schreef Bart2002 het volgende:
"Je bent wel een ongelooflijk eigenwijs pijpje drop."
pi_149924823
quote:
0s.gif Op zondag 22 februari 2015 17:31 schreef karr-1 het volgende:

[..]

Ze liggen aan de rechterkant als je vanaf de dijk komt lopen, voor 1 van de winkels in de grond
Ah ik was linksaf naar Zomerlust.
pi_149927706
quote:
0s.gif Op zondag 22 februari 2015 16:58 schreef karr-1 het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar, ik liep er net nog langs.
Is goed te doen,heel lekker eten O+
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')